ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υποχρέωση» η συμμόρφωση στην ΚΕΠΑΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ» για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς επέμβασης και κατοχής

«Αναντίρρητη υποχρέωση και δέσμευση» απέναντι στην ΕΕ θεωρεί η κυβέρνηση τη στελέχωση των μηχανισμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κατοχής που προωθούνται στο πλαίσιο της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ).

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ», το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία «στρατολόγησης» δικαστικών, εισαγγελέων, δικηγόρων, διοικητικών υπαλλήλων, και για συμμετοχή στους παραπάνω μηχανισμούς, επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα παρουσιάζοντάς το ως μια «φυσιολογική» και «διάφανη» διαδικασία, που «δεν έχει σχέση με στρατιωτικά μέσα». Μάλιστα, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι πρόκειται για διαδικασία που γίνεται σε όλα τα υπουργεία, επιβεβαιώνοντας ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει εμπλακεί και «συνδράμει» στη στελέχωση των μηχανισμών που συστήνει η ΕΕ, προκειμένου να στηρίζει το ρόλο της ως «βοηθού» παγκόσμιου χωροφύλακα... Επιπλέον, από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ομολογείται ότι πρόκειται για «αποστολές» όχι μόνο σε χώρες της ΕΕ αλλά και σε «τρίτες χώρες».

Συγκεκριμένα, στη γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης - απάντηση στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» σημειώνονται τα εξής:

-- Πρώτον ότι «πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς δεκάδες φορείς του χώρου της Δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα, για όσους επιθυμούν τελείως εθελοντικά, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνείς αποστολές για πολιτική διαχείριση και επίλυση κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα σε ευρωπαϊκά ή τρίτα κράτη». Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποκάλυψε ο «Ρ», «δεν είχε χαρακτήρα εμπιστευτικού εγγράφου» και έχει σταλεί σε διάφορους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες από τις 13 Μάρτη 2008.

-- Δεύτερον, τα πρόσωπα (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, διοικητικοί και σωφρονιστικοί(!) υπάλληλοι) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα επιλεγούν «προκειμένου να λειτουργήσουν ως συμβουλευτικά όργανα και εξειδικευμένες ομάδες υψηλών προσόντων, σε τομείς δράσης που δεν έχουν σχέση με στρατιωτικά μέσα, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η λειτουργία του κράτους δικαίου, η προστασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλπ.».

-- Τρίτον, «οι υποχρεώσεις αυτές για τη δημιουργία παρόμοιων ομάδων από δικαστές, εισαγγελείς, διοικητικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους (...) απορρέουν από την υποχρέωση της χώρας στα πλαίσια της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ)».

-- Τέταρτον, «η χώρα μας, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αποτέλεσαν, σχετικά πρόσφατα μέλη της, δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε αυτή τη θεσμική υποχρέωση για την υποβολή προτάσεων και επιλογής παρόμοιων διεθνών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων». Στην προσπάθειά του να απαντήσει στη σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση, το υπουργείο ...την επιβεβαιώνει: «Οχι μόνο - υποστηρίζει - δεν έχουν επιδοθεί αρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αγώνα δρόμου για "την υπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σκοπών", αλλά και έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική προσοχή και αυτοσυγκράτηση το όλο θέμα, που αποτελεί αναντίρρητος υποχρέωση και δέσμευσή της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα είμαστε πάντα δίπλα στους Παλαιστίνιους

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της «Φατάχ»

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον παλαιστινιακό λαό εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη συνάντησή της στη Βουλή με αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής «Φατάχ» που αποτελούνταν από τον Abdalla Frangi γενικό επίτροπο διεθνών σχέσεων και τον Geogre Albert αντιπρόσωπο της οργάνωσης στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία, στη συνάντησή μας με την αντιπροσωπεία της "Φατάχ", να διακηρύξουμε για άλλη μια φορά ότι δε θα μείνουμε στα λόγια στην υπεράσπιση των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού. Προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα του, διεκδικώντας ένα παλαιστινιακό κράτος σύγχρονο, ένα κανονικό κράτος και όχι ένα κράτος με μειωμένα δικαιώματα και χωρίς την οντότητα που χρειάζεται. Ενα κράτος με διασφαλισμένα σύνορα, ενιαίο, χωρίς τείχος μέσα στα εδάφη του, με πλήρη κυριαρχία και με δικαιώματα στον παλαιστινιακό λαό και από εκεί και πέρα είναι θέμα του παλαιστινιακού λαού να δράσει στο εσωτερικό του κράτους του. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

Με τη σειρά του ο Abdalla Frangi, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συνάντηση, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή «μας έδωσε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους στενούς δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν. Είμαστε ευγνώμονες στο ΚΚΕ για τη στήριξή του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, για ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία». Η αντιπροσωπεία της «Φατάχ» επέδωσε στην Αλ. Παπαρήγα επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί την Παλαιστίνη.

Κάθε προσπάθεια για στήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου

Σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτός από το Κυπριακό και οι εξελίξεις τόσο στις δύο χώρες όσο και στην ΕΕ, μετά και το ιρλανδικό ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη.

Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ηταν μια ζωντανή και φιλική συζήτηση. Ανταλλάξαμε σκέψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Για μας πάντα έχει ενδιαφέρον η πορεία του Κυπριακού και ξέρουμε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να λυθεί με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Ανταλλάξαμε σκέψεις για την κοινή πορεία των λαών, που αντιμετωπίζουν κοινές επιλογές, υπάρχουν κοινά προβλήματα και από την πλευρά μας, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού».

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
90 χρόνια ΚΚΕ - 90 χρόνια «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 90 χρόνια της παράλληλης πορείας του «Ριζοσπάστη», της καθημερινής εφημερίδας - οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», σήμερα Σάββατο 28 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα του (Χ. Φλωράκη 6 - πρώην Πυθίας - πλησίον Πλατείας Κένεντι, στο Χαλάνδρι). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικά φύλλα του «Ριζοσπάστη».

Η διάθεση προσκλήσεων γίνεται μέσω του Επιμορφωτικού Κέντρου και των ΚΟ του ΚΚΕ στο χώρο των ΜΜΕ.

ΗΜΑΘΙΑ
Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή περιοδεία στην Ημαθία. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σήμερα Σάββατο

-- 11.00 π.μ. Επίσκεψη στο Διαλογητήριο της ΕΑΣ Βέροιας στον Αγιο Γεώργιο Ημαθίας.

-- 13.00 Συνέντευξη Τύπου στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ», στη Βέροια.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, για τα 90χρονα του ΚΚΕ, όπου θα τιμηθεί ο κομμουνιστής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Γιώργος Βουτυράς, που δολοφονήθηκε στις 16/4/1946 από το παρακράτος και την ντόπια πλουτοκρατία.

Αύριο Κυριακή

-- Στις 11.30 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στο αντάμωμα των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αϊ-Νικόλα της Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ