Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε... εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων
Στο κεφάλαιο Οικονομία - Ανάπτυξη αναγγέλλονται τα ακόλουθα:
- Αξιοποίηση του 3ου ΚΠΣ (2000-2006) για μια ισόρροπη κατανομή της ευημερίας στην Ελλάδα: στα επόμενα 7 χρόνια διατίθενται 15,7 τρισ. δραχμές για να επεκτείνουν τις υποδομές, να στηρίξουν την περιφερειακή ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Το 80% των πόρων του 3ου ΚΠΣ στρέφεται στην περιφέρεια.
Οσον αφορά τη φορολογία εξαγγέλθηκαν:
- Σταδιακή μείωση του ανωτάτου συντελεστή 45% στα Φυσικά Πρόσωπα μέχρι του ποσοστού 40%.
- Προσαρμογή όλων των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας ανά διετία, με βάση τον πληθωρισμό.
- Ενταξη στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα ποσών που αφορούν την εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών από την ελληνική οικογένεια (εκπαιδευτικό λογισμικό, κόστος πρόσβασης στο Internet).
- Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης 40% των μη εισηγμένων Ανωνύμων Εταιριών, προκειμένου να μειωθεί η απόσταση από το συντελεστή φορολόγησης των εισηγμένων Ανωνύμων Εταιριών.
- Ολική εφαρμογή, χωρίς ελάχιστο πλαφόν, στο τέλος της τετραετίας, του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως αυτός προκύπτει από τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
- Εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
- Σταδιακή μείωση των φόρων και των τελών στα ακίνητα.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) από 1.1.2001.
- Δυνατότητα χορήγησης τραπεζικού δανείου σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
Για τους αγρότες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα παρακάτω:
- Χρηματοοικονομικοί πόροι (2000-2006) για επιδοτήσεις προϊόντων 7 τρισ. δρχ. και για την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου 2,5 τρισ. δρχ.
- Μέσα στο 2000 νέα πρόσθετη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας για όλες τις κατηγορίες δανείων κατά 2%.
- Αύξηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου από 40% που είναι σήμερα σε 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 80%.
- Νέα αύξηση 10.000 δρχ. σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων του ΟΓΑ την επόμενη διετία. Μέχρι το τέλος της τετραετίας οι αγρότες θα έχουν πάρει αυξήσεις ισοδύναμες με το ΕΚΑΣ.
- Αύξηση ανωτάτων ορίων των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για όλους τους αγρότες, από 20 εκατ. δρχ. σε 30 εκατ. δρχ. και για τις όμορες εκτάσεις από 40 εκατ. δρχ. σε 72 εκατ. δρχ.
- Αύξηση ανωτάτων ορίων γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για τους νέους αγρότες, από 150 εκατ. δρχ. σε 180 εκατ. δρχ.
- Αύξηση γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών για όλους τους αγρότες από το διπλάσιο στο τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της κλίμακας και μέχρι 40 εκατ. δρχ. από 30 εκατ. δρχ.
- Αύξηση γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τους νέους αγρότες από το τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της κλίμακας στο τετραπλάσιο και μέχρι 180 εκατ. δρχ. από 150 εκατ. δρχ.
- Μετατροπή της ΑΤΕ σε πολυμετοχική εταιρία με κυρίους μετόχους το κράτος, τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς. Τα αγροτικά προμέτοχα ύψους 200 δισ. θα διατεθούν στους αγρότες με έκπτωση 20% κατά τη μετατροπή τους σε μετοχές (όφελος 40 δισ. δρχ.)
- Καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων και ενισχύσεων μέσα στις συμβατικές προθεσμίες. Μετά την πλήρη λειτουργία του αποκεντρωμένου Οργανισμού Ελέγχου και Πληρωμών, κάθε καθυστέρηση θα καταβάλλεται εντόκως.
- Από 1.1.2000 ισχύει η επέκταση και βελτίωση των όρων του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών, με αύξηση του ποσού της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 25%. Στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα μπορούν πλέον να εντάσσονται και οι αλιείς.
- Αύξηση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.1999 και εφεξής. Οι συντελεστές που ισχύουν είναι 5% για τη φυτική παραγωγή, 6% για τη ζωική παραγωγή και 4% για τη δασική και αλιευτική παραγωγή.
Στον τομέα της απασχόλησης οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι οι εξής:
- 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην τετραετία 2000-2004.
- 300.000 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης ανέργων μέσω ΟΑΕΔ και των ΚΕΚ με την αξιοποίηση και των σχετικών χρηματοδοτήσεων της ΕΕ.
- 300.000 θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων.
- Θα διατεθούν 1 τρισ. δρχ. για να μάθουν οι εργαζόμενοι να χειρίζονται νέες τεχνολογίες.
- Ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει να καλύψει την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο. Αυτό σημαίνει μια βελτίωση για 270.000 εργαζόμενους της τάξης των 140.000 δρχ. το χρόνο δηλαδή 10.000 δρχ. το μήνα.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το λεγόμενο κοινωνικό κράτος είναι οι ακόλουθες:
- Κοινωνικός προϋπολογισμός ύψους 45 τρισ. δρχ. για την τετραετία 2000-2004.
- Αύξηση από 1.1.2000 του ΕΚΑΣ κατά 1 ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Το ΕΚΑΣ θα ανέλθει πλέον στις 28.000 δρχ. Η ποσοστιαία αύξηση είναι 30%. Το μέτρο αφορά 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Με την εισοδηματική πολιτική και την αύξηση του ΕΚΑΣ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ από 1.1.2001 διαμορφώνεται στις 152.000 δρχ. και όλες οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ κατά μέσο όρο στις 145.000 δρχ.
- Πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις από 1.1.2001 για οικογένειες με τρία παιδιά:
1. Αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρου για τα παιδιά κατά 20.000 για κάθε παιδί.
2. Η απαλλαγή των γονέων από το τεκμήριο του αυτοκινήτου μέχρι 2000 κ.ε. (14 ίππους) θα ισχύσει και για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω.
3. Το εμβαδόν της κατοικίας της οποίας το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση απαλλάσσεται του φόρου θα αυξηθεί για κάθε παιδί, από το τρίτο και άνω, από 20 τ.μ. που είναι σήμερα σε 30 τ.μ. για κάθε παιδί.
4. Για την απόκτηση κατοικίας από οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, για τον υπολογισμό του εμβαδού της κατοικίας που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας, η επιφάνεια θα προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για κάθε παιδί, αντί για 15 τ.μ. που είναι σήμερα.
5. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από οικογένειες με τρία παιδιά και άνω αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό για κάθε παιδί από 5.700.000 δρχ. σε 10.000.000 δρχ.
6. Για την αγορά οικοπέδου προς ανέγερση πρώτης κατοικίας από τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και άνω αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό από 1.955.000 δρχ. σε 3.000.000 δρχ.
Εμμεση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, την Κυριακή, από τον πρόεδρο της ΝΔ
Η κόντρα Σημίτη - Καραμανλή σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη, κυριάρχησε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που έγινε την Κυριακή, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά έμμεσα για νόθευση της θέλησης του εκλογικού σώματος. Πάντως ο Κ. Καραμανλής, αποσαφήνισε για μια φορά ακόμα ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του θα κινείται στη λογική της συναίνεσης με τις φιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.
Στο εκλογικό αποτέλεσμα επιχείρησε να στηρίξει την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι στις πρόσφατες εκλογές «ο ελληνικός λαός έδωσε την πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας πως «ο λαός έχει φρόνηση, μπορεί να καταλάβει, δεν είναι υποτελής και έκρινε ελεύθερα». Μάλιστα προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώσει εάν αμφισβητεί ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα, τη λειτουργία της Δημοκρατίας; - είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «ο λαός αποφάσισε τρεις φορές συνεχώς να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Συγκριθήκαμε και κριθήκαμε», τονίζοντας προς τη ΝΔ πως «είναι το άκρον άωτο της αλαζονείας όταν μιλάτε για καθεστώς μετά την απόρριψή σας από το εκλογικό σώμα. Πρόκειται για δογματική εμμονή».
Το στίγμα μιας αντιπολίτευσης η οποία χωρίς δισταγμό θα συναινέσει με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που προωθούν την πολιτική της ΟΝΕ, έδωσε με την παρέμβασή του για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στηρίζουμε επιλογές που βρίσκονται στην κατεύθυνση που χαράζει το πρόγραμμά μας. Εναντιωνόμαστε σε ακρότητες και απόπειρες διάκρισης των Ελλήνων και των Ελληνίδων», προσθέτοντας πως «η βασική μας αρχή για συναίνεση και σύνθεση στην κοινωνία και στην πολιτική, υιοθετείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι «η παράταξή μας κατέγραψε ένα ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα στο λαό» χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «παράταξη του μεσαίου χώρου». Οξύς ήταν στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προεκλογική περίοδο, ενώ η παρέμβασή του εκτιμήθηκε ως έμμεση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μαζικές, παράνομες ελληνοποιήσεις», «διανομή δανείων την τελευταία στιγμή», «ύβρεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» και «κομματική διαφήμιση με χρήματα του Δημοσίου, με χρήματα του φορολογούμενου», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην κακοποίηση των κοινοτικών πόρων για προβολή του έργου, αναγκάστηκε να επέμβει». Κατέληξε λέγοντας ότι «για μας αυτά τα θέματα είναι αντικείμενο σοβαρής και διεξοδικής έρευνας» καλώντας την κυβέρνηση «να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστεί για να μην υπάρχει καμία υποψία».
Προσωπικά εγγυήθηκε τη συνέχιση της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής ο αρμόδιος υπουργός
Σε θέση «τοποτηρητή» της συνέχισης της μέχρι τώρα πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και συνολικά της μέχρι τώρα ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, έθεσε τον εαυτό του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, ότι «θα εγγυηθώ προσωπικά τις διαδικασίες συναίνεσης και διαλόγου» με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών «ανανέωσε» την προσήλωσή του στις αποφάσεις του Ελσίνκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στην κατεύθυνση της παρακολούθησης της προσαρμογής της Τουρκίας στο «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», καθώς και της ενίσχυσης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, που χαρακτήρισε «λυδία λίθο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνέδεσε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό, λέγοντας πως «η μη συμμόρφωση της γείτονος χώρας με τις αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελεί μόνιμη πηγή αστάθειας των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Πάντως αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου τάχθηκε υπέρ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη βάση των συμφωνιών Παπούλια - Γιλμάζ, και της συνέχισης της λεγόμενης «συνεργασίας στους τομείς χαμηλής πολιτικής». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «διάλογος δε σημαίνει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε υπαναχώρηση».
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι προϋποθεση ειρήνευσης, σημειώνοντας την εμμονή της κυβέρνησης στη λογική της μετατροπής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε «αιχμή του δόρατος» της πολιτικής της ΕΕ στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για την επερχόμενη συζήτηση στην ΕΕ περί της ανάληψης πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια.