ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-
Συνασπισμός δυνάμεων υπό τον Χιλιανό Πρόεδρο Εδουάρδο Φρέι φαίνεται πως είναι ο νικητής των προχτεσινών βουλευτικών εκλογών (ποσοστό περίπου 50,5%), ενώ η εκλογική δύναμη των κομμουνιστών παρουσιάστηκε αυξημένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (6,85% από 4,99% πριν τέσσερα χρόνια).
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Συνασπισμός για τη Δημοκρατία του Εδουάρδο Φρέι πήρε ποσοστό 50,5%, η ακροδεξιά παράταξη (του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ) ποσοστό 37,7%, ενώ οι κομμουνιστές 6,85%.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών προκάλεσε ικανοποίηση στον Πρόεδρο Φρέι, μολονότι το ποσοστό που πήρε ο Συνασπισμός του υπολείπεται κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες αυτού του 1993.
Η πλειοψηφία των περίπου 8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στις κάλπες, για να εκλέξει 120 μέλη στην Κάτω Βουλή και 20 από τους 47 γερουσιαστές.
Οσον αφορά δε τη σύνθεση των μελών της νέας Γερουσίας, εκεί φαίνεται πως η κυβερνώσα συμμαχία δεν κερδίζει και τη μάχη για τον έλεγχο. Τα μέχρι χτες αποτελέσματα έδειξαν πως ο "Συνασπισμός για τη Δημοκρατία" θα διατηρήσει τις 12 έδρες που διαθέτει ή στην καλύτερη περίπτωση θα τις αυξήσει κατά μία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία θα παραμείνει στον έλεγχο της Δεξιάς, χάρη στην παρουσία των μη αιρετών μελών που διόρισε ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ πριν παραιτηθεί το 1990.
Οι εκλογές θεωρούνται ως μια δοκιμή ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1999, στις οποίες ο επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται να είναι ο υπουργός Δημοσίων Εργων Ρικάρντο Λάγκος. Ο νυν πρόεδρος και ο προκάτοχός του ήταν και οι δύο Χριστιανοδημοκράτες.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-
Το άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με τους Παλαιστινίους, αλλά και το μέλλον της κυβέρνησης Νετανιάχου αναμένεται να κριθεί από τη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Κυριακή. Στο επίκεντρο και αυτού του συμβουλίου είναι το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Χτες το πρωί, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι και ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη Δυτική Οχθη για να καταλήξουν στο σχεδιασμό ενός χάρτη, που θα προτείνει τα πλέον ασφαλή σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.
Καμία επίσημη πληροφορία για τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, σχετικά με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη Δυτική Οχθη, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έχει καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι οφείλει να της παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στα μέσα της επόμενης βδομάδας στο Παρίσι. Με στόχο να εκμαιεύσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καταφτάνει στο Ισραήλ και ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής Μάρτιν Ιντικ ως ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου.
Παρ' όλα αυτά, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, καθώς οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν την όποια πρόταση για αποχώρηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει τον Νετανιάχου να απομακρύνει τα ισραηλινά στρατεύματα από το 12% της Δυτικής Οχθης, ενώ έντονη είναι η φήμη ότι ο ισραηλινός στρατός πρότεινε η συνολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη δυτική Οχθη να μην ξεπεράσει το 20% της συνολικής έκτασης της περιοχής, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Ισραήλ. Πάντως, καμία από τις δύο προτάσεις δε φαίνεται να ικανοποιεί την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προσδοκά να έχει υπό τον έλεγχό της, μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού, το 90% της Δυτικής Οχθης, προσδοκία που δεν ικανοποιείται από καμία πρόταση μέχρι στιγμής.
ΙΡΟΥΝ.-
Το χρονικό της προαναγγελθείσας βίας επιβεβαιώνεται και η ένταση χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα των Βάσκων, μετά την τελευταία δολοφονική επίθεση σε πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, το βράδυ της Πέμπτης, που οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι είναι έργο της ένοπλης οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, της ΕΤΑ.
Αγνωστος οπλοφόρος, που πιθανολογείται ότι ήταν μέλος της ΕΤΑ, δολοφόνησε τον 64χρονο, Χοσέ Λουίς Κάσο,δημοτικό σύμβουλο και στέλεχος του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος" στην πόλη των Βάσκων Ρεντέρια, αργά προχτές το βράδυ. Ο άγνωστος κατάφερε να διαφύγει, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία απέκλεισε τη γειτονιά της κωμόπολης Ιρούν - κοντά στα ισπανογαλλικά σύνορα - όπου δολοφονήθηκε ο Κάσο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συλλήψεις.
Η επίθεση θεωρείται - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της αστυνομίας - αντίποινα για την καταδίκη σε 7χρονη φυλάκιση 23 στελεχών του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών, "Ερί Μπατασούνα", για υπόθαλψη, συνεργασία και διάδοση της τρομοκρατίας. Είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα και οι φόβοι που εκφράστηκαν από πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες της Ισπανίας για νέα έκρηξη της βίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, παρότι το "Ερί Μπατασούνα" έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση. Οι ισπανικές αρχές είχαν εκφράσει ανησυχία για τυχόν αντίποινα της ΕΤΑ, που έχει δολοφονήσει περισσότερα από 800 άτομα σε 23 χρόνια, διεκδικώντας έτσι την αυτονομία της χώρας των Βάσκων.
Το "Λαϊκό Κόμμα" αντιδρώντας στις πρόσφατες αυτές επιθέσεις, διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα, στο Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων, ενώ υπάρχει το σκεπτικό και για ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας. Ενώ πολλοί θυμούνται και πάλι τα έκτακτα και φυσικά σκληρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλη, μετά τη δολοφονία ενός άλλου δημοτικού συμβούλου, του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο,μέτρα που είχαν προκαλέσει τη μαζική αντίδραση πολλών Ισπανών.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Εφτασε, χτες το πρωί, στην ιρακινή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος θα έχει πενθήμερες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία. Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάτλερ φτάνει στην έδρα της UNSCOM στη Βαγδάτη μετά την όξυνση στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που οδήγησε και στην απομάκρυνση των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Ο Μπάτλερ, που είχε κατά τη διάρκεια της βδομάδας πολύωρες συνομιλίες με Ρώσους, Βρετανούς, Γάλλους και Αμερικανούς αξιωματούχους, επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα πιθανά σημεία απόκρυψης πολεμικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των δεκάδων Προεδρικών Μεγάρων, που η ιρακινή ηγεσία αρνείται επιμόνως να ανοίξει στους επιθεωρητές.
ΜΟΣΧΑ.-
Αλλο ένα αεροπορικό δυστύχημα συνέβη στις 11 Δεκέμβρη στην πόλη Ναριάν - Μαρ της περιοχής Αρχαγκέλσκ (Πολικός Κύκλος). Αποτέλεσμα της σύγκρουσης του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους ΑΝ - 12 και του ελικοπτέρου ΜΙ - 8 της υγειονομικής αεροπορίας ήταν 8 άνθρωποι να σκοτωθούν και 10 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το αεροπλάνο πήρε την άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ναριάν - Μαρ σε διάδρομο που δεν είχε ακόμα εγκαταλείψει το ελικόπτερο. Ο αριστερός κινητήρας του αεροπλάνου σφηνώθηκε στο ελικόπτερο και πήραν φωτιά τα καύσιμα. Ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Πιοτρ Ντεϊνεκιν έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πτήσεις μαχητικών και μεταγωγικών αεροπλάνων, εκτός από κείνα που είναι σε υπηρεσία.
Η πυρκαγιά σε ένα από τα πολυάριθμα φαστ φουντ του αεροδρομίου Χίθροου, που επεκτάθηκε τάχιστα και στα υπόλοιπα μαγαζιά του αεροδρομίου, προκάλεσε αρχικά τον πανικό στους χιλιάδες επιβάτες και αργότερα την απίστευτη ταλαιπωρία τους, αφού οι περισσότεροι αεροδιάδρομοι έκλεισαν και οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Μόνο αργά το απόγευμα η κίνηση επανήλθε στα κανονικά της επίπεδα και οι "ολίγον καρβουνιασμένοι" επιβάτες πήραν το δρόμο τους...
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (του ανταποκριτή μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι Σουηδοί συνεχίζουν να είναι πολύ κριτικοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που επικύρωσε την είσοδο της Σουηδίας στην ΕΕ. Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα είναι δύσκολα για την Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την είσοδο της Σουηδίας στην ΟΝΕ γιατί υπάρχει μεγάλη αντίδραση από το σουηδικό λαό και το 1998 είναι χρονιά εκλογών.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτήν τη βδομάδα (από τη Σουηδική Στατιστική Υπηρεσία) δείχνει καθαρά ότι η ΟΝΕ έχει πολύ μικρή ανταπόκριση στη Σουηδία. Το 48,5% των Σουηδών είναι ενάντια ενώ μόνο το 24% είναι υπέρ και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι. Οι γυναίκες είναι στην απόλυτη πλειοψηφία τους αντίθετες με 50,8%, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο, ότι και πάρα πολλοί που είχαν ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την είσοδο της Σουηδίας στην ΕΕ τώρα είναι ενάντια στην ΟΝΕ.
Το 51% επίσης των Σουηδών δηλώνει ότι είναι και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόνο το 32% δηλώνει ότι είναι υπέρ.
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-
Μαζική διαδήλωση στο Σάο Πάολο πραγματοποίησαν την Πέμπτη πολλές χιλιάδες Βραζιλιάνοι εργαζόμενοι, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα μέτρα λιτότητας του Προέδρου Καρντόσο.
"Οχι στις απολύσεις και την ανεργία", βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος διέψευσε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα ποσοστά ανεργίας (ισχυρίζεται πως είναι γύρω στο 5,71%), λέγοντας πως η ανεργία ξεπερνάει το 15,5% φθάνοντας στο ανώτερο επίπεδο τα τελευταία 12 χρόνια.
Πολλοί από τους περίπου 12.000 διαδηλωτές (τόσους τους εκτιμά το "Ασοσιέιτεντ Πρες") εργάζονται στο εργοστάσιο της "Φολκσβάγκεν" στο Σάο Πάολο, όπου ο κίνδυνος των απολύσεων (περίπου 10.000 απολύσεις) είναι ορατός μετά τη μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό 30%. Βασική αιτία γι' αυτό το αποτέλεσμα ήταν οι νέοι φόροι και τα αυξημένα επιτόκια που επέβαλε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Καρντόσο. Με αφορμή τα παραπάνω, η εργοδοσία της "Φολκσβάγκεν" ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση στις ώρες εργασίας και στους μισθούς κατά 20%.