ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δρομολογείται η επίθεση κατά των λαϊκών κινημάτων
  • Απαράδεκτες επιθέσεις ενάντια στον κομμουνισμό και την ταξική πάλη από ευρωβουλευτές όλων των ευρωομάδων
  • Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη συζήτηση που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί «εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων»

Αποφασιστικά προχωρά η δριμεία επίθεση της ΕΕ ενάντια στα λαϊκά κινήματα και την ταξική πάλη, με τη συζήτηση που δρομολογείται περί «εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν, αναφορικά με τη δέσμευση της Κομισιόν «να εξετάσει και να υποβάλει στο Συμβούλιο έκθεση εντός διετίας από την έναρξη ισχύος της απόφασης - πλαισίου, (σ.σ. αναφορικά με το ρατσισμό και την ξενοφοβία) κατά πόσο είναι αναγκαίο να εκδοθεί μία πρόσθετη πράξη που θα καλύπτει τη δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πολέμου, εις βάρος ομάδας ατόμων που προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από αυτά της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γενεαλογικής καταβολής, της εθνικής ή της εθνοτικής καταγωγής, όπως η κοινωνική τάξη ή οι πολιτικές πεποιθήσεις».

Η ΕΕ προωθεί ταχύτατα το εγχείρημα της παραχάραξης της Ιστορίας σύμφωνα με τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς, ενισχύοντας παράλληλα το κλίμα της αντικομμουνιστικής υστερίας, που παρουσιάστηκε στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και από τότε αναζητά «αποδεκτή» φόρμουλα, προκειμένου να εξισώσει το σοσιαλισμό με το ναζισμό...

Ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, που εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε «δημόσια διαβούλευση», όπου συμμετείχαν «ακαδημαϊκοί, ευρωβουλευτές και άλλες προσωπικότητες, από όλους τους χώρους», προκειμένου να θίξουν ένα τόσο «ευαίσθητο ζήτημα» και να εξετάσουν με ποιους τρόπους το αντιμετώπισαν τα κράτη - μέλη, που «βγήκαν από αυτή την τραγική κατάσταση», ζητώντας από τα παλιά κράτη - μέλη της Ενωσης να γεφυρώσουν το «ρήγμα», που άφησε ο σοσιαλισμός...

Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είναι αναρμόδια να παρέμβει στην τακτική των κρατών, καθώς κάθε ένα πρέπει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να «διευκολύνει» τη διαδικασία της καθοδηγημένης προπαγάνδας, που θα επιχειρήσει τη διαστρέβλωση της Ιστορίας και της συκοφάντησης των αγώνων του λαϊκού κινήματος και του έργου των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Υπογράμμισε ότι θα γίνει ιστορική μελέτη για τις μεθόδους που αντιμετωπίζονται οι μνήμες, που άφησαν πίσω τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα», υποδεικνύοντας την εκπαίδευση ως σημαντικό μέσο προπαγάνδας και υποσχόμενος ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει ανάλογα προγράμματα για την «προώθηση μιας ήρεμης συζήτησης διαδραματίζοντας το δικό της ρόλο».

Απαράδεκτες επιθέσεις έγιναν όπως αναμενόταν, στον κομμουνισμό και την ταξική πάλη, από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, αλλά και τον Πρόεδρο της GUE, Φράνσις Βουρτς, να ισχυρίζεται ότι δεν αρνείται να καταδικάσει - μαζί με όλα τα άλλα - «ριζικά και τα αποτρόπαια εγκλήματα του σταλινισμού»...

Στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν κοινός παρονομαστής ήταν η «αναγκαιότητα» να καταδικαστεί ο σταλινισμός και ο κομμουνισμός όπως και ο ναζισμός, ως καθεστώτα με κοινά χαρακτηριστικά, που πραγματοποίησαν εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, εκτοπισμούς, δολοφονίες και βασανισμούς, είτε γιατί οι διακρίσεις γίνονταν στο όνομα «μιας καλύτερης κοινωνίας, με τα εγκλήματα να πραγματοποιούνται εναντίον μιας συγκεκριμένης τάξης», είτε «ενάντια σε συγκεκριμένους λαούς, λόγω εθνοτικών διαφορών».

«Μεσαίωνας και σκοταδισμός»

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η συζήτηση που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί "εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων" με τη συναίνεση και την προτροπή των δυνάμεων του ΕΛΚ, ΕΣΚ, Φιλελευθέρων, Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών και Πρασίνων έχει στόχο μέσα από την αναθεώρηση και πλαστογράφηση της Ιστορίας να επιβάλει έναν ιδεολογικό μεσαίωνα και σκοταδισμό. Να φιμώσει και να συκοφαντήσει, σαν μια νέα Ιερά Εξέταση, όσους απορρίπτουν τον καπιταλισμό και αγωνίζονται για την ανατροπή του. Επανειλημμένα, αλλά και τώρα, επιχειρεί να εξισώσει το φασισμό με τον κομμουνισμό. Τα φασιστικά καθεστώτα με τα σοσιαλιστικά. Επιχειρεί να ταυτίσει την τερατώδη και απάνθρωπη φασιστική θεωρία, που αποτελεί γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, με την πρωτοπόρα και βαθιά ανθρώπινη κομμουνιστική θεωρία, την πιο προοδευτική που γνώρισε η ιστορία της ανθρωπότητας.

Ανασύρει τα υποτιθέμενα εγκλήματα του σοσιαλισμού, παραγνωρίζοντας τα εκατομμύρια των κομμουνιστών που θυσιάστηκαν στον αγώνα κατά του φασισμού, για να κρύψει τα μεγάλα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει ο ιμπεριαλισμός σε όλο τον πλανήτη.

Θέλει να δηλητηριάσει τη νέα γενιά που όλο και περισσότερο απορρίπτει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, συναντιέται και αγωνίζεται για τις ιδέες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Προσπαθεί να αποσπάσει δηλώσεις μετάνοιας από τους κομμουνιστές και όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να τρομοκρατήσει κόμματα, κινήματα και λαϊκές δυνάμεις που αντιστέκονται.

Στη δηλητηριώδη συγχορδία των υπηρετών του άδικου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, θεωρώντας ότι εκφράζουμε τις αγωνίες και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων απαντάμε: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ.

Η ταξική πάλη και οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι αντικειμενικός νόμος κίνησης της κοινωνίας από την ύπαρξή της. Δεν πρόκειται να σταματήσουν με τις ανιστόρητες αποφάσεις της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών, όπως δε σταμάτησε και η γη να κινείται παρά την απαγόρευση της Ιεράς Εξέτασης. Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα όλο και πιο έντονα θα διαπερνά τους κοινωνικούς αγώνες και θα αποτελεί εφιάλτη όσων επιχειρούν να φιμώσουν τις φωνές της κοινωνικής εξέλιξης και τις δυνάμεις ανατροπής της εκμετάλλευσης.

Η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να βάλουν ιδεολογικό γύψο, τα τρομοκρατικά τους μέτρα, δείχνουν το φόβο τους μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση της πολιτικής τους. Οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί άνθρωποι, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα σταθούν στην πρώτη γραμμή απόκρουσης του χυδαίου αντικομμουνισμού της ΕΕ και οργάνωσης της λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΛΕΝΙΝ
Εκατόν τριάντα οχτώ χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη

Σαν σήμερα, στις 22 Απρίλη του 1870, γεννήθηκε ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, μαζί με αυτά των Μαρξ και Ενγκελς, το έργο των οποίων συνέχισε. Ο Λένιν, ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος των μπολσεβίκων, το οποίο καθοδήγησε την ταξική πάλη στη Ρωσία ως τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρώπινης κοινωνίας από την προϊστορία στην ιστορία. Το τεράστιο επαναστατικό του έργο είναι στις σύγχρονες συνθήκες ακόμη πιο επίκαιρο, ζωντανός οδηγός στην καθοδήγηση της δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής μας, της εποχής του ιμπεριαλισμού. Ο Λένιν, στο έργο του, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και τακτική του εργατικού κινήματος στην εποχή του ιμπεριαλισμού, για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Με τη θεωρία για το Κόμμα Νέου Τύπου, με τις αρχές και τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά και το έργο του για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ο Λένιν κληροδότησε έναν πραγματικό θησαυρό στην παγκόσμια εργατική τάξη, ώστε να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή: Την πλήρη και οριστική ανατροπή του καπιταλισμού με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, για την οικοδόμηση της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας, για το πέρασμα απ' το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

Στο Ιδρυμα Βρεφών «Η Μητέρα»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» (Λ. Δημοκρατίας 65) αύριο Τετάρτη 23/4, στις 12 το μεσημέρι. Η περιοδεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Καμπάνιας του ΚΚΕ για το παιδί. Η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα τμήματα και θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στο Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ