ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εβαλαν πλώρη για τις 19 του Μάρτη

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, άνδρες και γυναίκες, νέες και νέοι πορεύτηκαν και χτες με τις σημαίες, τα πανό και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ στους δρόμους όλης της χώρας. Οι περισσότερες από 55 συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με κεντρική αυτή της Αθήνας, αποτέλεσαν έναν ακόμα μαζικό σταθμό στη μακρά αγωνιστική πορεία για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ηταν μια αναμέτρηση ταξική, κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων που συνεχίζουν να δίνουν χωρίς σταματημό και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις, με επόμενο κορυφαίο σταθμό την απεργία στις 19 του Μάρτη.

Για την επιτυχία αυτής της απεργίας χτυπάνε από σήμερα όλα τα σφυριά των ταξικών συνδικάτων, καθώς αυτή τη βδομάδα η κυβέρνηση σπεύδει να ξεμπερδεύει με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισπεύδοντας την ψήφισή του την ερχόμενη Πέμπτη. Επιβεβαιώνονται έτσι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι προειδοποιήσεις του ΠΑΜΕ ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό στην οργάνωση της πάλης, σε συνοικίες και τόπους δουλειάς, με στόχο την όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου. Για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ενιαίου ταξικού πανεργατικού μετώπου, που θα βλέπει και θα στοχεύει πολύ πιο πέρα από την επιμέρους διεκδίκηση ανά κλάδο. Που θα συγκρούεται με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και όσους τη στηρίζουν, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Αυτός παραμένει ο στόχος για τον οποίο το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να παλεύει ακούραστα, δίνοντας κάθε μικρή και μεγάλη μάχη με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτός ο στόχος καθορίζει τη δράση του ΠΑΜΕ και μπροστά στην απεργία, στη μετέπειτα αναγκαία κλιμάκωση της πάλης. Στην τελική ευθεία προς την απεργία, στην πιο κρίσιμη φάση της αναμέτρησης για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ευθύνη κάθε εργάτη και εργάτριας είναι μεγάλη. Κανένας εφησυχασμός! Ολοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!

ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες στο δρόμο για τις σύγχρονες ανάγκες

Μαζική η συγκέντρωση και η πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Την εργατική, λαϊκή απαίτηση για άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτύπωσε η μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, χτες, στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι βροντοφώναξαν «Του κεφαλαίου ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, στον ταξικό αγώνα βρίσκονται οι λύσεις», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, ακόμα και αν το νομοσχέδιο περάσει.

«Τα μέτρα κι οι ρυθμίσεις αυτές συμπληρώνουν τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά κατασκευάσματα, τους νόμους Σιούφα και Ρέππα. Ερχονται σε συνδυασμό με την προκλητική στάση των βιομηχάνων για αυξήσεις - κοροϊδία του 3% και την επιβολή μέτρων που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης, στην Ομόνοια, η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

«Ως ΠΑΜΕ κρίνουμε και αντιπαλεύουμε τα αντιασφαλιστικά μέτρα, και τα προηγούμενα και τα τωρινά, από τη σκοπιά των αναγκών των εργαζομένων», επισήμανε, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι πανεργατικός, παλλαϊκός, συντονισμένος, με αιτήματα και μορφές πάλης που να αντιστοιχούν στο χαρακτήρα, στην οξύτητα της επίθεσης που δεχόμαστε». «Ούτε μια ώρα χαμένη. Ακόμα περισσότερες φορές σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς», κάλεσε η συνδικαλίστρια δίνοντας το σύνθημα για ένταση της δράσης, με επόμενο άμεσο στόχο την επιτυχία της απεργίας στις 19 του Μάρτη. Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο βιοτέχνης Νίκος Κορμανός, στέλεχος της ΔΗΣΕΚ.

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στην πορεία που ακολούθησε κατά μήκος της Σταδίου ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Τα απανωτά συνθήματα των διαδηλωτών έκαναν σαφές πως μόνο σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα: «Εργάτη μην ξεχνάς τους νόμους Σιούφα - Ρέππα, ανοίξανε το λάκκο για να σε ρίξουν μέσα»! «Ορια ηλικίας και συντάξεις, με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης»!

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων που από σήμερα παίρνουν μέρος στη διεθνή Συνάντηση που διοργανώνει το ΚΚΕ. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, καθώς και της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ και εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάλπισμα κλιμάκωσης

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, μαζί και φοιτητές, διαδήλωσαν χτες βράδυ την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αντάμωσαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου εργάτες και υπάλληλοι της ΔΕΗ, των ΟΤΑ, επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης των απεργιακών αγώνων για να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εργάτες και υπάλληλοι, που δίνουν σταθερά τη μάχη για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αρσένης Τσιριγώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης και η Λία Μελισσίδου, εκπρόσωπος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους που συστρατεύονται με το ταξικό κίνημα να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να ενταχθούν στην πορεία σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που τους καταδικάζει σε μισθούς πείνας, και στέλνει στον «άλλο κόσμο» το δικαίωμα της σύνταξης. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με τα πανό και τα συνθήματα, σάλπισαν κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα, και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 19 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Σε όλη τη χώρα

Στα Γιάννενα έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως και σε Αρτα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο και Λευκάδα, με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων. Στην Κέρκυρα δυναμικό παρών έδωσαν για άλλη μια φορά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν από τις ταξικές δυνάμεις σε Πρέβεζα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου καθώς και στην Κεφαλονιά και στην Ζάκυνθο, όπως και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Επιτυχημένες ήταν οι κινητοποιήσεις και στα άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Μυτιλήνη, όπου έγινε πορεία στον κεντρικό δρόμο, μέσα από τα εμπορικά καταστήματα. Με αποφασιστικότητα διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και στις πόλεις της Στερεάς και της Εύβοιας. Μαζική και μαχητική ήταν η συμμετοχή του εργαζόμενου λαού σε όλα τα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιο συγκεκριμένα σε Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Πολύγυρο, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Νάουσα, και Εδεσσα.

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Την Πέμπτη η ψηφοφορία στη Βουλή

Θέλοντας να κάμψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να προωθήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα και μετά από πέντε συνεδριάσεις θα ψηφιστεί την Πέμπτη 20 Μάρτη.

Η συζήτηση και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες και η υπουργός Απασχόλησης δεν προχώρησε όπως ήταν αναμενόμενο σε αλλαγές των διατάξεων του νομοσχεδίου. Απλώς, δήλωσε ότι θα κάνει δεκτή - εάν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα - τροπολογία σύμφωνα με την οποία διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 1.500 περίπου υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους όταν κλείνουν Συνεταιρισμοί ή καταργείται η θέση τους.

Να συνδράμει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εργατικών κινητοποιήσεων έσπευσε χτες ο Απ. Κακλαμάνης, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ζήτησε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις για ένα μήνα, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος των συνδικάτων με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Βουλής μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Η κυβέρνηση ξέρει πού πατάει

Χτες, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε για το θέμα του Ασφαλιστικού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σαν ΠΑΜΕ τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ξέρει πολύ καλά και πού πατάει και πού πηγαίνει. Πατάει στους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα και πηγαίνει τους εργαζόμενους στην αγκαλιά της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ