ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Οι νέοι ερευνητές να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια στην πολιτική της ΕΕ με πιο ισχυρό ΚΚΕ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), στις Βούτες Ηρακλείου, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Παπαδάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη,

Στο ΙΤΕ το κλιμάκιο του Κόμματος, αποτελούμενο ακόμα από τους Γιάννη Χριστοφοράκη και Πάνο Καραγιώργο, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, συνομίλησε με εργαζόμενους ερευνητές του ιδρύματος και με διοικητικούς υπαλλήλους. Αναδείχθηκε ως βασικό πρόβλημα η έλλειψη σταθερής κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών στην Ερευνα, γεγονός που επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια στον χώρο και οδηγεί στο κυνήγι ευρωπαϊκών, περιφερειακών και άλλων προγραμμάτων, με ημερομηνία λήξης, για τις ανάγκες του ιδρύματος σε ερευνητικές υποδομές και προσωπικό. Παράλληλα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η χρηματοδότηση μέσω αυτών των προγραμμάτων καλύπτει, στην πράξη, μόνο ένα ελάχιστο μέρος της έρευνας, ενώ η ουσιαστική οικονομική βοήθεια κατευθύνεται προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι προς τη βασική έρευνα.

Συζητήθηκαν, επίσης, το εργασιακό καθεστώς και οι αμοιβές των εργαζομένων στο ΙΤΕ που καλύπτονται από πολλές και διαφορετικού τύπου συμβάσεις. Ειδικότερα, το καθεστώς των ανασφάλιστων υπότροφων υποψήφιων διδακτόρων συντελεί ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους και τους αναγκάζει να αναζητήσουν εργασία σε ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς επίσης και να καθυστερήσουν να δημιουργήσουν οικογένειες.


Ο Κ. Παπαδάκης στηλίτευσε την απάντηση σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Ερευνας, στον χώρο της Ερευνας και γενικότερα, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού βασική πολιτική επιλογή της αποτελούν η «κινητικότητα» και οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ανέδειξε τον ρόλο των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας για να βγάλουν τα συμπεράσματα που τους βολεύουν και να προωθούν τα διάφορα επιχειρηματικά τους σχέδια, όπως, για παράδειγμα, για την «πράσινη» ανάπτυξη ή ακόμα και να χρησιμοποιείται η Ερευνα ως εργαλείο για τη μαζική δολοφονία παιδιών στην Παλαιστίνη από την πολεμική μηχανή του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ ή τις πολεμικές ανάγκες γενικότερα των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, όπως, π.χ., το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα DIANA. Ολα αυτά, σημείωσε, είναι στον αντίποδα των τεράστιων δυνατοτήτων της επιστημονικής έρευνας σήμερα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους «να κάνουν στην άκρη όλα τα κόμματα που έχουν στη μεγάλη πλειοψηφία συμφωνήσει με την πολιτική της ΕΕ, και να στηρίξουν το ΚΚΕ, αφού οι ευρωβουλευτές του βρέθηκαν δίπλα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες και θα συνεχίσουν, ξεσκεπάζοντας παράλληλα και την ΕΕ, και στους χώρους που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, και κυρίως εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

Στη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ, όπου συζητήθηκαν η συνολική υποβάθμιση της Ερευνας και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και με τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Ν. Ταβερναράκη.

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στην περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τον Μανούσο Μανουσογιάννη και την Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλη του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, συνομίλησαν με φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους, καθηγητές και εργαζόμενους της βιβλιοθήκης.

Ο Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση με τους εργαζόμενους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την ψήφιση του απαράδεκτου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η Εκπαίδευση και η Ερευνα παραδόθηκαν εξολοκλήρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στα πλαίσια της εφαρμογής του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσής της η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει την κινητικότητα των εργαζομένων στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας. Αυτή σημαίνει "ευελιξία" και ανασφάλεια για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Με τους εργαζόμενους να μην έχουν μόνιμη σχέση απασχόλησης με το Πανεπιστήμιο αλλά να είναι δέσμιοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Των οποίων η ύπαρξη και η διάρκεια καθορίζονται άναρχα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με μοναδικό κριτήριο το κέρδος που αποφέρουν. Ετσι η επιστημονική έρευνα είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των ομίλων, των επιχειρηματιών και των πολεμικών μηχανών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτελούν παρακαταθήκη. Στρίμωξαν και αποκάλυψαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης που εξωράιζε τα φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου δεν γίνονται καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και ξέσπασαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης σε αυτά ακριβώς τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Με όλα τα κράτη της ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους να προσπαθούν να καταστείλουν βίαια τις κινητοποιήσεις με κάθε μέσο. Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που θέλουν να φτιάξουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Οπου αν τολμάς να αμφισβητείς την πολιτική τους και τον προσανατολισμό της Ερευνας, να σε απειλούν με αποβολή». Πρόσθεσε ότι πίσω από κάθε αντιλαϊκή απόφαση «από την "πράσινη μετάβαση", την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρύβεται η ΕΕ». Κάλεσε τον λαό να αξιοποιήσει την πείρα που έχει. Με την ψήφο στο ΚΚΕ στις 9 Ιούνη να ενισχύσει το ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ των πολέμων, των λόμπι και των επιχειρηματικών συμφερόντων.


Νέα πρωτιά της ΠΚΣ, ακόμη πιο ψηλά το ΚΚΕ για να δυναμώσει και η δύναμη των φοιτητών

Περιοδεία σε Τμήματα των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου πραγματοποίησε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Περιοδεία σε Τμήματα των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, στο πρώην ΤΕΙ, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί με φοιτητές, αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και την κατοχύρωσή τους. Ιδιαίτερα απασχόλησε ότι ακόμη, εδώ και έξι χρόνια, δεν έχουν αναγνωριστεί αυτά στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημειώθηκε επιπλέον το γεγονός ότι για τους απόφοιτους των συγκεκριμένων σχολών και άλλων δεν έχει γίνει ακόμη η αναγνώριση των πτυχίων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ στον συνολικότερο σχεδιασμό κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού και όπου τα πτυχία αναγνωρίζονται, δεν αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για εργασία ή οδηγούν σε «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, με «μπλοκάκια», χωρίς δικαιώματα κ.ά.

Επισημάνθηκε, με βάση και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη στο μέλλον με τη λειτουργία τους, την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των δημοσίων.

Στις συζητήσεις απασχόλησαν οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Μ. Ανατολής και της Ουκρανίας, η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σημειώθηκαν, επίσης, προβλήματα που απασχολούν μια σειρά κλάδων όπως τον τουρισμό, όπου μετά τις σπουδές φοιτητές, όπως είπαν, θα φύγουν για τη σεζόν σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να καλύψουν και μέρος των εξόδων για τις σπουδές.

Αναφορά έγινε και στις ελλιπείς υποδομές στα πανεπιστήμια, όπως εστίες, εργαστήρια, καθηγητές κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Επίσης, στα ζητήματα με την κατάσταση στη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στις συζητήσεις με φοιτητές των σχολών Νοσηλευτικής.

Στις συζητήσεις με το διοικητικό προσωπικό απασχόλησαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε μια σειρά από ειδικότητες και χώρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνσή του, τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν αναδείχθηκαν οι ευθύνες ΕΕ, κυβερνήσεων χωρών - μελών της και κομμάτων που την υποστηρίζουν, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές θέσεις, η ανάγκη να δυναμώσει η λογική της αμφισβήτησης συνολικά αυτής της πολιτικής και με νέα πρωτιά και ακόμη πιο ψηλά την ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη, αλλά και με νέα, αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Εγινε κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές, την ΚΝΕ, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αγώνες που φοβίζουν την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να απαντήσει και με καταστολή, όπως δείχνει και η περίπτωση των απαράδεκτων συνδικαλιστικών διώξεων κατά των 4 φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, επειδή υλοποίησαν αποφάσεις του συλλόγου τους για κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετά από μαζικές διαδικασίες, όπως Γενικές Συνελεύσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ