ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων

Είναι πράγματι ενδιαφέροντα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και έχουν τη σημασία τους γιατί όλες τον καταγράφουν ως δύναμη σε μεγάλη σχετικά άνοδο, ενώ προβάλλεται από τα ΜΜΕ, αλλά το προπαγανδίζει και το επιδιώκει και ο ίδιος, ως δύναμη που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Τι λένε όμως τα ευρήματα; Τα ποσοστά που εισπράττει είναι εξαιρετικά διογκωμένα και όχι πραγματικά αλλά δανεικά, από το ΠΑΣΟΚ, γιατί σ' αυτή τη φάση πτώσης του οι ψηφοφόροι του θέλουν να τιμωρήσουν το κόμμα τους. Επομένως, και καθόλου σίγουρα κάτω από άλλες συγκυρίες. Από την άποψη της κοινωνικοταξικής τους θέσης, αυτοί που ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στα λαϊκά στρώματα αλλά κοινωνικά ανήκουν στη Μέσο - Ανώτερη κοινωνικό - οικονομική τάξη. Οσο για τα ενδιαφέροντά τους περιστρέφονται στην ικανοποίηση του ατομικού τους «ευ ζην» και μάλιστα σε διάκριση από τη «μάζα» - έτσι καταλαβαίνουν το λαό και τις ανάγκες του.

Για του λόγου το αληθές, αναδημοσιεύουμε πιο κάτω αποσπάσματα άρθρου του Δημήτρη ΜΑΥΡΟΥ, διευθύνοντος συμβούλου της «MRB», στην «Αυγή» 24/2/2008.

Η ιστορία είναι γνωστή, οι πρωταγωνιστές είναι επίσης γνωστοί, τα μεγάλα ερωτήματα όμως παραμένουν.

1. Πόσο ψηλά είναι ή μπορεί να πάει στα αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ;

2. Τα ποσοστά που εισπράττει είναι πραγματικά δικά του ή είναι δανεικά;

3. Υπάρχουν πραγματικές προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι απλά πρόσκαιρη απειλή προς τρίτους;

4. Ποιο είναι το κοινωνικό πολιτισμικό DNA των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ;

(...)

1. Πόσο ψηλά;

Ολες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή θα μπορούσε σε επίπεδο πρόβλεψης ψήφου κάλλιστα να αγγίξει το 12,0%. Στην παραπάνω εκτίμηση κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει τη δομή της «Εγγύτητας Ψήφου» του ΣΥΡΙΖΑ όπου περίπου ένα 29,0% (απόλυτο άνω όριο) των πολιτών δηλώνουν ότι θα μπορούσαν «Σίγουρα + Μάλλον» να ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ παράλληλα αυτό το ποσοστό αναλύεται σε 6% «Σίγουρα» (απόλυτο κάτω όριο) και 23% «Μάλλον θα μπορούσα να το ψηφίσω». Είναι εμφανές ότι όλα τα δομικά στοιχεία του «πλάνου» ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά διογκωμένα και πολλά υποσχόμενα. Εξάλλου η προσδοκία / παράσταση νίκης από τους πολίτες (79,3%) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει το ποσοστό του σε ενδεχόμενες εκλογές την επόμενη Κυριακή.

2. Πραγματικά ή δανεικά;

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η συγκεκριμένη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται φυσικά από τους ψηφοφόρους του κόμματος του Σεπτεμβρίου 2007 αλλά και από το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ των αντίστοιχων εκλογών. Το πόσο έντονο είναι δε το παραπάνω φαινόμενο της διαρροής υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό του εκλογικού σώματος το οποίο δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει με ίσες πιθανότητες (Σίγουρα και Μάλλον και τα δύο κόμματα) ΠΑΣΟΚ + ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 14,0% περίπου. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή καρπώνεται μονομερώς την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ (Θετική Εικόνα ΠΑΣΟΚ μόλις 10,8%) χωρίς να εισπράττει ψηφοφόρους από άλλα κόμματα. Επιπλέον ουδείς δικαιούται να ξεχνά ότι το 68,4% των πολιτών δηλώνει πως η δύναμη των μικρών κομμάτων είναι απλά διαμαρτυρία προς τα μεγάλα κόμματα έστω και αν αυτή δεν είναι συγκυριακή αλλά ενδέχεται να έχει μονιμότερο χαρακτήρα. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η σημερινή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία «ενέχυρου - δανείου» από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ακόμα εμφανίζουν στοιχεία τιμωρίας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

3. Προσδοκίες;

Η δύναμη που καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επί του παρόντος έναν μαλακό και εύθραυστο «βλαστό» ο οποίος δεν έχει μετατραπεί σε σκληρό και ανθεκτικό «κορμό». Το τελευταίο πιστοποιείται από το γεγονός ότι 52,1% των πολιτών γενικά και ένα όχι ασήμαντο 47,1% των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερες από αυτά που μπορεί να καταφέρει το κόμμα. Το παραπάνω ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι ένα μη πλειοψηφικό 39,0% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που μπορεί να προτείνει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ο αντίλογος βέβαια θα μπορούσε να είναι ότι το 39,0% δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσοστό για τη φάση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο κόμμα όμως αυτό μένει να πιστοποιηθεί.

4. Ποιο DNA;

Για να καταλάβουμε όμως το βαθμό δυσκολίας που θα έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τη δομή των σημερινών ψηφοφόρων του τόσο ως προς τα δημογραφικά όσο και ως προς τα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται για νεότερους ανθρώπους 18-34 ετών οι οποίοι φθάνουν να δίνουν πρόθεση ψήφου μέχρι και 16,0% στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άτομα ηλικίας 35-54 ετών οι οποίοι κινούνται λίγο πάνω από τον μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου αγγίζοντας το 12,0% (Μέσος όρος Πρόθεσης Ψήφου 10,6%). Κοινωνικά ανήκουν στη Μέσο - Ανώτερη κοινωνικό - οικονομική τάξη και αντίστοιχα στο Ανώτερο - Ανώτατο μορφωτικό επίπεδο. Το σημαντικότερο όμως είναι να σκιαγραφήσουμε αυτό το κοινό μέσα από τις κοινωνικό - πολιτισμικές του αξίες (RISC - Research Institute on Socio cultural Change).

Συγκεκριμένα το DNA των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 9 αξίες στις οποίες υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση από τον Μέσο Ελληνα με ποσοστά μεγαλύτερα του 10% (Δείκτες μεγαλύτεροι του 110).

Προσωπικές Στιγμές (123): Ανάγκη για ανάκαμψη, για χρόνο προσωπικής αυτοσυγκέντρωσης με στόχο την ποιότητα ζωής και το ευ ζην.

Διαφοροποίηση (121): Ανάγκη και ευχή για διαφορετικότητα. Το να δρα κανείς ανεξάρτητα από το τι μπορούν να σκεφθούν οι άλλοι / η μάζα.

Παραβατικότητα / Υπέρβαση (120): Το να κινείται κανείς κόντρα στη μαζική ροή, Πρόκληση.

Κινητικότητα Κουλτούρας (119): Ικανότητα και επιθυμία κίνησης από μία κουλτούρα σε μια άλλη με εύκολη προσαρμογή και ευελιξία.

Κύρος (117): Φιλοδοξία για οικονομική ευρωστία και επιτυχία, ελκυστικότητα και αυτό - επιβεβαίωση.

Πνευματικές Δυνατότητες (116): Πίστη στη διαίσθηση και στην απελευθέρωση των διανοητικών ικανοτήτων για τον εμπλουτισμό της ζωής

Ημουν και εγώ εκεί / Συγκεντρώσεις (113): Επιθυμία να βρίσκομαι εκεί που συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα, ανάγκη να μοιράζομαι εμπειρίες και γεγονότα με πολλούς άλλους ανθρώπους.

Οικολογία (112): Ενεργά προβληματισμένος / σκεπτόμενος για τη Φύση και το Περιβάλλον Σωματική Ευεξία / Εμφάνιση (111): Πίστη στην εξέλιξη και βελτίωση της σωματικής ευεξίας και εμφάνισης ως ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη ζωή.(...)

Σημείωση: (Τα στοιχεία και τα ποσοστά προέρχονται από τις έρευνες που διεξήχθησαν για λογαριασμό κυρίως της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» (φύλλο 17.02.2008) αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» (Δελτίο Ειδήσεων 14.02.2008)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ