ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην πράξη θα καταργήσουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονιστικού Αγώνα ΟΤΑ έξω από την «πανηγυρική» - παρουσία της Πετραλιά - συνεδρίαση-παρωδία του ενοποιημένου Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατήγγειλε και αποχώρησε ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων

Με μια «πανηγυρική» - αλλά άτυπη - συνεδρίαση του ΔΣ του ενοποιημένου Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), στο οποίο συμμετείχε και η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η κυβέρνηση επιχείρησε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ που συμμετείχαν στο ΔΣ του ΤΠΔΥ.

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, που κατήγγειλαν σε αυτή τη συνεδρίαση τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Από νωρίς το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΤΠΔΥ, με σύνθημα «Οχι στην ενοποίηση των Ταμείων - Οχι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας». «Σήμερα», τόνιζαν οι εργαζόμενοι από τα μεγάφωνα, «η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που ψήφισε. Την ίδια ώρα με πανηγύρια και φανφάρες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ενοποιημένου Ταμείου επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος της εγκληματικής πολιτικής της. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τετελεσμένα».

Στη «συνεδρίαση» του ΔΣ του ΤΠΔΥ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Καταχανάς, κατήγγειλε, παρουσία της υπουργού, το νόμο-έκτρωμα και τη συνεδρίαση-παρωδία και αποχώρησε.

«Με τέτοιες πανηγυρικές συνεδριάσεις, όπως αυτή του ΔΣ του ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης προσπαθούν ν' αποκρύψουν τις τεράστιες εγκληματικές πολιτικές υλοποιώντας το νόμο Πετραλιά», δήλωσε μετά την αποχώρησή του. Και συμπλήρωσε: «Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), παρά το ότι εκλήθησαν απ' τις ταξικές δυνάμεις ν' αποχωρήσουν, όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά επί της ουσίας τάχθηκαν υπερασπιστές του συγκεκριμένου νόμου που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δήλωσαν ότι με οποιονδήποτε τρόπο θ' αντιπαλέψουν το συγκεκριμένο νόμο- λαιμητόμο έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη».

Απόπειρα ωραιοποίησης

Πριν συμμετάσχει στη «συνεδρίαση» του ΔΣ του ΤΠΔΥ, η υπουργός Απασχόλησης επισκέφτηκε το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου έγινε η τοποθέτηση του νέου διοικητή, Κ. Παπαθανασίου. Η υπουργός δήλωσε ικανοποιημένη γιατί «από σήμερα όλα λειτουργούν όπως έχει προβλεφτεί». Πρόσθεσε ότι «το επόμενο ραντεβού είναι την 1η Οκτωβρίου, όταν ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την ενοποίηση όλων των Ταμείων και κλάδων σε 13 Ταμεία συνολικά». Σε ερώτηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης των Ταμείων, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κατάρρευση, γι' αυτό, για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία, έγινε η ενοποίηση, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το κράτος εγγυάται τις συντάξεις».

Δικομματική συμφωνία

Υπέρ των ενοποιήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατακρεούργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, συνεπές άλλωστε με το νόμο Ρέππα. Η μόνη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική είναι ότι υπόσχεται «αναλογιστικές μελέτες, εκτενή κοινωνικό διάλογο και επαρκές διάστημα προσαρμογής», όπως δήλωσε χτες η πολιτική εκπρόσωπός του για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Παράλληλα, αυτό που καταλογίζει στην κυβέρνηση είναι ότι «προχωρεί σε αδιέξοδες και αναποτελεσματικές ενοποιήσεις Ταμείων, χωρίς σχέδιο, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς προοπτική, χωρίς ασφαλιστική λογική» και ότι «οι ενοποιήσεις σήμερα είναι στα χαρτιά»...

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, «λόγια του αέρα» αποδείχτηκαν οι «μεγαλόπνοες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό», τη στιγμή που οι αντεργατικές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. «Πιστεύουμε βαθιά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συντασσόμενος με την κυβερνητική προπαγάνδα περί προβληματικών Ταμείων και βιωσιμότητάς τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι «ενοποιήσεις έγιναν στο πόδι».

  • Αποτέλεσμα της έντασης της αντιασφαλιστικής επίθεσης είναι και η προωθούμενη παράδοση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις του χώρου, καλώντας τους τραπεζοϋπαλλήλους να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με το σύνολο των εργαζομένων. Χτες, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησαν για το θέμα τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, στην οδό Αιόλου.
Υπόθεση όλων των εργαζομένων ο ΟΣΕ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«

Η δράση των εργαζομένων τόσο του ΟΣΕ μαζί με τη δράση όλων των εργαζομένων των πρώην ΔΕΚΟ, ο συντονισμένος αγώνας όλης της εργατικής τάξης για την παρεμπόδιση των σχεδίων του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις επιχειρήσεις αυτές, η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι υποδομές της χώρας μαζί και ο ΟΣΕ να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες είναι ο πραγματικός μονόδρομος για τους εργαζόμενους».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με την οποία καταγγέλλει την πολιτική με την οποία ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας παραδίδεται ολοκληρωτικά στους ιδιώτες.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, επικαλούμενη σαν άλλοθι τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιούργησαν οι πολιτικές της καθώς και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επικαλούμενη ως άλλοθι και παριστάνοντας τον δήθεν πολέμιο των φαινομένων διαφθοράς, παρασιτισμού, αναξιοκρατίας κλπ., που είναι επίσης αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ολοκλήρωση των αντιλαϊκών σχεδίων στον ΟΣΕ. Μας υπόσχεται περισσότερη ιδιωτικοποίηση - περισσότερη και δημιουργικότερη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ. Και υπογραμμίζει:

«Αν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, κάνοντας στην άκρη τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα έναν από τους μοχλούς υλοποίησης των αντιλαϊκών σχεδίων στον ΟΣΕ, δεν εμποδίσουν την πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η απόσταση ανάμεσα στη λαϊκή ανάγκη για ένα σιδηρόδρομο ποιοτικά αναβαθμισμένο και προσιτό στο λαϊκό βαλάντιο, με κριτήριο λειτουργίας του τις λαϊκές ανάγκες και τις προσφερόμενες από αυτόν υπηρεσίες. Και ταυτόχρονα όσο πιο αντιλαϊκά, φιλομονοπωλιακά θα γίνονται τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του ΟΣΕ, τόσο θα μειώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν».

Οι επιπτώσεις από το νόμο Πετραλιά

Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νόμο Πετραλιά επιφέρουν:

  • Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 μέχρι και 10 χρόνια για 18 μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων από το σύνολο σχεδόν των Ταμείων.
  • Μείωση της σύνταξης μέχρι 10% από 1/1/2009 στις λεγόμενες πρόωρες, σε σχέση με τις συντάξεις που χορηγούνται σήμερα.
  • Μείωση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και 70%, από 1/1/2013 μέχρι το 2020.
  • Μείωση του εισοδήματος συνολικά από συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους από 13% μέχρι 43% για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και από 3% μέχρι 37% για τις συντάξεις γήρατος.
  • Εμμεση αύξηση του χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση, πέρα από εκείνη που ρητά προβλέπεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, μέχρι 12 χρόνια, προκειμένου να λάβει ο εργαζόμενος το ποσό της σύνταξης που θα έπαιρνε με το μέχρι σήμερα καθεστώς.
  • Το οικονομικό όφελος, από το σύνολο των ρυθμίσεων μέχρι το 2030, θα ανέλθει αθροιστικά στα 13 δισ. ευρώ για το σύστημα. Οι απώλειες για την ίδια περίοδο (εισφοροδιαφυγή, μη καταβολή εισφορών κ.ά.) θα ανέλθουν στα 235 δισ. ευρώ, δηλαδή 18 φορές περισσότερα από τα οφέλη των ρυθμίσεων.
  • Η συρρίκνωση των Ταμείων σε 13 ξεκινά με 7 νέα Ταμεία που είναι ή θα γίνουν ακόμη πιο προβληματικά. Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν εννιά επιπλέον Ταμεία και κλάδοι, με συνολική περιουσία 1,6 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ. Οι ενοποιήσεις στην αμέσως επόμενη φάση θα οδηγήσουν σε παραπέρα ανατροπές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη από το νόμο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ