Υστερα από μακροχρόνια ασθένεια, πέθανε χτες σε ηλικία 86 χρόνων, ο Κουρτ Χάγκερ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας. Από το 1976 είχε διατελέσει μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, ο Κουρτ Χάγκερ, υπήρξε ένας αλύγιστος κομμουνιστής και αντιφασίστας. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση και οικοδόμηση του σοσιαλιστικού γερμανικού κράτους. Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και οι μετέπειτα σε βάρος του διώξεις, σε καμιά περίπτωση δε λύγισαν ιδεολογικά και πολιτικά τον Γερμανό αυτό κομμουνιστή και βαθιά μορφωμένο μαρξιστή.
Ο Χάγκερ γεννήθηκε το 1912 στο Μπίτγκχαϊμ της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Από το 1929 είχε οργανωθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία Γερμανίας και το 1930 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, μέσα από τις γραμμές του οποίου ανέπτυξε σημαντική πολιτική αγωνιστική δράση. Στη συνέχεια σαν δημοσιογράφος πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας για να ενταχθεί λίγο αργότερα σαν στέλεχος του ΚΚΓ στον αγώνα κατά του χιτλερικού φασισμού. Μετά τη συντριβή του γερμανικού φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό και τις άλλες αντιφασιστικές δυνάμεις γίνεται μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας και αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις στην ίδρυση και ανάπτυξη της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Σαν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΣΚΓ ήταν υπεύθυνος για τη Λαϊκή Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό. Μετά την προσάρτηση της ΓΛΔ στην ΟΔΓ, ο Κουρτ Χάγκερ έγινε μέλος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ολο και πυκνώνουν οι φωνές από τα μέλη του Κογκρέσου που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Κλίντον, ενώ την ίδια στιγμή όλοι περιμένουν να δουν τη μαγνητοσκοπημένη κατάθεση Κλίντον στο Ειδικό Σώμα των Ενόρκων, που αναμένεται να είναι μία ακόμα πολύ ευτελής στιγμή για τον Κλίντον.
Τουλάχιστον το 10% των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησης, μαζί με τουλάχιστον 100 έντυπα μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, όλοι είναι μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά η διφορούμενη στάση των Δημοκρατικών δεν είναι και εγγύηση για το ανασφαλές μέλλον του Κλίντον. Αναλυτές, αλλά και πρόσωπα προσκείμενα στον Πρόεδρο αναμένουν με "αγωνία" την απόφαση του Κογκρέσου, αφού πιστεύουν ότι θα προσθέσει περισσότερο ειδικό βάρος στην ήδη προβληματική κατάσταση, ενώ δεν ξεχνούν να τονίσουν ότι οι Δημοκρατικοί απλά μάλλον κρατούν στάση αναμονής ενόψει των εκλογών της 4ης του Νοέμβρη και δε θέλουν να δείξουν τη δημόσια αποδοκιμασία τους και εν μέσω της καταδίκης τους στο πρόσωπο του Προέδρου.
Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεδρίαζε προχτές επί ώρες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση για το εάν θα δημοσιοποιηθεί η βιντεοκασέτα με την κατάθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον αναφορικώς με το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Η Επιτροπή πάντως, με χτεσινή της απόφαση και παρά τις "αντιρρήσεις" των Δημοκρατικών, τελικά θα δώσει το "πράσινο φως" για να δημοσιοποιηθεί η πολυσυζητημένη ένορκη κατάθεση του Μπιλ Κλίντον, για την οποία ένα μέλος της Επιτροπής είπε ότι "τον αρρωσταίνει".
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, που όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της ασάφειας που επικρατεί αυτές τις μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο ύψους 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας που χορηγούν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει την πρόταση του Κλίντον για την καταβολή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ταμεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -
Οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα περιφερειών της Ρωσίας συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Οι εργαζόμενοι των θερμοηλεκτρικών σταθμών αρ. 1 και 2 της πόλης Χαμπάροφσκ, που από μέρες βρίσκονται σε απεργία, έχουν καταλάβει τους χώρους εργασίας και δηλώνουν την πρόθεσή τους να μείνουν εκεί, έως ότου τους καταβληθούν οι καθυστερούμενοι επί 5 μήνες μισθοί. Τις παραμονές ακριβώς αυτής της απεργίας, στην περιοχή κατέφθασε ο πρόεδρος της Γενικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού της Ρωσίας Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα ζητήσει τη χορήγηση επιδοτήσεων από το Ομοσπονδιακό Ταμείο για τους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα του Χαμπάροφσκ, υπό τον όρο, όμως, ότι θα σταματήσουν την απεργία. Από το Χαμπάροφσκ, ο Τσουμπάις πήγε στην περιοχή Πριμόριε, για να υπογράψει μαζί με την τοπική περιφερειακή διοίκηση τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού συστήματος για τη χειμερινή περίοδο. Την ίδια, όμως, ώρα κι εκεί οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα βρίσκονταν σε μαζική κινητοποίηση. Στο θερμοηλεκτρικό σταθμό αρ. 1 του Βλαδιβοστόκ, οι εργάτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και τον υποδέχτηκαν με τα συνθήματα: "Οπου Τσουμπάις και κακό, γιατί ήρθες εδώ;", "Ο Τσουμπάις στις φυλακές Λεφόρτοβο!", "Κάτω η εξουσία του Τσουμπάις! Ολη η εξουσία στις απεργιακές επιτροπές, όλη η εξουσία στους εργάτες!". "Στη δοσμένη στιγμή, ο Τσουμπάις είναι το κύριο τσιράκι του ΔΝΤ. Μας ληστεύει, στέλνει εκεί τα κλεμμένα και υπηρετεί το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, τον Κολ, τον Μπιλ, τον Ζακ Σιράκ", φώναξε ένας εργαζόμενος.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λένινγκραντ Βαντίμ Γκουστόφ διορίστηκε χτες από τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, Α αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης. Ο Γκουστόφ θα αναλάβει τους τομείς των κατασκευών, της περιφερειακής πολιτικής και της νεολαίας. Ο Γκουστόφ είναι το δεύτερο μέλος του ΚΚΡΟ, που αναλαμβάνει τη θέση του Α αντιπροέδρου. Προηγουμένως, είχε διοριστεί ο Γιούρι Μασλιουκόφ. Με το διορισμό του Γκουστόφ, ο Πριμακόφ υλοποιεί την πρόθεσή του, που είχε εκφράσει, κατά την επικύρωσή του από την Κρατική Δούμα, να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση περιφερειακούς πολιτικούς. Στην κυβέρνηση, θα δημιουργηθεί ένα προεδρείο από κυβερνήτες των περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρείο της κυβέρνησης αναμένεται να συμμετάσχουν ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πριμόριε Γεβγκένι Ναζντρατένκο και ο κυβερνήτης της περιοχής Σαράτοβ Ντμίτρι Αγιάτσκοφ.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Με μία πρωτοφανή κίνηση δύο μέρες πριν η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών (ΕΤΑ) κήρυξε μονομερώς εκεχειρία επ' αόριστον. Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήρθε χτες, όταν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη της κατά της ΕΤΑ, παρά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε η ηγεσία της.
Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα,η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά τη νέα αυτή χειρονομία της ΕΤΑ, θα περιμένει όμως μετά τις περιφερειακές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, στις 25 του Οκτώβρη, για να κρίνει αν είναι ειλικρινής η απόφαση των αυτονομιστών να αποκηρύξουν τη βία. Παρ' όλα αυτά ο Ορέχα κατέστησε σαφές ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει τις προσπάθειες για τη σύλληψη μελών της ΕΤΑ μόνο και μόνο επειδή η αυτονομιστική οργάνωση υποσχέθηκε να διακόψει επ' αόριστον τον 30χρονο αγώνα της για ανεξαρτησία, δεδομένης και της πολιτικής ρευστότητας που κυριαρχεί στην περιοχή ενόψει των περιφερειακών εκλογών.
Η ΕΤΑ πριν δύο μέρες ήρθε να συνταράξει τα νερά της ισπανικής κοινής γνώμης, αλλά και της πολιτικής σκηνής της χώρας με μια επιστολή "βόμβα ειρήνης" με την οποία κήρυξε την πλήρη και επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός μετά από τρεις αιματηρές δεκαετίας, όπου με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, διεξήγαγε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Η ανακοίνωση της ΕΤΑ την Πέμπτη έγινε με προκήρυξη της οργάνωσης στη βασκική εφημερίδα "Εουσκάντι Ινφορματσιόν", όπου τονίζεται ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη και θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό όλων των επιθέσεων. Εκανε όμως επίσης σαφές ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα, αλλά δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-
Μονότονα και αδιάφορα κύλησε όλη η προεκλογική περίοδος. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί και την Κυριακή, όπου διεξάγονται οι εθνικές εκλογές στη χώρα.
Το τρίπτυχο "Δουλιά για όλους - Μέριμνα - φορολογικό" ήταν αυτό που κυριάρχησε στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, θεματολογία όμως που οι ψηφοφόροι την αντιμετώπισαν σχεδόν με πλήρη αδιαφορία, αφού η συναίνεση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων επέβαλε να μη θιγούν θέματα με τα οποία κυρίως θα ασχοληθεί η επόμενη Βουλή, όπως η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κατάργηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας - σύμφωνα με το δημοψήφισμα του 1980 τα εργοστάσια που την παράγουν θα πρέπει να κλείσουν σε δύο χρόνια - η εξωτερική πολιτική της Σουηδίας και οι σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ.
Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα καταγράψει ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα της ιστορίας του, αλλά οι συσχετισμοί με τα άλλα κόμματα και η λογική των πολιτικών μπλοκ, "αστικο-σοσιαλιστικό" - όπως η προηγούμενη συγκυβέρνηση με το κόμμα του "Κέντρου" -, που κυριαρχεί στη Σουηδία θα το κρατήσουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, η μετακίνηση των ψηφοφόρων από τους σοσιαλδημοκράτες θα γίνει προς το "Αριστερό" κόμμα, όπως ονομάζεται, το οποίο αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τα εκλογικά του ποσοστά και να ξεπεράσει το 10%.
Ολο και πιο συχνό είναι το φαινόμενο, να συναντά ο Πρόεδρος στις μετακινήσεις του διαδηλωτές, που ζητούν την παραίτησή του