ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.-
Γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο επιδοκίμασε χθες το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την "κατασκοπευτική δραστηριότητα υπέρ της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας" του Γκεόργκ Γκίζι με την ιδιότητά του ως "δικηγόρου αντιφρονούντων" κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '70 και '80 και απέρριψε ταυτόχρονα την προσφυγή του Γκίζι για ακύρωση της εν λόγω έρευνας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με πολύ μικρή πλειοψηφία δικαίωσε την έρευνα που ήθελε τον Γκίζι ως άτυπο συνεργάτη της Στάζι, ενώ ο ίδιος - σήμερα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) - προσέφυγε στην κρίση του ανώτατου αυτού νομοθετικού σώματος σκοπεύοντας να εμποδίσει την επανάληψη των κατηγοριών που διατυπώθηκαν σε βάρος του από επιτροπή της "Μπούντεσταγκ" - Κάτω Βουλή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει. Το Ανώτατο Δικαστήριο διχάστηκε (4 - 4) και η ψήφος της προεδρεύουσας της έδρας Γιούτα Λίμπαχ έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο, ενώ σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας, ο Γκίζι θα χρειαζόταν την πλειοψηφία προκειμένου να δικαιωθεί.
Μετά την απόφαση αυτή, ο Γκίζι δήλωσε ότι θα προσφύγει και σε άλλα νομικά μέσα προκειμένου να δικαιωθεί και να σταματήσει "αυτή η πολιτικής της εξόντωσης και του ατιμασμού απέναντι στο πρόσωπό του".
Η απόφαση αυτή μπορεί να σημαίνει και νέες περιπέτειες του Γκίζι, καθώς η τρίχρονη έρευνα καθώς φαίνεται ήταν μόνο η αρχή και οι βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ευελπιστούν να ανοίξει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, αν οι εισαγγελείς που στα χέρια τους θα περιέλθει τώρα το πόρισμα της έρευνας αποφασίσουν ότι υπάρχουν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία για την ποινική δίωξή του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμα και σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, που αμέσως "έκαναν έκκληση" στον Γκίζι να παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας για να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης!
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ .-
Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις έχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι για τα αποτελέσματα της συνάντησης του ανώτερου Παλαιστινίου αξιωματούχου Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί σε όλες τις ισραηλινές πόλεις, μετά την αποτυχημένη, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ.
Ιδιαίτερα απογοητευμένη και απαισιόδοξη είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνάντηση του στενού συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, αργά το βράδυ της Κυριακής. Παρά τις προσδοκίες που είχαν γεννηθεί από την αναγγελία αυτής της πρώτης υψηλόβαθμης συνάντησης μετά από πολλούς μήνες, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι δεν επιτεύχθηκε κανένα απολύτως βήμα προόδου.
Λακωνικός και κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος, απαντώντας σε δημοσιογραφικά ερωτήματα σχετικά με το τι έγινε στη συνάντηση των Αμπάς - Μορντεχάι, απάντησε απλώς: "τίποτα". Εξίσου αρνητικές ήταν και οι δηλώσεις του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και του συμβούλου του Παλαιστινίου ηγέτη Αχμέντ Τίμπι. Ο Ερακάτ τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρότεινε τίποτα καινούριο και δεν έδειξε καμία διάθεση να αποδεχτεί την υπάρχουσα αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης. Από την πλευρά του, ο Αχμέντ Τίμπι υπογράμμισε ότι μετά από τη σθεναρή αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης, οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.
Εντελώς αντίθετη ήταν η στάση της ισραηλινής ηγεσίας. Εμφανώς αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, κατ' αρχάς, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανάμεσα στους βοηθούς των Αμπάς και Μορντεχάι, σήμερα, στην Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι "υπάρχει πρόοδος και υπάρχει πάντα η ελπίδα υπογραφής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους".
Η, διπλωματικώς, αισιόδοξη και ευχάριστη ατμόσφαιρα που φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι διόλου αντιληπτή στις ισραηλινές πόλεις, οι οποίες έχουν τεθεί υπό αυστηρότατο στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό από την Κυριακή το πρωί, με δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς να περιπολούν ακατάπαυστα. Αιτία, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, των αυστηρότατων μέτρων είναι η "αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης" που πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.
Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν το φορτηγάκι που οδηγούσε έπιασε φωτιά στο εσωτερικό του και που νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στην Ιερή Πόλη για λογαριασμό της "Χαμάς". Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το φορτηγάκι ήταν γεμάτο με εύφλεκτα υλικά και με καρφιά και η ισραηλινή Αστυνομία εκτιμά ότι, την τελευταία στιγμή, αποφεύχθηκε μια μεγάλη βομβιστική επίθεση ανάλογη σε μέγεθος με τις περσινές. Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε προκλήσεις και προβοκάτσιες τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών αρχών ασφαλείας.
ΑΜΠΟΥΖΑ.-
Εντολή απελευθέρωσης και άλλων πολιτικών κρατουμένων έδωσε, νωρίς χθες το πρωί, ο στρατιωτικός ηγέτης της νιγηριανής χούντας, στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, σε μια εμφανή προσπάθεια να πείσει το νιγηριανό λαό για την αποφασιστικότητά του να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αργά χθες το βράδυ ο Αμπουμπακάρ επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα, μέσω της τηλεόρασης, στο οποίο αναμενόταν να αναλύσει το πρόγραμμα εκδημοκρατισμού που προτίθεται να ακολουθήσει στο εξής.
Δέκα πολιτικοί κρατούμενοι είναι, από χθες, ελεύθεροι φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των απελευθερωθέντων πολιτικών κρατουμένων από τον στρατηγό Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ στους 30. Ανάμεσα στους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν, χθες, είναι 3 δημοσιογράφοι, οι Μπεν Τσαρλς Ομπι, Τζορτζ Μπαχ, Κούνλε Αζιμπάντε, και ένας ακτιβιστής μέλος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της διοργάνωσης πραξικοπήματος σε βάρος του εκλιπόντος δικτάτορα Σάνι Αμπάχα, το 1995. Αρχικά, οι συλληφθέντες είχαν καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη και στη συνέχεια η ποινή τους μειώθηκε στα 15 χρόνια. Εντούτοις, στην ανακοίνωση των νιγηριανών αρχών δε γίνεται καθόλου λόγος για τους αξιωματικούς του στρατού που είχαν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση και παραμένουν φυλακισμένοι.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στις διαβουλεύσεις αυτές είχε, αρχικώς, πάρει μέρος και ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχσούντ Αμπιόλα, ο οποίος πέθανε πριν από δύο βδομάδες από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης. Σύμφωνα με τις πηγές του νιγηριανού καθεστώτος, ο στρατηγός Αμπουμπακάρ, μέσα από το τηλεοπτικό του διάγγελμα, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα "εκδημοκρατισμού" που προτίθεται να ακολουθήσει.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-
Οι ανθρακωρύχοι του Κουζμπάς και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων της οικονομίας που είχαν από τις 3 Ιούλη καταλάβει τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, ανέστειλαν προσωρινά από τις 19 Ιούλη τον αποκλεισμό του. Στις πόλεις Ανζέρο - Σουτζένσκ και Γιουργκά οι πικετοφορίες αποσύρθηκαν 50 μέτρα από το σιδηροδρομικό δίκτυο, αφού ικανοποιήθηκε ένα από τα αιτήματα των ανθρακωρύχων: για συνομιλίες με τους απεργούς μετέβη στην περιοχή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέγκ Σισούγεφ. Στη συνάντηση στην πόλη Κέμεροβο οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η περιοχή βρίσκεται ουσιαστικά σε έκτακτη κατάσταση, από το Μάη, μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, ενώ δεν έγινε καμιά ουσιαστική αλλαγή στη ζωή τους. Ο Σισούγεφ δήλωσε πως "δεν μπορούν να έρθουν μέσα σε μια νύχτα τα αγαθά πάνω στη γη και ότι απαιτείται επίπονη δουλιά". Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι κυβέρνηση εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ανθρακωρύχους, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στις σιδηροτροχιές υπήρχαν λιγότεροι ανθρακωρύχοι, απ' ό,τι εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Παρατηρητές θεωρούν, πάντως, ότι η παρουσία στις πικετοφορίες μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων άλλων κλάδων μπορεί ακριβώς να παροτρύνει τους ανθρακωρύχους να αποκλείσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις σιδηροδρομικές γραμμές. Από την άλλη μεριά, ο Σισούγεφ δε δέχτηκε να πάει στον τόπο της πικετοφορίας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες είχε ανοιχτό διάλογο με τους επικεφαλής των απεργιακών επιτροπών. Ανακοίνωσε ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της περιοχής Κεμεροβο θα εξεταστούν σε συνεδρίαση της κυβέρνησης. Για την ώρα στο Κουζμπάς θα λειτουργεί μια ειδική επιτροπή.
Η πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα συνεχίζεται και η ανθρακωρύχοι σκοπεύουν να μείνουν εκεί μέχρι την επίλυση όλων των προβλημάτων του κλάδου εξόρυξης άνθρακα.
Σε μια άλλη περιοχή της Ρωσίας, το Χαμπερόφσκ, επί έξι μήνες αρνούνται να ανέβουν στην επιφάνεια 19 εργάτες του χρυσωρυχείου Μνογκαβίρτσνι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών τους. Οι εργαζόμενοι αυτού του χρυσωρυχείου επί 13 μήνες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους. Την περασμένη Παρασκευή πήραν μια ισχνή "προκαταβολή", ωστόσο, οι εργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο πρόεδρος των τοπικών συνδικάτων εργατών ορυχείων.
ΡΩΜΗ.-
Ακόμα ένα "συννεφάκι" για την κυβέρνηση Πρόντι η σημερινή συνεδρίαση του ιταλικού Κοινοβουλίου, αφού συνοδεύεται με την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Συννεφάκι, αφού είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, διότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση μετά από τις απαραίτητες διευκρινίσεις δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση κατά τις δύο ψηφοφορίες, τόσο στη Γερουσία - που όμως η κυβέρνηση Πρόντι έχει την απαραίτητη πλειοψηφία - όσο και στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή. Ολη η ιστορία ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, έθεσε ο ίδιος θέμα ζητώντας από το Κοινοβούλιο να δείξει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι αναγκαία για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα στην ΟΝΕ και να διατηρηθεί η διεθνής της εικόνα.
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, που δε συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά στηρίζει την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κάτω Βουλή, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τελικά την κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει "να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις". Οι διευκρινίσεις ήταν η υπόσχεση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο και υποανάπτυκτο νότο, φορολογικές ελαφρύνσεις για τμήματα εργαζομένων, αλλά και την επικείμενη καθιέρωση του 35ωρου.