ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα η συγκέντρωση για την Ενέργεια

Τεράστιες οι ευθύνες των εκπροσώπων του δικομματισμού και του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

Σήμερα στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας πραγματοποιείται η συγκέντρωση που διοργανώνουν η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα. Η ΝΑΣ και η ΔΑΣ καλούν το λαό να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, να πει «όχι» στο εργοστάσιο του λιθάνθρακα, αλλά και να διεκδικήσει όχι απλά δημόσια ΔΕΗ που θα συνυπάρχει και θα ανταγωνίζεται τις πολυεθνικές, αλλά ενιαίο δημόσιο τομέα Ενέργειας, που θα αναπτύσσεται αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα δημιουργεί θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, φθηνό ρεύμα για όλο το λαό.

Παράλληλα, καλούν το λαό να μην υιοθετήσει τους μύθους, να μην πιστέψει τις όψιμες και υποκριτικές αγωνιστικές κορόνες όλων αυτών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που θέλουν να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, για το ξεπούλημα του τομέα της Ενέργειας στους ιδιώτες επενδυτές. Να γυρίσουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που προσπαθούν να εντάξουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι οικοδόμησης του οικολογικού προφίλ της νέας γενιάς των ηγετών τους και στις ανάγκες αναδιάταξης στο χώρο της κεντροαριστεράς την απόφαση του εργαζόμενου λαού της Καβάλας να αντισταθεί στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα, που σχεδιάζει η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική RWE.

Οι εξελίξεις που σήμερα βιώνει ο λαός της Καβάλας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία επέβαλαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ευνόησε με την τακτική του ο ΣΥΝ. Η ΔΕΗ επί ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ΑΕ (1999) και μπήκε στο χρηματιστήριο (2001). Σταθμοί ορόσημο, για την εκδήλωση της αγριότατης επίθεσης της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα διαρκώς κλιμακούμενη. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης της κερδοφορίας για μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους, θυσιάζεται το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για τις ξεχωριστές ευθύνες που έχει ο ΣΥΝ στην υιοθέτηση των πολιτικών της απελευθέρωσης των αγορών και παράδοσης της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών και των Μεταφορών στο μεγάλο κεφάλαιο είναι και όσα υποστήριζε το 2001: «Προωθείται χωρίς τη θέσπιση ισχυρών, ανεξάρτητων και αποτελεσματικών αρχών εποπτείας και ελέγχου ικανών να εγγυηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού». Και πρόσθετε: «Το νέο τοπίο καθόλου δεν επιβάλλει την αυτόματη εκποίηση των πάντων. Αντιθέτως απαιτεί σύγχρονες, ισχυρές ανταγωνιστικές δημόσιες επιχειρήσεις, ικανές να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο νέο πλαίσιο και όχι μια πολιτική ισοπεδωτικής εκποίησης των πάντων και όπως-όπως και μάλιστα σε μια δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία».

Μα, την ανταγωνιστικότητα επικαλείται σήμερα και η ΔΕΗ και προχωρά σε συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων της, σε συμπράξεις με πολυεθνικές εταιρείες, απαξιώνει το εθνικό μας καύσιμο το λιγνίτη και αναζητά φθηνά καύσιμα - εισαγόμενα για την παραγωγή Ενέργειας και δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Βέβαια, ο ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αρωγός και στην προσπάθεια απαξίωσης του λιγνίτη, προβάλλοντας ως «λύση» - όπως υποστηρίζει η ΝΕ Καβάλας του ΣΥΝ- «την απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ετσι, λοιπόν, προκύπτει και το τρίπτυχο πλαισίου πάλης που προτείνει: Να μη γίνει το εργοστάσιο λιθάνθρακα. Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο. Να επιβάλουμε τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Επιχείρηση εξωραϊσμού από την κυβέρνηση

Εγχειρίδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα «δικαιώματα και υποχρεώσεις» επαγγελματιών και ελεγκτικού μηχανισμού

Στους μικροεπαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις εστιάζει για μία ακόμη φορά ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός της Εφορίας, από τους οποίους αναζητά πρόσθετους φόρους προς αναπλήρωση των απωλειών από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Από την άλλη πλευρά - όπως κατ' επανάληψη έχουμε σημειώσει - μια μικρή δράκα μεγαλο-επιχειρηματιών (χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση), συγκεκριμένα 6.274 μεγαλο-οφειλέτες, που παραμένουν στο απυρόβλητο, χρωστάνε στην Εφορία περίπου 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται οριστικά χαμένα...

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να εξωραΐσει την εικόνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής κωδικοποίησε «δικαιώματα και υποχρεώσεις» επαγγελματιών και ελεγκτών της Εφορίας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των ελέγχων. Στο εν λόγω εγχειρίδιο, το οποίο θα μοιράζεται στους ελεγχόμενους σε κάθε «επίσκεψη» της Εφορίας, αναφέρονται και τα παρακάτω:

  • Ο επαγγελματίας θα παίρνει αντίγραφο εντολής ελέγχου κατά την πρώτη μέρα της «επίσκεψης» των εφοριακών.
  • Πριν από την έναρξη του ελέγχου και με διορία 10 ημερών μπορεί να υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τύχει της προβλεπόμενης έκπτωσης 50% των πρόσθετων φόρων λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης.
  • Υποχρεώνεται να επιδεικνύει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, να διευκολύνει τον έλεγχο κλπ.
  • Η Εφορία έχει δικαίωμα να διενεργεί έλεγχο οποιαδήποτε εργάσιμη ώρα, να ενεργεί οποιαδήποτε επιτόπια εξέταση κρίνεται αναγκαία, να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου, να κατάσχει τυχόν ανεπίσημα βιβλία κ.ά. Μπορεί ακόμη να λαμβάνει στοιχεία που καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.
  • Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου οι επαγγελματίες μπορούν μέσα σε 60 μέρες να αμφισβητήσουν την ορθότητα και να ζητήσουν «διοικητική επίλυση» (συμβιβασμό), πετυχαίνοντας τις προβλεπόμενες μειώσεις.
  • Σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια η Εφορία προχωρά άμεσα στη βεβαίωση του 10% του αμφισβητούμενου πρόσθετου φόρου και σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στο σύνολο (100%) της διαφοράς με τον επαγγελματία.
  • Ειδικές κυρώσεις προβλέπονται για παραβάσεις που ταυτόχρονα αποτελούν αδικήματα φοροδιαφυγής. Σε αυτά συγκαταλέγονται η απόκρυψη εισοδημάτων πάνω από 15.000 ευρώ το χρόνο και η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 3.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα παραπάνω προβλέπεται φυλάκιση από 1 χρόνο μέχρι κάθειρξη 10 χρόνων, ανάλογα με το περιστατικό. Για πλαστά και εικονικά στοιχεία προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
  • Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΠΕ) ανακοίνωσε τον εντοπισμό κυκλώματος διακίνησης εικονικών τιμολογίων με τα οποία τροφοδοτούσε επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια ιδιοποιούνταν το ΦΠΑ. Η αξία των εικονικών τιμολογίων, για τις χρήσεις 2003 και 2004, ανέρχεται σε περίπου 2,3 εκατ. ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ