ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Με «ομοψυχία» η επίθεση στα ΑΕΙ

Εμμένει στην ολομέτωπη επίθεση στα θέματα της Παιδείας η κυβέρνηση, προτάσσοντας από την πλευρά της την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και των υπόλοιπων νόμων που έχουν ψηφιστεί για την ανώτατη εκπαίδευση, την παραπέρα υποβάθμιση των ΤΕΙ, την προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ακόμα και χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Χτες το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ υπεραμύνθηκε των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο όνομά του να μπορούν να φοιτούν σε αυτά, τα παιδιά των μεσαίων και φτωχών οικογενειών(;!) ενώ σύνδεσε τόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και την «ιδιωτικοποίηση» των δημοσίων ιδρυμάτων με ...χορηγούς. Προσπάθησε να ξυπνήσει στις συνειδήσεις του κόσμου θετικούς συνειρμούς για χορηγίες που είχαν κάνει πολλά χρόνια πριν οι λεγόμενοι «εθνικοί ευεργέτες», κρύβοντας το γεγονός ότι οι κεφαλαιοκράτες ακόμα και για το μισό ευρώ που μπορεί να δώσουν ως «χορηγία» έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι θα το καρπωθούν στη συνέχεια, διπλό, πενταπλό και δεκαπλό!

Στην ίδια λογική των χορηγών, κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ, στη χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «9,84», που εξήγησε πώς μπορεί να γίνει ένα ιδιωτικό - στην ουσία του - πανεπιστήμιο ακόμα και χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16: «Αν εμφανιστεί ο δωρητής ο οποίος έχει την ικανότητα να χρηματοδοτήσει ένα πανεπιστήμιο (...) τότε θα έρθει το ελληνικό κράτος, η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει ένα νόμο και θα ιδρύσει ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο θα φέρει το όνομα του δωρητή»! Οσο για το άρθρο 16, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε για άλλη μια φορά: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα, ότι όπως όλα τα ζητήματα λύθηκαν στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος μέχρι τώρα, έτσι μπορεί να λυθεί και οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που έχει σχέση με (...) το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου». Δηλαδή, όπως έχει προωθηθεί μέχρι τώρα η «ιδιωτικοποίηση» των δημόσιων πανεπιστημίων, έτσι μπορεί χωρίς αναθεώρηση να γίνουν και τα ιδιωτικά...

Με επιμονή και συναίνεση για το νόμο - πλαίσιο

Ο υπουργός Παιδείας, επίσης, επανέλαβε τις απειλές που έχουν εγγραφεί και στο νόμο - πλαίσιο ότι αν δεν εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις θα κοπεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενώ τη σκυτάλη πήραν διάφοροι πανεπιστημιακοί - υπερασπιστές των αναδιαρθρώσεων (ανάμεσά τους και η ΑΡΜΕ, παράταξη της ΑΡΣΗ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), που με δηλώσεις και αρθρογραφία τους στον Τύπο, καταθέτουν διαπιστευτήρια, δηλώνοντας ότι ο νόμος ήδη εφαρμόζεται μέσα στα ιδρύματα και ότι «οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές που διοργανώνουν την εκλογική διαδικασία (σ.σ. για τις πρυτανικές) έχουν ιδιαίτερη ευθύνη. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη στήριξη της δημοκρατίας στα ΑΕΙ»...

Συναίνεση στην εφαρμογή του νόμου παρέχει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευ. Βενιζέλο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα συστράτευσης του υπουργού Παιδείας, δηλώνοντας χτες: «Πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι - και θέλω να το υπογραμμίσω - την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Πρέπει να αποτρέψουμε τις καταλήψεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Παιδείας, δήλωσε πως η «Παιδεία μπορεί να νικήσει και τη βία και την αυθαιρεσία», ταυτίζοντας τις αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στις αναδιαρθρώσεις με τις καραμπινάτες προβοκάτσιες, όπως αυτή που είχε γίνει κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων στο Σχολικό Συγκρότημα Παγκρατίου (απ' όπου επέλεξε ο υπουργός να κάνει χτες το πρωί την παραπάνω δήλωση)...

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Τυχοδιωκτισμοί πάνω στις κάλπες

Με ανακοίνωσή του απαντάει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με πολύ μικρή συμμετοχή διεξήχθησαν χτες οι προεδρικές εκλογές στο ΤΕΙ της Κρήτης. Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. καλούσαν τους ελάχιστους σπουδαστές που ανέβηκαν στις σχολές, να μη συμμετέχουν στη διαδικασία, να μη νομιμοποιήσουν την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της ΠΚΣ και έφευγαν από τις σχολές χωρίς να ψηφίσουν.

Ωστόσο και ενώ οι σπουδαστές με την αποχή τους γύρισαν την πλάτη στη μη νομιμοποίηση μέσα από τις εκλογές της συνολικής εφαρμογής του νόμου, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις ορισμένων, που όχι μόνο δε βοήθησαν στο να καταδικαστεί ο νέος νόμος στη συνείδηση των σπουδαστών, αλλά του έδιναν και άλλοθι. Ετσι στα τμήματα του ΤΕΙ στα Χανιά περίπου 40 άτομα των ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και αναρχικών σχημάτων έσπασαν 3 από τις 4 κάλπες που είχαν στηθεί, χωρίς βέβαια αυτό να εμποδίσει στη συνέχεια τη διεξαγωγή των εκλογών. Μάλιστα, το προηγούμενο βράδυ μια ομάδα των δυνάμεων αυτών προχώρησε στο στήσιμο ενός «συντονιστικού οργάνου», όπως το ονόμασαν, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την ενέργειά τους στο όνομα των σπουδαστών. Καμία όμως απόφαση Γενικής Συνέλευσης δεν έλεγε να γίνει τέτοια κίνηση. Μιλούσαν εξ ονόματος του συλλόγου, ενώ αυτή την κίνηση την «αποφάσισε» η ίδια ομάδα.

Σε αντίστοιχη ενέργεια προσπάθησαν να προχωρήσουν και στις σχολές του ΤΕΙ Ηρακλείου, με την καταστροφή τελικά της κάλπης στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, χωρίς όμως και εκεί να εμποδιστούν οι εκλογές.

Δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση

Για τα χτεσινά γεγονότα στο ΤΕΙ Κρήτης, όπου διεξάγονταν προεδρικές εκλογές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει με ανακοίνωσή του:

«Το κυνήγι πίσω από τις κάλπες και οι τυχοδιωκτισμοί της παράταξης των ΕΑΑΚ με τη συμφωνία της Αριστερής Ενότητας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διαστρέβλωσης και αμαύρωσης των αγώνων των φοιτητών, σχέδιο στο οποίο συγκεκριμένες δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια, αντικειμενικά, δίνουν χέρι βοηθείας.

Τα γεγονότα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει με όλους τους τρόπους την αποδοχή της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και βιομηχάνων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τη στιγμή που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σπουδαστές του ΤΕΙ απείχαν από τις εκλογές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής, για πολιτική υπονόμευση και μη νομιμοποίηση του νόμου - πλαισίου, εκείνη ακριβώς τη στιγμή επιλέχθηκε να στηθεί το συγκεκριμένο σκηνικό.

Με την ενέργεια αυτή, τα ΕΑΑΚ και άλλες τυχοδιωκτικές δυνάμεις δίνουν το καλύτερο πάτημα στην κυβέρνηση και τα συγκροτήματα του Τύπου να παρουσιάσουν μια κατάσταση χάους, να επιβεβαιώσουν την ανάγκη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, να ταυτίσουν την πάλη του φοιτητικού κινήματος με προβοκατόρικες μεθόδους, να διαστρεβλώσουν και να υπονομεύσουν.

Η ΚΝΕ καλεί φοιτητές και σπουδαστές:

-- Να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους και να εντείνουν την πάλη ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - βιομηχάνων.

-- Να απέχουν μαζικά από τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές και να στείλουν το μήνυμα της υπονόμευσης του νόμου - πλαισίου. Να παλέψουν για τη συνολική κατάργησή του.

-- Να δώσουν δυναμική απάντηση στους δρόμους στις 23 Μάη, σε όλη την Ελλάδα».

Πεμπτουσία της ... «δημοκρατίας»!

Ως ...πεμπτουσία της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια προσπαθούν να παρουσιάσουν συγκροτήματα του Τύπου, αξιοποιώντας και δηλώσεις στελεχών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, τη ρύθμιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλαδή την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές. Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα, για να υποστηριχτεί ο νέος τρόπος εκλογής οργάνων διοίκησης, ως «πάταξη της διαπλοκής» και «αμεσοδημοκρατία» που ...ενισχύει τη δημοκρατία.

Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στο αν οι πρυτανικές/ προεδρικές εκλογές σήμερα γίνονται με τον παλιό ή το νέο τρόπο, καθώς τα όργανα που προκύπτουν από τις εκλογές αυτές έχουν σήμερα ως βασικό τους καθήκον την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, του νόμου - πλαισίου, της «αξιολόγησης», των πιστωτικών μονάδων κλπ.

Ακόμα και γι' αυτόν καθεαυτόν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, η πραγματικότητα μιλάει μόνη της. Οπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, στις προχτεσινές προεδρικές εκλογές στο ΤΕΙ Χαλκίδας, ΠΑΣΠίτες «πιάστηκαν επ' αυτοφώρω» τη στιγμή που ξεδίπλωναν τον εκλογικό τους μηχανισμό, προκειμένου να στηρίξουν οι σπουδαστές συγκεκριμένο υποψήφιο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι παρατάξεις εκείνες που επιδίδονταν σε «συνεννοήσεις» (κύρια η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ), δεν εμποδίζονται από το νέο τρόπο εκλογής, για να συνεχίσουν να επιδίδονται στο συγκεκριμένο «σπορ».

Η ρύθμιση του νόμου - πλαισίου για καθολική συμμετοχή, θίγει κυρίως το συγκροτημένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα η εκλογή ενός οργάνου διοίκησης από ένα θολό εκλογικό σώμα («όλοι» οι φοιτητές), δίνει το «ελευθέρας» στους εκλεγμένους πια πρυτάνεις και προέδρους να μη λογοδοτούν και να μην ελέγχονται από πουθενά.

Το βάρος πέφτει και πρέπει να πέφτει στο σύνολο του νόμου - πλαισίου, στην απαίτηση για συνολική κατάργηση του νόμου. Ο νόμος - πλαίσιο δεν έχει «θετικές» και «αρνητικές» διατάξεις. Δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση ανοίγεται ο δρόμος για επιμέρους «φτιασιδώματα», ζήτημα που άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει ως «ανοιχτό», λέγοντας να εφαρμοστεί ο νόμος και αν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του να γίνουν τροποποιήσεις. Στόχος είναι η κατάργηση του νόμου - πλαισίου, με όρους μαζικού κινήματος και σε αυτόν το στόχο εντάσσεται το κάλεσμα για μη νομιμοποίηση - υπονόμευση του νόμου με την αποχή από τις πρυτανικές/ προεδρικές εκλογές.


Ε.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ