ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε κάθε χώρο δουλειάς θα δοθεί η μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο

Μια πρωτοβουλία - συμβολή στην οργάνωση της πάλης για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα

Ο Χ. Κυριαζίδης
Ο Χ. Κυριαζίδης
«Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα»: Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της αγωνιστικής δραστηριότητας για τη ΔΕΘ. Μια πρωτοβουλία που τόσο μέσα από την εισήγηση όσο και με τις θεματικές παρεμβάσεις της αποτελεί όπλο για την εργατική τάξη και την οργάνωση της πάλης της. Το περιεχόμενό της φτάνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης και εξοπλισμού των εργαζομένων, αφού αναδεικνύει από τη μία τη στρατηγική που υπηρετούν τα αντεργατικά μέτρα, με «κορωνίδα» τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, και από την άλλη τη σκληρή αναμέτρηση που έχουν μπροστά τους τα σωματεία για να τον αντιπαλέψουν στην πράξη, για να διεκδικήσουν το ξήλωμα όλου του βάρβαρου νομικού οπλοστασίου της εργοδοσίας.

Στην ημερίδα, που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, αναδείχθηκε ότι η πάλη για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, η διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της δράσης των συνδικάτων, παράλληλα με τη δράση για τα οξυμένα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή της εργατικής οικογένειας (Υγεία, μόρφωση, ακρίβεια). Και προτάθηκε κλιμάκωση με αγωνιστικές μορφές όλο το φθινόπωρο, Οκτώβρη, Νοέμβρη, στην προοπτική συγκρότησης μεγάλου απεργιακού μετώπου.

Να αναμετρηθούμε με τους νόμους και τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας

Την εισηγητική ομιλία, με θέμα «Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη και η πάλη των συνδικάτων να μην εφαρμοστεί», έκανε ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις από την Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρο της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, τον Χάρη Κυριαζίδη, πρόεδρο του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Αγγελο Γεράκη, γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Επίσης έγιναν ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και εργαζόμενους.

«Να σαρώσουμε τους νόμους της εργοδοσίας. Με πείσμα, με αποφασιστικότητα, με σχέδιο, με οργανωμένη απειθαρχία, κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή αγώνα και σωματειακή επιτροπή να γίνει κάστρο, φόβητρο για τους εργοδότες, στήριγμα και ελπίδα για τους εργαζόμενους. Πρώτος σταθμός, να βουλιάξει η Θεσσαλονίκη από λαό, από εργάτες το ερχόμενο Σάββατο». Με αυτήν την προτροπή - κάλεσμα αγώνα ολοκλήρωσε την εισηγητική του τοποθέτηση ο Π. Σημάδης.

Νωρίτερα παρουσίασε αναλυτικά το νομοθετικό οπλοστάσιο θωράκισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα.

Εξήγησε ότι ο νόμος αυτός χτυπά τη λειτουργία των συνδικάτων, το απεργιακό δικαίωμα και τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, κατ' επέκταση τους μισθούς. Αφορά την καρδιά της ίδιας της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, στοχεύει σε αλλαγές που είναι στρατηγικές για το κεφάλαιο. Και γι' αυτόν τον λόγο κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων, να βάλουν τους απεργιακούς αγώνες στον γύψο.

Η Ν. Παπαδούλη
Η Ν. Παπαδούλη
Οπως είπε, «όσα προβλέπει ο νόμος αποτελούν το όχημα και για τις πολυδιαφημιζόμενες επενδύσεις τεχνολογίας στη χώρα μας, αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή μας, που στόχος είναι να καταστεί ψηφιακό κέντρο. Αλλωστε, όπως ομολογούν και τα στελέχη των αντίστοιχων εταιρειών, ο λόγος που έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι γιατί εδώ βρίσκουν ένα "οικοσύστημα καινοτομίας", με κύριο στοιχείο τους πολλούς, καλά εξειδικευμένους και φτηνότερους εργαζόμενους σε σχέση με αντίστοιχους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που με τόση λαχτάρα περιμένουν κράτος και εργοδοσία, δεν μπορεί να υπάρξει με εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με σωματεία στην πρώτη γραμμή για τις σύγχρονες ανάγκες».

Αναφέρθηκε στη διδακτική πείρα προηγούμενων δεκαετιών, μέσα από παραδείγματα που το εργατικό κίνημα μπλόκαρε αντιλαϊκούς νόμους στην πράξη, στη ζωή. Αλλά και σε περιπτώσεις στις σημερινές συνθήκες που νόμοι έμειναν στα χαρτιά, κάτω από την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων, του λαού.

Αναφέρθηκε τέλος στα σημερινά καθήκοντα των μελών των συνδικάτων, προκειμένου να μην επιτρέψουν να ξημερώσουν οι μέρες που ονειρεύονται κράτος και εργοδοσία. Για να ξηλωθούν όλοι οι νόμοι τους και για να ανοίξει ο δρόμος για κατακτήσεις, για ουσιαστικές αλλαγές στο πώς ζει και δουλεύει ο εργαζόμενος.

Ο Π. Σημάδης
Ο Π. Σημάδης
Είπε λοιπόν ότι «επιδιώκουμε το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε να γίνουν αντικείμενο πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία». Κάλεσε σε «επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στην επίθεση από την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς. Κάθε πρόβλημα να γίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πρόβλημα όλων των εργαζομένων, πρώτα στον χώρο δουλειάς, αλλά και στους δίπλα χώρους, ανεξάρτητα από τον κλάδο, ακόμα και στη γειτονιά». Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, με τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης να ξεδιπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Τόνισε ότι «πρέπει να δουλέψουμε με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα μας ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη, πράγμα που χρειάζεται προετοιμασία από τώρα. Η κυβέρνηση έβαλε σαν όριο τις αρχές του 2022 ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της. Ηδη ήρθαν οι πρώτες εφαρμοστικές εγκύκλιοι του νόμου».

Μέσα από αυτήν την πλούσια παρέμβαση, συνέχισε, θα πρέπει να μετρήσουν διακριτά βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, σε νέα σωματεία, σε συσπείρωση συνδικάτων, στη μαζικοποίηση επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων. Και ανέδειξε την ανάγκη για τη συγκρότηση κοινού βηματισμού και οργάνωσης της πάλης σωματείων σε όλη τη χώρα, που παλεύουν μαζί με τους αντίστοιχους φορείς των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Ο Α. Γεράκης
Ο Α. Γεράκης
Τέλος, κάλεσε τα συνδικάτα να οργανώσουν τη δράση τους για τα οξυμένα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή της εργατικής οικογένειας (υγεία, μόρφωση, ακρίβεια κ.α.), να οργανώσουν και να κλιμακώσουν με αγωνιστικές μορφές όλο το φθινόπωρο, Οκτώβρη, Νοέμβρη, στην προοπτική συγκρότησης μεγάλου απεργιακού μετώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτώβρη νέα πλατιά σύσκεψη συνδικάτων με στόχο τη συγκρότηση συντονισμού σωματείων, επιτροπών αγώνα κ.λπ. για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, επιδιώκοντας να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές.

Ενδιαφέρουσες θεματικές παρεμβάσεις

Η Νεκταρία Παπαδούλη ανέλυσε τη θεματική «Περιορισμοί και απαγορεύσεις στη δράση των σωματείων». Ανέδειξε στην παρέμβασή της το πώς ενισχύεται το οπλοστάσιο περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης για λογαριασμό της εργοδοσίας, όπως με το ηλεκτρονικό μητρώο, τη διεύρυνση των λόγων απόλυσης συνδικαλιστών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και συνελεύσεις κ.ο.κ.

Θεματική παρέμβαση για «Το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και τη "διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου» έκανε ο Χάρης Κυριαζίδης, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στο χτύπημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στην ένταση της «ευελιξίας», στη διάλυση του δικαιώματος στον ελεύθερο χρόνο, μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ο Αγγελος Γεράκης παρουσίασε τη θεματική «Τα νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και η απάντηση των εργαζομένων». Θύμισε τα απανωτά χτυπήματα στο απεργιακό δικαίωμα από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ανέδειξε την απόφαση των συνδικάτων και των εργαζομένων να ανατρέψουν στην πράξη όλα τα εμπόδια που βάζουν στη δράση τους.

Εκτενή αποσπάσματα από τις θεματικές παρεμβάσεις της ημερίδας θα παρουσιαστούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Σήμερα, Παρασκευή 10/9, στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ