ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στρατιωτική αναδιάταξη παγκοσμίως

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντατικές διαβουλεύσεις με φίλους και συμμάχους ανά τον κόσμο αρχίζουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να «συναποφασιστεί μια συνολική αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικών βάσεων παγκοσμίως». Αυτό γνωστοποίησε με γραπτή του ανακοίνωση ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας, επισήμως, το έναυσμα ενός νέου γύρου άσκησης πιέσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στόχος της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη δήλωση Μπους, είναι «να εξασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονται στα πλέον κατάλληλα σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις νέες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Τους αμερικανικούς σχεδιασμούς έχει, ήδη, αρχίσει να συζητά με «συμμάχους» ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών του σε Γερμανία, Ν. Κορέα και Ιαπωνία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, βασική σκέψη είναι να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές, όπως η Γερμανία και η Ν. Κορέα, καθώς η συγκεκριμένη ανάπτυξη εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ψυχρού πολέμου, που σήμερα έχουν εκλείψει. Οπως διευκρίνιζε ο ίδιος ο Ράμσφελντ, η συνολική αμερικανική στρατιωτική αναδιάταξη θα συζητηθεί εκτενώς με τους συμμάχους και οι απόψεις τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, ενώ συμπλήρωσε ότι θα παροτρυνθούν «να συνεργάζονται ενεργότερα με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών».

Οπως έγινε γνωστό, περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιήσουν στους ομολόγους τους, στο ΝΑΤΟ, οι Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων συνόδων στις αρχές Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λάθη και προειδοποιήσεις

Τρόποι εμπέδωσης της ...δημοκρατίας

Associated Press

Τρόποι εμπέδωσης της ...δημοκρατίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ - ΝΑΤΖΑΦ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Εγιναν αρκετά λάθη στο Ιράκ», παραδέχτηκε επισήμως ο πρώτος προσωρινός διοικητής της κατεχόμενης χώρας, του οποίου η θητεία δεν ξεπέρασε τις λίγες βδομάδες, απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ. Οι δηλώσεις Γκάρνερ συνέπεσαν με την αιφνίδια επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, στη Βαγδάτη, από όπου μίλησε για «επιτάχυνση της μεταβίβασης εξουσίας στους Ιρακινούς», αλλά και με τις προειδοποιήσεις Σιιτών ηγετών, ότι αν δε ληφθούν υπ' όψιν οι ενστάσεις τους για το κείμενο της συμφωνίας μεταβίβασης εξουσίας που το διορισμένο Συμβούλιο απέστειλε και στον ΟΗΕ «τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα». Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακάλυψε πάλι «αδιάσειστα στοιχεία», τα οποία συνδέουν το δίκτυο αλ Αραμπίγια με την αλ Κάιντα, χωρίς, φυσικά, να μπει στον κόπο να τα αποκαλύψει.

«Εξαρχής έπρεπε να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους Ιρακινούς. Να προχωρήσουμε γρηγορότερα σε ιρακινή κυβέρνηση, να επενδύσουμε χρήματα και να αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στη Βαγδάτη», υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ο Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Πολ Μπρέμερ, υπό επικρίσεις για καθυστέρηση στην αποκατάσταση υπηρεσιών, όπως η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, αλλά και στη διασφάλιση της τάξης. Ο Γκάρνερ αποκάλυψε ότι υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο, οι οποίες οδήγησαν σε σειρά λαθών και ελλείψεων και εκτίμησε ότι ήταν μεγάλο λάθος η απόφαση διάλυσης του ιρακινού στρατού, αν και προϋπήρχε σχέδιο πληρωμής και αξιοποίησής του στις διαδικασίες ανοικοδόμησης. Ο απόστρατος στρατηγός εκτίμησε ότι τους εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς άνεργους στρατιώτες, σήμερα, είναι πολύ ευκολότερο να τους προσεταιριστούν οι αντάρτικες ομάδες.

Την ίδια στιγμή, αιφνίδια επίσκεψη - αστραπή πραγματοποίησε στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Τζακ Στρο. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι η «κατάσταση ασφαλείας» είναι αρκετά δύσκολη, αλλά εκτίμησε ότι η επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας, σε συνδυασμό με πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα, θα ενισχύσει την ασφάλεια, αλλά και την ενότητα της χώρας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο Στρο απέφυγε να διευκρινίσει, αν και πότε θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, μιλώντας για «συνεννόηση με τις ιρακινές αρχές». Η απόπειρα του Στρο, πάντως, να δώσει «μια νότα αισιοδοξίας» για τις εξελίξεις, δεν ήταν τόσο επιτυχημένη, αφού ο ίδιος βρισκόταν σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας και δεν εξήλθε καν από το επιτελείο των κατοχικών δυνάμεων.

Εντούτοις, η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Στρο και την οποία απέστειλε ως χρονοδιάγραμμα το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο στον ΟΗΕ για να εγκριθεί ως νέα απόφαση, κλυδωνίζεται, ήδη, εκ των έσω. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμπντελ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» και μέλος του Συμβουλίου, προειδοποίησε ότι «εάν δεν αλλάξει το κείμενο της συμφωνίας, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι ενστάσεις των Σιιτών που είναι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Ο αλ Χακίμ υποστήριξε ότι την άποψή του συμμερίζονται άλλοι δύο επιφανείς και ισχυρότατοι μετριοπαθείς σιίτες ηγέτες, ο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι και ο Μοχάμαντ Σαϊντ Χακίμ, με τους οποίους συναντήθηκε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι Σιίτες, κυρίως, διεκδικούν σαφείς εγγυήσεις ότι το Σύνταγμα που θα εκπονηθεί θα συνάδει με τον ισλαμικό νόμο και ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα φύγουν αμέσως μετά την εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης.

Εκκαθαριστικές και συλλήψεις

Η ενίσχυση και διεύρυνση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από τα κατοχικά στρατεύματα, τις τελευταίες ημέρες, συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των επιθέσεων εναντίον τους, εκτίμησε ο Αμερικανός στρατηγός Ράιμοντ Οντιέρνο, διοικητής της 4ης Μεραρχίας πεζικού που ηγείται των εκκαθαριστικών. Ο Οντιέρνο υποστήριξε ότι η ηγεσία των αντάρτικων ομάδων «διαλύθηκε στη σύγχυση» και γίνεται προσπάθεια αντικατάστασής της, ενώ εξέφρασε φόβους αύξησης των επιθέσεων κατά Ιρακινών που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Οντιέρνο, πάντως, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο για το πού βρίσκεται ο Σαντάμ, που μάλλον παραμένει εντός Ιράκ, και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μάλλον αδύνατο να συντονίζει» τις αντάρτικες επιθέσεις.

Αντίθετα, ως πιθανότερος συντονιστής των αντικατοχικών επιθέσεων επανεμφανίστηκε ο πρώην νούμερο 2 του καθεστώτος, Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τη γυναίκα και την κόρη του, καθώς και το γιο του γιατρού του, στη Σαμάρα, τους οποίους ανακρίνουν «για να τον εντοπίσουν», προχωρώντας, έτσι, σε έναν ανοιχτό εκβιασμό.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Χιλιάδες στους δρόμους

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους σε ολόκληρη την Πολωνία, προκειμένου να καταδικάσουν την πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης της εργατικής τάξης που επιβάλλει η «κεντρο-αριστερή» κυβέρνηση του Λέσεκ Μίλερ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κόψει τα δικά της έξοδα και να αφήσει το λαό στην ησυχία του», έλεγαν εκπρόσωποι των χιλιάδων εργαζομένων, που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Βαρσοβία. Χιλιάδες ακόμη πραγματοποίησαν συλλαλητήριο μπροστά από τα τοπικά γραφεία της κυβέρνησης, στην πόλη Λούμπλιν, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 6 ακόμη πόλεις. Παράλληλα, εκατοντάδες σιδηροδρομικοί έκλεισαν γραμμές για δύο ώρες στην πόλη Γκντίνια στη Βαλτική.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκτεταμένο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2007 που μεταξύ άλλων (ιδιωτικοποιήσεων, παραδείγματος χάριν) περιλαμβάνει περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και πάγωμα των συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας. Ολα υπό τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενώ η ανεργία φτάνει το 20%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ