ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Πρωτοβουλίες δράσης από την Επιτροπή Αγώνα

Ημερίδα στις 4 Ιούνη, περιοδείες και συσκέψεις αποφασίστηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση της επιτροπής

Eurokinissi

Με περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις στις κατεστραμμένες περιοχές της Ηλείας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων, προκειμένου οι πυρόπληκτοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους, να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Σε σύσκεψή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προχτές το βράδυ, αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει ημερίδα στη Ζαχάρω με θέμα: «Πυρκαγιές και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος» με συνδιοργανωτή την περιβαλλοντική κίνηση «Λαπίθας» την Τετάρτη 4 Ιούνη, να ζητήσει συνάντηση στο αμέσως επόμενο διάστημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της θα κορυφωθούν το τελευταίο 10ήμερο του Ιούνη.

Αυτή η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά μετά και την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο οποίος όχι μόνο δε δεσμεύτηκε σε τίποτα που να έχει σχέση με τη στήριξη των πυροπλήκτων, αλλά αντίθετα έδωσε το πράσινο φως σε κατασκευαστικές εταιρείες να σπεύσουν στην περιοχή, για να εκμεταλλευτούν πρόγραμμα του Δ' ΚΠΣ ύψους 100.000.000 ευρώ.

«Τα πραγματικά μέτρα προστασίας για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους - συνεχίζουν στην ανακοίνωση - είναι άμεση καταβολή της αποζημίωσης στο 100% της πραγματικής ζημιάς στο αγροτικό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις. Είναι η διασφάλιση του εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί, ανάλογα με την καλλιέργεια, οι δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους η δωρεάν ανακατασκευή όλων των κατοικιών, αποθηκών και στάβλων ανεξάρτητα της χρήσης τους. Και, τέλος, να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία με τις απαγορεύσεις της στερεί από μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων τη δυνατότητα αποζημίωσης».

ΦΟΡΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Κοινή πάλη ενάντια στην ασυδοσία βιομηχάνων

Η συγκρότηση «Συντονιστικού Φορέων Θριασίου για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής», καθώς και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν εργατικοί και μαζικοί φορείς του Θριασίου με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στη σύσκεψη, όπως τόνισαν σε όλες τις τοποθετήσεις τους, πρέπει πλέον να μπουν μπροστά, να συσπειρωθούν σε κοινή πορεία και δράση ώστε να υπάρξει γενικός ξεσηκωμός του λαού της περιοχής, που θα αγκαλιάσει το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων, ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων και των πολιτικών που τη στηρίζουν και τη διευκολύνουν.

Οπως τόνισε άλλωστε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Α. Λεβεντέρης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους δήμους του Θριασίου: «Η παρέμβασή μας είναι αναγκαία σε μια περίοδο όπου είναι ορατές στο λαό του Θριασίου οι αρνητικές συνέπειες από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων με τη στήριξη κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορώντας για τη ζωή των κατοίκων. Ευθύνες όμως έχει και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που διευκολύνουν με αποφάσεις τους τη δράση των βιομηχάνων. Και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή της Ελευσίνας που υποστηρίζεται από ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ, που με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε νομιμοποίησε παρανομίες και διευκολύνει σχέδια βιομηχανιών».

Στη συνέχεια, στην κεντρική εισήγηση ο Αντ. Χοροζάνης, πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα για τα οποία ο λαός πρέπει να αντιδράσει με κυριότερα:

  • Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη «Χαλυβουργική».
  • Επέκταση ΠΕΤΡΟΛΑ.
  • Δημιουργία χώρου βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι.
  • Ιδιωτικοποίηση διαχείρισης σκουπιδιών.
  • Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην παραλία Ασπροπύργου.
  • Γιγάντωση λιμανιού της Ελευσίνας.
  • Παραμονή ΤΙΤΑΝ μέσα στην πόλη της Ελευσίνας.
  • Επέκταση χωματερής Ανω Λιοσίων.

Ταυτόχρονα, έθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης του Συντονιστικού, το οποίο μετά τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αποδεκτό και συγκεκριμένα:

1. Σύνταξη υπομνήματος και αποστολή του σε όλους τους αρμόδιους.

2. Πρώτη κινητοποίηση στις 5 Ιούνη, Ημέρα Περιβάλλοντος, με συγκέντρωση στο χώρο της ΠΕΤΡΟΛΑ.

3. Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις του Θριασίου, που θα καταλήξουν σε κοινή μεγάλη κινητοποίηση το τελευταίο 10ήμερο του Ιούνη με πορεία από τη «Χαλυβουργική» μέχρι την ΠΕΤΡΟΛΑ.

4. Πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της περιοχής.

ΚΟΖΑΝΗ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τη ΔΕΗ

Με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στην Κοζάνη οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, μέχρις ότου τους δοθούν - από την Πολιτεία και τη διοίκηση της ΔΕΗ - σαφείς δεσμεύσεις για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Οι κάτοικοι που συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την κατάληψη στη βόρεια πύλη του ΑΗΣ, διακόπτοντας την κίνηση του ταινιόδρομου, ζητούν να πάρει η ΔΕΗ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η ασύδοτη παραγωγική δραστηριότητα και η ανυπαρξία ελέγχων έχουν δημιουργήσει συνθήκες αφόρητες για την παραμονή των κατοίκων στα χωριά τους.

Το ΚΚΕ που βρίσκεται από τις πρώτες κινητοποιήσεις δίπλα στους κατοίκους, ζητά άμεσα μέτρα για αποκατάσταση της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών σε άλλες περιοχές του νομού και αποκατάσταση των κατοίκων τους, προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στους παραγωγικούς σταθμούς της ΔΕΗ, ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας.

Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά

Υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε στους πρόποδες του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή των Γλυκών Νερών. Οι πρώτες φλόγες, έκαναν την εμφάνισή τους, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι και σύντομα, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή άρχισαν να επεκτείνονται γρήγορα στο πυκνό δάσος της περιοχής. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που την έθεσαν υπό έλεγχο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, τονίζοντας πως είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην περιοχή τους μέσα στον τελευταίο μήνα. Σε αυτό το ενδεχόμενο συγκλίνουν και οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής.

  • Προχτές το βράδυ, πυρκαγιά - μικρής έκτασης - εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Λ. Πεντέλης στα Μελίσσια. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν άμεσα υπό έλεγχο πριν προλάβει να απειλήσει σπίτια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ