ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ετοιμάζει αντίμετρα ενόψει «ανεξαρτησίας»

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσαν χτες Σερβία και Ρωσία, αλλά είναι ειλημμένη η απόφαση για ανεξαρτησία από τους ιμπεριαλιστές την Κυριακή

Οι αλβανικές και... αμερικάνικες σημαίες ετοιμάζονται στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Οι αλβανικές και... αμερικάνικες σημαίες ετοιμάζονται στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Εκ προοιμίου ακύρωσε χτες η σερβική κυβέρνηση τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα. Οποτε και εάν γίνει η κήρυξη ανεξαρτησίας «δε θα έχει την παραμικρή νομική ή δεσμευτική αξία για το Βελιγράδι» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα που επανέλαβε ότι η Σερβία θα θέσει σε εφαρμογή ένα (απόρρητο εν πολλοίς) σχέδιο δράσης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προ βδομάδων συναποφασιστεί με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο ίδιος υπαινίχθηκε μέτρα και πολιτικές που ενδεχομένως ενθαρρύνουν τη διχοτόμηση της επαρχίας λέγοντας πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου «θα παραμείνουν πολίτες της Σερβίας». Σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την επικείμενη αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, τονίζοντας ότι δε θα έχει καμία νομική δεσμευτική αξία για τη Σερβία.

Παράλληλα, Σερβία και Ρωσία (που επίσης αντιτίθεται έντονα στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου) συγκάλεσαν χτες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Βελιγράδι και Μόσχα ζήτησαν από το ΣΑ του ΟΗΕ να ακυρώσουν άμεσα τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Διπλωματικές πηγές θεωρούσαν απίθανη την έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος μετά τη συνεδρίαση του Σώματος...

Παράλληλα, αξιωματούχοι από τα επιτελεία Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας διέδιδαν ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως, χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την εντονότατη αντίθεσή του για τις νέες συνοριακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου «πράξη ανήθικη, άνομη και παράνομη»... Μάλιστα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πούτιν εκτόξευσε βολές εναντίον της ΕΕ για την εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών σε διεθνείς κρίσεις όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας τόσο της Σερβίας, όσο και της Κύπρου.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα ένταση μετά την πολιτική δολοφονία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκ νέου τροφοδότησε την πολιτική ένταση στο Λίβανο η προχτεσινή δολοφονία του Ιμάντ Μουγνίγια, του υπ' αριθμόν δύο ηγετικού στελέχους της «Χεζμπολάχ» στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό...

Μονάδες του λιβανέζικού στρατού αναπτύχθηκαν χτες σε κεντρικές περιοχές της Βηρυτού για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ υποστηριχτών της «Χεζμπολάχ» και του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι που δολοφονήθηκε σαν χτες πριν τρία χρόνια... Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου έγινε η κηδεία του δολοφονηθέντος με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων υποστηριχτών του και παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουνασέχρ Μοτακί. Παράλληλα, Λιβανέζοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν και στην «Πλατεία Μαρτύρων» της Βηρυτού όπου μετέβησαν χιλιάδες υποστηριχτές της φιλοδυτικής κυβέρνησης για να αποτίσουν τιμή στον πριν τρία χρόνια δολοφονηθέντα πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι και για να ζητήσουν την εκλογή νέου Προέδρου (που εκκρεμεί απ' τον περασμένο Νοέμβρη...).

Η δολοφονία του Μουγνίγια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της σιιτικής οργάνωσης στο Λίβανο, Σάγιεντ Χασάν Νασράλα, που κατηγόρησε χτες ευθέως το Ισραήλ ως υπεύθυνο κηρύσσοντας στο Τελ Αβίβ «ανοιχτό πόλεμο». Το Ισραήλ υπέδειξαν επίσης ως αυτουργό της δολοφονίας Μουγνίγια Ιρανοί αξιωματούχοι και ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το όνομα του Ιμάντ Μουγνίγια φιγουράριζε πρώτο στις τρομο-λίστες ΗΠΑ και Ισραήλ. Ηταν ως και πριν δύο χρόνια υπεύθυνος του τμήματος «ειδικών επιχειρήσεων» της «Χεζμπολάχ» και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006. Θεωρούνταν υπεύθυνος για τις απαγωγές δυτικών πολιτών, για επιθέσεις σε πρεσβείες, αεροπειρατείες και μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του '70 και του '80.

Αναβολή ιρανο-αμερικανικών συνομιλιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ μετά τη λεγόμενη ισλαμική επανάσταση του 1979 θα πραγματοποιηθεί στις 2 του Μάρτη καθώς ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αναμένεται να μεταβεί στην ιρακινή πρωτεύουσα και να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, και τον Πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι διμερή θέματα και κοινά προγράμματα.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί στην ιρακινή πρωτεύουσα ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους με θέμα την ασφάλεια στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος σημείωσε ότι το Ιράν τις ανέβαλε για λίγο καιρό και για αδιευκρίνιστο λόγο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συναντήθηκαν 3 φορές το 2007 στη Βαγδάτη για το θέμα αυτό, εν μέσω κατηγοριών των ΗΠΑ ότι το Ιράν υποθάλπει τη θρησκευτική βία στο Ιράκ και στηρίζει εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες, κάτι που αρνείται το Ιράν.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν σε χτεσινή έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο κοντά σε αγορά της συνοικίας Σαντρ Σίτι, σύμφωνα με την αστυνομία. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ενόπλους στο χωριό Ούτζα, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο γυναίκες και έξι μέλη της τοπικής φυλετικής δύναμης γνωστής ως «Συμβούλιο Αφύπνισης» και συνέλαβαν 14 άτομα στο χωριό Σεΐχ Αμπντάλα.

ΚΚΕ
Η ελληνική κυβέρνηση να πει «όχι» στην απόσχιση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε χτες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας:

«Η Σερβία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταγγείλει και να ζητήσει καταδίκη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανύποπτο χρόνο εδώ και χρόνια, βλέποντας την κατάσταση, έχει τοποθετηθεί εναντίον της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Δημοκρατία της Σερβίας, έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την ελληνική κυβέρνηση να πει "όχι", ανεξάρτητα από το αν καθορίζει η ελληνική κυβέρνηση το συνολικό αποτέλεσμα.

Και πρόσφατα, με ανακοίνωσή μας, ζητήσαμε η ελληνική κυβέρνηση να μην τολμήσει, να το πω έτσι, να συμμετάσχει στη στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί λέγεται και κάτι τέτοιο, για να τηρηθεί, υποτίθεται, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Απ' όσο ενημερώθηκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Εξωτερικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου και να υπάρχει άμεση ενημέρωση από την υπουργό Εξωτερικών, από την κυβέρνηση. Συνειδητοποιούμε όλοι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, μπορεί να επιταχυνθούν αρνητικές εξελίξεις, που δεν είναι απλώς αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά περιέχουν το στοιχείο της ανάφλεξης, της σύγκρουσης με αλυσιδωτές συνέπειες για τα Βαλκάνια».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για Αμερικανό πεζοναύτη

TOKIO.--

«Ασυγχώρητο συμβάν» χαρακτήρισε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα, τον πρόσφατο βιασμό μίας 14χρονης Γιαπωνέζας μαθήτριας από 38χρονο Αμερικανό πεζοναύτη στη νήσο Οκινάουα, όπου εδρεύει το 75% των 50.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ιαπωνία. Την επίθεση κατά της μαθήτριας καταδίκασαν τα Δημοτικά Συμβούλια δύο πόλεων της Οκινάουα και ο κυβερνήτης του νησιού, Χιροκάζου Νακαΐμα, που απαίτησε να αναθεωρηθεί ριζικά η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για το καθεστώς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο βιασμός της μαθήτριας, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Τσάταν, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό καθώς δεν είναι το μοναδικό αλλά το τελευταίο απ' τα πιο σοβαρά περιστατικά βίας από τους Αμερικανούς πεζοναύτες στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ