ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Διαφημιστική καμπάνια μέσω δημοσιευμάτων

Η διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση μισθοφόρων, που θα στελεχώσουν τον ελληνικό επαγγελματικό στρατό, ξεκίνησε πριν καν ακόμα καθιερωθεί ο θεσμός. Το υπουργείο Αμυνας διέρρευσε σε ορισμένες φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες, τη φορά αυτή, μέρος του νομοσχεδίου που πρόκειται το επόμενο διάστημα να καταθέσει στη Βουλή.

Με την ανακύκλωση που γίνεται του θέματος, εδώ και περίπου δύο χρόνια, εκφράζεται η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για το κατά πόσον θα βρεθεί ικανοποιητικός αριθμός νέων, με τα ανάλογα προσόντα, για να στελεχώσει τον επαγγελματικό στρατό, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ. Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, άλλες ΝΑΤΟικές χώρες που επιχείρησαν κάτι ανάλογο, με παράλληλη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων, συνάντησαν απροθυμία στην προσέλευση επαγγελματιών στρατιωτών. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, έγινε η επιλογή ενός μεικτού συστήματος, δηλαδή και στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες.

Ετσι, το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε την καμπάνια προβάλλοντας, μέσω διαρροών σε εφημερίδες, τα «πλεονέκτημα» τα οποία θα απολαμβάνουν όσοι καταταγούν ως επαγγελματίες στρατιώτες, όπως επαγγελματική εξασφάλιση, κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης, «υψηλός» μισθός... 220.000 δραχμών το μήνα κλπ. Σύμφωνα με όσα ξαναβγήκαν στη δημοσιότητα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη του Γενάρη και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των πρώτων 5.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Συνολικά το μισθοφορικό σώμα του ελληνικού στρατού θα ανέλθει, σε πρώτη φάση και μέσα σε μια τριετία, σε 15.000 άνδρες αλλά και γυναίκες. Η ηλικία τους θα πρέπει να είναι 18-26 ετών. Ως προϋπόθεση τίθεται να έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, ενώ τα αγόρια πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Στα πλαίσια του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται να υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά τους σημερινούς Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), με βάση την οποία οι περίπου 22.000 ΕΠΥ θα εξισώνονται με τους επαγγελματίες οπλίτες. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα μισθοφορικό σώμα περίπου 40.000 οπλιτών, ένας αριθμός που θα πλησιάζει τον αριθμό αυτών που σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Ουσιαστικά συγκροτείται ένας πανίσχυρος κατασταλτικός μηχανισμός για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Εξάλλου, ο βασικός λόγος της συγκρότησης του επαγγελματικού στρατού είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές πολυεθνικές δυνάμεις για επεμβάσεις επιβολής της «νέας τάξης». Πρόκειται για έναν ρόλο που οι στρατεύσιμοι ούτε τον θέλουν ούτε τους τον εμπιστεύονται.

Την ίδια ώρα, για το «χρύσωμα του χαπιού», προβάλλεται η πιθανολογούμενη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 6 μήνες. Η αρχή, όπως αναφέρεται, θα γίνει μέσα στο 2001 και θα αφορά μείωση 2 μηνών, με έναρξη εφαρμογής της από τη σειρά που θα καταταγεί το Γενάρη του 2001, δηλαδή η θητεία για αυτούς που θα απολύονται από το Μάη του 2002 και μετά στο Στρατό Ξηράς από 18 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 16, στην Πολεμική Αεροπορία από 20 μήνες θα γίνει 18 και στο Πολεμικό Ναυτικό από 21 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 19 μήνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξόρμηση με «κόκκινα» κάλαντα

Γιορτινό το κλίμα των ημερών που ζούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βάσανα για την πλειοψηφία του λαού. Οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, επιχειρούν να αφήσουν στην άκρη ό,τι τους «φορτώνει» με αρνητικά συναισθήματα και προχωρά ελπίζοντας πως ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος από αυτόν που φεύγει.

Μέσα στο κλίμα των ημερών και οι κομμουνιστές συνεχίζουν το δικό τους δύσκολο ανηφορικό δρόμο. Με τρίγωνα, πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα, αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους, στις γειτονιές, τα καταστήματα και να μεταφέρουν το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα - κάλεσμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι νεολαίοι της ΚΝΕ ετοιμάζονται να εξορμήσουν την Κυριακή στο κέντρο της πόλης, ενώ οι κομμουνιστές της Τούμπας το ίδιο απόγευμα θα χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών της περιοχής τους για να μεταφέρουν με το τραγούδι τις ευχές τους.

Τα κάλαντα γράφηκαν από τους «ποιητές» των οργανώσεων και μελοποιήθηκαν από τους μουσικούς.

Οι Οργανώσεις της Τούμπας κάνουν πρόβες και τραγουδούν:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

με μέτρα αντιλαϊκά

προσπαθούν να μας λυγίσουν

πιο πολλά για να κερδίσουν

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

ειρήνη υγεία και δουλιά

με το Κ Κ Ε μαζί σας

δύναμη για τη φωνή σας

Θα 'ρθει η στιγμή που ο λαός

κυρίαρχος και δυνατός

Μέτωπο γερό θα χτίσει

και τη μοίρα του θα ορίσει».

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στα καινούρια γραφεία της Οργάνωσης βελτιώνουν τα όποια μικροψεγάδια στο εγχείρημα και είναι έτοιμοι να ψάλουν:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλήν εσπέρα εργατιά

κι αρχή καλός μας χρόνος

με το Μέτωπο ο δρόμος

ΟΝΕ -Ευρώ - Αυταρχισμός

Λιτότητα - Πληθωρισμός

ο λαός πάντα πληρώνει

κι ο αφέντης καμαρώνει

ΝΑΤΟ - Ιμπεριαλισμός

πόλεμοι - φτώχεια - χαλασμός

οι λαοί ν' αντισταθούνε

στο προσκήνιο να βγούνε

Πάρε τη θέση σου κι εσύ

αγώνας η προοπτική

με το Μέτωπο της ρήξης

τη διέξοδο ν' ανοίξεις

Ολοι μαζί εμπρός παιδιά

και νεολαία κι εργατιά

στην Αντεπίθεση να βγούμε

με το ΚΚΕ μπορούμε».

Για τις πιο όμορφες μέρες μας...

Οταν ο άνθρωπος έφτιαχνε το θεό του τον ήθελε δικό του. Σαν κι αυτόν και τη ζωή του. Αυτή που θα 'θελε να ζούσε μα δεν μπορούσε. Και στην εικόνα της, στο όραμά της, ζωντάνευε το δικό του θεό. Στα λόγια του έβαζε αυτά που δεν μπορούσε ο ίδιος να πει παρά μονάχα σαν ευχές, για να 'ρθουν καλύτερες μέρες. Τις έχει ανάγκη τις ευχές ο άνθρωπος, για τα τωρινά και τα μελλούμενα. Και τούτες τις γιορτάρες μέρες, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, ξαποσταίνοντας από τον κάματο της χρονιάς που πέρασε, εύχονται αυτό που έρχεται, να 'ναι αυτό που θέλουν να 'ρθει.

Εχουν ανάγκη τις ευχές οι λαϊκοί άνθρωποι, ελπίζοντας και προσδοκώντας πως με την αλλαγή του χρόνου μπορεί να 'ρθουν για τους ίδιους οι καλύτερες μέρες. Είναι μέρος της κοινωνικής τους συνείδησης. Μιας συνείδησης που διαμορφώνεται, αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα από την πείρα της ζωής, αλλά κυρίως μέσα από την εξέλιξη της δράσης για ένα καλύτερο μέλλον. Και όσο η πείρα από την κοινωνικοπολιτική δράση επιδρά στη συνείδηση τόσο οι ευχές για το καλύτερο μπορούν να μετουσιώνονται ως ιδέες σε πράξη, με τη συμμετοχή στην αγωνιστική δράση, γι' αυτό που οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι του μόχθου θέλουν να φέρουν, την αλλαγή της κοινωνικής τους ζωής.

Ετσι οι γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα, όλα δημιουργήματα δικά τους, είναι γι' αυτή τη ζωή που ακόμα δεν μπορούν να τη ζήσουν μα τη θέλουν να 'ρθει. Ο δουλευτής της γης, για να καρπίσει πιο πολύ εύχεται να μην πάνε στράφι οι καρποί της που 'ναι και καρποί της δουλιάς του. Μα κι ο εργάτης να 'χει δουλιά, κι αυτός κι όλα τα ταξικά του αδέρφια, μα και οι κόποι του να 'ναι δικοί του. Να μην τους διαφεντεύουν άλλοι, να πάψει ο πλούτος τη φτώχεια να νικά. Κι όλοι αυτοί μαζί να ζουν χωρίς πολέμους, που ο πλούτος σκορπά ανελέητα πάνω στης «γης τους κολασμένους». «Επί γης ειρήνη» λένε οι ευχές, τούτες τις μέρες, ειρηνικός ο νέος χρόνος, ο νέος αιώνας, η νέα χιλιετία, μα η «νέα τάξη» τη θέλει με τα όπλα της υποταγής των λαών. Και οι λαοί την εύχονται μα θέλουν την καταστροφή των όπλων της υποταγής τους.

Και τούτος ο λόγος των ευχών κρύβει από πίσω του την πάλη για τ' αύριο. Γι' αυτό και κάθε καινούριο χρόνο, ο απολογισμός του προηγούμενου γίνεται μέρος της συσσωρευμένης πείρας, που, έτσι κι αλλιώς, μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο σοφό, πιο ικανό για το μέλλον. Μεταδίδεται στον κοινωνικό εαυτό του και καταλαγιάζει στο Είναι του, σιγουρεύοντας τα βήματα για πιο αισιόδοξη προοπτική, για το νέο που θα 'ρθει με το συμβολισμό του καινούριου χρόνου, του καινούριου αιώνα, της νέας χιλιετίας. Χωρίς δισταγμό, θα πούμε πως, μέσα στην αντιφατικότητα της εποχής, του αιώνα που άνοιξε το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και έκλεισε με την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, ο καινούριος αιώνας έρχεται αισιόδοξος. Γιατί μπορεί να φέρει το καινούριο και παντοτινό, ως αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων για την οριστική νίκη του σοσιαλισμού. Ο ιμπεριαλισμός φαντάζει παντοδύναμος, αλλά δεν είναι ανίκητος. Η εργατική τάξη, οι λαοί μπορούν να προσδοκούν και θα φέρουν τις καλύτερες μέρες, με την κοινωνικοπολιτική πάλη για το δικό τους αύριο, για τη νέα, τη δική τους κοινωνία. Με την πάλη της φτώχειας με τον πλούτο, για να 'ρθουν οι πιο όμορφες μέρες μας που δε ζήσαμε ακόμα. Τούτες τις μέρες θα φέρει αυτή η πάλη. Και θα τις φέρει σίγουρα, έτσι που ο λαϊκός άνθρωπος δε θα 'χει ανάγκη το θεό του, για να του πει το «επί γης ειρήνη», όταν ο ίδιος θα κάνει τη ζωή του να 'ναι μόνο δική του.

Τ' απαύγασμα της πείρας τον αιώνα που πέρασε, τη χρονιά που πέρασε ένα μόνο δείχνει. Πόλεμος απ' τους δημιουργούς του πλούτου σ' όσους τους τον κλέβουν και τον καρπώνονται, για την έφοδο των «ταπεινών της γης» στο δικό τους ουρανό.


Σ. Κ.

ΕΣΗΕΑ
Καταδικάζει την επίθεση στο «ΠΑΡΟΝ»

To ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει την προχτεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» και τονίζει ότι «η επίθεση αυτή ουσιαστικά στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών». Η ΕΣΗΕΑ καλεί τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές «να ρίξουν αυτή τη φορά άπλετο φως στην εγκληματική αυτή ενέργεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ