ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ

Ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η υπόθεση με τις «μίζες» της «Ζήμενς». Χτες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης του 2003, του ΠΑΣΟΚ, Β. Μαλέσιος, βγήκε με γραπτή δήλωση να διαχωρίσει το όνομά του από την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης C4i (λέγεται ότι η μίζα της «Ζήμενς» αφορούσε στην προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος), υποστηρίζοντας: «Δεν θα ξαναγίνω ο "αποδιοπομπαίος τράγος" και η "Ιφιγένεια" της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Β. Μαλέσιος είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Δημόσιας Τάξης για «λόγους ευθιξίας» στις 15/04/2003, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», που του απέδιδε εύνοια υπέρ εταιρείας η οποία διεκδικούσε την ανάληψη του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η δημόσια τοποθέτηση του Β. Μαλέσιου ήρθε λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, οι οποίοι ο καθένας για λογαριασμό του επιχείρησαν να διαχωρίσουν τη θέση και το όνομά τους από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας και κατ' επέκταση από την υπόθεση με τις ...«προμήθειες» της «Ζήμενς».

Μάλιστα, χτες, ο Β. Μαλέσιος αφήνοντας αιχμές για τους δυο πρώην υπουργούς δήλωσε ότι παρεμβαίνει «προκειμένου να αποφευχθούν καλόπιστες ή κακόβουλες παρερμηνείες»... Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο «διαγωνισμός προμήθειας του έργου "Ολυμπιακά Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφάλειας (C4i)" δεν εκτελέστηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης», αλλά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο Β. Μαλέσιος, μάλιστα, ανέφερε ότι την «αλήθεια αυτή τη γνώριζαν από τότε οι δημοσίως σήμερα διαπληκτιζόμενοι πρώην υπουργοί». Ο ίδιος παρουσιάζοντας μια σειρά από αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και επιχειρώντας να διαχωρίσει το όνομά του από την υπόθεση έστειλε το μήνυμα προς τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι το κάνει «για όσους εξακολουθούν καλόπιστα ή κακόπιστα να ισχυρίζονται ή αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν ο υφυπουργός Μαλέσιος εκείνος ο οποίος αποφάσισε για την τύχη ενός τέτοιου έργου».

Ο Β. Μαλέσιος δεν ξέχασε να ζητήσει και αυτός με τη σειρά του «στο σκάνδαλο της "Ζήμενς" να ριχτεί άπλετο φως».

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη μιλώντας στη ΝΕΤ για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ανέφερε: «Ο,τι κι αν έγινε στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι άγος, δεν μπορεί να είναι βάρος για το σημερινό ΠΑΣΟΚ»! Το «παρελθόν» λοιπόν δεν μπορεί να ...κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Μ. Δαμανάκη, αφού σήμερα, όπως η ίδια πρόσθεσε, έχει ζητήσει «εξεταστική επιτροπή»!

Νέες αποκαλύψεις

Με συνθηματικές εντολές μεταβίβασης για λόγους ασφαλείας και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη διακίνηση μετρητών μέσα στο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου, κατέβαλλε τις «μίζες» των εκατομμυρίων ευρώ ο γερμανικός κολοσσός «Ζήμενς».

Την αποκάλυψη αυτή για τη διακίνηση του άνομου χρήματος της «Ζήμενς», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», έκανε στην Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος Βαυαρίας υψηλόβαθμο στέλεχος στη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού, με θητεία στα ταμεία «ειδικών αποστολών» και γνώστης του δεύτερου επιπέδου εταιρειών που είχε στήσει η «Ζήμενς» για τις ...χορηγίες πολιτικών κομμάτων που άσκησαν εξουσία, κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγαλοστελεχών δημόσιων Οργανισμών. Η κατάθεση - απολογία του στις γερμανικές αρχές περιέχει λεπτομέρειες για τις διάφορες μεθόδους που εφάρμοζε κατά καιρούς η «Ζήμενς» για τη διακίνηση του άνομου χρήματος. Ο ίδιος εμπλέκεται στη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας C4i των Ολυμπιακών Αγώνων και εμφανίζεται να ελέγχει τις «πληρωμές» από το πλαφόν του 8% του τζίρου της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς». Αποκαλύπτει ότι η μητρική «Ζήμενς» παρέδιδε χρήματα σε δύο τότε κορυφαία στελέχη της θυγατρικής στην Ελλάδα και αναφέρει συγκεκριμένα συνθηματικά εντολών του παραλογιστηρίου της «Ζήμενς» για την αποδέσμευση των «μιζών». Κατά τον ίδιο, στην Ελλάδα «διέρρεαν μεγάλα ποσά σε επίπεδα εκατομμυρίων». Για τον τρόπο που γίνονταν οι «διεκπεραιώσεις» το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ζήμενς» αφηγείται: «Κατ' αρχάς έπρεπε να συμπληρωθεί ένα βασικό χαρτί "προμήθεια για αναθέσεις πελατών", στο οποίο εμφανίζονταν η χώρα ανάθεσης, το έργο, η αξία του έργου, το ποσό της προμήθειας και ο χρόνος πληρωμής. Αυτά τα χαρτιά υπογράφονταν από τον εκάστοτε περιφερειακό διευθυντή του τεχνικού και εμπορικού τμήματος. Μετά ακολουθούσε συγκεκριμένη ειδοποίηση για την αποστολή χρημάτων. Η ειδοποίηση αυτή σήμαινε ότι το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία μας και έπρεπε να καταβληθεί κάποιο ποσό. Τα χρήματα εμβάζονταν σε λογαριασμούς εταιρειών, ανώνυμους ή ονομαστικούς... Επειδή κατά κανόνα επρόκειτο για μεγάλα ποσά, τηλεφωνούσα στην τράπεζα και τους έλεγα να ετοιμάσουν τα χρήματα. Τα παραλάμβανα σε μετρητά και σε μερικές περιπτώσεις τα κατέθετα σε κάποια συνδεδεμένη τράπεζα. Από εκεί εμβάζονταν στο λογαριασμό στο Ινσμπουργκ και σε κάποιες περιπτώσεις μετέφερα μετρητά. Μπορείτε να φανταστείτε ένα εκατομμύριο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου;».

Το μεγαλοστέλεχος της «Ζήμενς» - όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα - παρέδωσε στην Εισαγγελία του Μονάχου εκατοντάδες παραστατικά με πληρωμές για «μίζες» σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ των παραστατικών είναι και αυτά που αφορούν στις «μίζες» για την προγραμματική συμφωνία του ΟΤΕ με τη «Ζήμενς», καθώς και για το C4i.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Καλούνται για εξηγήσεις οι Κλαδάς - Ανδριανός - Αγγέλου

Στη Βουλή καλούνται για εξηγήσεις, σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ο επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ Σ. Κλαδάς, ο Γ. Ανδριανός διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και ο Γ. Αγγέλου διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ), Α. Κακλαμάνης, Ε. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ) και Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ), με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Α. Σταύρου, υπέβαλαν το σχετικό αίτημα, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου επιβάλλουν την πρόσκληση για ακρόαση των παραπάνω στελεχών, «προκειμένου η επιτροπή να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν τη διαφανή λειτουργία τους». Με ανακοίνωσή του, ο ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνεί με το αίτημα και έτσι συμπληρώνονται τα απαραίτητα 2/5 των μελών της επιτροπής, καθιστώντας έτσι, κατά τον κανονισμό της Βουλής, υποχρεωτική την κλήση τους για ακρόαση.

Είναι όμως πιθανό η πλειοψηφία της ΝΔ, προκειμένου να αποτρέψει την κλήση τους, να επικαλεστεί γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι λειτουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι για να εμφανιστούν σε Επιτροπή της Βουλής πρέπει να πάρουν άδεια από τον προϊστάμενο υπουργό τους και εν προκειμένω από τον Γ. Αλογοσκούφη (ο Σ. Κλαδάς) και τον Κ. Καραμανλή (οι Ανδριανός, Αγγέλου).

Στο μεταξύ, συνέχεια στην εκφυλιστική διαδικασία, στην οποία με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει οδηγηθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δίνει η πρόεδρός της Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, καλώντας σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να γίνει ακρόαση των πρώην υπουργών Πολιτισμού Π. Τατούλη και Γ. Βουλγαράκη. Οπως είναι γνωστό, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν προχθές από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καταγγέλλοντας τα εντυπωσιοθηρικά «παιχνίδια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ζήτησαν, δε, την κλήση (με αντίστροφη χρονολογική σειρά) όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού.

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., με χωριστές τους επιστολές προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ζητούν την κλήση μόνον όσων διατέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού (και τον Κ. Καραμανλή) επί κυβερνήσεων ΝΔ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
«Πράσινο φως» για την κατάθεση Νικολιτσόπουλου

Ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί στους διαδίκους της υπόθεσης Ζαχόπουλου η δικογραφία με τις μέχρι τώρα καταθέσεις που έχει πάρει ο ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, ο ίδιος ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, προς το παρόν είναι ιατρικώς αδύνατον να καταθέσει. Αντίθετα, οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως για να καταθέσει ένας άλλος σημαντικός μάρτυρας ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, που νοσηλεύεται στο «Αιγινίτειο» με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η μη κατάθεση πάντως του Ζαχόπουλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ είναι πολύ πιθανή η αποφυλάκιση της ήδη προφυλακισμένης στον Κορυδαλλό πρώην ερωμένης του Ζαχόπουλου, Εύης Τσέκου. Δικαστικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι ο ανακριτής συντάσσει νέα κατηγορητήρια και την ερχόμενη βδομάδα θα στείλει τις σχετικές κλήσεις σε απολογία.

Χτες κατέθεσε στον ανακριτή μία υπάλληλος της τράπεζας «BNP Paribas», στην οποία κατέθεσε το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ ο Θέμος Αναστασιάδης. Για την υπόθεση αυτή κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, τον οποίο ο Αναστασιάδης είχε εμπλέξει στην υπόθεση της κατάθεσης του ποσού, υποστηρίζοντας αρχικά ότι τα είχε πάρει από αυτόν με σκοπό την εξαγορά μετοχών της εφημερίδας. Ο Λασκαρίδης ζητά από τον Αθανασιάδη 2 εκατ. ευρώ. Ο δικηγόρος του εφοπλιστή δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση και τη διακίνηση του συγκεκριμένου ποσού.

Εντός των ημερών αναμένεται να φτάσουν στα χέρια του ανακριτή και τα αποτελέσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ