ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του

Αποστόλης Πλατανιάς

Το τελευταίο διάστημα, μαζί με τις υποθέσεις σκανδάλων ή υποτιθέμενων σκανδάλων, ξεδιπλώνεται μια άθλια επίθεση απέναντι στο ΚΚΕ και, παράλληλα, ξεδιπλώνεται ολόκληρη η υποκρισία του συστήματος. Η υποκρισία, που λέει ότι είναι ανήθικο - για την ηθική του καπιταλισμού - να παίρνει ένας υπουργός ή ένα κόμμα λεφτά από έναν επιχειρηματία ή μια επιχείρηση προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά τους, αλλά δεν είναι ανήθικο όταν το κυβερνών κόμμα, είτε το σημερινό είτε το προηγούμενο, νομοθετεί διαρκώς προωθώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων... Είναι, υποτίθεται, ανήθικο για τους καπιταλιστές να δίνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι, αλλά δεν είναι ανήθικο, με τη δική τους αντίληψη περί ηθικής, να απολύουν δεκάδες εργαζόμενους, να κάνουν περικοπές μισθών και δικαιωμάτων στους εργαζομένους τους κλπ.

Δεν είναι σκάνδαλο για τα αστικά κόμματα, όταν χαρίζουν αβέρτα στους εργοδότες φοροελαφρύνσεις. Δεν είναι σκάνδαλο, όταν συμπιέζουν διαρκώς εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, προκειμένου να έχουν οι εργοδότες και να εκμεταλλεύονται φθηνότερη εργατική δύναμη, αλλά είναι σκάνδαλο όταν μια κυβέρνηση - δική τους κυβέρνηση, που υπηρετεί τη δική τους εξουσία, την καπιταλιστική - δώσει κάτι παραπάνω σε έναν επιχειρηματία. Δεν είναι σκάνδαλο γι' αυτούς, όταν ξεπουλούν τη μια μετά την άλλη τις δημόσιες επιχειρήσεις, είναι σκάνδαλο, όμως, όταν μια επιχείρηση αγοράσει πιο ακριβά απ' ό,τι θα ήθελαν τις μετοχές μιας άλλης. Αυτός είναι ο ορισμός της υποκρισίας.

Ανάγκη ο απεγκλωβισμός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ουσία είναι ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών θα υπηρετούν, είτε πάρουν, είτε δεν πάρουν μίζες από αυτούς. Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρούν με τα σκάνδαλα έχει στόχο να βάλει το λαό να συζητάει για το πόσα και από πού πήρε ο ένας και ο άλλος και, ταυτόχρονα, να αφήνει στο απυρόβλητο το σκάνδαλο της - νόμιμης σήμερα - κλοπής του πλούτου που παράγει με τα χεράκια του από το κεφάλαιο.

Οσο καλύτερα και γρηγορότερα το αντιληφθεί αυτό ο λαός, όσο περισσότερο, δηλαδή, θα απεγκλωβίζεται από αυτά τα κόμματα και τα δεκανίκια τους, τόσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα θα οργανώσει την πάλη του για όλα όσα του ανήκουν.

Και είναι ευκαιρία σήμερα για τον εργαζόμενο, με αφορμή και τη σαπίλα που αναδίνουν οι υποθέσεις του χρηματισμού και των διάφορων επιχειρηματικών συμφωνιών, να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα κόμματα αυτά.

Ο απεγκλωβισμός από τα αστικά κόμματα δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση που κρατά κανείς στις εκλογικές μάχες, δεν έχει να κάνει μόνο με την ψήφο, που κι αυτή βέβαια έχει μεγάλη σημασία. Είναι, όμως, μια μάχη διαρκής, καθημερινή, πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι απόλυτα συνδεδεμένη αυτή η μάχη με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Των δυνάμεων εκείνων που δεν παζαρεύουν, π.χ., ψίχουλο το ψίχουλο τις συμβάσεις πείνας, την ώρα που η ακρίβεια κι η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών αφαιμάζουν το λαϊκό εισόδημα. Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σημαίνει ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που βάζουν στο πλαίσιο του αγώνα τους όλα όσα έχει ανάγκη σήμερα ο εργαζόμενος, που δεν προσπαθούν να τον ξεγελάσουν και να τον αποπροσανατολίσουν στη λογική του «εφικτού» και των αντοχών του συστήματος.

Ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα λόγο να υποταχθεί στις αντοχές του σημερινού συστήματος. Δεν έχει κανένα λόγο να κάνει θυσίες για να βοηθήσει το σύστημα να αντέξει, ακριβώς γιατί αυτό το σύστημα είναι ο εχθρός του. Κι όσο δε συγκρούεται για να το γκρεμίσει, τόσο πιο σκληρό κι απάνθρωπο θα γίνεται. Σ' αυτήν τη γραμμή της σύγκρουσης και της ρήξης, καλεί σταθερά και αταλάντευτα το ΚΚΕ.

Δύναμη για το λαό η συσπείρωση στο ΚΚΕ

Τα αστικά κόμματα απευθύνονται στο λαό, άλλοτε παραπλανώντας τον κι άλλοτε καθησυχάζοντάς τον ότι θα του λύσουν τα προβλήματα. Ομως, η εμπειρία χρόνων και χρόνων δείχνει ότι όποιο κόμμα κι αν είναι στο τιμόνι, η ζωή δυσκολεύει, οι άνθρωποι του μόχθου αναγκάζονται να σφίγγουν συνεχώς το ζωνάρι. Κι ο λαός μας καταλαβαίνει και το απλό... κάθε χρόνο και χειρότερα.

Στο μέλλον θα έρθουν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Είναι γνωστά από τώρα, συζητιούνται και συναποφασίζονται στο επίπεδο της ΕΕ, με τη βούλα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και σε πολλές περιπτώσεις και του ΣΥΝ. Το ερώτημα είναι ως πότε ο λαός θα σκύβει το κεφάλι σε όλα αυτά.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό, καλώντας τον να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δική του δύναμη και να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Και δύναμη για τον κάθε εργάτη είναι το κόμμα της δικής του τάξης. Οσο δυναμώνει το ΚΚΕ, τόσο δυναμώνει ο ίδιος ο λαός. Οχι μόνο γιατί το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού μέσα κι έξω από τη Βουλή, για κάθε θέμα και σε κάθε χώρο (δουλειά, εκπαίδευση, υγεία κλπ.), αλλά και γιατί η ενδυνάμωση του ΚΚΕ σημαίνει μεγαλύτερη αφύπνιση του λαού. Σημαίνει ότι αποφασίζει ο εργαζόμενος να μπει ο ίδιος στο προσκήνιο, να παλέψει, να διεκδικήσει.

Σημαίνει ότι ο εργαζόμενος αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι, ορθώνει το ανάστημά του για να αποτρέψει αντιλαϊκά μέτρα και, στο βαθμό που μπορεί μέσα σ' αυτήν την πορεία, να αποσπά και κατακτήσεις. Είναι, βέβαια, πολύ πιο δύσκολο σήμερα για την εργατική τάξη να αποσπά κατακτήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι πιο ξεκάθαρο, όμως, ότι η όποια κατάκτηση είναι προσωρινή και πρόσκαιρη, αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση, αν δεν αλλάξει χέρια η εξουσία.

Κι αυτή η επαναστατική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλη, από τη λαϊκή εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ολα τ' άλλα έχουν δοκιμαστεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καμιά κυβερνητική αλλαγή δεν πρόκειται να φέρει άσπρη μέρα για το λαό, αν οι δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένες να συγκρουστούν και να κόψουν κάθε νήμα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.


Γ. Σ.

Εκδήλωση τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη

Ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Χαρίλαου Φλωράκη που διοργανώνουν ο Δήμος Ιτάμου, το ΤΔ Ραχούλας και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας. Σήμερα Κυριακή στο Παλιοζογλώπι (Αϊ-Λια), ώρα 10 το πρωί, στο μνήμα του Χ. Φλωράκη, μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του ΤΔ Ραχούλας Φώτη Κοτσαρίδη, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Ιτάμου και πρόεδρο της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλη Τσαντήλα, από τον Βασίλη Φυτσιλή, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, και ομιλία από τον εκπαιδευτικό Γ. Ντολκέρα, για τον Χ. Φλωράκη. θα ακολουθήσει χορωδία και επίσκεψη στο υπό αποπεράτωση Μουσείο Φλωράκη. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλ. Παπαρήγα στο Κιλκίς

Διήμερη περιοδεία στο Κιλκίς, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιούλη, θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 24 Ιούλη:

18:00: Επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς και συνάντηση με το ΔΣ του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

20:00: Παρέμβαση σε εκδήλωση της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ με θέμα: «Το πρόβλημα της διατροφής και οι λαϊκές ανάγκες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Παρασκευή 25 Ιούλη:

09:00: Επίσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς.

11:00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο «ΦΑΙΔΩΝ» στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς.

12:00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο «TORRE» στην περιοχή Νέας Σάντας Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ