ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Νομάρχης Αθηνών

ICON

«Τα πολιτικά ζητήματα που εγείρει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εισηγήθηκε, για δεύτερη φορά, ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γ. Λίντμπλαντ στις 14 Δεκεμβρίου, και προωθείται για ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απαιτούν την άμεση αντίδρασή μας, ενώ συγχρόνως προκαλούν τον έντονο προβληματισμό μας.

Ηδη από τον τίτλο, "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων", το αντικομμουνιστικό αυτό μνημόνιο καθιστά αντιληπτή τη διάθεση ορισμένων να αναθεωρήσουν και να ξαναγράψουν την ευρωπαϊκή ιστορία.

Δεν είναι δυνατό όμως σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται η κομμουνιστική ιδεολογία με εκείνη του ναζισμού και του φασισμού. Η ταύτιση αυτή, αθεμελίωτη και χωρίς συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές, επιθυμεί ουσιαστικά να διαγράψει από τη συλλογική, την ιστορική μνήμη, την άλλη πλευρά, για να επιβάλει με τη σειρά της και με τρόπο αντίστοιχα ολοκληρωτικό, τη δική της μονόπλευρη αλήθεια. Η αλήθεια αυτή, που θα επισημοποιηθεί εάν υπερψηφιστεί το εν λόγω μνημόνιο, θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα σε μία εποχή που καθημερινά χρειάζεται να ξαναθυμάται αλλά και να επανεφευρίσκει την ιστορία της».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τις ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη το παγκόσμιο κεφάλαιο δεν αισθάνεται το "κεφάλι του σίγουρο στη θέση του" κι όπως παραδέχεται και το άρθρο 7 του μνημονίου "υπάρχει μια νοσταλγία του κομμουνισμού σε μια σειρά από χώρες".

Γιατί όμως τώρα τέτοια πρεμούρα για μια απόφαση κατά του κομμουνισμού; Γιατί 15 χρόνια μετά;

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη το 1989 δημιούργησαν μια σιγουριά στις δυνάμεις του αστικού στρατοπέδου ότι ξεμπέρδεψαν μια για πάντα με τις επαναστατικές ιδέες ανοίγοντας το δρόμο για την ιδεολογική παντοκρατορία του καπιταλισμού. Ηταν η περίοδος των θεωριών περί του τέλους της ιστορίας.

Δυστυχώς γι' αυτούς η ιστορία συνεχίζεται. Από τα βουνά του Μεξικού μέχρι τους δρόμους της Βαγδάτης και της Παλαιστίνης, από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα μεγάλα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια μέχρι τη μεγάλη απεργία στα μεταφορικά μέσα της Νέας Υόρκης, η εργατική τάξη και η νεολαία δηλώνουν βροντερά το "παρών" τους.

Στις ίδιες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η φρίκη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης έχει σπρώξει μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.

Τα όνειρά μας εξακολουθούν να είναι ο εφιάλτης τους και τρέχουν να εξασφαλίσουν ψηφίσματα καταγγελίας για να δημιουργήσουν ένα κλίμα απαγόρευσης και τρομοκρατίας του αγώνα μας.

Γι' αυτό, το γεγονός του μνημονίου πρέπει να αναδειχτεί όσο πιο πλατιά γίνεται μέσα στις γραμμές του αγωνιζόμενου κινήματος όχι μόνο για να αποτρέψουμε την ψήφισή του αλλά και για να δείξουμε το φόβο του κεφαλαίου από την παγκόσμια αντίσταση της εργατικής τάξης.

ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, αυτή είναι η θεωρητική βάση του μνημονίου και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και πείσμα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσιογράφος

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ περνάνε μία σημαντική κρίση ταυτότητας. Οι πρόσφατες εικόνες από όσα διαδραματίστηκαν στην Αμερική στη διάρκεια θεομηνιών και οι συγκρούσεις στη Γαλλία είναι απλώς μία ακόμη ένδειξη του προβλήματος.

Για τις ΗΠΑ ο Samir Amin υποστηρίζει ότι "μία χούντα κυβερνά τη χώρα, που για να αναπαράγει την εξουσία της χρειάζεται πολέμους και διόγκωση μιας αντικομμουνιστικής και δήθεν αντιτρομοκρατικής υστερίας". Για την Ευρώπη ο ίδιος διανοητής τονίζει ότι "μπήκαμε σε μία πολύ συντηρητική - με απανωτές κρίσεις - φάση της ιστορίας της, με επικυρίαρχες τις ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξής της".

Η επερχόμενη νέα κρίση στα Βαλκάνια, οι "αποτυχίες" των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και οι αναταράξεις (για την Ουάσιγκτον) στη Λατινική Αμερική θέτουν σε αμφισβήτηση την εξουσία της "άρχουσας τάξης" στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Γι' αυτό και θα περάσουν σε δεύτερη και πιο επιθετική δράση από τη σύνταξη απλά κάποιων αντικομμουνιστικών και αντιδημοκρατικών "διακηρύξεων".

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, αποτέλεσμα αυτής της "πολεμικής πολιτικής" - και σαν τέτοιο, πολύ επικίνδυνο - πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί - μεταξύ πολλών άλλων - για να "ακουστεί" χρειάζεται εξαγορά συνειδήσεων, κομμάτων και πολιτικών, ασφαλώς και ΜΜΕ.

Απέναντι σ' αυτή την ισχυρότατη συγκέντρωση πυρών που στοχεύουν όχι κανέναν σοσιαλισμό, που άλλωστε είναι ανύπαρκτος σήμερα στην Ευρώπη, αλλά στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτούνται ευρύτατες - ασφαλώς σε στέρεες βάσεις - συμμαχίες και συνεργασίες».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Δημοσιογράφος

«Η ανιστόρητη προσπάθεια κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξαναγραφτεί η ιστορία - στην επέτειο των 60 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη - με το πιο χυδαίο νεοφιλελεύθερο πενάκι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.

Αντιθέτως πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να προωθήσει παρόμοιο αίτημα αλλά φαίνεται ότι οι σημερινές συνθήκες τούς φαντάζουν πιο ευνοϊκές.

Σφάλουν.

Το νέο φασιστικό παραλήρημα θα έχει θλιβερή κατάληξη για τους "μαύρους" εμπνευστές του.

Οι συνθήκες είναι σίγουρα πιο ευνοϊκές. Αλλά όχι γι' αυτούς....».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ