ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβλημένη η κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπογραμμίζει τα παρακάτω:

«Την ειδησεογραφία στην Ελλάδα μονοπώλησε το όνομα της FYROM και όχι η ουσία της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι χίμαιρες. Επιδιώκουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των λαών γενικότερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ έβαλε ένα δειλό διαδικαστικό "βέτο" στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ για το όνομα, συντάχθηκε και συμφώνησε πλήρως σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις: Για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γενικότερα, την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, τη συνέχιση και ενδυνάμωση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής πολεμικής παρουσίας σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν, τη συνέχιση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου με νέες επεμβάσεις κατά λαών και χωρών. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με εξαίρεση τη FYROM.

Οι αντιθέσεις που εκφράστηκαν σε ένα βαθμό στο πλαίσιο της Συνόδου, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - Γαλλίας, δεν αφορούν στην επιθετική κατεύθυνση της συμμαχίας - σε αυτήν συμφωνούν όλοι - αλλά στο μοίρασμα της λείας, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους, τεράστιους κινδύνους για τους λαούς. Θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες που υποστήριξε αυτήν την απόφαση και αποδέχτηκε την ένταξη και τη συμμετοχή της χώρας μας, που σημαίνει ένταξη - παράδοση των πυραυλικών συστημάτων στον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ, καθώς και την επιβολή νέων οικονομικών βαρών στο λαό για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει αυτές τις εξελίξεις. Να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης και να παλέψει για να μην ευοδωθούν τα νέα στρατιωτικά σχέδια και δεσμά. Να μη συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο. Το ΚΚΕ είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να βάλει συνολικό "βέτο" στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνσή του στα Βαλκάνια, με την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, θα φέρει νέα δεινά και για τους λαούς αυτών των δύο χωρών και θα δημιουργήσει νέες απειλές για την ειρήνη και τους λαούς της περιοχής. Ειδικά σήμερα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επαναχάραξη των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Οσον αφορά στο όνομα, μία και μόνη είναι η συμφέρουσα λύση για τους λαούς της Ελλάδας και της FYROM: Συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν τους λαούς. Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα και η προστασία της κυριαρχίας και των δύο χωρών επιβάλλει την κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του κεφαλαίου που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν».

Κίνδυνος παζαριού για το όνομα με ανταλλάγματα στους ιμπεριαλιστές

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ»

Γύρω από ζητήματα της επικαιρότητας κινήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματά της:

-- Η κ. Μπακογιάννη μάς είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ στο θέμα των Σκοπίων ταυτίζονται, είναι έτσι;

-- «Οσον αφορά τη θέση ότι θα μπορούσε η γειτονική χώρα να έχει ένα όνομα που να περιέχει τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό και όλα τα άλλα τα αλυτρωτικά να φύγουν, σε αυτό συμφωνούμε όλα σχεδόν τα κόμματα. Ομως, στο όλο ζήτημα, για το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια, δεν υπάρχει συμφωνία. Ισα - ίσα, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική και το είπαμε στην κ. Μπακογιάννη. Διαβλέπουμε τον κίνδυνο ενός παζαριού για το όνομα, με ανταλλάγματα για ενίσχυση της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την πλευρά της Ελλάδας. Μπορεί τα κόμματα κάποια στιγμή να συμπέσουν σε κάτι και να συμπέσουν και στο χειρισμό ενός ζητήματος, αλλά επί της ουσίας να δούμε πού θα πάει το πράγμα μέχρι τέλους.

Οι γείτονές μας, είτε είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη ή είναι μια πάρα πολύ αδύναμη χώρα, όπως η FYROM, δεν ενεργούν αυτοτελώς, είναι ενταγμένοι μέσα σε αυτό το σύστημα των αντιθέσεων. Προτεκτοράτο των Αμερικανών είναι η FYROM, αυτή είναι η αλήθεια και παίζει με την ανάγκη των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους, να διαμορφώσουν στο Κοσσυφοπέδιο τη μεγαλύτερη βάση της περιοχής - η Σούδα θα έρθει σε δεύτερη μοίρα - επομένως τα Βαλκάνια από μια πλευρά είναι ένας χώρος διεξόδου στη Μεσόγειο και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτόν και η Γερμανία. Αν αύριο τα βρουν στο "πάρε - δώσε", δεν τους νοιάζει τίποτα.

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής λένε τόσο καιρό ότι επί 55 χρόνια υπηρετούν το ΝΑΤΟ, το ίδιο πρόσθεσε και ο κ. Παπανδρέου, "τα έχουμε δώσει όλα δώστε και εσείς κάτι", αυτή είναι η λογική. Εμείς με αυτό διαφωνούμε».

-- Εκφράζεται ο προβληματισμός ότι η κυβέρνηση μήπως, γυρίζοντας με μια επιτυχία από το Βουκουρέστι, αυτό το πληρώσει ο ελληνικός λαός, μήπως με μια περισσή αλαζονεία πάρουν αντιλαϊκά μέτρα;

-- «Βεβαίως. Η κυβέρνηση θα θριαμβολογήσει και δε χωράνε θριαμβολογίες. Δεν τελείωσε το θέμα, μια παράταση πήρε. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να ανέβει το κύρος της κυβέρνησης και να πάρει αντιλαϊκά μέτρα. Εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε κάθε προσπάθεια αυτό να μην περάσει. Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στους μισθούς που είναι μηδαμινές. Τι θα πει ο εργαζόμενος; Θα κάνει σκόντο, επειδή η κυβέρνηση πήρε παράταση 8 μήνες, 6 μήνες για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ; Αλίμονο».

-- Στο τέλος, δηλαδή, μπορεί να κάνουμε πίσω και θα νικήσουν οι Σκοπιανοί;

-- «Μπορεί και να γίνει και έτσι, να φέρουν δηλαδή την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων. Μπορεί να τα έχουν βρει μεταξύ τους και οι υπόλοιποι».

-- Η κ. Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δε θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Σας ικανοποιεί αυτό;

-- «Εμείς έχουμε βάλει το ζήτημα να αποσυρθούν οι δυνάμεις μας από όπου υπάρχουν. Δεν ξέρω, όμως, τι θα κάνει. Αν τον Οκτώβρη πάρει αυτό που θέλει στο όνομα, την άλλη μέρα μπορεί να πει έκτακτη ανάγκη.

Γίνεται και μια άλλη λαθροχειρία, στις ελληνικές δυνάμεις που είναι στο Αφγανιστάν. Δεν αναφέρεται γιατί είναι στη φύλαξη του αεροδρομίου και όχι σε εμπόλεμη ζώνη! Ακόμα και τη μαγείρισσα που θα στείλει σε στρατό κατοχής, συμμετέχει κι αυτή σε στρατό κατοχής, ακόμα και αν είναι μαγείρισσα».

Για την Αριστερά

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην έννοια της «αριστεράς», σημειώνοντας:

«Αριστερά που είναι ενταγμένη στη διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού για να συνεχίζεται η ίδια πολιτική, με φραστικές αλλαγές, αυτή δεν είναι αριστερά. Η Αριστερά ήταν πάντα αντι-συστημική. Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν τα σχέδια ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαϊκού ριζοσπαστισμού που αρχίζει δειλά να αναπτύσσεται. Σε αυτή τη φάση είμαστε, επομένως εμείς θέλουμε αλλαγή εδώ και τώρα, αλλά ο δρόμος δε θα είναι απλός, θα έχει ζιγκ-ζαγκ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τα Βαλκάνια σκηνικό ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης

Κατά τη χτεσινή περιοδεία της στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό σε σχέση με τη FYROM μετά το Βουκουρέστι, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα το πούμε για άλλη μια φορά. Αυτό το περίφημο σκηνικό διαμορφώνεται κυρίως με την πορεία της διαπάλης που γίνεται στα Βαλκάνια για τα μερίδια αγοράς, για το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι τελικά που θα καθορίσει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη γειτονική χώρα και σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω ότι μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Ούτε είμαστε βέβαιοι για το ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ