ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις Σέρβων και κατοχικών δυνάμεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το θερμόμετρο της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο ανέβασε χτες η βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας του ΟΗΕ και της ΝΑΤΟικής KFOR για την ανακατάληψη δικαστηρίου στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα από Σέρβους διαδηλωτές, πρώην δικαστικούς υπαλλήλους, που βρίσκονταν στο κτίριο από το τέλος της περασμένης βδομάδας. Η καταιγίδα ΝΑΤΟικών δακρυγόνων και κροτίδων απαντήθηκε με βροχή λίθων και βομβών μολότοφ από τους Σέρβους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν εντός του δικαστικού μεγάρου για την πρόσφατη μονομερή ανεξαρτησία της επαρχίας. Οι πολυεθνικές δυνάμεις κατοχής ανακατέλαβαν τελικά χτες νωρίς το απόγευμα το δικαστικό μέγαρο. Ωστόσο, τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά 45 αστυνομικοί της UNMKI και στρατιώτες της KFOR και πάνω από 80 Σέρβοι διαδηλωτές. Επιπλέον συνελήφθησαν 53 Σέρβοι διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 20 απελευθερώθηκαν από ομοεθνείς τους λίγο πριν προλάβουν να τους οδηγήσουν στα κρατητήρια οι αστυνομικοί του ΟΗΕ...

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε την «υπερβολική βία» των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς κατήγγειλε UNMIK, KFOR πως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία, ενώ το ζήτημα μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά...

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σχολίασε ότι η KFOR θα απαντά «με αυστηρότητα» σε κάθε επεισόδιο βίας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν «με προσοχή» τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι βλέπει τα γεγονότα «με ανησυχία». Η Γερμανία ανακοίνωσε με νόημα ότι «δε βλέπει σαν λύση τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Τραγωδία με εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών
  • 16 νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες και εκατοντάδες καταστραμμένα νοικοκυριά
  • Τις εργασίες διάλυσης είχε αναλάβει η ...αμαρτωλή SAIC

Associated Press

ΤΙΡΑΝΑ.--

Σκηνικό βομβαρδισμένου τοπίου θυμίζει η περιοχή Γκέρντετς, δέκα χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, όπου το Σάββατο το μεσημέρι ένα ολόκληρο χωριό ισοπεδώθηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε στρατιωτική βάση - αποθήκη πυρομαχικών. Εκεί γίνονταν εργασίες διάλυσης παλιών πυρομαχικών της Αλβανίας και το έργο είχε αναλάβει η αμερικάνικη SAIC με υπεργολαβίες και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Στη διαδικασία αυτή έγινε η πρώτη έκρηξη που πυροδότησε στη συνέχεια νέες πολλαπλές εκρήξεις που συνεχίστηκαν σποραδικά μέχρι χτες από άσκαστα βλήματα. Τα θύματα αυτής της τραγωδίας έχουν φτάσει τα 16, είναι αγνοούμενοι άλλοι 12 και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 300 άνθρωποι, ενώ είναι πλέον σίγουρο ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών μέσα στο στρατόπεδο δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως. Πάνω από 1.000 σπίτια, κοντά στο στρατόπεδο, έχουν καταστραφεί πλήρως, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που τα έχουν εγκαταλείψει, ενώ το Σαββατοκύριακο διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου των Τιράνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη έκρηξη ακούστηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση, μέχρι την Κοζάνη και τα Σκόπια, ενώ υπήρξαν και υπόνοιες λόγω του «μανιταριού» που σχηματίστηκε ότι μπορεί να υπήρχαν και ραδιενεργά υλικά.

Με ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία της χώρας σημειώνει ότι «θα ερευνηθούν όλες οι εκδοχές και αυτές που συνδέονται με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, με την τοποθεσία η οποία επιλέχτηκε για την εξουδετέρωση των οβίδων, ακόμη και με αθέμιτο ανταγωνισμό».

Πάντως, το περιστατικό έχει δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ενώ αυτός εξέφρασε ανησυχία για την ...πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ, που ελπίζει ότι θα ξεκινήσει στην επόμενη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας τον Απρίλη στη Ρουμανία.

Παράλληλα, την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υπουργός Αμυνας Φατμίρ Μεντίου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σημειώνεται ότι η συμβεβλημένη με το αλβανικό κράτος εταιρεία για τη διάλυση των πυρομαχικών, SAIC, όπως αναφέραμε, είναι η γνωστή εταιρεία που είχε αναλάβει τα συστήματα ασφαλείας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ή που οργάνωσε το πετρελαϊκό λοκ άουτ στη Βενεζουέλα, το 2002 ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες και με συμμετοχή σε όλες τις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αφού είναι προνομιακός εταίρος του Πενταγώνου.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματισμένους, πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα Γιάννενα και την Ιταλία. Από την Ελλάδα στάλθηκαν στην περιοχή αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας φιάλες αίματος, ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό.

ΓΑΛΛΙΑ
Αναμενόμενα αποτελέσματα, πολλαπλές ερμηνείες

ΠΑΡΙΣΙ.-

Οι ποικίλες ερμηνείες και οι, χαμηλών τόνων, αντιδράσεις του Προεδρικού Μεγάρου σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών. Οπως αναμενόταν, το κυβερνών κόμμα UMP έχασε τον έλεγχο αρκετών μεγάλων δήμων (δηλαδή με περισσότερους από 200.000 ή 100.000 κατοίκους), οι οποίοι πέρασαν στα χέρια των Σοσιαλιστών, που υποστηρίχτηκαν, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με το UMP, και από τα υπόλοιπα κόμματα της «αριστεράς», όπως το Γαλλικό ΚΚ.

Σε εθνικό επίπεδο, το UMP συγκέντρωσε το 47,6% ενώ οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους το 48,7%, γεγονός που έδωσε την αφορμή σε αναλυτές να σχολιάσουν ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής του Σαρκοζί, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του, αλλά μάλλον αποδοκιμασίας γιατί δεν «προχώρησε τόσο δραστικά και γρήγορα στις ριζικές αναδιαρθρώσεις που είχε προαναγγείλει». Αλλωστε, και η ψήφος στους Σοσιαλιστές είναι ψήφος διαχείρισης και όχι ουσιαστικής ρήξης.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί αρκέστηκε σε αντικατάσταση του εκπροσώπου της Προεδρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στις θέσεις του. Πάντως, αρκετοί εκτιμούσαν ότι ίσως επιλέξει να μην τηρήσει εξαιρετικά αδιάλλακτη στάση σε τομείς που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα ευαίσθητοι», όπως είναι το σύστημα υγείας και παιδείας.

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές διατήρησαν το Παρίσι και άλλους έξι μεγάλους δήμους, ενώ κέρδισαν την Τουλούζη και το Στρασβούργο. Επίσης, επικράτησαν στους περισσότερους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, κερδίζοντας τους 25 και αφήνοντας 12 στο UMP, το οποίο διατήρησε τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Νίκαια. Αναμφιβόλως, το σημαντικότερο είναι η αποχή που έφτασε το 35% ένα από τα υψηλότερα ποσοστά από το 1959. Μάλιστα, η αποχή ξεπέρασε το 50% στα περισσότερα υποβαθμισμένα προάστια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στους στρατούς κατοχής

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν σε βάρος των κατοίκων της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις της KFOR είναι στρατός κατοχής, που με τη βία επιχειρεί να επιβάλει την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσσοβο, τη μη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό στρατό κατοχής».

OIKONOMIA ΗΠΑ
«Η σοβαρότερη μεταπολεμική κρίση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι ΗΠΑ ελέγχουν την κατάσταση» σπεύδει να καθησυχάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους τασσόμενος υπέρ των κινήσεων της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των αγορών...

Επί ματαίω όμως. Οι ανησυχίες διογκώνονται καθώς αγορές και χρηματιστήρια αναμένουν να ξεσπάσουν νέες θύελλες στις τράπεζες μετά την εξαγορά με παρέμβαση της FED της Bear Sterns από τη JP Morgan με μόλις 2 δολάρια ανά μετοχή. Η FED παραδέχτηκε ότι πήρε «έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποσοβήσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης του πέμπτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ».

Η κίνηση της FED ερμηνεύτηκε από πολλούς οικονομικούς αναλυτές ως «δείγμα πολύ βαθιάς κρίσης» που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο από την περίοδο του οικονομικού κραχ τη δεκαετία του '40. Πάντως χτες η FED μείωσε τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 0,25 σε μια ακόμη κίνηση - έκπληξη, ενώ αναλυτές αναμένουν ότι θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού.

Τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που σοβεί στις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές, «τη σοβαρότερη από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου» υπογράμμισε ο Αλαν Γκρίνσπαν, επικεφαλής της FED από το 1987 μέχρι το 2006, σε άρθρο του στους «Financial Times», προειδοποιώντας ότι «θα αφήσει πίσω της μεγάλο αριθμό θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ