Χώρος του Γυμνασίου ή Παλαίστρας |
Φυσικά, ως είθισται σ' αυτές τις περιπτώσεις, το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο «αλωνίζει» με την άδεια του κράτους, αφού το οικόπεδο όπου χτίζεται το κτίριο εξαιρέθηκε της απαλλοτρίωσης, «παρά την αρχική έκθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού.
Επιπλέον, το κτίριο θα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον προβλεπόμενο χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλεως των Αθηνών (σ.σ. η χωροθέτηση του οποίου έχει εγκριθεί από το 2000, αλλά ακόμη «σέρνεται» η κατασκευή του), ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αρχαιολογικά λείψανα, όπως η Ιερά Οικία, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση του Απρίλη του 2007 (σ.σ. με την υπογραφή του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη) αναφέρεται μόνο στην Ιερά Οικία, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, ...«δεν προσβάλλεται αισθητικά» από την ανέγερση του κτιρίου!
«Είναι φανερό ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι διάτρητος», σημειώνουν οι υπογράφοντες βουλευτές του ΚΚΕ (Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γ. Μαυρίκος) και συνεχίζουν: «Η Υπουργική Απόφαση δεν έκανε καμία αναφορά για τα λείψανα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, ούτε για το προβλεπόμενο να ανεγερθεί εκεί "Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών" που έχει εξαγγελθεί να στεγάσει τα 100.000 και πλέον αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει από ανασκαφές από το 1950, σύμφωνα με τη μελέτη της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η σημασία του άλσους (λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και της ιστορικότητάς του), «αλλά και ο περιβάλλων φυσικός χώρος στον οποίο προβλέπεται να εκτεθούν υπαίθρια αρχαία ευρήματα και θα είναι επισκέψιμος, βλάπτονται από ένα κτίριο 5 ορόφων που θα ανεγερθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο θα δεσπόζει στην περιοχή και επισκιάζει ό,τι υπάρχει γύρω του».
Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν με ποια κριτήρια εξαιρέθηκε το οικόπεδο από την απαλλοτρίωση, γιατί δόθηκε άδεια οικοδόμησης χωρίς να έχει προηγηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, αν η κυβέρνηση επιμένει στη συγκεκριμένη επιλογή της και αν εξακολουθεί να ισχύει η χωροθέτηση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Στην Πειραιώς 260 αύριο (30/7, 9 μ.μ.) δίνεται η τελευταία παράσταση των ευριπιδικών «Βακχών», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, χορογραφία Μάρθα Κλουκίνα. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Αννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Κοκκίδου, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Ομηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Μαρία Σκουλά.
Στο «Σχολείον» σήμερα, αύριο και στις 31/9 (9 μ.μ.) θα παρουσιαστούν οι ιψενικοί «Βρικόλακες», σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, κινησιολογία Μαριέλας Νέστορα. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Ζιόβας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Θάνος Σαμαράς.
Ο «Ορέστης» διδάχτηκε το 408 π.Χ. Είναι ίσως το τελευταίο έργο που έγραψε ο Ευριπίδης, πριν πάει στη Μακεδονία. Ο Ορέστης κείτεται «άρρωστος», κυνηγημένος από τις Ερινύες εξαιτίας της μητροκτονίας του, ενώ οι Αργείοι θέλουν την τιμωρία του, όπως και της συνεργού του Ηλέκτρας. «Ολα τα αντέχει ο άνθρωπος», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Ατελείωτος ο κύκλος της εκδίκησης. Ο πατέρας θυσίασε την κόρη. Η μητέρα τιμώρησε τον πατέρα. Ο γιος σκότωσε τη μητέρα. Το εγγόνι τι πρέπει να κάνει; Τυφώνας! Τεντωμένο σχοινί, δεν κρατά πολλά. Η βία ξεφεύγει από τα όρια. Οι θεοί δεν μπορούν να φέρουν ειρήνη στον κόσμο. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς».
Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Οικονόμου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για την οικονομική δυσπραγία του ΚΘΒΕ και το αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση της ετήσιας επιχορήγησης προς την κρατική σκηνή. Επισήμανε ότι οι παραγωγές είναι κερδοφόρες, αλλά, καθώς πρόκειται για γιγάντιο οργανισμό, με έξι σκηνές και αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, το ποσό δεν επαρκεί. Ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι το έλλειμμα που παρέλαβε η νυν διοίκηση καλύφθηκε κατά 52% και σήμερα ανέρχεται περίπου σε 1.200.000 ευρώ.
Παπακωνσταντίνου, Μπουλάς, Μαχαιρίτσας, Σταρόβας, Ζουγανέλης |
Η αυλαία ανοίγει αύριο. Κεντρική Σκηνή: Boban I Marko Markovic Orchestra, Karandila Gypsy Brass Orchestra. Greenstage: DeNiro, Νεανικά συγκροτήματα. Ακολουθούν, 31/7 Κεντρική Σκηνή: Κώστας Τουρνάς, Onirama. Greenstage: Anorimoi, Λάζαρος Καψιμάλης. 1 Αυγούστου, Κεντρική Σκηνή: Χάρις Αλεξίου, Μπάμπης Στόκας, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Stavento. Greenstage: Matisse Marlain's NURV. 2 Αυγούστου, Κεντρική Σκηνή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Καζούλης, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Σταρόβας. Greenstage: «Ρόδες», Δήμος Αναστασιάδης. 3 Αυγούστου, Κεντρική Σκηνή: Γιάννης Πάριος, Χάρης Βαρθακούρης. Greenstage: Ζακ Στεφάνου, Εστουδιαντίνα Νέων.
Στην Πειραιώς 260 αύριο (30/7, 9μμ) δίνεται η τελευταία παράσταση των ευριπιδικών «Βακχών», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, χορογραφία Μάρθα Κλουκίνα. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Αννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Κοκκίδου, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Ομηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα,, Μαρία Σκουλά.
Στο «Σχολείον» από σήμερα, αύριο και στις 31/9 (9μμ) θα παρουσιαστούν οι ιψενικοί «Βρυκόλακες», σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, σκηνικά-κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, κινησιολογία Μαριέλας Νέστορα. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Ζιόβας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Θάνος Σαμαράς.