Φαίνεται πως δε «διασκεδάζονται» οι ανησυχίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας στο Θερμαϊκό, με τα επιχειρήματα περί κυκλοφοριακής «ανάσας» του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που υποτίθεται ότι θα επιφέρει το έργο. Αυτό προέκυψε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα. Συγκεκριμένα, από την εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟ. Ωστόσο, το συμβούλιο (συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση) γνωμοδότησε ομοφώνως υπέρ της καταρχήν έγκρισης του έργου, που θα γίνει με τη μέθοδο του «μετροπόντικα».
Αν και ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί χώρο έντονου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αγνοήθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2004 που τροποποιούσε εκείνη του 2002 και αφορούσε στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, παρότι η ΚΥΑ του 2002 περιλάμβανε τους όρους των αρμόδιων Εφορειών αρχαιοτήτων. Το θέμα, όμως, δεν είναι γραφειοκρατικό. Η Εφορεία Εναλίων, λ.χ., αναφέρει ότι η ανασκαφική διερεύνηση των «στόχων» που προέκυψαν από ηχοβολιστικές έρευνες θα είναι μια «μακροχρόνια» και «δαπανηρή διαδικασία». Γενικά οι Εφορείες εκτιμούν ότι τα αρχαιολογικά όρια του έργου είναι «μεταβλητά», αφού δεν είναι γνωστά. Ετσι - και έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί ανομολόγητα ότι δεν πρόκειται να μπει το ΥΠΠΟ σε αυτή τη «δαπανηρή» διαδικασία - πρότειναν «ασφαλή» αρχαιολογικά βάθη εργασιών για τη σήραγγα.
Εκπρόσωπος των φορέων που αντιδρούν στην κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας έθεσε και γενικότερο ζήτημα χρησιμότητας ή μη του έργου για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της «σύμπραξης» μεταξύ κράτους και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) και βέβαια θα έχει διόδια.
Eurokinissi |
Οι εκθέσεις βιβλίου κι όχι το ράλι βλάπτουν το Νέο Μουσείο Ακρόπολης! |
Φαίνεται ότι ως μόνιμος χώρος εκκίνησης προωθείται το ρεστοράν «Διόνυσος», με το αιτιολογικό ότι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα δε θα περάσουν καθόλου από το πλακόστρωτο. Πρόταση που επεξεργάστηκε από κοινού η Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων με τους διοργανωτές (ΕΛΠΑ), παρά το γεγονός ότι η καταρχήν θέση της ήταν αρνητική στο αίτημα, επειδή δε συνάδει με το κύρος του χώρου. Αντίθετα, η Γ' ΕΠΚΑ και η Α' Βυζαντινών ήταν θετικές, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση εισηγήθηκε στο ΚΑΣ - «κατ' εξαίρεση» - θετική γνωμοδότηση για φέτος, καλώντας τους διοργανωτές από του χρόνου να βρουν άλλο χώρο. Αυτό το τελευταίο, όμως, δεν αναγνώστηκε στη γνωμοδότηση μετά και την παρέμβαση του ΓΓ του ΥΠΠΟ και προέδρου του ΚΑΣ, Θ. Δραβίλλα, να αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκίνησης του ράλι στην Ακρόπολη επ' άπειρον, λέγοντας χαρακτηριστικά «να σταθούμε αυστηρά» στο τι θα γίνει φέτος...
Ουσιαστικά, κυριάρχησαν οι απόψεις περί της «σημασίας» του ράλι, το οποίο θεωρούν «συνδεδεμένο» με το χώρο της Ακρόπολης (!), διότι... «συμμετέχει βαθμολογικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα» και ότι τα λεωφορεία «ρυπαίνουν περισσότερο»! Κυριάρχησε δηλαδή η αστική αγοραία αντίληψη περί «προβολής» της χώρας, αφού, προφανώς, οι «ταπεινές» Εκθέσεις Βιβλίου που διοργανώνονταν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν ενδιέφεραν, όπως το ράλι, τα διεθνή ΜΜΕ...
«Η ήμερη» του Φ. Ντοστογιέφσκι |
14/5: «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα (Εθνικό Θέατρο - στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»). «Αίμα κακό», για τον Ρεμπώ (θέατρο «Πορεία»). «Η ήμερη» του Φ. Ντοστογιέφσκι («Θέατρο Οδού Κυκλάδων»). 15/5: 7μ.μ. «Ενας στους δέκα» του Λαέρτη Βασιλείου («Θέατρο του Νέου Κόσμου»). 10μ.μ. «ΑΩ» των Ash Bulayev-Ευγενίας Τζιρτζιλάκη («Παλλάς»). 00.15 «Νεκρή Φύση σε χαντάκι» του Φάουστο Παραβιντίνο («Θέατρο του Νότου», «Αμόρε»). 16/5: 3.30μ.μ. «Η ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ («Αμφι-θέατρο»). 6μ.μ. «Αηδίασμα» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη («Booze Cooperativa»). 9.30μ.μ. «Ο βυσσινόκηπος» του A. Τσέχοφ (θέατρο «Ασκηση»). 00.15 «Ορλάντο» των Robert Wilson - Darryl Pinchney («Bios»). 17/5: 3.30μ.μ. «Less» του Κώστα Κουτσολέλου («Bios»). 5μ.μ. «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχοφ («Ανοιχτό Θέατρο»). 9.30μ.μ. «Mademoiselle Julie» του Στρίντμπεργκ (θέατρο «Αττις»). Στις 18/5 (12μ.) στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ θα γίνει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ συγγραφέων, μεταφραστών, σκηνοθετών, θεατρολόγων για το ρόλο της δραματουργίας.
Ενα ταξίδι σε χρώματα, ήχους και ρυθμούς του συνθέτη Νίκου Κυπουργού, που πρωτογνωρίσαμε με τα τραγούδια της θρυλικής «Λιλιπούπολης» του Γ' Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι και ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει μουσικές συγκινήσεις, αποτελεί η συναυλία με τίτλο «Τα Εγγύς και τα Πέραν», (16/5, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Με στόχο την αποτίμηση της συνθετικής διαδρομής του, θα παρουσιαστούν από την «Καμεράτα» με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη γνωστά τραγούδια του, μουσική που έγραψε για τον κινηματογράφο και δύο νέα έργα, σε πρώτη παρουσίαση: το «Αναφορά στο Μόραλη» και τα «Πέραν» για ορχήστρα και παιδική χορωδία.
Μια ανθολογία τραγουδιών, με τη στιχουργική υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου, συνθέτει το πρόγραμμα των δύο συναυλιών - αφιέρωμα στη στιχουργό, με τίτλο «Ο έρωτας και ο ουρανός» - που θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Μάη, στο «Θέατρον», του «Ελληνικού Κόσμου» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Σταμάτης Κραουνάκης, «Τρίφωνο». Συμμετέχει ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, 13 μουσικοί, συμπράττοντας με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η μαθητική χορωδία του Κολεγίου Αθηνών - Κολεγίου Ψυχικού. Τα έσοδα από τις συναυλίες θα διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του Κολεγίου.
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί (19-24/5, έναρξη 4 μ.μ. καθημερινά), υπό την αιγίδα και τη χορηγία του ΥΠΠΟ, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών. Η φετινή διοργάνωση, που ανήλθε σε 120 συμμετοχές, περιλαμβάνει σημαντικές παραγωγές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, που θα «ταξιδέψουν» τους θεατές από το μικρόκοσμο στο μακρόκοσμο, από τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο σύμπαν, από τους ανθρώπινους νευρώνες στους πλανήτες.
Για 6 μέρες θα διαγωνιστούν 35 ταινίες υψηλής αισθητικής και πολυθεματικής επιστημονικής αξιοπιστίας (με ελληνικούς υποτίτλους). Φέτος επικρατούν ταινίες για το περιβάλλον και τη γενετική. Μέσω της προηγμένης τεχνολογίας (CGI), θα αναδειχτούν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, ακόμα και με παραγωγές του 2008.
Οι 5 ταινίες που θα βραβεύσει η διεθνής κριτική επιτροπή (αποτελείται από προσωπικότητες της επιστήμης, του κινηματογράφου, της δημοσιογραφίας), θα προβληθούν από 30/5-1/6, στο δημοτικό κινηματογράφο «Στέλλα».
Συναυλία στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι) δίνουν (16/5, 10 μ.μ.) οι «Dr. Atomik». Οι Αντώνης Λιβιεράτος (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα, ηλεκτρονικά), Αδωνις Γουλιέλμος (κιθάρα), Μίκης Παντελούς (τύμπανα), Γιάννης Νικολάου (κινούμενες εικόνες) προσκαλούν σε μια μείξη διαστημικού garage-billy, Barrett-ικού μπαρόκ και σουρεαλιστικής πρόζας, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» τους.
Ρεσιτάλ του κιθαρίστα Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη πραγματοποιείται (16/5, 9 μ.μ.) στην αίθουσα συναυλιών «La Divina», του «Athenaeum» (Αδριανού 3). Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα L.V. Beethoven, M. Ponce, I. Albeniz, M. Castelnuovo Tedesco και Γ. Ψυχογιού.
Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος», το οποίο καθιέρωσε Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», προς τιμήν της μακρόχρονης και σπουδαίας μεταφραστικής δουλιάς του στον τομέα της παγκόσμιας δραματουργίας, θα πραγματοποιήσει την 1η διοργάνωση απονομής του βραβείου αυτού, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» στις 27/5 (9 μ.μ.)(Αγ. Μελετίου 61Α, 210-8640414).
Αφιέρωμα στα μπλουζ (16/5, 10μ.μ.), στο «Planet Music» (Αρδηττού 44, Μετς, 210-9237109), όπου τρεις αξιόλογες εγχώριες μπάντες, οι «Down & Out», οι «Small Blues Trap» και οι «Congo Square» θα προσφέρουν μοναδικά «ταξίδια» στο παρελθόν με blues rock μουσικές. Μια βραδιά, πλημμυρισμένη από υπέροχα κομμάτια, το πάθος και το μεράκι των συγκροτημάτων. Ο ήχος τους, κυρίως ηλεκτρικός αλλά και ακουστικός, υπόσχεται πολλές συγκινήσεις στους φίλους των μπλουζ.