ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -
Ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στην Κράινα απομακρύνεται τελικά από τον ορίζοντα μετά την αιφνίδια απόφαση της κροατικής κυβέρνησης να ανανεώσει τη θητεία των δυνάμεων του ΟΗΕ στο έδαφός της.
Μετά τις έντονες αμερικανογερμανικές πιέσεις και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα χορηγήσει στο Ζάγκρεμπ οικονομική βοήθεια, ο Πρόεδρος Τούτζμαν ανακοίνωσε την Κυριακή πως το κράτος δεν επιμένει πια στην απόφαση αυτή.
Ο Τούτζμαν δήλωσε, συγκεκριμένα, πως θα επιτρέψει την παραμονή στη χώραμιας μικρότερης δύναμης κυανοκράνων από 5.000 - 6.000 άντρες, αντί των 12.000, που την απαρτίζουν σήμερα, με νέα αποστολή. Επιδίωξη του Τούτζμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, είναι το 10% τουλάχιστον της δύναμης αυτής να αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Βοσνία.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Κροατίας, του ΟΗΕ και αξιωματούχων της Ομάδας Επαφής, με στόχο να προσδιοριστούν επακριβώς τα της νέας δύναμης των κυανοκράνων και της αποστολής της. Μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι κυανόκρανοι που βρίσκονται σήμερα στα εδάφη της Κράινα θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, αλλά κυρίως οι Γερμανοί, χαιρέτισαν την απόφαση, ζητώντας από τη Μόσχα να αναλάβει πλέον αυτή πρωτοβουλία, για να πιέσει τους Σέρβους να αποδεχτούν την επανένταξη των εδαφών που σήμερα κατέχουν στην Κροατία.
Πολύ άσχημα, αντίθετα, είναι τα πράγματα στη Βοσνία. Η εκεχειρία κατέρρευσε. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο Μπίχατς και στο Γκράντασατς. Το Σαββατοκύριακο αυτό ήταν το πιο αιματοβαμμένο των τελευταίων έξι μηνών για τη βοσνιακή πρωτεύουσα. Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν, όλα από τα πυρά των ελευθέρων σκοπευτών. Πυρά βαρέος όπλου δέχτηκε, εξάλλου, και το αεροπλάνο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γιασούσι Ακάσι, που έφτασε προχτές στη βοσνιακή πρωτεύουσα για επαφές με τις δυο πλευρές, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την καταρρέουσα εκεχειρία. Αλλά το πιθανότερο είναι πως δε θα τα καταφέρει...
ΠΑΡΙΣΙ . -
Το "εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ" εναντίον της χώρας του, κατήγγειλε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, χτες στο Παρίσι, στην ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.
Ο Κουβανός ηγέτης έφθασε, χτες το πρωί, στη γαλλική πρωτεύουσα και μέσα από τις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επίσκεψή του, την οποία χαρακτήρισε ως "άνοιγμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο", μέσα από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.
Του γεύματος αυτού προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και τη σύζυγό του Ντανιέλ, η οποία, μάλιστα, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ανοιχτά ότι ουδέποτε ο Κουβανός ηγέτης υπήρξε δικτάτορας, όπως υποστήριζαν παλαιότερα οι ηγεσίες της Δυτικής Ευρώπης.
Στις δηλώσεις της Ντ. Μιτεράν, έσπευσε να απαντήσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος με χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του, σε σχέση και με τη μετριοπαθή στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση Μπαλαντίρ, όσον αφορά την επίσκεψη Κάστρο. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και με την επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης ότι το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας είναι άνευ ουσίας, όμως, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η Κούβα "πρέπει να κάνει σημαντικές προόδους στον τομέα της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Η μαζικότητα των γεγονότων της Κωνσταντιπούπολης φαίνεται και από τις εκτεταμένες καταστροφές τόσο οχημάτων όσο και κτιρίων