Από τη συνάντηση του ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ στην αίθουσα συνελεύσεων της ΚΟΠ |
Τον ΓΓ του ΚΚΤ υποδέχτηκε ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκος Σοφιανός, ο οποίος προλογίζοντας στην εκδήλωση επισήμανε ότι κρίθηκε απαραίτητη αυτή η συνάντηση προκειμένου η οργάνωση του Πειραιά «να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για τις θέσεις του ΚΚΤ που είναι στοιχεία απαραίτητα και για τη δική μας δουλιά».
Παίρνοντας το λόγο ο Κεμάλ Οκουιάν έκανε μια σύντομη παρουσίαση της κοινωνικο - οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, επισημαίνοντας το ξερίζωμα που συντελείται εδώ και 20 χρόνια της αγροτιάς, τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τη χώρα καθώς οι άνεργοι υπολογίζονται στα 13 με 14 εκατομμύρια, τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και στην Παιδεία και στην Υγεία και την ουσιαστική ανυπαρξία του συνδικαλιστικού κινήματος. Για το τελευταίο ανέφερε ενδεικτικά ότι τα μέλη των συνδικάτων δεν ξεπερνούν τις 800.000 και αυτό σε μια χώρα 70 εκατ. κατοίκων! Ανέφερε πώς η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, καταδικάζοντας το λαό στη φτώχεια και επιβάλλοντάς του την «ισλαμική ιδεολογία» πολεμάει κάθε προοδευτικό στοιχείο. Στη συνέχεια τόνισε τους σκληρούς αγώνες που δίνει εκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να οικοδομήσει οργανώσεις, να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους ενάντια στην ολιγαρχία αλλά και στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οσον αφορά στην απήχηση του Κόμματος σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το ΚΚΤ ήταν περίπου 80 χρόνια στην παρανομία και μόλις στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να πάρει επίσημα μέρος στις εκλογές της χώρας, μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα το Κόμμα κατάφερε να διπλασιάσει τις δυνάμεις του και «να κερδίσουμε - όπως είπε - αναγνωρισιμότητα στο λαό». Ομως η μάχη για το δυνάμωμα του Κόμματος συνεχίζεται ακόμα πιο σκληρά, ακόμα πιο δυναμικά.
Την ανάγκη να καταδικάσουν και με την ψήφο τους όσους πριν από τρία χρόνια παρέδιδαν το φιλέτο της ΕΛΒΟ στους ιδιώτες, αλλά και εκείνους που υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τόνισε στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη χτεσινή περιοδεία του στο χώρο του εργοστασίου.
Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της επιχείρησης αντιμετωπίζουν σήμερα το εργασιακό τους μέλλον με ανασφάλεια, αφού τα τρέχοντα κατασκευαστικά προγράμματα ολοκληρώνονται μέσα στο 2004, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί καμία δέσμευση για την ανάθεση νέων παραγγελιών στρατιωτικού υλικού στην ΕΛΒΟ.
Το ξεπούλημα του 49% της επιχείρησης ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2000 και μόλις πριν λίγους μήνες έληξε η τριετής ρήτρα που επέβαλε στον ιδιώτη να μην προχωρήσει σε καμιά απόλυση. Με δεδομένη τη συρρίκνωση της παραγωγής στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την ανάθεση στην ΕΛΒΟ της κατασκευής των ΤΟΜΑ «Κένταυρος» και των νέων φορτηγών του στρατού, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στο φάσμα της ανεργίας.
«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει την τελευταία τριετία, αλλά δυστυχώς προς το χειρότερο. Χανόμαστε μέρα με τη μέρα». Η αγωνία των εργαζομένων αποτυπώθηκε στην κουβέντα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος χαρακτήρισε εγκληματική την παράδοση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. «Η στρατιωτική οικονομία έχει τεράστια περιθώρια κερδών» σημείωσε ο Αγγελος Τζέκης, «γι' αυτό και οι πολυεθνικές ασκούν τεράστιες πιέσεις, ώστε να πάρουν κομμάτι από την πίτα των στρατιωτικών δαπανών της χώρας, οι οποίες μάλιστα ευθύνονται για το 25% του δημόσιου χρέους. Το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, όπως και των άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα, σήμανε και την οριστική εξάρτηση του στρατού από τρίτους», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Αργά χτες το μεσημέρι, ο Αγγελος Τζέκης συναντήθηκε και με μέλη της διοίκησης του σωματείου της ΕΛΛΕΝΙΤ, στο χώρο του εργοστασίου. Ο βουλευτής του Κόμματος συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων το επικείμενο κλείσιμο της επιχείρησης στις αρχές του 2005, ύστερα από την ευρωπαϊκή απόφαση για απαγόρευση της χρήσης του αμίαντου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, η οποία, παρά τις δεσμεύσεις της δε συμπεριέλαβε τους 40 εργαζόμενους της ΕΛΛΕΝΙΤ στις ρυθμίσεις που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τους απολυμένους άλλων επιχειρήσεων, αφήνοντάς τους έξω από το νομοσχέδιο που συζητείται τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.