Αντίθετα, η Μ.Δ. δεν αφήνει το έργο της στατικό και απόμακρο από τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Και τις δραματικές ανατροπές θεσμοθετημένων αρχών και κοινωνικών κατακτήσεων, σε μια σαφώς διαφαινόμενη περίοδο κρίσεων, αντιθέσεων - στα όρια της ύφεσης - όπως και των συνακόλουθων συγκρούσεων, με ταξικά χαρακτηριστικά, τα οποία αφορούν και στην «καθ' ημάς» ελληνική πραγματικότητα.
Και δε διστάζει να καταγγείλει με παρρησία: «Δεν πιστεύω ότι το φρικιαστικό συμβάν της 11ης Σεπτέμβρη υπήρξε έμπνευση ενός παρανοϊκού φανατικού ηγέτη του Ισλάμ, αλλά, αντίθετα ότι ήταν αποτέλεσμα ταυτόχρονης έκρηξης πολλαπλών εστιών του παγκόσμιου ηφαιστείου που τα τελευταία χρόνια έβραζε με βαθμούς υψηλής επικινδυνότητας...».
«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»
Δεν εξαντλήθηκαν όμως ακόμη οι βαριατσιόνες απάνω στο θέμα. Πριν να μπούμε στην τελευταίαν άποψη, έχουμε να κοιτάξουμε ακόμη τη γεωπολιτική θεωρία του πολέμου, που περισσότερο απ' όλες τις παραπάνω έχει την αξίωση να στηριχτεί σε αντικειμενικά δεδομένα και να θεωρηθεί για επιστημονική.
Η γεωπολιτική, ένας νεώτατος επιστημονικός κλάδος, που πηγάζει από τις γεωγραφικές και ιδιαίτερα τις ανθρωπογεωγραφικές έρευνες, επιδιώκει να εξηγήσει όλη την ανθρώπινη ιστορία και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης ζωής προπάντων από τις συνθήκες του φυσικού περίκοσμου, που μέσα σ' αυτόν ζει ο άνθρωπος.
Μελετώντας τη μορφή, που έχει μια χώρα (βουνά, κάμπους, κοιλάδες), τα νερά (θάλασσες, πηγές, ποτάμια, λίμνες), τη βλάστηση (δάση, στέππες, βοσκές, βλάστηση καρποφόρα), το ζωικό περίγυρο (άγρια ζώα, κυνήγι, ήμερα ζώα, ψάρια), τη σύσταση που έχει το έδαφος και το υπέδαφος (πέτρα, χώμα, μέταλλα, κάρβουνο, πετρέλαιο κλπ.), την ατμοσφαιρική κατάσταση και τη μετεωρολογία κάθε τόπου, τους φυσικούς δρόμους ή τα εμπόδια της συγκοινωνίας (κάμποι, στενά, βουνά, ποτάμια, θάλασσες), έχουμε μπροστά μας το σύνολο από τις βασικότατες συνθήκες που διαμορφώσανε και διαμορφώνουνε τη ζωή των ανθρώπων.
Ο άνθρωπος κινημένος από το ένστιχτο της ζωής και τις ανάγκες, που δημιουργιούνται για τη διατήρηση και την αναπαραγωγή της, δένεται και είνε εξαρτημένος στενά από το περίγυρο, όπου και μόνο μπορεί να βρει τα μέσα για να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
Μα και η ίδια η σωματική και η ψυχική διάπλαση του ανθρώπου επηρεάζεται βαθιά από τις συνθήκες του φυσικού περίγυρου, που δημιουργούνε τις βασικότατες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους λαούς. Ευνοϊκές συνθήκες φυσικού περίγυρου τραβάνε τους ανθρώπους να μείνουνε σ' αυτό, να μονιμοποιήσουνε την κατοχή τους, να διώξουν εκείνους, που αδιάκοπα έρχουνται προς τις καλύτερες συνθήκες. Κακές συνθήκες του φυσικού περίγυρου αποδιώχνουνε τους ανθρώπους, τους αναγκάζουν να μετακινηθούν ομαδικά και ν' αναζητήσουν αλλού καλύτερους όρους ζωής.
Γεωπολιτικές συνθήκες έξηγούν λ.χ. τη διαμόρφωση του ασσυριακού, του βαβυλωνιακού, του αιγυπτιακού πολιτισμού, τις προαιώνιες και αδιάκοπες μετακίνησες των λαών από την Ασία προς την Ευρώπη, τη συγκέντρωση γύρω από τη Μεσόγεια θάλασσα, την ανάπτυξη γύρω απ' αυτήν όλων των μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας. Γεωπολιτικές συνθήκες εξηγούν και τον κινέζικο και τον ιντιάνικο πολιτισμό και γενικά όλη την ανθρώπινη ιστορία και στην αρχαιότητα και στο μεσαίωνα και στους νεώτερους χρόνους.
Σύμφωνα με τη γεωπολιτική θεωρία, οι πόλεμοι είνε ένα απαραίτητο επακόλουθο από την κίνηση των ανθρώπων γύρω από τις γεωπολιτικές συνθήκες. Και για να μείνουμε στο σήμερα, που μας ενδιαφέρει άμεσα, γεωπολιτικοί λόγοι καθορίσανε στους τελευταίους αιώνες την εμποροβιομηχανική και τη ναυτική εξέλιξη και την εξόρμηση της Αγγλίας προς την ανατολική Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία και την Αμερική, το ξάπλωμα της Γαλλίας στη βόρεια και κεντρική Αφρική και στην Ινδοκίνα και οι ίδιες συνθήκες σπρώχνουνε την Ιταλία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και να ιδρύσει ένα αφρικανικό imperium.
Κι οι γεωπολιτικές συνθήκες οδηγούν αναγκαστικά σήμερα στις συγκρούσεις που προετοιμάζουνται.
(Την Τρίτη το Β' μέρος)