ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Εχει πολλά πρόσωπα ο αντίπαλος

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Μονά - ζυγά δικά τους, οι εκδότες.

Από τη μια εκφράζουν δήθεν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς.

Κι από την άλλη δηλώνουν την εμμονή τους να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Μα, ακριβώς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι που προκαλούν και τις απεργίες.

Βρίσκουν και κάνουν οι αστοί. Γιατί απέναντί τους δε συναντούν μια εργατική τάξη συσπειρωμένη ως τάξη απέναντι σε τάξη. Και δε συναντούν ένα τέτοιο μέτωπο καθώς έχουν φροντίσει «πριν πεινάσουν» να έχουν μαγειρέψει έτσι τα πράγματα ώστε στην ηγεσία κρίσιμων συνδικάτων να βρίσκονται εκείνοι που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να μη συναντιέται εργάτης με εργάτη.

Ετσι, με διασπασμένη την εργατική τάξη, χωρίς, δηλαδή, ταξική συνείδηση, μπορούν οι αστοί να κουλαντρίζουν τη συνείδηση του εργάτη ακόμη και ως προς το ποιον μορφονιό έχουν επιλέξει οι αστοί να εκπροσωπεί τους εργάτες.

Φτάνουμε έτσι, εργάτες να χάσκουν με το στόμα ανοιχτό αναζητώντας ανάμεσα στους δυνάστες τους αυτόν που τους προβάλλει ως πιο ανώδυνος, ξεχνώντας πως ό,τι βιώνουν έχει προϊστορία, έχει υπογραφές. Δεν μπορείς να συζητάς για το Ασφαλιστικό ξεχνώντας ποιος υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος χειροκρότησε τη στρατηγική της Λισαβόνας, ποιος σαν ΟΚΕ έδωσε «κοινωνική» έγκριση σ' ένα προς ένα τα μέτρα που προωθούνται σήμερα. Αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα ονόματα οι υπογραφές που έχουν εγκρίνει την πολιτική που - σήμερα - εφαρμόζει η ΝΔ, συνεχίζοντας κατά γράμμα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτά τα ονόματα εκτός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφορούν προσωποποιημένα την ίδια την ηγεσία του ΣΥΝ. Κανένας εργάτης δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό!

«Αριστεροί», τύπου Πρετεντέρη, είναι αυτοί που έχουν τρελάνει τον κόσμο, τους εργάτες, δηλαδή, με μπαρούφες για το δικαίωμα του αναγνώστη - τηλεθεατή, πάλι εργάτη, να λειτουργεί το ασανσέρ.

Ετσι, όμως, το δικαίωμα στην απεργία καταντά χωρίς αντίκρισμα. Είναι σαν την περίφημη αστική αντίληψη για την ελευθερία, που πρέπει, λέει, να σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Κι εμείς που νομίζαμε ότι ελευθερία είναι η γνώση της ανάγκης, που στον ταξικό πόλεμο σημαίνει γνώση της ανάγκης να νικήσει η εργατική τάξη. Γνώση που σημαίνει ότι πρέπει να υποταχτούν - δηλαδή να τους στερηθεί η ελευθερία - οι αστοί.

Είναι ένα απόλυτο δικαίωμα η απεργία. Κατακτήθηκε, δεν παραχωρήθηκε. Είναι η άρνηση του εργάτη να δώσει την εργατική του δύναμη. Απέκτησε ως και πολιτικά χαρακτηριστικά ακριβώς όταν οι εργάτες κατανοούσαν ότι απέναντί τους έχουν μια τάξη και την κυβέρνησή της.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα από τη σκοπιά του εργάτη να μπει σε συζήτηση για τα όρια της απεργίας. Η απεργία γίνεται για να έχει επιπτώσεις. Για να θίξει το κέρδος του αφεντικού, να χτυπήσει την κυβέρνηση που υπηρετεί το αφεντικό.

Δουλειά του απεργού είναι να πάρει μαζί του στην απεργία και τους άλλους εργάτες. Δεν είναι δουλειά του να παριστάνει τον πονόψυχο.

Δουλειά του άλλου εργάτη είναι να σταθεί δίπλα στον απεργό, χωρίς παζάρια. Είναι εσωτερικό ζήτημα των εργατών να κουβεντιάσουν τον τρόπο που θα γίνει καλύτερη - για να αντιμετωπίσει τους αστούς - η απεργία, σε καμιά περίπτωση αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να την καθορίσει η κυβέρνηση και η εταιρεία.

Ασχετο: Συνηθίζεται διάφοροι πρώην πράκτορες να μιλάνε δήθεν για το πριν τους. Το τι λένε δεν είναι αθώο. Ετσι στην Ιταλία ο πράκτορας εμφανίζεται να εξώθησε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στη δολοφονία Μόρο. Μόνο που είναι ήδη γνωστό ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν ήδη διαβρωμένες από τους πράκτορες στα πλαίσια της επιχείρησης «Κόκκινη Προβιά». Κρατάμε από την αφήγηση του πράκτορα τη μεθόδευση που περιγράφει.


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ: «Η κρίση η οποία πλήττει τις διεθνείς αγορές και οικονομίες παγκοσμίως, φαίνεται ότι θα συνεχισθεί επί μακρόν και θα διευρυνθεί. Σ' αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών και αναλυτών (...) η εμμονή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από τις αποκρατικοποιήσεις έως την προώθηση του ασφαλιστικού και το άνοιγμα κλειστών αγορών μπορεί να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και να διευκολύνει στην αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών από την κρίση. Είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ του κ. Μπόμπολα).

ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: «Οι μεταρρυθμίσεις που είχε καθυστερήσει το μικροκομματικό συμφέρον προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρούν και αυτό έχει σημασία για τους πολίτες που το επικροτούν» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ του κ. Σαραντόπουλου).

ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ οριοθετείται αφενός από το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αγαθού (...) και αφετέρου από την αποτροπή της διακινδύνευσης να προκληθούν καταστροφές στα εργοστάσια και σε λοιπές εγκαταστάσεις παραγωγής (...) όπως είναι αυτονόητο δε θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων οι κηρύξαντες την απεργία» (από την παραγγελία του εισαγγελέα Σανιδά / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της κ. Αγγελοπούλου).

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ: «Η έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας (...) μπορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα να οδηγήσει στο σκαμνί κάποιους κυρίους που εκ του ασφαλούς (...) κατεβάζουν διακόπτες» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ του κ. Κουρή).

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ: «Η απεργία για να λειτουργήσει θετικά πρέπει να αποτελεί το έσχατο όπλο σε μια εργατική διεκδίκηση. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (...) μετά από αυτές τις διευκρινίσεις θα πρέπει να είναι εξίσου σαφές ότι το δικαίωμα της απεργίας δεν μπορεί να αμφισβητείται μέσω της παρέμβασης του εισαγγελέα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ του κ. Λαμπράκη).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να κάνουμε ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ τους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Σανίδα(ς) σωτηρίας για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κατάσταση πολιορκίας» εν όψει ασφαλιστικού

ΕΘΝΟΣ: ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ μητέρες και 60άρηδες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απειλή νέων διακοπών ρεύματος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στα όρια του μπλακ - άουτ η ΔΕΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΠΛΗ ΠΡΕΣΑ στο Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή μάχη για τις μεταρρυθμίσεις

Η ΑΥΓΗ: Δεκαήμερο κρας τεστ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παράλυτη χώρα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ η πορεία προς τις 152 ψήφους

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 5.951 θέσεις στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οξύνεται η κρίση στις αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ, ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Και πάσης Παιδείας ο κ. Χρ. Λαμπράκης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χρυσοφόρα γηρατειά

«Είναι σωστό να ξεπουλάμε τον παππού και τη γιαγιά; Το πιο χρήσιμο ζωντανό από όλα είναι ο άνθρωπος: από τη στιγμή που θα ανοίξει τα μάτια του μέχρι τη στιγμή που θα τα κλείσει, δεν παύει να φέρνει κέρδη σε εκείνους που ξέρουν να τον εκμεταλλεύονται. Η αμερικανική εταιρεία Manor Care ασχολείται με τα γηροκομεία. Η αμερικανική εταιρεία Carlyle Group ασχολείται με την ενέργεια και το εμπόριο όπλων. Τότε γιατί εξαγόρασε πρόσφατα τη Manor Care; Επειδή η Manor Care διαθέτει μια "αλυσίδα" από 500 γηροκομεία που της αποφέρουν ετήσια κέρδη 167 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η δέκατη όγδοη εξαγορά γηροκομείων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. "Καθώς γερνάει η πρώτη μεταπολεμική γενιά, η φροντίδα της έχει γίνει μεγάλη μπίζνες", λέει η Τζούλι Αϊζενχαρτ, μέλος του συνδικάτου προσωπικού γηροκομείων» (η καταγραφή από τον Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

Ενα βολικό σενάριο

«Επειτα από 30 χρόνια έσπασε τη σιωπή του ο αμερικανός πράκτορας που χειρίστηκε στην Ιταλία την υπόθεση Μόρο. Ονομάζεται Στιβ Πίζενικ, είναι ψυχίατρος, ειδικός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (...) "λυπάμαι για τον θάνατο του Μόρο και ζητώ συγνώμη από την οικογένειά του. Αλλά έπρεπε να εξαναγκάσουμε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες να τον δολοφονήσουν" (...) ο Πίζενικ εγκαταστάθηκε στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επικεφαλής μιας μυστικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της αστυνομίας, των καραμπινιέρων και των μυστικών υπηρεσιών, που τότε ήταν όλοι τους μέλη της μυστικής μασονικής Στοάς Π2. Κάθε εντολή του εκτελούνταν χωρίς συζήτηση (...) η αποφασιστική καμπή στη δραματική υπόθεση σημειώθηκε κατά τον Πίζενικ, στις 18 Απριλίου, όταν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες κυκλοφόρησαν πλαστή προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που ανήγγειλε την εκτέλεση του Μόρο (...) "η πλαστή προκήρυξη χρησίμευσε στην προετοιμασία της κοινής γνώμης στην τραγική κατάληξη της υπόθεσης (...) ήταν μια βάναυση κίνηση, μια κυνική απόφαση. Αλλά ένας άνθρωπος έπρεπε να πεθάνει για να σωθεί η Ιταλία για τη Δύση" (...) δύο εβδομάδες αργότερα οι Ερυθρές Ταξιαρχίες σκότωσαν τον όμηρο, η αποστολή του Πίζενικ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία» (ανταπόκριση του Δ. Δεληολάνη από τη Ρώμη για το ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ