ΣΕΛ. 11
Ξεπέρασαν τους 12.100 οι νεκροί του φονικού σεισμού στην Τουρκία, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες, όμως, παρήγγειλαν 45.000 σάκους για πτώματα. Κι ενώ οι ελπίδες εξανεμίζονται, παρά τις πάνω από 10 διασώσεις - "θαύματα" το Σαββατοκύριακο και χτες, η βροχή χειροτέρευσε τα πράγματα και οι αρχές ετοιμάζονται να δώσουν το "πράσινο φως" στις μπουλντόζες
Δυσκολεύεται η κυβέρνηση να "γεφυρώσει" το χάσμα ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός και στη διαμόρφωση... προϋποθέσεων, για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών
Ακροβασίες σε τεντωμένο σκοινί ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με σειρά συσκέψεων που άρχισαν χτες και θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης και βασικό πρόβλημα των αναζητήσεων είναι η επιλογή εκείνων των μέτρων, που - χωρίς να αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής - θα εξασφαλίζουν τη συγκράτηση του τιμαρίθμου στα αναγκαία για την ΟΝΕ επίπεδα και, αφ' ετέρου, θα ικανοποιούν - σ' ένα, τουλάχιστον, βαθμό - τις προεκλογικές σκοπιμότητες και ανάγκες της κυβέρνησης.
"Γόρδιο δεσμό" για τους κυβερνώντες αποτελούν οι τιμές στα καύσιμα. Από την πορεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ανατιμήσεις και οι πιέσεις στον πληθωρισμό αποδειχτούν δυσβάστακτες, για τον... "εθνικό στόχο" της ένταξης στην ΟΝΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα παρθούν μια σειρά μέτρα τεχνητής συγκράτησης του τελευταίου, όπως, για παράδειγμα, η μείωση των έμμεσων φόρων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με αντίστοιχο περιορισμό των κυβερνητικών περιθωρίων για τα όποια προεκλογικά "πυροτεχνήματα".
Εξω από τη Βάση του Ακτιου, που "φιλοξενεί" τα γνωστά κατασκοπευτικά ραντάρ ΑΒΑΚΣ - και βρέθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του λαού μας - έστησαν νέο μπλόκο ειρήνης, το περασμένο Σάββατο, οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας. Με το δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και τη φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση - συναυλία της Γιώτας Βέη, κατάγγειλαν για άλλη μια φορά τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών κατά γειτονικών λαών και διατράνωσαν την αντίθεση τού λαού μας στη νέα συμφωνία παραμονής των βάσεων που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση.
Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες είναι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας, ενώ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει εξαφανιστεί και δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων, θέτοντας θέμα και νέων σκανδαλωδών ρυθμίσεων από τη μεριά της κυβέρνησης.
Στο Ορόχοβατς εκδηλώνεται από την Κυριακή το νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς και Ρώσους στρατιώτες της "KFOR". Οι πρώτοι εμποδίζουν τους δεύτερους να εγκατασταθούν στην πόλη, κατηγορώντας τους σαν... συνεργάτες των Σέρβων, ενώ οι Ρώσοι δηλώνουν ψύχραιμοι και έτοιμοι να αναλάβουν τις περιπολίες στην πόλη.
Με συντεταγμένο πλέον τρόπο προωθεί η κυβέρνηση την ένταση της "προεδρολογίας", την οποία αναμένεται να κορυφώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, προσδοκώντας να εκβιάσει την αντιπολίτευση και τους εργαζόμενους
Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό υποχρεώνεται να προχωρήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, αφού μετά την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, παραιτήθηκαν χτες - αφήνοντας αιχμές κατά του κυβερνητικού κόμματος - ο υπουργός Αμυνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος