ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα στοιχεία για τα ανατρεπτικά σχέδια των ΗΠΑ

Ο λαός στηρίζει την Επανάσταση. Στη φωτογραφία, νεολαίοι φοιτητές στην κεφαλή της πρωτομαγιάτικης αντιιμπεριαλιστικής πορείας

Associated Press

Ο λαός στηρίζει την Επανάσταση. Στη φωτογραφία, νεολαίοι φοιτητές στην κεφαλή της πρωτομαγιάτικης αντιιμπεριαλιστικής πορείας
Η στενή σχέση ανάμεσα σε αμερικανική κυβέρνηση, τρομοκράτες και μισθοφόρους, που στόχο έχουν να εκπληρώσουν τις ιμπεριαλιστικές προθέσεις της καταστροφής της Κούβας, αποκαλύφθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τις κουβανικές αρχές.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, η Κούβα απέδειξε το ρόλο που παίζει ο ανώτατος διπλωμάτης του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κούβα, Μάικλ Πάρμλι, στη μεταφορά επιστολών και δεμάτων -μέσα σε διπλωματικούς σάκους και με τη σφραγίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - που περιέχουν χρήματα προς τους λεγόμενους αντιφρονούντες, με στόχο τη δημιουργία προκλήσεων και την προώθηση ταραχών εντός της χώρας. Η συγκεκριμένη ανάμειξη αποτελεί σημαντική παραβίαση των νόμων της Κούβας, των νομοθεσιών των ΗΠΑ, του διεθνές δίκαιου και των κανόνων που εμπεριέχονται στις Συμβάσεις της Βιέννης σχετικά με τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Ο ...«ελευθερωτής» Τζ. Μπους

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, όπου, εκτός από τη συμμετοχή αξιωματούχων της κυβέρνησής του, περίοπτη θέση είχαν Αμερικανο-Κουβανοί αντιφρονούντες - ανακήρυττε την 21 Μάη ως «Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Κουβανικό Λαό». Δεν παρέλειψε, φυσικά, να επαναλάβει τα περί έλλειψης «πολιτικών ελευθεριών», παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, ενώ «επέτρεψε» σε σειρά αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να διαθέσουν υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο στον κουβανικό λαό, και αποφάσισε να επιτρέψει στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν κινητά τηλέφωνα στα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην Κούβα.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Κουβανούς που εργάζονται για να κάνουν τη χώρα τους δημοκρατική, αποδοτική και δίκαια. Από το 2001 οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους, ώστε να προωθηθεί η ελευθερία και η δημοκρατία στην Κούβα (...)», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Και πράγματι. Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη διάπραξη συγκεκριμένων ενεργειών, ώστε και μέσα στη χώρα να χρηματοδοτούνται διάφοροι μισθοφόροι με στόχο την ανατροπή της εξουσίας.

Χέρι χέρι κυβέρνηση, τρομοκράτες, μισθοφόροι

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Κούβας που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από έρευνα σε βάθος δείχνουν ξεκάθαρα πως το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα χρησιμοποιείται ως δίαυλος μεταφοράς χρημάτων από συγκεκριμένες οργανώσεις που εμφανίζονται ως «μη κερδοσκοπικές» χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με γνωστούς εγκληματίες ως επικεφαλής τους για την πληρωμή αντεπαναστατών, που με τη μάσκα των υποστηρικτών των ...ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας προβαίνουν σε ανατρεπτικές ενέργειες για να πλήξουν τη σοσιαλιστική Κούβα.

Οπως τόνισε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, υπάρχουν τρεις βασικές πλευρές, που αποδεικνύουν τη συνωμοσία ανάμεσα στους αντεπαναστάτες στην Κούβα, στους τρομοκράτες και το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα. Κατ' αρχήν η συμμετοχή των Αμερικανών διπλωματών στη μεταφορά χρημάτων από τους τρομοκράτες στους αντεπαναστάτες στην Κούβα. Κατά δεύτερον, η βοήθεια που έδωσαν σαν αντάλλαγμα των χρημάτων οι λεγόμενοι αντιφρονούντες, ώστε να μειωθεί η ποινή φυλάκισης του γνωστού εγκληματία Σαντιάγο Αλβαρες Φερνάντες Μαγρίνα. Παρουσίασαν «ντοκουμέντα», που τον δείχνουν ως υποστηρικτή ομάδων δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω του ιδρύματος «Νομική Σωτηρία», του οποίου είναι επικεφαλής και το οποίο αναφέρεται ως «μη κερδοσκοπική οργάνωση», αλλά σημαντικό μέρος των εσόδων του προέρχεται από κυβερνητικές πηγές. Τέλος, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τον παράνομο ρόλο που παίζει το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην ενθάρρυνση, χρηματοδότηση, οργάνωση και παρακολούθηση των αντεπαναστατικών ενεργειών, που στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν το σημερινό καθεστώς στην Κούβα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρησιμοποίηση σπιτιού Αμερικανού διπλωμάτη στην Αβάνα, ώστε να παρακολουθήσουν οι αντεπαναστάτες την πιο πρόσφατη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Λευκό Οίκο.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί και το γεγονός ότι τόσο η πρεσβεία της Τσεχίας όσο και της Σλοβακίας στην Αβάνα ...προσφέρουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου που έχουν, ώστε οι μισθοφόροι να τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με το Μαϊάμι.

Στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες επιθέσεις, καθώς, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Ηδη, για φέτος, έχουν διατεθεί 47 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τα διάφορα σχέδια για την ...ελευθερία της Κούβας, η σκλήρυνση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ (και από κοντά η ΕΕ), η πρόσφατη περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης του Κάλεμπ Μακ Κάρι - διορισμένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα» με στόχο την αναζήτηση πιστών συμμάχων, αλλά και την άσκηση πιέσεων για να συνεχιστεί η πολιτική των κυρώσεων και των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ ενάντια στην Κούβα το 2003, ιδιαίτερα μπροστά στην επερχόμενη συζήτηση του θέματος στην ΕΕ τον Ιούνη, είναι λίγα απ' αυτά που μπορεί κανείς να αναφέρει. (Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και πρόσφατο άρθρο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, στην εφημερίδα «ΜΕΤΡΟ» (22/5), που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, διαστρεβλώνει τη σημερινή κατάσταση στην Κούβα, «ενημερώνει» τους Ελληνες αναγνώστες για τους λεγόμενους «πολιτικούς κρατούμενους» και τους καλεί να «συμπράξουν» σε αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό που «ζει καταπιεσμένος»...).

Ανάγκη ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η Κούβα χρειάζεται την οργανωμένη αλληλεγγύη μας. Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα ακόμα πιο δυνατό κίνημα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, που ο λαός της έχει εδώ και πολλά χρόνια επιλέξει το δρόμο του και υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική του κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια που θέτει ο ιμπεριαλισμός. Ενα πρώτο βήμα είναι να «βομβαρδίσουμε» με ηλεκτρονικά μηνύματα το Λευκό Οίκο (comments@whitehouse.gov, vicepresident@whitehouse.gov και φαξ στο 001.660.202.456.2461), υπερασπίζοντας τη σοσιαλιστική Κούβα, τον κουβανικό λαό και την Επανάσταση. Το όραμα του σοσιαλισμού παραμένει ζωντανό και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς του πλανήτη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ