ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Κέρδος και κοινωνική απελευθέρωση δεν πάνε μαζί

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πλάκωσαν, λοιπόν, για τα καλά οι ζέστες. Δεν το μαρτυρούν μόνο οι πυρκαγιές, αλλά και η απόλαυση των κειμένων. Μια ποίηση διαρρέει τη δημοσιογραφική πιάτσα. Εννοιες όπως η οικονομία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη περιγράφονται με όρους «βίπερ» για την παραλία. Οτι αφορούν σε πραγματικούς ανθρώπους και τα πάθη τους, λίγη σημασία έχει. Το κύριο είναι να συνεχίσεις να πουλάς σε εποχές που κανείς δεν αγοράζει. Πριν καταλήξεις σαν τους εμπόρους της Αθήνας και του Πειραιά που πολεμάνε να πείσουν πως νοιάζονται για την τσέπη του πελάτη, ενώ πολύ απλά κυνηγάνε ο ένας τον άλλο για το ποιος θα αρπάξει το χρήμα από την τσέπη του έτσι κι αλλιώς σπάνιου πελάτη.

Πάντα η οικονομία έχει το πάνω χέρι, με την πολιτική επίσης πάντα σε ρόλο υπηρέτη της. Αυτό δε θέλουν να πουν κι αρχίζουν τα λυρικά για τη δημοκρατία που δεν αμφισβητείται, για τις δυνατότητες του συστήματος στην κάθαρση. Οταν το πράγμα μπερδεύει αναλαμβάνουν οι εφεδρείες, δικαστές και άλλοι. Από κοντά οι δημοσιογράφοι να περιγράφουν πόσο άσχημα είναι σήμερα τα πράγματα.

Κι όμως, για τον εργάτη κανένα χτες δεν ήταν καλύτερο. Γιατί πολύ απλά αυτός είναι μόνιμα από κάτω.

Οι καλυτερότεροι της εποχής, πάντως, είναι οι άγιοι πατέρες. Δεν είναι, λέει, καταπατημένο το «Πάτημα» στην Πεντέλη, ανήκει στην εκκλησία, άρα δεν ήταν εμπρησμός, τα χόρτα καθάριζαν οι άνθρωποι στο οικόπεδό τους. Αναβε εσύ κεριά στον άγιο κι όταν αγοράσεις μεζονέτα στο οικόπεδό του έλα μετά να οδύρεσαι γιατί κάτι εμπρηστές έκαιγαν κι αυτοί χόρτα στο διπλανό οικόπεδο.

Δεν πρόκειται για κοροϊδία. Ανθρωποι του θεού ήταν και οι άλλοι που είχαν εργάτες στα χωράφια με 1,5 ευρώ τη μέρα για 16 ώρες δουλεία. Ναι, δεν είναι κοροϊδία. Είναι - ακραία; πραγματική όμως - έκφραση του κυρίαρχου νόμου: Του κέρδους! Οσα πλήρωναν αυτοί για μεροκάματο, τόσα παίρνουν ανά μετοχή οι ιδιοκτήτες της Mosanto, της εταιρείας που έχει επιβάλει τα μεταλλαγμένα για το τάισμα όλου τον πλανήτη. Ο υποβιβασμός του εργάτη σε κατάσταση δούλου -ενώ πίστευε πως είναι ελεύθερος άνθρωπος που διαπραγματεύεται σε μια ελεύθερη αγορά την τιμή πώλησης της εργατικής του δύναμης - είναι αναγκαστικός όταν χορεύουν τα βουβάλια, όταν δηλαδή οι καπιταλιστές ανταγωνίζονται. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει η «δημοκρατία». Ελα, όμως, που «δημοκρατία» και κέρδη πάνε πάντα μαζί. «Αν δεν υπάρχουν κέρδη, γιατί να υπάρχει δημοκρατία;» Είναι το απλό ερώτημα στο οποίο απαντούν με πρακτικό τρόπο οι υπερασπιστές του κέρδους. Ετσι μ' αφορμή την περίπτωση της Ιρλανδίας, οι μάσκες πάνε στην άκρη.

Πράγματι...Είναι η ώρα που η αστική δημοκρατία νιώθει πως δεν της αρκούν οι οπορτουνιστές για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές και την ιστορική αναγκαιότητα που περιέχει το μήνυμά τους για κοινωνική απελευθέρωση. Είναι η ώρα που η αστική δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως και τους «Καρατζαφέρηδες».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΝΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

ΜΙΑ ΣΚΕΤΗ ΠΟΙΗΣΗ: «Τοπίο πριν από την καταιγίδα θυμίζει η κατάσταση στην οικονομία. Σύννεφα συγκεντρώνονται διαρκώς στον ορίζοντα και είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν οι ουρανοί (...) το χειρότερο είναι πως στον ορίζοντα δε διαφαίνεται καμία ελπίδα, καμία προοπτική με αποτέλεσμα όλα να βουλιάζουν αργά, βασανιστικά σε ένα τέλμα με άγνωστες μεν, αλλά άσχημες συνέπειες» (ο Θ. Λυρτσογιάννης στο ΕΘΝΟΣ)

ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Βρίσκεται το πολιτικό σύστημα στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης (...) δεν είναι κρίση της δημοκρατίας, κάθε άλλο. Είναι αμφισβήτηση της διαχείρισης του πολιτικού συστήματος (...) δεν είναι, λοιπόν, χωρίς αντίκρισμα η δραματική αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι «θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες». Αυτοκάθαρση εκ των πραγμάτων αλλά και εκ της λογικής είναι αδύνατο να γίνει μέσα στα κόμματα, όσο καλή διάθεση κι αν έχουν οι ηγεσίες τους (...) χρειάζονται αξιόπιστες και αδιάβλητες διαδικασίες για να έρθουν όλα στο φως, να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες και για υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Αν εισέπραξαν το τίμημα ας το πουν ή ας το βρουν, μήπως και διασώσουν την τιμή τους» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ: «Μέχρι στιγμής το υλικό που έχει συλλέξει η Δικαιοσύνη αξιολογείται ως "αρκετά πλούσιο για να προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αλλά πολύ φτωχό για να μπει κάποιος φυλακή", όπως έλεγε προχθές υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά την υπόθεση (...) παρά ταύτα είναι εξαιρετικά πρόωρο να πούμε ότι αυτή η υπόθεση θα κλείσει έτσι. (...) τι θα συμβεί αν "σπάσει" κάποιος αδύναμος κρίκος της αλυσίδας μπροστά στο ενδεχόμενο να μπει φυλακή, αλλά οι "εντολείς" του να κινούνται ελεύθεροι; (...) η δικαστική έρευνα μπορεί να αποκτήσει, λοιπόν, εκ των πραγμάτων, μια εντελώς αυτόνομη δυναμική (...) δυναμική την οποία θα ανακόψει η σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής (...) όσοι επιθυμούν κάθαρση ας αφήσουν τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΧΩΡΩΝ μετά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε αδιέξοδο ο Γιώργος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Θα μας πάρουν με τις πέτρες...»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεος πιά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΖΑ ΤΩΝ 6.500.000 ευρώ

Η ΧΩΡΑ: Ηθελαν να τα παίρνουν κρυφά

ΤΑ ΝΕΑ: Οι ολυμπιακές βαλίτσες του κ. Ζίμενς

ΕΘΝΟΣ: 4 ΚΛΕΙΔΙΑ για γαλάζιες βαλίτσες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνιούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη διαφθορά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ραντεβού στη Ζυρίχη

Η ΑΥΓΗ: Σε διακοπές η Βουλή, στις καλένδες η έρευνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κύμα φυγής από τις μετοχές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ χωρις αιρέσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ για μονιμοποίηση αναπληρωτών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δημοκρατία

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται καθαρό πολιτικό λόγο (...) αποτελεί μέγιστη υποκρισία η σταθερώς επαναλαμβανόμενη αναφορά ότι "θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού" για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας (...) η Ε.Ε. δε θα σεβαστεί την ετυμηγορία. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της επικύρωσης και να ενταφιαστεί η Συνθήκη. Αυτό όμως δε συμβαίνει (...) η Ε.Ε. δεν μπορεί να σεβαστεί την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν βαθύτατα αντιδημοκρατικό (...) η Ενωση είναι ένα νέο υπερεθνικό πολιτικό σύστημα στο οποίο οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία και εφαρμόζονται και από τις χώρες που τις έχουν καταψηφίσει - κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει και με τις Συνθήκες, έστω με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά όχι πάντως με ομοφωνία. Η ομοφωνία οδηγεί σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις (...) θα πρέπει επομένως κάποια στιγμή να πούμε τα σύκα σύκα» (ο Π.Κ. Ιωακειμίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ / ΤΑ ΝΕΑ)

και τα κέρδη

«Στα 811 εκατ. δολάρια ή 1,45 δολ. ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού κολοσσού βιοτεχνολογίας από 570 εκατ. δολ. ή 1,03 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο 42%. Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της Mosanto σημείωσαν αύξηση 26,4% και ανήλθαν στα 3,59 δισ. δολ. από 2,84 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ