ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτάσεις στον αντίποδα της λογικής του επιχειρηματικού κέρδους

Παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη

Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι. Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων. Να χαρακτηριστούν όλες ως δημόσια περιουσία. Να απαγορευτεί η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σ' αυτές. Να προχωρήσει το δασολόγιο και το κτηματολόγιο δασών. (Στη φωτ. βίλες στα καμένα της Πεντέλης)
Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι. Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων. Να χαρακτηριστούν όλες ως δημόσια περιουσία. Να απαγορευτεί η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σ' αυτές. Να προχωρήσει το δασολόγιο και το κτηματολόγιο δασών. (Στη φωτ. βίλες στα καμένα της Πεντέλης)
Αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων του ΚΚΕ έκανε ο εισηγητής του, Κώστας Αλυσανδράκης, σημειώνοντας ότι η λογική των προτάσεων αυτών βρίσκεται στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών οι οποίες έχουν κύριο γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος.

Εστιάζοντας στην πολιτική ουσία του θέματος, ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε ότι «πίσω από την ανεπάρκεια της πολιτικής προστασίας εμείς βλέπουμε τον γενικότερο προσανατολισμό των κυβερνήσεων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, τον προσανατολισμό της καπιταλιστικής κοινωνίας στη μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους και όχι στην ανθρώπινη ευημερία. Ετσι η όλη δραστηριότητα τόσο η ιδιωτική όσο και η κρατική κατευθύνεται εκεί που μπορεί να προκύψει όφελος για τα μονοπώλια, ενώ η προστασία του πληθυσμού όχι μόνο από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και από τις επαγγελματικές ασθένειες, τα εργατικά ατυχήματα και άλλα, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητη και συνακόλουθα αποφευκτέα οικονομική επιβάρυνση».

Τοποθετούμενος ειδικά για την αντισεισμική προστασία, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνον όταν η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπόρευμα. Ο σχεδιασμός οφείλει να περιλαμβάνει πρώτα τη συγκρότηση ενιαίου φορέα αντισεισμικής θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται επίσης η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης, καθώς και δημόσιου μηχανισμού ελέγχου των έργων σε όλα τα επίπεδα. Ανάπτυξη της έρευνας σε μια σειρά επιστημονικές περιοχές, σεισμοτεκτονική αντισεισμική τεχνολογία, χωροταξία και άλλες. Σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, που θα αξιοποιούνται στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον καθορισμό ορίων δόμησης, τη μελέτη των κτιρίων, τα έργα υποδομής. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης μεγάλων έργων. Συνεχής βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού. Προστασία των ελεύθερων χώρων. Ολοκληρωμένο έλεγχο των χώρων εργασίας. Συνεχής ενημέρωση του κόσμου, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και ορθολογική συμπεριφορά πριν, κατά και μετά το σεισμό. Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του μηχανισμού βοήθειας. Αμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων».

Ο Κ. Αλυσανδράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μέτρων που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ανέφερε: «Προτείνουμε κατάργηση των δασοκτόνων νόμων. Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων. Να χαρακτηριστούν όλες ως δημόσια περιουσία. Να απαγορευτεί η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σ' αυτές. Να προχωρήσει το δασολόγιο και το κτηματολόγιο δασών. Προτείνουμε συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα και επιχειρησιακά κέντρα. Προτείνουμε μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων. Αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας. Συμβολή της Πυροσβεστικής στην επιχείρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία με προσωπικό μόνιμο και όχι εποχικό. Διάνοιξη δασικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, δημιουργία και συντήρηση υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών οδών μαζικής διαφυγής του πληθυσμού. Επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων. Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας. Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων. Ενίσχυση του δυναμικού και της υποδομής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για υποδομή τραυματιών. Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση. Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο δε επίπεδο της αποκατάστασης προτείνουμε πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, καμία αλλαγή στη χρήση γης, πλήρη και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές, δεσμευτικό και λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από ενδεχόμενες πλημμύρες».


Κυβερνητικά ευχολόγια...

Αχιλ. Κανταρτζής: Περιορίζονται τα κονδύλια στους προϋπολογισμούς γι' αυτούς τους κρίσιμους τομείς

Με την παράθεση - λεπτομερώς - όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πολιτική προστασία προσπάθησε η κυβέρνηση να απαντήσει στις τοποθετήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με στόχο να αποπροσανατολίσει από την πολιτική ουσία του πράγματος, δηλαδή τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Να αποκρύψει τις ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας επιχείρησε από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται πιο σύγχρονοι τρόποι οργάνωσης. Ενδεικτικά ανέφερε: «Τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό είναι συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, ποιος πρέπει να το κάνει, πού θα το πραγματοποιήσει και πότε. Αυτό το οποίο όμως μετράει τα μέγιστα κατά την άποψή μου είναι το τι θα κάνουμε ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους μεταξύ του τι πρέπει να γίνει και το πώς πρέπει να γίνει, ώστε να έχουμε μία αποτελεσματικότερη πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών».

Ευχολόγια προσέθεσε στη συζήτηση ο υφυπουργός Γεωργίας Γ. Κιλτίδης, λέγοντας πως «πρέπει επιτέλους να αναγεννηθούν οι δασικές υπηρεσίες, να στελεχωθούν, να εμπλουτιστούν με νέους επιστήμονες, νέες επιστημονικές διαστάσεις, που έχουν μπει ήδη στη σύγχρονη εποχή και να καθετοποιηθούν όταν το πλήρωμα του χρόνου θα είναι ικανό για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα». Πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση εντάσσει σε προγραμματική περίοδο στο συγκεκριμένο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 600 εκατομμύρια ευρώ για δασική πολιτική. Αυτό το νούμερο, αυτός ο αριθμός δεν είναι δυνατόν να αθροιστεί ούτε από τα τρία μαζί προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης».

Την αναποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών πολιτικών παραδέχτηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο οποίος μάλιστα αποδέχτηκε και τη σύνδεση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Οπως είπε, «πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατάσταση έχει δραματικά επιδεινωθεί. Η απορροή εδώ και πενήντα χρόνια, ήταν της τάξεως του 30% έως 40%. Τώρα έχει φθάσει στο 80%. Δηλαδή διπλασιάζονται οι πλημμύρες και αντίστοιχα οι καταστροφές. Επομένως υπάρχει μείζον θέμα εδώ. Πρέπει δε να ομολογήσουμε ότι γίνονται και μερικά χοντρά τεχνικοοικονομικά λάθη, όπως ήταν του 1999. Οταν η ΕΥΔΑΠ μπήκε στο Χρηματιστήριο η αρμοδιότητα που είχε και ήξερε να κάνει καλά, ήταν ο καθαρισμός φρεατίων ομβρίων. Γιατί αυτό; Για να μην επιβαρυνθεί το χρηματοοικονομικό μοντέλο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο με αυτή τη δαπάνη. Αυτό το έργο ανατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ που τότε ήταν ανέτοιμο να το αναλάβει». Υποστήριξε δε ότι σήμερα γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τα μέτρα που λήφτηκαν όμως: «Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι σήμερα από καλύτερες θέσεις μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι, όταν βλέπουμε ότι μέσα από τον ίδιο τον κρατικό Προϋπολογισμό - όχι μόνο το φετινό, αλλά και των προηγούμενων χρόνων, γιατί δεν αναφέρομαι μόνο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πιο πίσω, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - κονδύλια που προορίζονταν γι' αυτούς τους κρίσιμους τομείς περιορίζονταν ουσιαστικά. Ενα παράδειγμα είναι τα κονδύλια για την αντιπλημμυρική προστασία. Οι δασικές υπηρεσίες, που εδώ και μία εικοσαετία λειτουργούν με 40% κενές οργανικές θέσεις. Και αναφέρομαι και σε δασολόγους, αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό. Επομένως, δεν αρκεί απλώς ένας σχεδιασμός. Πριν από όλα, χρειάζεται και η διάθεση των κονδυλίων. Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Με ποιες προτεραιότητες ιεραρχούνται τα διάφορα έργα; Από πού τελικά περικόπτονται κονδύλια και για ποιο σκοπό;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ