ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Δημιουργίες αρχιτεκτονικής

Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής
Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής
Στο έργο του αρχιτέκτονα και ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θουκυδίδη Π. Βαλεντή (1908-1982), είναι αφιερωμένη η έκθεση «Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής», που φιλοξενείται έως 8/6 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου). Ο Θ. Βαλεντής υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Η έκθεση του έργου του έχει σα στόχο να τονίσει τις ιδιαίτερες στιγμές της δημιουργίας του, να διαγράψει τη συνολική πορεία του και παράλληλα να συνδέσει το έργο του με την εποχή του.

Οι ενότητες της παρουσίασης περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και μακέτες δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Σημειώνουμε ότι το αρχιτεκτονικό αρχείο του Θουκυδίδη Βαλεντή παραχωρήθηκε στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, δωρεά των παιδιών του, Μαρίας και Παναγιώτη Βαλεντή. Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Σαχανά, Αιμιλία Στεφανίδου, Σοφία Τσιτιρίδου, Αλίκη Σαμουηλίδου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, στις 20/5 (7 μ.μ.) στο αμφιθέατρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής (1908 - 1982) και το έργο του». Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φατούρος, Μάρω Αδάμη, Δημήτρης Αντωνακάκης, Νικόλαος Καλογήρου, Αγνή Παπαϊωάννου, Χρύσα Σαχανά, Αιμιλία Στεφανίδου. Μετά την εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

  • Στον ίδιο χώρο (Β' όροφος), παρουσιάζεται η έκθεση «Η αρχιτεκτονική της σχολής του Ticino. Ορόσημα και πρωταγωνιστές 1970 - 2003». Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με σκοπό να αναδειχτούν τα έργα που έκαναν διάσημους τους αρχιτέκτονες της σχολής, αρχικά στην ιδιαίτερη περιοχή του Ticino και αργότερα στην υπόλοιπη Ελβετία και σε όλο τον κόσμο.

Κυριακή 18/5
  • Μίμης Πλέσσας
    Μίμης Πλέσσας
    Διήμερο, σήμερα και αύριο, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213310) με το σεπτέτο του κορυφαίου μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί του οι: David Lynch, Δημ. Γιαννόπουλος, Π. Στόικος, Αντ. Ανδρέου, Γρ. Φλέσσας, Μιχ. Καπηλίδης.
Δευτέρα 19/5
  • Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη παρουσιάζουν το λαϊκορεμπέτικο σχήμα και η ομάδα μουσικών ερευνών της ΚΝΕ, στο «Συρμό».
  • «Εικαστικό χειροποίητο κόσμημα» παρουσιάζει η Νέλλη Παππά - Αλεξάκη, στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4). Η καλλιτέχνης εκθέτει (έως 21/5), μια σειρά από τις χειροποίητες δημιουργίες της, μοναδικά κοσμήματα, τα οποία βασίζονται στη μεταμόρφωση του μετάλλου (ασήμι 925ο), το οποίο συνδυάζεται με ημιπολύτιμες πέτρες και αποξηραμένα λουλούδια.
  • Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας, με συναυλία έργων μουσικής δωματίου για φλάουτο και κιθάρα στη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς (Θειρών και Κιλικίας), στις 9 μ.μ. Συμμετέχουν οι μουσικοί Αντώνης Μυτακίδης και Νίκος Νικολόπουλος.
Τρίτη 20/5
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (8.30 μ.μ.), με έργα των Delius, Elgar, Κανά, και Brahms. Σολίστ: Γιάννης Ιδομενέως. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
  • «Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι, έργα για βιολοντσέλο και πιάνο», τιτλοφορείται το ρεσιτάλ μουσικής δωματίου, που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Εθνική Πινακοθήκη. Ερμηνεύουν: Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο). Είσοδος ελεύθερη.
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» παρουσιάζουν κομμάτια από τον καινούριο τους δίσκο «Καλό ταξίδι» και άλλα τραγούδια, στο «Κύτταρο» (Αχαρνών και Ηπείρου). Μαζί τους οι Γλυκερία, Μελίνα Κανά και Σοφία Παπάζογλου.
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια»
    Τα «Μακρινά Ξαδέρφια»
    Την πρόσφατη δουλειά της παρουσιάζει (έως 31/5) η Μαρίνα Καρέλλα στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Πρόκειται για έργα μεγάλων διαστάσεων (λάδι σε καμβά), τα οποία απεικονίζουν χώρους και μορφές σε ένα αχνό χρωματικό περιβάλλον.
Τετάρτη 21/5
  • Διακόσια αντιπροσωπευτικά έργα (ζωγραφική, γλυπτική, μονοτυπίες κ.ά.) του Μαρκ Χατζηπατέρα, περιλαμβάνει η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του στην Ελλάδα, που φιλοξενείται (έως 31/8), στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Νέλλη Κυριαζή.
Πέμπτη 22/5
  • Τρεις μουσικοί διαφορετικής γενιάς και προέλευσης με κοινή την αγάπη για τον αυτοσχεδιασμό, οι Μίμης Πλέσσας (πιάνο), Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα) και Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο) συναντώνται από σήμερα μέχρι 25/5, στο «Half Note». Συμμετέχουν: Εύη Σιαμαντά (φωνητικά) και Γ. Πολυχρονάκος (κρουστά).
  • Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, η γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη) παρουσιάζει (έως 13/6), σχέδια και ζωγραφιές του δημιουργού, με γενικό τίτλο «Ενθύμηση».
  • Τοπία παρουσιάζει (έως 31/5) η Ελένη Ταπτά στην γκαλερί «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα).
Παρασκευή 23/5
  • «Χορεύουμε γιατί χανόμαστε», κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στην «Ακτή Πειραιώς» (Πειραιώς και Λαμίας 4, 2103418020), όπου πέντε νέοι ερμηνευτές συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταργήσει τις μουσικές ταμπέλες. Εμφανίζονται: Πάνος Μουζουράκης, Τζένη Χατζοπούλου, Στέφανος Λιγκοβανλής, Ιωάννα Μόρφη και Ανδρέας Σίκκης.
  • «Εν τούτω ...ΙΚΑ» τιτλοφορείται η σατιρική παράσταση, που παρουσιάζεται από το «Θίασο της στιγμής» (της ΠΚΣ Παντείου), στο «Συρμό».
  • «Χορεύουμε γιατί χανόμαστε» στην «Ακτή Πειραιώς»
    «Χορεύουμε γιατί χανόμαστε» στην «Ακτή Πειραιώς»
    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου) έκθεση ζωγραφικής του Στράτου Μιχαηλίδη με τίτλο «Τοπία από Νίσυρο και Τήνο - υδατογραφίες».
  • Ο Στάθης Δρογώσης, συντροφιά με το πιάνο του, ερμηνεύει τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
Σάββατο 24/5
  • Οι «Iron Butterfly» εμφανίζονται σήμερα και αύριο στο «Κύτταρο», με παρόντα μέλη της θρυλικής σύνθεσης που ηχογράφησε το επικό «In-A-Gadda-Da-Vida».
  • Μαθητική συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, στις 9 μ.μ., στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς.

Κόσμημα της Ν. Παππά - Αλεξάκη
Κόσμημα της Ν. Παππά - Αλεξάκη

Εργο του Κυριάκου Κρόκου
Εργο του Κυριάκου Κρόκου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ