ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις Πρέσπες της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της φιλίας των λαών

Αρχισαν χτες οι εκδηλώσεις. Σήμερα η ομιλία του Γραμματέα της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλη

ΠΡΕΣΠΕΣ (ανταπόκριση).--

Βρισκόμαστε δυτικά της Φλώρινας και βορειοδυτικά της Καστοριάς, στην αγκαλιά του όρους Βίτσι, στη λίμνη Πρέσπα.

Εδώ κατέφταναν χτες, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ για να πραγματοποιήσουν το 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Για να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Για να διαδηλώσουμε την πηγαία διεθνιστική αλληλεγγύη στους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων, να πλέξουμε μια γερή αλυσίδα ειρήνης κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του διημέρου είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ο ίδιος ο «θεσμός» του διημέρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, που φέτος συνδιοργανώνεται από το Κόμμα και τη νεολαία του. Ενώ παράλληλα βαδίζει στα χνάρια της ηρωικής πάλης του ΔΣΕ.

Δεκαέξι χρόνια μετά το 1ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που είχε γίνει εδώ στις Πρέσπες το 1992. Τότε, οι ιμπεριαλιστές έπαιρναν το πάνω χέρι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών και το ΚΚΕ αντιπάλευε τον εθνικισμό, επιμένοντας στην προοπτική του σοσιαλισμού. Σήμερα, οι νέοι κομμουνιστές ξανασυναντιούνται στην Πρέσπα. Στο σταυροδρόμι της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε από το Δημοκρατικό Στρατό η Ελεύθερη Ελλάδα, το σύνορο της οποίας μπορούμε να οριοθετήσουμε με το δεξιό άκρο να είναι σε επαφή με τα αλβανικά σύνορα, να συνεχίζει προς το βουνό Μάλι Μάδι, στο κέντρο το όρος Βέρνο ή Βίτσι και στη συνέχεια βόρεια με το ορεινό συγκρότημα Βάρνους ή Μπέλλα Βόδα να συνορεύει στο αριστερό άκρο με τη Γιουγκοσλαβία.

Οι πρώτες ομάδες άρχισαν ήδη να φτάνουν από χτες
Οι πρώτες ομάδες άρχισαν ήδη να φτάνουν από χτες
Οι εκδηλώσεις φέτος γίνονται στην τοποθεσία «Κούλα», ανάμεσα στις δύο λίμνες, λίγο πριν από το χωριό Πύλη, όπου μέσα σε μία χαράδρα σε αμπριά και καλύβες στεγαζόταν το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

Κατά κύματα, μέχρι αργά το βράδυ, έφτασαν εκατοντάδες νεολαίοι της ΚΝΕ από όλη τη χώρα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν φτάσει οι πρώτες ομάδες των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Κοζάνης της ΚΝΕ, ενώ μέχρι αργά το βράδυ αναμένονταν να καταφτάσουν οι Οργανώσεις της Κρήτης, του Αιγαίου, της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και σήμερα το πρωί αναμένονται να φτάσουν και οι Οργανώσεις της Αθήνας.

Ο χώρος της κατασκήνωσης άρχισε να καθαρίζεται και να κατασκευάζεται από ομάδες της ΚΝΕ και του Κόμματος των Οργανώσεων της περιοχής, από το περασμένο Σάββατο. Στήθηκε η κεντρική εξέδρα με το σύνθημα του Διημέρου: «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό». Οι μικροφωνικές και τα ηχεία τοποθετήθηκαν στο χώρο, στήθηκαν δύο ταβέρνες και διαμορφώθηκε χώρος για τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Οι κατασκηνωτές φτάνοντας χτες στην πλαζ της Κούλας άπλωσαν τις σκηνές και ξεκίνησαν με κέφι και ζωντάνια τη λειτουργία του χώρου. Παιχνίδι, φωνές και συζητήσεις ζωντάνεψαν το αλλοτινό κάστρο του Δημοκρατικού Στρατού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κώστα Χατζηδαμιανού, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και του δημάρχου Πρεσπών Λάζαρου Ναλμπαντίδη και συνεχίστηκε με πολύ κέφι στις μουσικές συναυλίες έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού από συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου συνεχίζεται σήμερα και αύριο και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο:

12.00 Αποκαλυπτήρια πλάκας της ΚΝΕ για το ΔΣΕ. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

20.30 Χορευτικό συγκρότημα Δ. Πρεσπών.

21.15 Προβολή Video με θέμα την Ιστορία των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων της ΚΝΕ.

21.45 Χαιρετισμός από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από τα Βαλκάνια.

22.15 Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη.

23.00 Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη.

23.45 Παραδοσιακό γλέντι με τους Βασίλη Κασούρα, «Χάλκινα».

  • Αύριο, Κυριακή:

10.00 Αναχώρηση για Φλώρινα.

11.00 Πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Φλώρινα.

13.00 Αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα σύνορα.

14.00 Αναχώρηση.

Κάθε γωνιά και ιστορία

Γενική άποψη της περιοχής όπως φαίνεται από τις πλαγιές του Λέσιτς. Στο βάθος διακρίνεται η χερσόνησος της Κούλας ανάμεσα στις δύο λίμνες, όπου στήθηκε και η φετινή κατασκήνωση
Γενική άποψη της περιοχής όπως φαίνεται από τις πλαγιές του Λέσιτς. Στο βάθος διακρίνεται η χερσόνησος της Κούλας ανάμεσα στις δύο λίμνες, όπου στήθηκε και η φετινή κατασκήνωση
Ο χώρος που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του διημέρου, ο τόπος όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας της ΚΝΕ για τον ΔΣΕ, είναι από μόνος του ένα ζωντανό μνημείο του αγώνα του ΔΣΕ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδρασε εκεί.

Στο χωριό Λαιμός, το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη 1947 εγκαταστάθηκε η Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου (ΣΑΓΑ). Στις πλαγιές του βουνού μεταξύ των περιοχών Λαιμός - Αγ. Γερμανός γίνονταν οι ασκήσεις της Σχολής. Βασική αρχή της εκπαίδευσης ήταν η επίθεση.

Στο χωριό Οξυά ήταν η έδρα της Μονάδας Πυροβολικού. Κοντά στο χωριό ήταν και η Σχολή Πυροβολικού. Το πεδίο βολής ήταν 150-200 μέτρα από την έδρα και το στρατωνισμό της Σχολής. Αρχές του 1949, το Γενάρη, στην Οξυά ήταν η έδρα των σαμποτέρ του Γενικού Αρχηγείου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού έγιναν πολλές ομιλίες και γιορτές με τραγούδια, όπως μετά τη μάχη της Νάουσας, όταν επέστρεψαν οι σαμποτέρ με υψηλό μαχητικό ηθικό και επαναστατική έξαρση. Η ταξιαρχία σαμποτέρ είχε δύναμη περίπου 500 μαχητών.

Στο χωριό Πύλη, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΝΕ, μέσα σε μια χαράδρα και καλύβες στεγαζόταν το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, τα μέλη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Εκεί βρίσκεται και η σπηλιά του Ν. Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θέση πολυβολείου στο Μάλι Μάδι
Θέση πολυβολείου στο Μάλι Μάδι
Στο χωριό Βροντερό, σε μια σπηλιά, ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Νότια του χωριού Λευκώνας, μαχητές της ΣΑΓΑ κατασκεύασαν αεροδρόμιο. Εκεί τοποθετήθηκε 25άρι αντιαεροπορικό πυροβόλο για τη φύλαξή του.

Στο χωριό Καλλιθέα ήταν τα έμπεδα του ΔΣΕ. Οι νεοσύλλεκτοι αντάρτες έπαιρναν εκεί τη βασική τους εκπαίδευση. Στην Καλλιθέα υπήρχαν συνεργεία από ράφτρες που έραβαν τα ρούχα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Στο χωριό Ψαράδες υπήρχε νοσοκομείο.

Εξω από το χωριό Καρυές, μέσα σε χαράδρα, υπήρχαν αποθήκες με εφόδια του ΔΣΕ.

Στο φυλάκιο Κούλα υπήρχε Λόχος Ασφαλείας του ΔΣΕ που έλεγχε όποιον περνούσε στη χερσόνησο Πυξός. Σε μικρή απόσταση από την ξύλινη γέφυρα της Μικρής Πρέσπας υπήρχε 25άρι αντιαεροπορικό πολυβόλο.

Στο χωριό Πυξός στις 1-8 Μάρτη του 1949 μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα συνήλθε η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών Ελλάδας» (ΠΔΕΓ).

Μέσα στη λίμνη, κοντά στο Λαιμό, έπεσε ένα αεροπλάνο «Σπιτφάιρ» που καταρρίφθηκε από πυρά του ΔΣΕ.

Στο βουνό

Η «παράδοση» τηρήθηκε. Με αφορμή το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις Πρέσπες, μια ομάδα συντρόφων έβαλε κάτω τους χάρτες, πήρε υπό μάλης και τις σχετικές σημειώσεις κι ανέβηκε στο βουνό. Αυτή τη φορά ήταν τα υψώματα Πολενάτες, τα Κουλουκουθούρια και το Λέσιτς. Τόπους, στο Βίτσι, όπου οι μαχητές του ΔΣΕ αντιμετώπισαν τις μεραρχίες του αστικού στρατού και της αμερικάνικης συνδρομής κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «Πυρσός».

Ταξίδι στην Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς, δίνοντας μια πραγματική ανάσα δροσιάς και απλώνοντας το κάλεσμα πλατιά: «Με πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό».

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

  • Με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - 40 χρόνια ΚΝΕ. Η συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες», οι κλαδικοί τομείς της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, την Πέμπτη 10 Ιούλη, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Λόφου Κολωνού (Πέτρας και Τριπόλεως). Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αφήγηση του χρονικού της συμβολής της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η δράση της ΚΝΕ, οι μεγάλοι σταθμοί στους αγώνες του εργατικού κινήματος, παρουσιάζονται «πλεγμένοι» με οπτικό υλικό και ντοκουμέντα, ενώ συνοδεύονται και από αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από νέους εργαζόμενους, από το συγκρότημα των κλαδικών οργανώσεων της ΚΝΕ Αθήνας. Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα γίνει από τη Ναυσικά Παπαδημητράτου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Βάσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Επανάσταση και Δίκαιο: Το ελληνικό παράδειγμα, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1944 - 1949», την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Επιμορφωτικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (Οδός Χαρίλαου Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας), Χαλάνδρι, πλησίον πλατείας Κέννεντυ). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Καλτσώνης, Λέκτορας Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Διήμερο φεστιβάλ στις φυλακές του Ωρωπού, διοργανώνουν στις 11 και 12 Ιούλη οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα μιλήσει το Σάββατο ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Την Παρασκευή, θεατρικό έργο με τίτλο «Ο καταδότης», προβολή ντοκιμαντέρ με το χρονικό της επταετίας, και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από ερασιτεχνικό συγκρότημα. Το Σάββατο, παρουσίαση σύντομου ιστορικού της παράνομης δράσης των κομμουνιστών την περίοδο της χούντας, αφιέρωμα με θέμα «η τέχνη τα χρόνια της επταετίας» και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με το συγκρότημα «Παρελθόντες Χρόνου». Και τις δυο μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού και έκθεση βιβλίου. Οι εκδηλώσεις και τις δυο μέρες ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.
Στις Πρέσπες η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια της πλάκας της ΚΝΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που γίνονται στο πλαίσιο του 17ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο χωριό Πύλη στις Πρέσπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ