Χαϊδάρι |
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε το Σάββατο στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο Μπλοκ 15, από όπου οι Γερμανοί κατακτητές πήραν τους 200 κρατούμενους κομμουνιστές για να τους εκτελέσουν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η στάση των 200, γενικότερα των κρατουμένων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, είναι μια λαμπρή σελίδα της ηρωικής πάλης του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Υπενθύμισε δε την απαίτηση του λαού του Χαϊδαρίου να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, που να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς και τη νεολαία.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάκης Κουβαράς, πρόεδρος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εργασίες που έκαναν οι ναζί στο στρατόπεδο, σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες που βοήθησαν τον κατακτητή.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν μαθητές και φοιτητές διάβασαν ποιήματα που αναφέρονται στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.
Καισαριανή |
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Ξεκίνησε με απαγγελία του ποιήματος «Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού», του Γιάννη Ρίτσου, από τον ηθοποιό Νίκο Βερλέκη.
Ακολούθησε ομιλία από τον δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, ο οποίος συνέδεσε την ηρωική θυσία και τους αγώνες τού χθες με τη σημερινή επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προτάσσοντας την ανάγκη λαϊκής πάλης προκειμένου ο ίδιος ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του, να μη γίνει κρέας στα κανόνια της αστικής τάξης.
«Η Πρωτομαγιά δείχνει τον δρόμο για την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, βάζοντας στο στόχαστρο των πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Γαβριλάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και μίλησε για την πορεία των 200 από το Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου προς την αθανασία, που με το αίμα τους βάφτηκε κόκκινος ο τοίχος του Σκοπευτηρίου.
Στον χώρο δίπλα από το μνημείο έκαιγε η φωτιά στον βωμό και από πίσω δέσποζαν τρεις κόκκινες κορδέλες, που πάνω τους ήταν γραμμένες οι λέξεις «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ».
Κατατέθηκαν στεφάνια και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, με το πλήθος να φωνάζει ένα βροντερό «παρών» στο άκουσμα καθενός από τα ονόματα όσων ατρόμητα στήθηκαν μπροστά στο απόσπασμα.
Στις εκδηλώσεις τιμής που διοργάνωσαν οι δύο δήμοι παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ.
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά
Τη συναυλία στήριξε το Εργατικό Κέντρο, ενώ η πλατεία Γεωργίου για περισσότερο από δύο ώρες «πλημμύρισε» από νότες, στίχους και τραγούδια, στο πλαίσιο ενός μοναδικού μουσικού αφιερώματος στους αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο και το άδικο.
Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Βιολέτα Ικαρη, με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, πλαισιωμένοι από εξαμελή ορχήστρα και με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, άφησαν το δικό τους «στίγμα» στις εκδηλώσεις, μέσα από μια μουσική διαδρομή στους αγώνες της «περήφανης κι αθάνατης εργατιάς».
Νωρίτερα, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, αναφέρθηκε στους αγώνες της εργατικής τάξης, θυμίζοντας πως ο Κωστής Παλαμάς έλεγε:
«Εμείς οι εργάτες είμαστε, που με τον ιδρώτα μας / ζυμώνουμε του κόσμου το ψωμί, / πιο δυνατά κι απ' τα σπαθιά τα χέρια τα δικά μας, / και μόλο το αλυσόδεμα, σκάφτουν, και η γη πλουτεί».
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, τόνισε πως «ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια - είναι ανάσα, είναι καταφύγιο, είναι όπλο. Το σημερινό μουσικό πρόγραμμα είναι μια διαδρομή στους αγώνες, στις μνήμες, στις ελπίδες του λαού μας. Τραγούδια που αποτελούν ανεξάντλητο, αναλλοίωτο και τελικά ανίκητο εφόδιο της εργατικής τάξης, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική πρόοδο. Η ελπίδα δεν έρχεται από μόνη της - χτίζεται στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής. Να είστε σίγουροι λοιπόν, "θα γλυκοχαράξει στα λασπωμένα τα γιαπιά", όπως περιγράφει στους στίχους του ο Φώντας Λάδης. Στην καρδιά του καθημερινού μόχθου γεννιέται η δύναμη».
Νωρίτερα την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αποστόλης Αγγελής.
Την Πέμπτη 8 Μάη στις 11 π.μ.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναφέρει αναλυτικά:
«Φέτος κλείνουν 80 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η Αντιφασιστική Νίκη σηματοδότησε το τέλος του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Τη Νίκη έφερε η καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, η τεράστια προσφορά του σοβιετικού λαού, με πάνω από 20 εκατ. νεκρούς, οι μεγάλες δυνατότητες του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Τη Νίκη έφεραν τα απελευθερωτικά κινήματα όλων των λαών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.
Ο ελληνικός λαός την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Κατοχής έδωσε πάνω από 500.000 θύματα, τα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας. Ο λαός μας συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μεγαλούργησε με τον αγώνα του κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οργανωτής, ψυχή και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης του ελληνικού λαού ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.
80 χρόνια μετά, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι εγκληματικές ναζιστικές ορδές σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική, μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας.
Εχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, που δεν διεκδικούν με επιμονή και σχέδιο ενεργειών τις οφειλές της Γερμανίας, ώστε να μη διαταράξουν τις συμμαχικές σχέσεις των δύο αστικών τάξεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».