Επιστολή διαμαρτυρίας για τις διώξεις κατά των αντιφασιστών και πολιτών της πρώην ΓΛΔ απέστειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος προς την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία έχει ως εξής:
"Λίγα χρόνια μετά την ένωση των δύο γερμανικών κρατών, η κυβέρνηση της Βόννης, καταπατώντας τη συμφωνία επανένωσης των δύο Γερμανιών διώκει τα παιδιά της. Ενα από αυτά είναι και η 80χρονη δικαστίνα ΙΡΜΓΚΑΡΝΤ ΓΕΝΤΡΕΝΤΖΚΙ - ΑΪΖΕΡΜΑΝ.
Το έγκλημά της είναι ότι ως μέλος του δικαστηρίου συνέβαλε στην καταδίκη σε θάνατο ΝΑΖΙ εγκληματιών πολέμου. Θεωρούμε την ποινή φυλάκισης των τεσσάρων χρόνων σε μία 80χρονη άρρωστη αντιφασίστρια απαράδεκτη, όταν μάλιστα φασίστες δικαστικοί που βαρύνονται με την καταδίκη χιλιάδων αθώων ανθρώπων δε διώχθηκαν ποτέ.
Απαιτούμε την κατάργηση της ποινής της 80χρονης αντιφασίστριας και όλων των έντιμων Γερμανών αντιφασιστών που διώκονται και να ν' αφεθούν ελεύθεροι. Η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν ανεξάρτητη χώρα και μέλος του ΟΗΕ και οι πολίτες της ενεργούσαν βάσει των νόμων".
ΚΑΡΑΚΑΣ.-
Μία έκπληξη μεγατόνων που θα σείσει συθέμελα όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα, αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι των υπολοίπων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης για την αναπλήρωση των 131 μελών του Συνταγματικού Κοινοβουλίου.
Ο συνασπισμός όλων των αριστερών κομμάτων που στηρίζουν τον Πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες απέσπασε τις 123 έδρες επί συνόλου 131! Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αληθινό, αφού ο "Πατριωτικός Πόλος", ο συνασπισμός των κομμάτων που συσπειρώθηκε γύρω από την πλατφόρμα του Τσάβες για ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις συγκέντρωσε το 96% των ψήφων. Ο ίδιος ο Τσάβες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κάτω από επευφημίες συγκεντρωμένων που ζητωκραύγαζαν "Επανάσταση! Επανάσταση!" τόνισε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, καθώς το Συνταγματικό Κοινοβούλιο είναι σε θέση πλέον να διαλύσει το Κογκρέσο αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να αρχίσουν οι αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο ίδιος, όπως τόνισε, θα προτείνει στο νέο Συνταγματικό Κοινοβούλιο, να προχωρήσει στην επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας, σε "Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας", χρησιμοποιώντας το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, αλλά ίσως και το όνειρο αυτού του επανάσταση της Λατινικής Αμερικής, για μία Λατινική Αμερική, που έχει πετάξει διά παντός τον αποικιακό ζυγό και ενωμένη σαν μία γροθιά.
Στο διά ταύτα, το νέο Συνταγματικό Κοινοβούλιο, εκτός από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1961, θα έχει πολλη δουλιά για την προώθηση μία σειράς νομοθετικών αναθεωρήσεων για κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο όχι προς την οικονομία της αγοράς... αλλά όπως τονίζει ο Τσάβες προς ένα Κράτος Δικαίου για όλους τους κατοίκους της τρίτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο. Ο Τσάβες πάντως έχει προκαλέσει τη μήνι της αμερικανικής κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα της εκλογής του στην Προεδρία τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, που ήταν η διάλυση όλων αυτών των αστικών στοιχείων που διέπουν την πολιτική σκηνή της χώρας, όπως και ο τρόπος κατανομής της εξουσίας μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων, που όπως τονίζει έχουν κάνει τη χώρα το "πιο διεφθαρμένο κράτος στην υφήλιο". Επίσης, έχει προτείνει τη διάλυση του αστικού Κοινοβουλίου αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου και την αντικατάστασή τους από νέους θεσμούς λαϊκής βάσης. Το νεοεκλεγέν Συνταγματικό Κοινοβούλιο έχει έξι μήνες προθεσμία για να ολοκληρώσει το αναθεωρητικό του έργο και η συνέχεια προβλέπεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της δεύτερης ετήσιας αναφοράς της κυβέρνησής του. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι η Βρετανία "γυρνάει σελίδα", αν και όπως δήλωσε, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να αναμορφώσει το... "πολυέξοδο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Εθνικό σύστημα Υγείας"...
Ωστόσο, μάλλον αντίθετη γνώμη είχαν οι οδηγοί φορτηγών που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Εκατοντάδες αγανακτισμένοι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονταν για την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και την αύξηση της τιμής της ετήσιας άδειας κατοχής ενός φορτηγού 40 τόνων από 2.500 λίρες σε 5.750, αυξήσεις, που όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύονται καταστροφικές για το επάγγελμα τους. Οι αγανακτισμένοι οδηγοί απέκλεισαν κεντρικές αρτηρίες στην πόλη του Λονδίνου σταματώντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.
Οσο για τη δίχρονη πορεία της χώρας υπό την καθοδήγηση των "Νέων Εργατικών", είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Μπλερ σε εκδήλωση σε δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή Χάκνεϊ, του Λονδίνου: Κατανοεί "την απογοήτευση αυτών που πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο εθνικό σύστημα υγείας θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα", αλλά "η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ χρόνο και ίσως πάρει περίπου δέκα χρόνια προτού ολοκληρωθεί". Ο Μπλερ χαρακτήρισε το βρετανικό ΕΣΥ ως "υπερεξαπλωμένο" και δεσμεύτηκε ότι θα "αναμορφώσει" τόσο αυτό, όσο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο απορροφά περίπου το 40% των κρατικών εξόδων. Τέλος, δήλωσε ότι οι συνέπειες από την "αναμόρφωση" του τομέα των κρατικών εξόδων και κοινωνικών επιδομάτων θα είναι μακροπρόθεσμες και θα περάσει πολύς καιρός προτού τα αποτελέσματά τους γίνουν εμφανή.
Οι ασκούντες κριτική στην κυβέρνηση Μπλερ, όμως, υποστηρίζουν ότι η ετήσια έκθεση της κυβέρνησής του φαίνεται να αγνοεί μεγάλα προβλήματα, όπως το αναξιόπιστο σύστημα υπογείων σιδηροδρόμων και οι τεράστιες λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας δήλωσε ότι "ο Τόνι Μπλερ αντί να χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως μέσο διαφήμισης των σχεδίων του, θα έρεπε να φροντίσει να μάθει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και να μην υπονομεύει το ηθικό των εργαζομένων". Η κυβέρνηση Μπλερ παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη αρκετά δημοφιλής, όπως αποδεικνύουν δημοσκοπήσεις, αν τελικά προχωρήσει στη δραστική αναδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα έχει πολλά περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, καθώς θα ξεσηκώσει μεγάλες μερίδες χαμηλόμισθων κυρίως πολιτών εναντίον της.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και δύο αξιωματικοί της Κολομβιανής Αεροπορίας θεωρούνται από χτες "επισήμως"... νεκροί, αφού το ειδικό εξερευνητικό αεροπλάνο που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέπεσε και συνετρίβη την Παρασκευή στα βουνά της Νότιας Κολομβίας, κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Μπάρι Μακ Κάφρεϊ που έφθασε χθες στην Κολομβία για διήμερη επίσκεψη, το ειδικά εξοπλισμένο και υπερσύγχρονο ανιχνευτικό αεροπλάνο εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στα νότια της χώρας, με κύριο σκοπό την ανίχνευση φυτειών κοκαϊνης... αλλά για αγνώστους μέχρι στιγμής λόγους συνετρίβη σε πλαγιά της οροσειράς των Ανδεων. Την Κυριακή κάποια συντρίμμια "εντοπίστηκαν, αλλά χωρίς οι αμερικανικές αρχές να είναι σίγουρες ότι πρόκειται για τα συντρίμμια του τετρακινητήριου αεροσκάφους "Havilland RC-7". Οσο για το πλήρωμα "πιθανά τα επτά μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο ατύχημα", ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, μάλλον δε θα υπάρξουν ειδικές διασωστικές ομάδες για να εξερευνήσουν την περιοχή...
Ενα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος "ΙΛΙΟΥΣΙΝ-76" με επταμελές πλήρωμα συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Και τα επτά μέλη του πληρώματος σώθηκαν και νοσηλεύονται με εγκαύματα διαφόρων βαθμών. Στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος ξέσπασε φωτιά, την οποία προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο άνδρες της πυροσβεστικής. Πάντως επικρατεί κάποια σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν περισσότερα άτομα, ίσως 12. Το αεροσκάφος, που ανήκε στην εταιρία"ΑΛΦΑ - ΡΟΜΕΝΣΚΟΓΕ", μετέφερε 30 τόνους εμπορευμάτων και είχε απογειωθεί από το Πεκίνο. Στο Ιρκούτσκ προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό και επρόκειτο στη συνέχεια να κάνει μια στάση στο Περμ των Ουραλίων με τελικό προορισμό τη Μόσχα.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Οι τελευταίοι θύλακοι των Ισλαμιστών μαχητών "εξαλείφτηκαν" από το ινδικό Κασμίρ, είπε ένας στρατηγός των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων - γεγονός που ερμηνεύτηκε ως το τέλος των συγκρούσεων που διήρκεσαν 10 εβδομάδες, άφησαν πάνω από 1.200 νεκρούς και έφεραν την Ινδία και το Πακιστάν ελάχιστα πριν από την κήρυξη ανοιχτού πολέμου.
Η δήλωση του στρατηγού, δύο βδομάδες αφότου τα επιτελεία των δύο χωρών συμφώνησαν να σταματήσουν τη σύγκρουση, άφησε να εννοηθεί ότι η Ινδία ανέκτησε οριστικά τον έλεγχο της οδικής γραμμής 170 χλμ. που ενώνει τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, το Σριναγκάρ, με την ινδοπακιστανική και την ινδοκινεζική μεθόριο.
"Ολοι οι εισβολείς απωθήθηκαν και δεν υπάρχει πακιστανική παρουσία στο ινδικό έδαφος", είπε ο αντιστράτηγος Ν. Σ. Βιτζ, γενικός διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.
Οι Ινδοί στρατιώτες έδιωξαν στις μάχες του Σαββατοκύριακου τους τελευταίους αντάρτες από το Κασμίρ, σκοτώνοντας 32 από αυτούς και χάνοντας 7 άνδρες, σύμφωνα με τον ινδικό στρατό.
Η Ινδία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει μόνιμη την παρουσία στρατευμάτων της στις περιοχές που απειλήθηκαν από τους αντάρτες (κάτι που ως σήμερα δεν έκανε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί, αφού η συντήρηση στρατευμάτων σε τόσο μεγάλα ύψη αποτελεί πολύ δαπανηρή υπόθεση), ενώ έχει παραγγείλει εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης και έχει διατάξει έρευνα για το πώς οι "εισβολείς" παρεισέφρησαν στο έδαφός της.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις. Εκατοντάδες οικογένειες της φυλής Γιορούμπα - που τα μέλη της είναι κυρίως Χριστιανοί - εγκαταλείπουν την πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας, καθώς φοβούνται επανάληψη των βίαιων επεισοδίων από τους ξεσηκωμένους, μουσουλμανικής καταγωγής Χαουσά. Οι χθεσινές μόνο συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε παραπάνω από 30 ανθρώπους.
Την Κυριακή το βράδυ επίσημοι στις μεγάλες νοτιοδυτικές πόλεις Λάγος και στο Ιμπαντάν, έκαναν εκκλήσεις για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση καθώς υπήρχαν φήμες για κλιμάκωση των συγκρούσεων. Παρά τις εκκλήσεις όμως, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι και χθες με αποκορύφωμα τις απίστευτα βίαιες συγκρούσεις στην πόλη Κάνο.
Πολλοί ήταν εκεί το βράδυ της Κυριακής για να γιορτάσουν όλοι μαζί τη συντριπτική νίκη του Πατριωτικού Πόλου, του συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων που στηρίζει τον Πρόεδρο Τσάβες