ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ξύπνησε ο εφιάλτης του '86

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με 6,5 και 6,4 Ρίχτερ χωρίς να σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Κρίσιμο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης επισημαίνει στο «Ρ» ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος

Ρωγμές σε σπίτια και σχολεία προκάλεσε ο χτεσινός ισχυρός σεισμός, κύρια στην περιοχή της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία

Eurokinissi

Ρωγμές σε σπίτια και σχολεία προκάλεσε ο χτεσινός ισχυρός σεισμός, κύρια στην περιοχή της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία
Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και νότια της Μεθώνης, στις 12.09 το μεσημέρι. Ο σεισμός «ταρακούνησε» τη νότια Πελοπόννησο και έγινε αισθητός μέχρι και στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα, ακόμη και στην Αθήνα.

Δύο ώρες αργότερα - στις 14.08 το μεσημέρι - έγινε νέος σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, αναστατώνοντας και πάλι τους κατοίκους της περιοχής. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο - και στις δύο περιπτώσεις - εκτιμάται στα 30 χιλιόμετρα, δηλαδή πρόκειται για επιφανειακό σεισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω ανυπαρξίας ενιαίου δικτύου σεισμογράφων, υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ακριβές μέγεθος του πρώτου σεισμού: Η Πάτρα έδινε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, ενώ σεισμολόγοι έδιναν 6,7.

Στο μυαλό των κατοίκων ξύπνησε ο εφιάλτης του 1986 με το σεισμό των 6 Ρίχτερ και τους 20 νεκρούς και 80 τραυματίες. Ωστόσο, χτες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ και οι ζημιές ήταν ελάχιστες. Οπως έλεγαν οι σεισμολόγοι, αυτό οφείλεται σε δύο παραμέτρους: Αφ' ενός στο γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν επί του θαλάσσιου χώρου και αφ' ετέρου στο γεγονός ότι ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. «Αρκεί να θυμηθούμε τι προκάλεσε ένας πολύ μικρότερος σεισμός, στην Αθήνα, με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ», τονίζει στο «Ρ» ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ρωγμές σε σχολεία

Οι κυριότερες ζημιές αφορούσαν ρωγμές σε σχολικά κτίρια και αλλού. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Κορώνης, έσπασε αγωγός υδροδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση των χωριών Κορώνη, Ακριτοχώρι και Χαροκοπιό.

Τα σημαντικότερα προβλήματα σε σχολικές μονάδες, αφορούν στα δημοτικά σχολεία των χωριών Κάμπου, Αρφαρών, Πεταλιδίου, Κορυφασίου, 1ο Πύλου, Χαροκοπιού, Κορώνης και 6ου Καλαμάτας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, σημειώνεται ότι από το 2005 με τον πρώτο προσεισμικό έλεγχο, είχαν εντοπιστεί προβλήματα και είχαν απαιτηθεί συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες, όμως, ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

Τέλος, μικρορωγμές σε σπίτια, παρουσιάστηκαν στα χωριά της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία.

Ζητούμενο η αντισεισμική θωράκιση

Οι σεισμολόγοι είχαν συστήσει, χτες, στους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε ανοιχτές περιοχές, διότι το ενδεχόμενο μετασεισμών - ακόμη και ισχυρών που να πλησίαζαν τα 6 Ρίχτερ - ήταν ανοιχτό.

Οπως σημειώνει ο Σταύρος Τάσσος, η περιοχή βρίσκεται σε μια «σεισμική διέγερση». Οπως τόνισε, «απ' τη στιγμή που δεν μπορεί να προβλεφθεί το φαινόμενο του σεισμού, το ζητούμενο είναι όταν θα γίνει να είμαστε έτοιμοι, απ' όλες τις απόψεις, να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του».

Οι χτεσινές ισχυρές σεισμικές δονήσεις, είναι οι τελευταίες ενός «μπαράζ» σεισμών, που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου από το Γενάρη. Συγκεκριμένα: Στις 6 Γενάρη, 6,6 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο. Στις 29 Γενάρη, 5 Ρίχτερ, στην Αίγινα. Στις 4 Φλεβάρη δύο νέοι ισχυροί σεισμοί, 5,4 και 5,5 Ρίχτερ σε Αίγιο και Αχαΐα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον έξι αστυνομικών των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Ηρακλείτου, στο κέντρο της Αθήνας, έκαναν χτες το μεσημέρι περίπου 50 άγνωστοι με βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και στη συνέχεια πυροβόλησαν στον αέρα, για εκφοβισμό, πέντε φορές. Λίγο αργότερα έγινε μία σύλληψη ατόμου σε άλλο σημείο που - όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. - είχε στην κατοχή του τρεις βόμβες μολότοφ και πέντε φιάλες βενζίνη.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ νομοθετική διάταξη που παρέχει το δικαίωμα στα παιδιά των αεροπόρων που φονεύτηκαν ή πέθαναν κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής τους υπηρεσίας σε καιρό ειρήνης να εισάγονται στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση. Οι δικαστές έκριναν συνταγματική τη διάκριση υπέρ των παιδιών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε πόλεμο, καθώς και στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ: Η κοπή της πίτας του «Συλλόγου Γονέων και Φίλων Θ.Π. "18 ΑΝΩ"» θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27).

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις αντιστασιακών

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ, το κόψιμο της πίτας του Συνδέσμου.

-- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Μέσης Ανατολής διοργανώνει επίσης σήμερα Παρασκευή 15/2/08 και ώρα 10 το πρωί, τη γενική συνέλευση των μελών της, στην αίθουσα της ΠΟΑΟ(Μαυρομματαίων 12, 3ος όροφος).

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί, αύριο Σάββατο 16/2/08 τη χρονιάτικη συνεστίασή της (και κοπή πίτας) σε οικογενειακή ταβέρνα στην παραλία Ωρωπού Αττικής (δωρεάν για τα μέλη της). Αναχώρηση με πούλμαν ώρα 9 το πρωί, από Αθηνάς (μπροστά στο παλιό Δημαρχείο). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.3249.037.

-- Την Κυριακή 17/2/2008, τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καλαμπάκας της ΠΕΑΕΑ, μαζί με το Σύλλογο Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και το Δήμο Χασίων οργανώνουν, ώρα 11 π.μ., εκδήλωση για την 65η επέτειο της μάχης της Μερίτσας, στο χώρο του μνημείου.

ΠΕΡΑΜΑ
Συμβολική κατάληψη

Συμβολική κατάληψη του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Πέραμα, που βρίσκεται δίπλα από το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 1 Γυμνάσιο, το 1ο Ενιαίο Λύκειο, το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και το Κολυμβητήριο, πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ενιαίου Λυκείου και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος.

Οι γονείς διεκδικούν να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της χωματερής δίπλα από τα σχολεία. Αποτέλεσμα της λειτουργίας της, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, είναι τα παιδιά κατά καιρούς να παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα και τα τρωκτικά να έχουν κατακλύσει τους χώρους των σχολείων.

Ανάκληση εγκυκλίων για τα δάση

Σε ανάκληση τριών εφαρμοστικών εγκυκλίων - μίας επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ - του νόμου 3208/2003, γνωστού και ως «δασονόμου», προχώρησε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ανάκληση έγινε διότι είχαν οδηγήσει «σε νομικό αδιέξοδο». Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι υπήρξε «αδυναμία σύνταξης των δασικών χαρτών, δυσλειτουργία γενικότερα των δασικών υπηρεσιών».

Η έκδοση των συγκεκριμένων εγκυκλίων είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα εξαιτίας μιας σειράς ανακριβειών και αντιφάσεων που περιείχαν, με συνέπεια άλλες δασικές υπηρεσίες της χώρας να τις εφαρμόζουν και άλλες όχι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβρη του 2004 οι δασάρχες καλούνταν με την εγκύκλιο που χτες ανακλήθηκε να επανακρίνουν όλους τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων που είχαν κάνει έως τότε, με βάση τους ορισμούς του νέου νόμου 3208/2003. Δηλαδή, αν ο δασάρχης μιας περιοχής είχε κηρύξει αναδασωτέα μία έκταση βάσει του ορίου 15% συγκόμωσης που όριζε ο παλαιότερος νόμος, θα έπρεπε να επανεξετάσει τις εισηγήσεις του βάσει του ορίου 25% που έθετε ο νέος νόμος. Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με εκείνες τις εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν καθόλη τη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν χρόνων που βρίσκονταν σε ισχύ οι εγκύκλιοι...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Διεκδικούν μεγαλύτερη ασυδοσία στη ρύπανση

Σαν να μην έφτανε που οι βιομήχανοι έχουν αφεθεί πλήρως ασύδοτοι από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ρυπαίνουν και να μολύνουν (απτό παράδειγμα η μόλυνση του Ασωπού), διεκδικούν πλέον και πρωταρχικό ρόλο στη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής!

Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, από τον οποίο ζήτησαν ουσιαστικά να σταματήσει η επιβολή και δημοσιοποίηση προστίμων σε βιομηχανίες που προκαλούν ρύπανση, και, προ πάντων, να δημιουργηθεί ένα εθνικό συμβούλιο βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο ασφαλώς θα έχουν τον πρώτο λόγο και το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, «σε σταθερή βάση θα σχεδιάζει και θα παίρνει αποφάσεις για όλα τα θέματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης»!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι τόσο το Εθνικό Χωροταξικό, όσο και το Ειδικό Χωροταξικό έγιναν δεκτά από τον ΣΕΒ με κάποιες παρατηρήσεις, ενώ ανέφερε ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μην επιβάλλονται και δημοσιοποιούνται τα πρόστιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ