ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικανικές εντολές για επιβολή «σταθερότητας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άσκηση πιέσεων για την εδραίωση της «σταθερότητας» στο Κοσσυφοπέδιο και την επιβολή της αντικατάστασης της διοίκησης του ΟΗΕ από άλλην της ΕΕ, απαίτησε χτες από τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Ντμίτρι Ρούπελ, ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας.

«Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Σλοβενία θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να πιέσει περισσότερο αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το Κόσσοβο, τη Σερβία και γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ρούπελ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα» σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή. Σε επόμενο σημείο, ο Ρούπελ καμώθηκε πως η «αναγνώριση» της ανεξαρτησίας του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο είναι «σχεδόν καθολική», υποστηρίζοντας επιπροσθέτως ότι «ο χρόνος πιέζει», προκειμένου η ΕΕ να παίξει τον «πολύ σημαντικό ρόλο» που έχει στο Κοσσυφοπέδιο... «Εχουμε ορισμένα πολύ σημαντικά γεγονότα μπροστά μας, όπως οι εκλογές στη Σερβία και υιοθέτηση του Συντάγματος του Κοσσόβου. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντικειμενικές συνθήκες, που πρέπει να αναλογιστούμε».

Ο Σλοβένος υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει, εμμέσως πλην σαφώς, παρέμβαση στα εσωτερικά της Σερβίας, εκφράζοντας την επιθυμία του για νίκη των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων στις σερβικές γενικές εκλογές της 11ης Μάη. Σε άλλο σημείο, ο Ρούπελ συζήτησε με τον Αμερικανό σύμβουλο για θέματα ασφαλείας και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Σλοβενία και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.

Το ίδιο 24ωρο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αποφάσισε να συμπεριλάβει μια ειδική συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο στην ατζέντα της εαρινής της συνόδου. Η συζήτηση για τις συνέπειες από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το απόγευμα, δίχως ωστόσο να έχει δρομολογηθεί η υιοθέτηση κάποιου κειμένου ή ψηφίσματος.

Αναφερόμενος σ' αυτήν τη συζήτηση, ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στην PACE, Μίλος Αλίγκρουντιτς, δήλωσε νωρίτερα χτες ότι το Βελιγράδι θα επαναλάβει την αντίθεσή του στην προ διμήνου ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας πως αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περιοχή.

ΙΤΑΛΙΑ
Η «κεντροδεξιά» στη διαχείριση

Συντριπτική ήττα για την «Αριστερά - Ουράνιο Τόξο» - Παραίτηση του Φ. Μπερτινότι

ΡΩΜΗ.--

Για τρίτη φορά πρωθυπουργός και με μια ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA», από το σύνολο των 61.062 εκλογικών τμημάτων ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός «Λαός της Ελευθερίας» (μαζί με το 8% που έλαβε η «Λίγκα του Βορρά» που διπλασίασε το ποσοστό της) συγκέντρωσε το 47,2% των ψήφων στη Βουλή έναντι 37,86% του λεγόμενου «κεντροαριστερού» συνασπισμού του Βάλτερ Βελτρόνι, «Δημοκρατικό Κόμμα». Η «Ενωση Κέντρου» έλαβε το 5,67%, η «Αριστερά - Ουράνιο Τόξο» - στο οποίο συμμετέχει το «Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και οι «Πράσινοι» - το 3,11%, ενώ η «Δεξιά Τρίχρωμη Φλόγα» το 2,45% των ψήφων. Οι δύο τελευταίοι συνασπισμοί μένουν εκτός Βουλής, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 4% των ψήφων.

Στη Γερουσία, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έλαβε 164 έδρες, ενώ αυτός του Βελτρόνι 130. Η συμμετοχή των Ιταλών ψηφοφόρων έφτασε το 80,4%.

Ο συμβιβασμός οδηγεί στην ήττα

Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, ο Βάλτερ Βελτρόνι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε την ήττα του, ενώ ο Φάουστο Μπερτινότι, επικεφαλής της «Αριστεράς - Ουράνιο Τόξο» και πρόεδρος της «Επανίδρυσης» δήλωσε την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι είναι «συντετριμμένος για την ήττα» και ότι «ολοκλήρωσε τον κύκλο». Η ήττα, βεβαίως, προήλθε μέσα από μια συμβιβαστική πολιτική της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας που οδήγησε στον αφοπλισμό του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Πάντως, ο Ιταλός μεγιστάνας με τις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη του «κεντροδεξιού» συνασπισμού σημείωσε ότι αναμένουν τους Ιταλούς «δύσκολοι μήνες που θα απαιτήσουν σημαντική δύναμη», ενώ πρόσθεσε ότι θα εργαστεί από κοινού με την «κεντροαριστερή» αντιπολίτευση, ώστε να εφαρμοστούν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέα δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό

Τα ισραηλινά τανκς σε ετοιμότητα έξω από τη Γάζα

Associated Press

Τα ισραηλινά τανκς σε ετοιμότητα έξω από τη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε άλλη μια «δολοφονία ακριβείας» προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, χτες νωρίς το πρωί. Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε αυτοκίνητο στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τον διοικητή του στρατιωτικού σκέλους του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» Ιμπραχίμ Αμπού Ολμπα, και τραυματίζοντας άλλους τρεις περαστικούς.

Παράλληλα, η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωνε ότι σήμερα θα επαναληφθούν οι μεταφορές καυσίμων προς τη Λωρίδα από τον τερματικό σταθμό του Νάχαλ Οζ, που είχαν διακοπεί την περασμένη βδομάδα μετά από επίθεση Παλαιστινίων μαχητών που πυροδότησε «αντίποινα» τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων παιδιά. Ταυτόχρονα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και αρκετές ύλες αρμάτων μάχης βρίσκονται σε ετοιμότητα λίγο έξω από τη Γάζα. Η χτεσινή πάντως επίθεση συνέπεσε με δημοσιοποίηση έκθεσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Δημόσια Επιτροπή για τα Βασανιστήρια στο Ισραήλ», όπου καταγγέλλεται η συστηματική χρήση ψυχολογικών βασανιστηρίων σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων, αναφέροντας λεπτομερώς έξι περιπτώσεις.

Τέλος, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην περιοχή, επανέλαβε την άποψη για «διάλογο» και με τη «Χαμάς», και προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» σε μια τέτοια προσπάθεια ανάμεσα στην οργάνωση και το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρεοκόπησε η πολιτική της μετάλλαξης του κομμουνιστικού κινήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις ιταλικές εκλογές

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ιταλικές εκλογές υπογραμμίζεται:

«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποδεικνύει ότι η στρατηγική της "κεντροαριστερής συνεργασίας" με τη σοσιαλδημοκρατία, η μετάλλαξη του κομμουνιστικού κινήματος στο όνομα της "ανανέωσης", η στρατηγική του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όχι μόνο χρεοκόπησαν, μετά τη Γαλλία και στη γειτονική Ιταλία, αλλά επανέφεραν με ενισχυμένο ποσοστό τη συντήρηση, τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του δικομματισμού, τον Μπερλουσκόνι. Η πολιτική των λεγόμενων αριστερών και "ανανεωτικών" κομμάτων, που επαγγέλλονται άμεσες και εύκολες λύσεις για το λαό χωρίς αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις επιλογές του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν έφεραν κανένα καλό για το λαό, αλλά οδήγησαν στη διάλυση, στην απογοήτευση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στο δυνάμωμα του δικομματισμού και στη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Οι αριστεροί, οι ριζοσπάστες όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και για τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας, όπως ο Συνασπισμός, ο οποίος όχι μόνο χαιρέτισε και υποστήριξε όλες τις επιλογές της ιταλικής αριστεράς, αλλά και γιατί προτείνει να υιοθετήσει και το λαϊκό κίνημα της χώρας μας την ίδια στρατηγική, πασπαλισμένη το τελευταίο διάστημα με αριστερά συνθήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ