ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Ευρω-πρόστιμο 493 εκατ. ευρώ

Αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θεωρούν μονόδρομο τις πολιτικές της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε χτες πρόστιμο στην ΟΑ διευκολύνοντας έτσι το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα

ICON

Σε άλλη μια «εργολαβική» καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας για την υπόθεση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) προχώρησε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση αφορά δήθεν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την ΟΑ, ύψους 493 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2002 - 2004. Προστίθεται δε σε άλλες καταδικαστικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ εκκρεμούν προς συζήτηση δύο ακόμα υποθέσεις που αφορούν στην εταιρεία. Οι καταδικαστικές αυτές αποφάσεις ερμηνεύονται ως επίδειξη πολιτικής «πυγμής» εκ μέρους των εταίρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες για το μέλλον της ΟΑ. Κάτι που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχουν εκδοθεί τόσες καταδικαστικές αποφάσεις για κανένα κράτος και για καμία υπόθεση. Χώρια ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δε δέχεται τελεσίδικες αποφάσεις του ελληνικού Διαιτητικού Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, το οποίο έχει επιδικάσει υπέρ της ΟΑ περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις οφειλές του κράτους προς την ΟΑ.

Πάντως, η νέα αυτή καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών εξασφαλίζει άλλοθι στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ. Ηδη, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών έσπευσε να δηλώσει: «Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δίνει έμμεσα απάντηση σε όσους... εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η "Ολυμπιακή" δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα». Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για «δίκαιη και βιώσιμη λύση για το μέλλον της "Ολυμπιακής", εντός του 2008», με την αναζήτηση ενός «νέου εταιρικού σχήματος, το οποίο θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα μπορεί να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές». Και επειδή είναι πασιφανές ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον όμιλο της ΟΑ προβλέπει - εκτός των άλλων - και δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και «στην ανάπτυξη ειλικρινούς διαλόγου με τους εργαζομένους με βάση τις ήδη διατυπωθείσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους ίδιους». Σημειώνεται ότι οι «δεσμεύσεις», στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός, είναι οι κυβερνητικές υποσχέσεις ότι «κανένας εργαζόμενος δε θα χάσει τη δουλειά του».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με κοινή τους ανακοίνωση οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Χ. Τσιόκας προειδοποιούν την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να δρομολογήσει σχέδιο διάλυσης και κλεισίματος της ΟΑ. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η "Ολυμπιακή" αποτελεί μια μαύρη τρύπα, μέσα στην οποία όσα χρήματα και αν βάλεις, θα χαθούν. Εγώ έχω κάνει πρόταση ιδιωτικοποίησης της ΟΑ το 1994 και την είχα δώσει στον Α. Παπανδρέου (...) Αυτό που έχει σημασία είναι η εταιρεία να γίνει ιδιωτική, να λειτουργεί με βάση τους κανόνες της αγοράς».

ΠΑΜΕ: «Οχι» στα τελεσίγραφα της ΕΕ

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Οι συντονισμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, επιχειρούν να διαλύσουν την "Ολυμπιακή" και να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα αξιοποιηθεί και η απαράδεκτη απόφαση του "Ευρωδικαστηρίου"».

Το ΠΑΜΕ δεν αναγνωρίζει τα τελεσίγραφα της ΕΕ και του «Ευρωδικαστηρίου» και καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη μέχρι τώρα πορεία και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές που τους πετούν στο δρόμο, αλλά να συντονίσουν τα βήματά τους με τους άλλους εργαζόμενους, να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση, να παλέψουν για την υπεράσπιση της δουλειάς τους, των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους.

«Ο δρόμος για εθνικό αερομεταφορέα που θα είναι κοινωνική περιουσία - καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - περνάει μέσα από ταξικές συγκρούσεις - ανατροπές πολιτικών, νίκη της εργατικής τάξης και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο τότε θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα προς όφελος της τάξης μας και ολόκληρου του ελληνικού λαού».


ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην υπηρεσία των μονοπωλιακών κερδών

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε αίτημα της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (έχει περάσει στον έλεγχο του μεγαλοεπιχειρηματία Μυτιληναίου), όχι μόνο να παράγει ρεύμα για χρήση της ίδιας της επιχείρησης, αλλά και να πουλάει τις ποσότητες ρεύματος που περισσεύουν στο σύστημα της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Καραμανής.

Αναφερόμενος στην προσφυγή της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» στα δικαστήρια (ζητά να μην καταργηθεί η σύμβαση που είχε υπογράψει η ΠΕΣΙΝΕ το 1960 με την οποία υποχρεωνόταν η ΔΕΗ να προμηθεύει την «Αλουμίνιον» με φτηνό ρεύμα και η οποία σύμβαση έληξε τον Απρίλη του 2006), ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε την άποψη πως ακόμα κι αν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ της «Αλουμίνιον» η τιμή θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα δεδομένα της «απελευθέρωσης» των τιμολογίων υψηλής τάσης, που θα γίνει το καλοκαίρι, ώστε να μην είναι κάτω από το κόστος.

Οσον αφορά στο αίτημα της ΡΑΕ από τη ΔΕΗ να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το κόστος παραγωγής ρεύματος για τα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης, αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει στο επόμενο διάστημα και τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις μικρές βιοτεχνικές μονάδες.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στην ΕΕ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αναφέρθηκε και στο πρόστιμο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την «Ολυμπιακή», τονίζοντας:

«Το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για οικονομική ενίσχυση της "Ολυμπιακής" την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σημίτης, πράγμα που θεωρείται παράνομο.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε το εξής ζήτημα: Δεν αναγνωρίζουμε και δεν έχουμε αναγνωρίσει μάλλον ως Κόμμα κανένα δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει γνώμη για το πώς η εκάστοτε κυβέρνηση, το κράτος ενισχύει ή δεν ενισχύει την "Ολυμπιακή".

Τουλάχιστον στη δική μας τη συνείδηση, και έτσι πρέπει να είναι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, μια τέτοια καταδίκη δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση για το πώς χειρίζεται και πώς χειρίστηκε, και η συγκεκριμένη κυβέρνηση και η σημερινή, την υπόθεση της "Ολυμπιακής".

Ας τα δουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι πολλές φορές μέσα στη Βουλή, εδώ θα ήθελα να κάνω και μια συγκεκριμένη αναφορά, γιατί περισσότερο εκεί το ακούμε από το Συνασπισμό, ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει περιοριστικές πολιτικές", "κάνει υποδείξεις", "δεν έχει μια τέτοια ακραία πολιτική", "ο χειρισμός είναι θέμα των κυβερνήσεων". Να το σκεφτούν όλοι εκείνοι που προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της ζωής του λαού, για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν οι εναλλακτικές λύσεις είναι φιλολαϊκές, τότε αυτές θα έρθουν σε σύγκρουση όχι με τα Ευρωδικαστήρια, αλλά με τις συνολικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν οι εναλλακτικές λύσεις δε συναντήσουν την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε σημαίνει τίποτε άλλο, παρά το ότι δεν είναι εναλλακτικές λύσεις».

Οταν λίγο αργότερα, η Αλ. Παπαρήγα έλαβε γνώση του ύψους του προστίμου δήλωσε:

«Το παιχνίδι σήμερα και αύριο θα παιχτεί ως εξής στη Βουλή: Τι είδους υποστήριξη, ας πούμε, της ελληνικής πλευράς υπήρχε στο δικαστήριο. Εκεί θα τσακωθούν. Πήγε, ας πούμε, καλός δικηγόρος, έστειλες όλα τα στοιχεία, πήγες παθητικά, τα κράτησες κρυφά.

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε δεν αναγνωρίζουμε κανένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και ούτε θα μπούμε στη λογική, ούτε μπορούμε να ξέρουμε πώς έγινε η τυπική δικαστική πλευρά. Εμείς θεωρούμε ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε δούλεψαν για να μπει το πρόστιμο, δεν επιδίωξαν το πρόστιμο.

Το πρόβλημα πού βρίσκεται; Στο γεγονός ότι κινήθηκαν με το υποδεκάμετρο με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες βεβαίως έχουν στηρίξει, τις έχουν υπογράψει, δεν επιβλήθηκαν παρά τη θέλησή τους ή εν αγνοία τους. Αυτό είναι το θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ