ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πανστρατιά για τα λιμάνια

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ και των λιμενεργατών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, είχε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Σταμάτης Βάσσος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ούτως ώστε ο αγώνας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και των άλλων λιμανιών της χώρας να οδηγήσει σε μία πανστρατιά όλους τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους λιμενεργάτες, ούτε αν θέλετε μόνο τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, να ματαιώσει τα σχέδια αυτά που υπάρχουν. Να τα βάλει τουλάχιστον άμεσα στο συρτάρι, για να μπορέσουμε στην πορεία να μιλάμε για ριζική ανατροπή αυτής της επιλογής».

Τον αγωνιστικό συντονισμό επιβάλλουν οι ίδιες οι εξελίξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης - την οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - άρχισε να συρρικνώνει δραστικά δραστηριότητες του ΟΛΠ και αυθαίρετα να απελευθερώνει λιμενικές υπηρεσίες. Ο ΟΛΠ αποφάσισε να κλείσει τις αποθήκες 14, 15, 16 και Γ3 επειδή βρίσκονται στο χώρο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος θα παραχωρηθεί στις πολυεθνικές. Στις αποθήκες αυτές στις οποίες μεταφέρονται και αποθηκεύονται εμπορεύματα από κοντέινερ, αλλά και αυτά που μεταφέρονται οδικώς («tir»), δουλεύει μεγάλος αριθμός εκτελωνιστών, λιμενεργατών και μηχανημάτων. Το κλείσιμό τους σημαίνει ότι τα εμπορεύματα πλέον θα αποθηκεύονται σε ιδιωτικές αποθήκες εκτός λιμανιού και όλη αυτή η δραστηριότητα θα περάσει στα χέρια εταιρειών.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
«Κάτω απ' το μηδέν» η φροντίδα του κράτους

Περιοδεία στο οικοτροφείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Η ανύπαρκτη κρατική φροντίδα και η εγκατάλειψη στο έλεος της μοίρας τους των οικογενειών που αποκτούν παιδί με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες, η αναγκαιότητα να υπάρξει ολοκληρωμένη στήριξη με δημόσιες υπηρεσίες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους από την αρχή έως το τέλος της ζωής τους, αναδείχτηκαν χτες κατά τη διάρκεια περιοδείας της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο οικοτροφείο για παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση «Οι Αγιοι Ανάργυροι», στην Παλλήνη.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΚΚΕ να ενημερωθεί, να αναδείξει και να αγωνιστεί για τα προβλήματα των παιδιών και κυρίως των παιδιών με ειδικές ανάγκες, των παιδιών των μεταναστών, των κακοποιημένων παιδιών. Το οικοτροφείο, που λειτουργεί από το 1997, φιλοξενεί 52 παιδιά με ειδικές ανάγκες, ιδρύθηκε και λειτουργεί με την ευθύνη των γονιών.

Χωρίς καμιά επιχορήγηση

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για τη στήριξη των οικογενειών που αποκτούν παιδί με αναπηρία. Γιατί όταν υπάρχει παιδί με αναπηρία, όλη η οικογένεια πάσχει», «Καταλαβαίνετε τι κυκεώνας είναι για την οικογένεια. Κι αν δεν έχει χρήματα μια οικογένεια να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του παιδιού τι θα κάνει; Οδηγείται στην τρέλα», «Αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε αυτό το οικοτροφείο για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια αγωνία μας για το τι θα γίνουν τα παιδιά μας αφού φύγουμε εμείς από τη ζωή, αλλά και για να μη διαλυθούν οι οικογένειές μας από το βάρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε», «Τα παιδιά μας εδώ είναι εξασφαλισμένα για όσο ζουν», είπαν στην Αλ. Παπαρήγα οι γονείς.

Το οικοτροφείο δεν παίρνει επιχορήγηση, μόνο τα έσοδα απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων και μια ελάχιστη, αβέβαιη ενίσχυση από το Κρατικό Λαχείο. Ετσι, οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν 3.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο για τη φροντίδα του παιδιού τους, αφού οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγάλες. «Εχουμε καταντήσει να χτυπάμε πόρτες και να παρακαλάμε για δωρεές», υπογράμμισαν οι γονείς.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι η ζωή των παιδιών πρέπει να είναι εξασφαλισμένη απ' τη στιγμή που γεννιούνται. Πόσο μάλλον για ένα παιδί με πρόβλημα και τους γονείς του», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Και υπογράμμισε: «Εδώ και καιρό είχαμε την υπόνοια ότι συγκεντρώνονται όλη η χρηματοδότηση και η δραστηριότητα που αφορούν το παιδί σε μια - δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Ολη η φροντίδα του παιδιού πάει να ενταχθεί κάτω από μια ομπρέλα ιδιωτική. Αυτή είναι η τάση».

Υπεράνθρωπη προσπάθεια

Μετά το τέλος της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Δεν μπορεί να περιγραφεί η συγκίνησή μας βλέποντας αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Οι γονείς που έχουν παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τη φροντίδα των παιδιών τους, να ζήσουν μέσα σε συνθήκες αξιοπρέπειας, που είναι δικαίωμα όλων. Ωστόσο, βλέπει κανείς ότι, όσο κι αν οι προσπάθειες των ανθρώπων αυτών είναι υπεράνθρωπες και σημαντικές, δεν είναι δυνατό να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους χωρίς μια ουσιαστική κρατική επιχορήγηση. Μια επιχορήγηση που θα πιάσει τόπο, γιατί εδώ υπάρχει πολλή γνώση, υπάρχει άμεση υπευθυνότητα των ίδιων των γονιών και δε ζητάει κανείς μια επιχορήγηση για την επιχορήγηση, αλλά μια ουσιαστική στήριξη, για να μπορεί και η πρωτοβουλία των γονιών να αναπτύσσεται στις κατάλληλες συνθήκες.

Εκτιμούμε ότι η φροντίδα του κράτους για τα παιδιά και κυρίως για όλες τις οικογένειες που έχουν τέτοια προβλήματα από μέτρια μέχρι βαριά νοητική υστέρηση είναι κάτω του μηδενός κυριολεκτικά. Ο,τι γίνεται μέχρι τώρα, είτε βρίσκεται στα χέρια κρατικών δομών με πολύ κακές ποιοτικά συνθήκες, είτε στηρίζεται στα χέρια επιχειρηματιών που δεν εξασφαλίζουν τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, τις ποιοτικές συνθήκες, είτε μένουν στα χέρια των γονιών που είναι ένας τιτάνιος αγώνας.

Εμείς τουλάχιστον θα ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση αφού βεβαίως ακούσουμε όλες τις γνώμες των ενδιαφερομένων και όλες τις πολλές και σημαντικές εμπειρίες που υπάρχουν».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εξορμήσεις για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ολοήμερες εξορμήσεις στο επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, τη Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη, απευθύνοντας το κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην ασυδοσία των ακτοπλόων εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκφραστών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους: «Με τον αγώνα σου διεκδίκησε το δικαίωμα στις διακοπές και την ξεκούραση. Απαίτησε: Ασφαλή και σύγχρονα πλοία, δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων. Καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των νησιών για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ναυτεργάτες με μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Λαχειοφόρος του ΠΑΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Ο κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ (δύο νούμερα). Ο αριθμός που θα κερδίσει ένα αυτοκίνητο θα είναι αντίστοιχος του 1ου αριθμού του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης της 1/7/2008. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να προμηθευτούν λαχεία από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και από τα κεντρικά γραφεία (Εμμ. Μπενάκη 28, τηλ. 210.3833786 - 210.3305219). Για κατάθεση χρημάτων: Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 129/594136-96 (Πέρρος Γεώργιος - Τενές Χαράλαμπος).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πικετοφορίες σήμερα σε Αθήνα - Πειραιά

Στους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι με πικετοφορία που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΤΕΒΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ, εκφράζοντας έτσι, για ακόμα μια φορά, την αντίθεσή τους στις «αυξήσεις» - κοροϊδία στις συντάξεις για το 2008, αλλά και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ