ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας

Με Ερώτησή τους εννέα βουλευτές του Κόμματος απαιτούν άμεσα μέτρα για να πάψουν 3.000 πάσχοντες να στοιβάζονται χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές

Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της πλήρους και ποιοτικής επάρκειας σε αίμα

Eurokinissi

Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της πλήρους και ποιοτικής επάρκειας σε αίμα
Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που περνά και μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας, πληρώνουν με τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις Μονάδες της Μεσογειακής Αναιμίας, καταγγέλλουν εννέα βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους στην Ερώτησή τους επισημαίνουν ότι οι μεταγγίσεις γίνονται με τους 3.000 πάσχοντες στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλο, χωρίς γιατρούς και με ελάχιστους νοσηλευτές. Οπως σημειώνεται:

«Οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και χώρους, στις 38 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) (εκ των οποίων οι 8 βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι τρομακτικές. Για να λειτουργήσουν τουλάχιστον σε δυο βάρδιες θα έπρεπε να υπάρχουν στην κάθε μονάδα 3 γιατροί και 4 ή 5 νοσηλευτές (115 γιατροί και 190 νοσηλευτές αντίστοιχα). Υπηρετούν όμως συνολικά λιγότεροι από 30 γιατροί και 60 νοσηλευτές.

Μάλιστα στις ΜΜΑ των Νοσοκομείων Αρτας, Αγρινίου και Καβάλας δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Ετσι η νοσηλεία γίνεται μόνο το πρωί εκτός από ελάχιστες ΜΜΑ που κάνουν και τρεις φορές τη βδομάδα απογευματινή βάρδια. Στις ΜΜΑ που δεν υπάρχουν γιατροί η νοσηλεία γίνεται με ευθύνη των νοσηλευτριών και τα φάρμακα γράφονται από ειδικευόμενους γιατρούς. Εξαιτίας της έλλειψης χώρων η νοσηλεία γίνεται σε απαράδεκτες συνθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεταγγίζονται δέκα άτομα μαζί σε χώρο που εξυπηρετεί το πολύ δύο άτομα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν πρότυπες Δημόσιες Μονάδες που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα καλύπτουν ολόκληρες περιφέρειες (π.χ. τη Δυτική ή Ανατολική Πελοπόννησο), ενώ θα είναι διασυνδεμένες με τις κατά τόπους μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, με σκοπό την πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών.
  • Για την ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, με την επαρκή στελέχωση των κέντρων αιμοδοσίας των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης στο λαό (σχολεία, στρατός κλπ.). Μέτρα που αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση και θα διασφαλίσουν την πλήρη, ποιοτική και ασφαλή επάρκεια σε αίμα.
  • Για την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με σκοπό την προμήθεια των αντιδραστήρων για τη γενίκευση του μοριακού ελέγχου, που ως γνώμονα θα έχει την προστασία των ασθενών και του Δημοσίου Τομέα Υγείας, από τον άγριο ανταγωνισμό των διαφόρων εταιρειών.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Με το μισό προσωπικό σε κλινικές και ΜΕΘ

Τα τεράστια προβλήματα ανέδειξε η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Αλυσσανδράκη

Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, η υποχρηματοδότηση και η παράδοση υποστηρικτικών δομών σε ιδιώτες, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στα Γιάννενα, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Αλυσσανδράκη, στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ για τα ζητήματα της Υγείας.

Ο βουλευτής του Κόμματος περιόδευσε σε τμήματα του νοσοκομείου (Εξωτερικά Ιατρεία, ΜΕΘ, Χειρουργικό κ.ά.) και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων. Κοινό σημείο αναφοράς αποτέλεσαν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με επιπτώσεις τόσο στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, όσο και στις συνθήκες εργασίας γιατρών και εργαζομένων.

Τα κενά ανέρχονται σε 458 θέσεις με βάση το αναχρονιστικό - από το 1987 - οργανόγραμμα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φτάνουν το 34,6%, σε νοσηλευτικό στο 25,9% και στο βοηθητικό προσωπικό το 63,52%. Ενδεικτικές είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική Κλινική, που λειτουργεί με το μισό σχεδόν προσωπικό, καθώς από τις προβλεπόμενες 30 θέσεις καλύπτονται οι 19, με τέσσερις εργαζόμενες να βρίσκονται σε άδεια κύησης. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλα τμήματα, όπως στη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν 18 άτομα αντί για 24, τα οποία επιφορτίζονται αρκετές φορές και με επιπλέον κλίνες, χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη χωροταξική δυνατότητα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αποχώρηση εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης (περίπου 100 άτομα, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, έφυγαν από το 2005), με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενου στις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, που καλούνταν να δουλέψει επί 28 συνεχόμενες μέρες, καθώς και το γεγονός ότι στους 40 περίπου εργαζόμενους των τομέων καθαριότητας, σίτισης και τεχνικών υπηρεσιών που λειτουργούν με εργολάβους, οφείλονται 30 ρεπό στον καθένα. Οι ελλείψεις αυτές αξιοποιούνται για την προώθηση ελαστικών μορφών απασχόλησης (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, προγράμματα stage, επικουρικοί).

Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική συνειδητής υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπουν ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων. Παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για Υγεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για μόνιμη σταθερή δουλειά, μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνδέουν την πάλη για τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με την προοπτική για ριζική αλλαγή της κατάστασης προς όφελος ασθενών και υγειονομικών, σε σύγκρουση με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

ΚΟΒ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Κατάκτηση όλων η ανάκληση της απόλυσης

Να μπουν στον αγώνα οργανωμένα για τα δικαιώματα τα δικά τους και των παιδιών τους, καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Ιδιωτικών Κλινικών της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η επαναπρόσληψη της εγκύου νοσηλεύτριας που απολύθηκε από το Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Αμαρουσίου είναι κατάκτηση όλων των εργαζομένων.

«Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα, της οργανωμένης πάλης κόντρα στα αφεντικά, στα μονοπώλια, φέρνει αποτελέσματα. Οτι δεν είναι παντοδύναμοι μπροστά στους οργανωμένους και αποφασισμένους εργάτες!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει τις βαρύτατες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι ευθύνες επιμερίζονται και στον ΣΥΝ, που με τη θέση του για τη συνύπαρξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα δημιουργεί συγχύσεις, παραπλανά και εφησυχάζει τους εργαζόμενους. Τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα - σημειώνεται - στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η ΚΟΒ Ιδιωτικών Κλινικών τονίζει ακόμα ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θησαυρίζουν σε βάρος των ασθενών, με τη στήριξη του υπουργείου Απασχόλησης, αρνούνται να κάνουν υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στον κλάδο για το 2007, απολύουν προσωπικό ακόμη και εγκύους, τρομοκρατούν και καταπατούν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια τα σωματεία και συνδικάτα τους, να δράσουν με τις αγωνιστικές δυνάμεις για την ανατροπή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Τρομοκρατικές μηνύσεις

Σε τρομοκρατικές ανακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κρεστένων για τις συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις σωτηρίας του ίδιου του νοσοκομείου, προχωρούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής. Το Νοέμβρη του 2007, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μαζί με τους κατοίκους και της φορείς της περιοχής είχαν αντιδράσει στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας. Υποχρέωσαν, μάλιστα, την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποσπάσεις των γιατρών.

Υστερα από μήνυση ενός αστυνομικού (το όνομά του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος στις 16.11.2007 ...διαπίστωσε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο είχε αναρτήσει δυο πανό και δυο μαύρες σημαίες στην είσοδο του νοσοκομείου, προωθείται η δίωξη σε βάρος των εργαζομένων, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας παράγγειλε (7.2.2008) την προώθηση της διαδικασίας. Στις 9 Μάη, το Αστυνομικό Τμήμα Κρεστένων κάλεσε για κατάθεση τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ