ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Γιορτή ενότητας εργατών

Ξεκίνησαν χΤες το βράδυ οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ, στην Πατησίων

Εργάτες από κάθε γωνιά της Γης έσμιξαν χτες το βράδυ στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307, σταθμός ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος), όπου για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Φωνές, χρώματα και μουσικές, συζητήσεις και σχέδια για κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση. Αυτό είναι το στίγμα των εκδηλώσεων. Κοινός ταξικός αγώνας, οργανωμένη αντεπίθεση για κατακτήσεις στο σήμερα, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, σε μια κοινωνία, όπου όλα θα τους ανήκουν.

Το φετινό Τριήμερο, που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, γίνεται σε μια περίοδο όπου οι ταξικοί αγώνες, αλλά και κάποια γεγονότα και κατακτήσεις έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, όπως η απεργία των εργατών γης στη Μανωλάδα, ο ξυλοδαρμός και η επαναπρόσληψη των εργατών στη «Lady Fashion». Αγώνες όπου το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπήκαν μπροστά.

Ο χώρος των εκδηλώσεων διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες από μέλη του ΚΚΕ και μετανάστες. Στην είσοδο τα περίπτερα για τα 90χρονα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ, που - σε διάφορες γλώσσες - καλεί τους μετανάστες να γραφτούν στα συνδικάτα τους. Γύρω γύρω το πάρκο πλαισιώνουν περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Μπανγκλαντές, το Σουδάν, την Κένυα, την Παλαιστίνη, των Κούρδων κτλ., αλλά και μαζικών φορέων, όπως η «Δημοκρατική Συσπείρωση», η ΕΕΔΔΑ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ. Για πρώτη χρονιά, φέτος, στο Τριήμερο του ΚΚΕ συμμετέχει το Πρόγραμμα «MOSAIC» του ΚΕΘΕΑ, με έντυπα μεταφρασμένα σε γαλλικά, ρουμανικά, ρωσικά, αγγλικά, αραβικά.

Στον παιδότοπο, όπου δεσπόζει το σύνθημα «Δικαίωμα η μόρφωση των παιδιών των μεταναστών», από νωρίς βρέθηκαν πολλά παιδιά τα οποία ζωγράφιζαν αναμνηστικές κάρτες από το 8ο Τριήμερο, με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν την παράσταση Καραγκιόζη, συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια, άκουσαν παραμύθια που διάβασαν παιδαγωγοί.

Στα συνδικάτα είναι η θέση των εργατών

«Ως ΚΚΕ θεωρούμε αναγκαία, απαραίτητη και επιβεβλημένη την ένταξη των μεταναστών στις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας και κύρια στα συνδικάτα. Εκεί είναι η θέση τους». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε χτες για την ανάγκη ενίσχυσης των συνδικάτων, μέσα από την κοινή πάλη όλων των εργατών, ανεξαρτήτως καταγωγής. «Η πείρα δείχνει ότι όπου αυτό το πετύχαμε, ο αγώνας για οποιοδήποτε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, ήταν πιο αποτελεσματικός και, πολλές φορές, νικηφόρος», τόνισε.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μανωλάδα της Ηλείας, όπου με το ΠΑΜΕ μπροστάρη δόθηκε μια πολύ σκληρή ταξική μάχη. Επίσης, ανέδειξε την εμπειρία του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου χιλιάδες μέλη του είναι οικονομικοί μετανάστες, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Σωματείων των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, το Μέταλλο και πολλά ακόμα. «Ποιος δε θυμάται τις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων ενάντια στην αστυνομοκρατία, στις συλλήψεις και στις απελάσεις, σε υπουργεία, σε αστυνομικά τμήματα, ακόμα και σε σχολεία που προσπάθησαν να πετάξουν έξω τα παιδιά των μεταναστών; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα ταξικά συνδικάτα υιοθέτησαν και στήριξαν τα ειδικά αιτήματα των μεταναστών;», αναρωτήθηκε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, από το Γραφείο της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συγκροτήματα Κούρδων και ελληνικό λαϊκό γλέντι.

Νέα υπόθεση δουλεμπορίου

Αγρότης από την Πιερία κρατούσε και υποχρέωνε επτά Βούλγαρους να δουλεύουν όλη μέρα και τους έδινε 10 ευρώ την ημέρα αμοιβή για όλους!

Αλλη μια υπόθεση σύγχρονου δουλεμπορίου αποκαλύφθηκε προχτές. Αυτή τη φορά εφτά μετανάστες κρατούνταν παράνομα από τον αγρότη - εργοδότη τους που πλήρωνε 10 ευρώ (!) μεροκάματο σε όλους, για να δουλεύουν σε καπνοχώραφα της Πιερίας από τις 4.30 τα ξημερώματα μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Από την Αστυνομία έχουν συλληφθεί ένας Ελληνας, ένας Βούλγαρος και αναζητείται άλλος ένας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήταν μέλη κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων τους οποίους εκμεταλλεύονταν εργασιακά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό αποκαλύφθηκε προχτές όταν μια γυναίκα από τη Βουλγαρία κατήγγειλε το γεγονός στις αρχές. Οτι δηλαδή ο αδερφός της, θύμα των δουλεμπόρων, της τηλεφώνησε και ζήτησε να καταθέσει στην Αγροτική Τράπεζα 600 ευρώ στο όνομα του πρώτου δράστη, προκειμένου να απελευθερωθεί από αυτόν. Οπως της ανέφερε, ο δράστης είχε μεταφέρει τον ίδιον και άλλους πέντε Βούλγαρους σε περιοχή της Πιερίας για να εργαστούν ως εποχιακοί εργάτες. Ομως δεν τους πλήρωνε και απαιτούσε να του καταβάλλουν 600 ευρώ ως δήθεν έξοδα που έκανε για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, μέλος του κυκλώματος «αλίευσε» τα θύματά του υποσχόμενο εργασία στη χώρα μας με μεροκάματο 50 ευρώ. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στην Πιερία, αφού πρώτα τους πήραν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Ο εργοδότης τους εγκατέστησε σε παλιό στάβλο και τους υποχρέωνε να δουλεύουν σχεδόν όλη μέρα με μεροκάματο 1,66 ευρώ για τον καθένα, χωρίς καν να τους δίνει φαγητό. Οταν τα θύματα διαμαρτυρήθηκαν, ο δράστης τούς είπε ότι αυτά είναι τα λεφτά που θα παίρνουν και την επόμενη μέρα, διά της βίας, τους εξανάγκασε να συνεχίσουν τη δουλειά. Τους δήλωσε πως αν θέλουν να φύγουν θα έπρεπε να του καταβάλλουν συνολικά 600 ευρώ για να τους επιστρέψει τα διαβατήριά τους.

Οταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να δουλέψουν, τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τον πρώην στάβλο όπου έμεναν, παρακρατώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, οπότε οι αλλοδαποί αναγκάστηκαν να μείνουν στο ύπαιθρο μέχρι που τους εντόπισαν οι αστυνομικοί. Ολοι, βρέθηκαν σε κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, ιδιαίτερα ένα ανήλικο κορίτσι, που αναγκαστικά το έπαιρναν μαζί τους οι γονείς του κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι δράστες οδηγήθηκαν χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης.

Αύριο η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Αύριο, Κυριακή, 29 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στις εκδηλώσεις του 8ου Τριήμερου για τους μετανάστες, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα, Σάββατο, θα γίνει συζήτηση για την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την αντιμεταναστευτική της πολιτική. Την εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη χωματερή

Ηχηρή αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται η περιοχή της Λευκίμμης Κέρκυρας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν στο χώρο και να περιφρουρούν τις εργολαβικές εργασίες μιας νέας χωματερής, έδωσαν εργαζόμενοι, νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα του νησιού, με τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαρόκο.

Η κινητοποίηση έγινε με το κάλεσμα σύσκεψης φορέων με πρωτοβουλία ταξικών σωματείων και δίνει συνέχεια στους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ενάντια σε αυτήν την πολιτική που επιδιώκει με τη βία και την τρομοκρατία να χτυπήσει συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό της ορθής και ολοκληρωμένης επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων, τα ταξικά σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων ανέδειξαν την ανάγκη της οργανωμένης μαζικής λαϊκής δράσης. Δράσης για μια άλλη πολιτική που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ηταν ένα από τα βασικά μηνύματα που προβλήθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση στην οποία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή Λευκίμμης και τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου.

Οι διαδηλωτές με συνθήματα και πανό πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών, που ευθύνονται για το θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας και τις 15 συνολικά συλλήψεις, την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής - οι οποίες λόγω της χτεσινής κινητοποίησης ενισχύθηκαν ακόμη και με διμοιρίες ΜΑΤ από τη Λάρισα...-, την απόσυρση όλων των χαλκευμένων μηνύσεων, την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής χωματερής στα Μεσοράχια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ