ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελλήνων παραδοσιακή μουσική στην Αζοφική

Ο ελληνικός πολιτισμός, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έχει βαθιές «ρίζες» σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτό αποδεικνύεται και με την έκδοση του Αλέξανδρου Ασλά «Παραδοσιακή μουσική των Ελλήνων της Αζοφικής (Από τις ηχογραφήσεις του 1985 στην ενδοχώρα της Μαριούπολης)» (εκδόσεις «Κάκτος»). Το βιβλιαράκι - cd περιλαμβάνει τραγούδια και παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής. Μια λαϊκή παράδοση, που ο Αλέξανδρος Ασλά προσπαθεί να γνωρίσει ο τόπος μας.

Ο Αλέξανδρος Ασλά γεννήθηκε (1943) στην Ουκρανία, στο ρωμαίικο χωριό Σαρτανά της Αζοφικής. Το 1962 αποφοίτησε από το Κρατικό Μουσικό Κολέγιο Αρτέμοβσκ. Εργάστηκε σε διάφορα μέρη της Σοβιετικής Ενωσης. Δίδαξε μουσική φιλολογία και σύνθεση στα μουσικά σχολεία της Μαριούπολης (1972-1992). Με υποτροφίες (ΤΚΥ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολλανδικού φορέα), σπούδασε στην Αθήνα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας του. Ελαβε το Α' βραβείο «Ιόνωφ» (1998, Ντονιέτ Ουκρανίας) για τη διάσωση της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων της Αζοφικής.

Από το 1981 και μετά, πήγε πολλές φορές στα 36 ελληνικά χωριά της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και συνέλεξε πλούσιο λαογραφικό υλικό. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στη Συνδιάσκεψη της Εθνομουσικολογικής Επιτροπής της Ενωσης Συνθετών της ΕΣΣΔ (1982, Μόσχα - Ρούζα), σε Λαογραφικό Συνέδριο (1990, Λάρισα), στο XVIII International Congress of Byzantine Studie (1991, Μόσχα), σε Συνάντηση για τη Φολκλορική Μουσική της Ουνέσκο (1992, Θεσσαλονίκη), στην 1η Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (1995, Θεσσαλονίκη) κ.ά.

Ο Αλέξανδρος Ασλά
Ο Αλέξανδρος Ασλά
Η μοσχοβίτικη εταιρεία «Μελωδία» εξέδωσε τους δίσκους του «Τα τραγούδια των Ελλήνων της Αζοφικής» (1988) και «Μουσείο φολκλόρ των Ελλήνων της Αζοφικής» (1991). Στην Αθήνα εξέδωσε το βιβλίο - CD «Τα Μαριουπολίτικα (τραγούδια, παραμύθια, χοροί των Ελλήνων της Αζοφικής)» (1999, «Δωδώνη»), το βιβλίο - CD «Ποίηση των Ελλήνων» της Αζοφικής» (Ρωμιοί από τη Μαριούπολη και τα γύρω χωριά απαγγέλλουν ποιήματά τους. 2003, «Κάκτος»).

Ο Αλέξανδρος Ασλά διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ουκρανίας (Ιανουάριος 1990 - Μάρτιος 1991), συνεργάτης, σε θέματα των Ελλήνων της Αζοφικής, της Ειδικής Επιτροπής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (Δεκέμβριος 1990 - Αύγουστος 1991).

Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο Α. Ασλά τονίζει πως οι πρόγονοι των Ελλήνων της Αζοφικής ζούσαν στην Κριμαία από τα βυζαντινά χρόνια. Ο υπογράφων συμφωνεί με τη γνώμη πολλών ερευνητών, ότι η παρουσία Ελλήνων σ' αυτά τα μέρη αρχίζει τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μετακινήσεις Ελλήνων προς το βορρά έγιναν αρκετές φορές, μετά την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με μελέτη που κάναμε το 1969, για τη διάλεκτο των κατοίκων της Μαριούπολης και των γύρω χωριών, πιθανόν, το 15ο αιώνα έφτασαν εκεί Ηπειρώτες κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Και το 1778, με πρωτοβουλία της Μεγάλης Αικατερίνης, 18.394 Ελληνες έφτασαν στις βόρειες ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, με καθοδήγηση του μητροπολίτη Ιγνατίου και στις εκβολές του ποταμού Κάλμους ίδρυσαν την πόλη Μαριούπολη και είκοσι χωριά. Η έκταση (όση της Κρήτης), που τους παραχώρησε η ρώσικη κυβέρνηση, ήταν ακατοίκητη. Τους δόθηκαν και διάφορα προνόμια για εμπορική δραστηριότητα, ενώ στη Μαριούπολη η ελληνική Νομαρχία και το ελληνικό δικαστήριο εξασφάλιζαν την αυτονομία της περιοχής. Αυτά και μια σειρά άλλα γεγονότα από τη ζωή των Ελλήνων της Αζοφικής περιγράφει, περιληπτικά, ο Α. Ασλά.

Μια άνευ προηγουμένου «αναγέννηση» των Ελλήνων της Αζοφικής άρχισε το 1926, όταν η Σοβιετική Ενωση ξεκίνησε την εφαρμογή πολιτιστικής ανάπτυξης των μειονοτήτων. Μετά από επιτόπιες έρευνες για τις διαλέκτους των Ρωμιών, καθιερώθηκε μια ορθογραφία που πλησίαζε κατά το δυνατόν τον προφορικό τους λόγο. Σ' αυτό το ζήτημα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι διανοούμενοι, με καθοδηγητή τον Γιώργο Κοστοπράβ, ο οποίος, με βάση τις διαλέκτους της Αζοφικής, προσπάθησε να διαμορφωθεί μια ενιαία γλώσσα των εκεί Ελλήνων, στην οποία μεταφράστηκαν και θεατρικά έργα των Σοφοκλή, Μολιέρου, Πούσκιν, Τσέχωφ κ.ά. και παρουσιάστηκαν στο Κρατικό Ελληνικό Θέατρο Μαριούπολης.

Ο Α. Ασλά κάνει μια σειρά παρατηρήσεις για το γλωσσικό ζήτημα και τις επιδράσεις των γύρω λαών (π.χ. Τούρκων, Τατάρων, Ρώσων, Ουκρανών). Με επιστημονική γνώση αναφέρεται στους χορούς, στα μουσικά όργανα, στους οργανοπαίκτες και τα τραγούδια. Στην έκδοση παρουσιάζονται οι στίχοι των τραγουδιών στην ντοπιολαλιά, με την ορθογραφία και την προφορά τους. Για να γίνει κατανοητό το τραγούδι δίνει μεγάλη σημασία στη γλώσσα του.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ένας χάρτης (δημιούργημα του Α. Ασλά), με τα τοπωνύμια των περισσότερων ελληνικών χωριών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιβλιογραφία. Ετσι, ο αναγνώστης σχηματίζει ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων της Αζοφικής, που πέρασαν πολλά, αλλά στάθηκαν παλικαρίσια.


Γ. Ι. ΒΕΛΛΑΣ*
*Ο Γ. Ι. Βελλάς είναι δρ. Ιστορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μόσχας - Βορονέζ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα

1. Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, γίνεσαι ένα όμορφο φτερό που ελεύθερα πετάει μέσα στον ακίνητο κόσμο. Γελάς με την καρδιά σου με όλους που, ενώ βρίσκονται στη δική σου κατάσταση, νομίζουν πως όλα τα έχουν και φοβούνται πως θα τα χάσουν.

2. Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, γίνεσαι δυνατός απέναντι στο ανθρωποφάγο σύστημα που στύβει τους ανθρώπους και τους πετάει. Είσαι σκληρός με τα αφεντικά, δεν τους χαρίζεις ούτε μια στιγμή παραπάνω, έτσι μόνο απολαμβάνεις στην έκφρασή τους την απορία: Από πού αντλεί το θράσος; Πώς είναι δυνατόν να μη μας έχει ανάγκη; Εμάς με τα εργοστάσια, τα φράγκα, την τηλεόραση, την πρέζα, τους παπάδες και τα δημοσιογραφικά μας συγκροτήματα; Κι ενώ σκέφτονται πώς μπορούν να σε πλήξουν, ανακαλύπτουν μετά βδελυγμίας πως δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα.

3. Αν είσαι ποιητής, μουσικός ή ζωγράφος και μια νύχτα η μούσα σου ψιθυρίσει να μη φοβάσαι, γιατί δεν έχει να χάσεις τίποτα, η χαρά σου είναι μεγάλη. Μόνο το έργο σε ενδιαφέρει. Δε χτυπάς πόρτες, δε φιλάς κατουρημένες ποδιές, για να γίνεις ακαδημαϊκός. Αν είναι ποτέ δυνατόν να θες να γίνεις ακαδημαϊκός μέσα σε τέτοια κοινωνική αναταραχή και σαπίλα! Σαν να εξαρτάται, από το θώκο, για να μείνει το έργο αθάνατο! Αλλά αυτή είναι η ανασφάλεια όσων νομίζουν πως έχουν πολλά...

4. Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, αποκτάς το προνόμιο να συναντιέσαι με τη μεγαλύτερη αδελφότητα που υπάρχει, αυτή των εργατών, που δεν καταδέχεται καμία εκμετάλλευση και η μόνη της επιθυμία είναι όλα να μοιράζονται. Στο διάολο η λύσσα για πλουτισμό. Να μοιράζεσαι είναι ίσως και η μόνη εκδοχή της Παράδεισος επί της γης.

5. Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, καταλαβαίνεις πως ο διαχωρισμός ανάμεσα στα σκληρά και τα μαλακά ναρκωτικά οφείλει την ύπαρξή του στα πάσης φύσεως αφεντικά και τους μπάτσους. Πάντα θα υπάρχει ένα σκληρό και ένα μαλακό αφεντικό (όπως κι ένας σκληρός και ένας μαλακός μπάτσος) ανάλογα με τις περιστάσεις και τι θέλει να καταφέρει. Οπου φυσάει το συμφέρον, προς τα εκεί κατευθύνονται τα σκληρά και τα μαλακά ανθρωπάκια.

6. Το τραγούδι που δεν έχει να χάσει τίποτα: «Από παιδάκι, κατοικώ σε τόπο χλοερό. Το ρόδο το απόλυτο στα χέρια μου παγώνει. Ο εστεμμένος κόνδορας εγώ κι ο κόσμος πάνω μου στολίδι και αγχόνη. Κοιλάδα, μάταια περίμενες τα δάκρυα τα δικά μου, έγιναν άστρα και ήσυχα πέφτουν μες στη σιωπή, μιας πόρνης που στα χέρια της κρατάει την καρδιά μου, άλλοι τη λένε μάνα μου, άλλοι τη λεν ζωή».

7. Οταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, αντιδράς σε κάθε είδους ευνουχισμό που θα προσπαθήσουν να σου επιβάλουν, παύεις να αναρωτιέσαι για τις αιτίες που γεννούν και στηρίζουν αυτό το πολιτικό σύστημα, γιατί η έγνοια σου είναι μία: πώς θα το καταστρέψεις.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ