ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η "καυτή" ατζέντα της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ"

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Η ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δε θα μπορούσε να λείψει από τις συζητήσεις των αξιωματούχων χωρών - μελών του "Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας" (ΑΣΕΑΝ) με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του ΑΣΕΑΝ, οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να "σφίξουν" ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη ΛΔ Κορέας, απειλώντας με "σοβαρές συνέπειες" ή ακόμη και επιβολή κυρώσεων την κυβέρνησή της "σε περίπτωση που διεξάγει μία ακόμη δοκιμή βαλλιστικού πύραυλου"!

Ενα μικρό απόσπασμα από όσα είπε η Μαντλίν Ολμπράιτ στους ομολόγους της από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα είναι "διαφωτιστικό": "Η ΛΔ Κορέας θα μπορούσε να δρέψει οφέλη για το λαό της αποδεχόμενη το πακέτο πρωτοβουλιών που της προτάθηκε από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών, αλλά μια ακόμα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς... θα είχε σοβαρές συνέπειες". Σημειωτέον, πως η παρευρισκόμενη στις εργασίες της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ", υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πολλές φορές άδραξε την ευκαιρία για να χαρακτηρίσει την Κορεατική Χερσόνησο "ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο σήμερα". Να προαναγγέλλει άραγε αυτό κάποια επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή; Οψόμεθα...

Οσον αφορά την παραπάνω συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Κορέας Ιαπωνίας, και οι τρεις, υπαινίχθησαν εμμέσως πλην σαφώς πως το "πακέτο βοήθειας", ύψους 5 δισ. δολαρίων, για νέους αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας και άλλα καύσιμα, καθώς και εκατομμύρια δολάρια σε σκληρό νόμισμα που οι μετανάστες Κορεάτες στέλνουν από την Ιαπωνία στη χώρα τους, θα τίθονταν εν αμφιβόλω...

Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης του "ΑΣΕΑΝ" στη Σιγκαπούρη τέθηκαν και ιδιαίτερα "καυτά" θέματα της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, αυτά που αφορούν στη διένεξη Κίνας και Ταϊβάν, τις μεθοριακές συγκρούσεις Ινδίας - Πακιστάν ή τις μαζικές περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη Βιρμανία.

Επιπλέον, τα μέγιστα απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των 20 χωρών που συμμετέχουν στο "ΑΣΕΑΝ" η διαφιλονικούμενη κυριότητα των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου βραχονησίδων Σπράτλις, που διεκδικούνται από έξι χώρες. Ολοι συμφώνησαν πως οι βραχονησίδες Σπράτλις θα αναδειχτούν στο (όχι μακρινό...) μέλλον ως η "θερμότερη" εστία έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του "ΑΣΕΑΝ" εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία "για πιθανή αστάθεια στην περιοχή των βραχονησίδων, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων εκτός και εάν καταληχτεί ένας κώδικας οδηγιών και κανόνων για την αποτροπή θερμών επεισοδίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης (που φιλοξενεί εφέτος τη συνάντηση του ΑΣΕΑΝ), Σανμουγκάμ Τζγιακουμάρ.Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώρες της περιοχής επεξεργάζονται σχέδιο ενός κώδικα συμπεριφοράς για την αποτροπή βιαιότερων επεισοδίων, όπως η βύθιση κινέζικου ψαράδικου πλοιαρίου από πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων την περασμένη βδομάδα...

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Ζιαξουάν, προειδοποίησε και προχτές για το ενδεχόμενο "πολέμου" εάν "η Ταϊβάν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση προς την κήρυξη ανεξαρτησίας". Μάλιστα, στο περιθώριο των συνομιλιών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Ζιαξουάν επανέλαβε το αίτημα του Πεκίνου για τη διενέργεια ουσιαστικών ερευνών και την τιμωρία όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, δίχως να πάρει την απάντηση που επιθυμούσε... Οσον αφορά δε στις συνομιλίες Ολμπράιτ - Ζιαξουάν για την Ταϊβάν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση πάνω στο καθεστώς της Ταϊβάν πρέπει "να επιλυθεί ταχύτατα".

Οι εργασίες της διάσκεψης καθώς και τα φόρουμ συνάντησης των αξιωματούχων χωρών του "ΑΣΕΑΝ" με ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την ΕΕ, ολοκληρώνονται σήμερα.

ΙΡΑΚ
Δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Στο μισό μειώθηκε η παραγωγή σιτηρών του Ιράκ, τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, πάντως, σπεύδει να τονίσει ότι, ούτως ή άλλως, οι ανάγκες σε τρόφιμα του ιρακινού πληθυσμού καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΟΗΕ "πετρέλαιο αντί τροφίμων".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η ιρακινή παραγωγή σε σιτηρά μειώθηκε, γενικά, στα 1,3 εκατομμύρια τόνους έναντι 2,5 εκατομμύρια τόνους, πέρσι. Ειδικότερα, φέτος παρήχθησαν μόλις 709.000 τόνοι σιτάρι έναντι 1,2 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, 677.000 τόνοι κριθάρι, περίπου 100.000 τόνοι λιγότεροι από το 1998, ενώ η παραγωγή ρυζιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50%, εξαιτίας της ελλιπούς άρδευσης από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Παρά τα αρνητικά αυτά στοιχεία, η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού θα καλυφθούν από τους 2,2 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που εισάγει, ετησίως, μέσω του προγράμματος"πετρελαίου αντί τροφίμων", ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στην παράταση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και 9 χρόνια.

Ενώ η ανακοίνωση του ΟΗΕ για τις, ακόμη, δυσμενέστερες συνθήκες διαβίωσης του ιρακινού πληθυσμού δινόταν στη δημοσιότητα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν για 63η φορά ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη"ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Β. Ιράκ επικαλούμενα "πυρά που δέχτηκαν από την ιρακινή αεράμυνα". Σύμφωνα με τη συνήθη λακωνική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Στουτγκάρδη, το πλήγμα σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Μοσούλης και είχε ως στόχο "διοικητικές εγκαταστάσεις ελέγχου" του ιρακινού στρατού.

ΣΟΥΔΑΝ
Επανέρχεται ο εφιάλτης του λιμού

ΣΟΥΔΑΝ.-

Περίπου 150.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό στο Νοτιοανατολικό Σουδάν, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη περιοχή πριν από δύο βδομάδες. Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής εκφράζουν ανησυχίες ότι, "εάν η απαγόρευση δεν αρθεί, σύντομα η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με το λιμό που θέρισε το Σουδάν πέρυσι".

Η σουδανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις ανθρωπιστικές πτήσεις στην περιοχή του δυτικού Ανω Νείλου, όπου δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, που παλιά υποστήριζαν τους αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, μάχονται η μία την άλλη για τον έλεγχο πετρελαιοπηγών. Η μία εκ των δύο παρατάξεων υποστηρίζει την αποστολή πετρελαίου στο βορρά, ενώ η άλλη αντιμάχεται αυτή την απόφαση.

Πέρυσι, λιμός θέρισε την περιοχή, όταν ξανά η κυβέρνηση απαγόρευσε τις ανθρωπιστικές πτήσεις στη γειτονική περιοχή Μπαρ ελ - Γκαζάλ μεταξύ Φλεβάρη και Απρίλη, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, που διεξάγονταν στην περιοχή. Οι ανθρωπιστικές αποστολές ξανάρχισαν, όταν η κυβέρνηση και οι αντάρτες υπέγραψαν τρίμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι ανθρωπιστικές πτήσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής του ΟΗΕ, σε συνεργασία με πολλές ιδιωτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ύστερα από ειδική συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση. Από το 1983 που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος μέχρι σήμερα, περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι από λιμούς, που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ - ΚΟΥΒΑ

Στην πόλη Σιενφουέγος, την πρωτεύουσα της κεντρικής και βιομηχανικής επαρχίας Ματάνσας, έγιναν οι φετινοί γιορτασμοί για την Ημέρα της Επανάστασης που δεν είναι η 1η Γενάρη - όταν το 1959 μπήκαν στην Αβάνα νικηφόρα οι ανταρτικές επαναστατικές δυνάμεις - αλλά η 26η Ιουλίου, όπου έγινε το 1953 ανεπιτυχώς η εξέγερση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο δε Κούμπα. Ωστόσο, από εκεί ξεκίνησε η οργάνωση της 26ης Ιούλη, που σαν πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα αγκαλιάζοντας, αγρότες και φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους και ανατρέποντας τελικά τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Η επανάσταση είναι εδώ διακήρυξαν για άλλη μια φορά, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που ήρθαν να γιορτάσουν αυτή την "άσχημη στιγμή" του κινήματος, αλλά τη σπορά της επανάστασης και φυσικά την ομιλία του Φιντέλ. Ανάμεσα και εκατοντάδες νέοι από τις ΗΠΑ που βρίσκονται στο νησί για να βοηθήσουν - δουλεύοντας - το νησί της Επανάστασης που εξακολουθεί να υπόκειται στο απάνθρωπο εμπάργκο από τη χώρα που γεννήθηκαν.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
14 νεκροί από ταραχές στην Αμπόν

ΑΜΠΟΝ.-

Μέσα στο περασμένο 24ωρο, τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τις αιματηρές ταραχές που διαδραματίζονται εδώ και καιρό στην ινδονησιακή νήσο Αμπόν, με "πρωταγωνιστές" ομάδες φανατικών οπαδών του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού, αλλά και οργανώσεων που διεκδικούν την απόσχιση της περιοχής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι 14 σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε πλήθος αντιμαχόμενων μουσουλμάνων και χριστιανών και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αρχική ρίψη προειδοποιητικών πυρών από τους αστυνομικούς περισσότερο αγνοήθηκε, παρά ελήφθη σοβαρά υπόψη από πλήθος χριστιανών και μουσουλμάνων, που κυνηγούσαν οι μεν τους δε, με μαχαίρια, πέτρες, τόξα, βέλη και βόμβες μολότοφ! Αργότερα, όμως, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα κατά του πλήθους... με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό νεκρών και τουλάχιστον 32 τραυματίες!

Τοπικές αστυνομικές αρχές είχαν προηγουμένως ανακοινώσει πως στη διάρκεια των χτεσινών ταραχών πυρπολήθηκαν δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα.

Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, τα θύματα ανεξέλεγκτης βίας στην Αμπόν ξεπερνούν τους 200.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συγκρούσεις κυβερνητικών με αντάρτες

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Τουλάχιστον 26 αντάρτες Ταμίλ σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας.

11 διαφορετικές συγκρούσεις αναφέρθηκαν το τελευταίο 48ωρο στη χερσόνησο Τζάφνα και στις ζούγκλες της περιοχής Ουάνι, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.

Η σκληρότερη μάχη έγινε στην πόλη Ταντουβανκόντι, όπου μια στρατιωτική περίπολος άνοιξε πυρ εναντίον ανταρτών που "εντόπισε", σκοτώνοντας εννέα εξ αυτών.

Ο ίδιος εκπρόσωπος, που δεν ανέφερε αν υπήρξαν απώλειες από πλευράς του στρατού, ισχυρίστηκε ότι οι αρχές κατάφεραν να εξουδετερώσουν μια βόμβα με χρονοδιακόπτη, που εντόπισαν στρατιώτες σε δρόμο από όπου θα περνούσε φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων.

Η τελευταία φάση της εξέγερσης ένοπλων οργανώσεων της μειονότητας των Ταμίλ (αποτελούν πάνω από το 12% του πληθυσμού της χώρας), με σημαντικότερη αυτή των "Τίγρεων των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ", διαρκεί από το 1983 κι έχει κοστίσει τουλάχιστον 58.000 ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ