Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008 - αριθ. φύλλου: 10064

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Κάθε αρχαίο θέατρο... και ο τραπεζίτης του!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επιτάχυνση της διαδικασίας πλήρους παράδοσης του πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως αυτή προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϋποθέτει τη δημιουργία «επικουρικών» δομών - συνήθως με τη μορφή «κινημάτων πολιτών» ή «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» - με στόχο, αφενός το «μάντρωμα» όσο το δυνατό μεγαλύτερων τμημάτων της διανόησης, της επιστήμης και της τέχνης και, αφετέρου, τη χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης, ώστε να αποδεχτεί χωρίς αντιδράσεις αυτή τη διαδικασία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα «φορέων» του είδους «ακούει» στο όνομα «Διάζωμα», παρουσιάστηκε «πανηγυρικά» στο νέο Μουσείο Ακρόπολης και με «περιτύλιγμα» μια «αθώα» ρητορική προπαγανδίζει τις ...«υιοθεσίες» μνημείων - καταρχήν αρχαίων θεάτρων - από το κεφάλαιο και νέα «χαράτσια» στο λαό υπό την «κομψή» ονομασία «πολιτιστικό τέλος». Στο «παιχνίδι» μπαίνει φυσικά και η «πρόθυμη» Τοπική Αυτοδιοίκηση.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Επαναστατική θεωρία και πράξη

Εκατόν ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του και 160 από την κυκλοφορία του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, η αποστολή παραμένει: «Ο,τι καινούριο έκανα εγώ ήταν για να αποδείξω: 1) Οτι η ύπαρξη των τάξεων συνδέεται απλώς με ορισμένες φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής. 2) Οτι η ταξική πάλη οδηγεί αναγκαστικά στη δικτατορία του προλεταριάτου. 3) Οτι η ίδια αυτή η δικτατορία αποτελεί μονάχα το πέρασμα στην κατάργηση όλων των τάξεων και σε μια αταξική κοινωνία».


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μηχανή ανάγνωσης της σκέψης

Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας μηχανής ανάγνωσης της σκέψης, μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα που είχαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ. Η δημιουργία ενός μηχανήματος ανάγνωσης της σκέψης μέσα στον κόσμο των ανταγωνισμών και αντιπαλοτήτων, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, δημιουργεί φόβους για την αξιοποίησή του στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων σκέψης»!


ΣΕΛ.  7
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Διαφθορά χωρίς όρια

ΣΕΛ.  15
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι τσαρουχικές «Τέσσερις Εποχές»

ΣΕΛ.  6
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Βασικές εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ