ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Κορυφώνεται η τρομοκράτηση των προσφύγων
  • Νέο τελεσίγραφο - σύμφωνα με πληροφορίες - δίνει διορία 30 ημερών για να ...εξαφανιστούν από την Ελλάδα
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στον καταυλισμό της ντροπής

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στον καταυλισμό
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στον καταυλισμό
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Κραυγή αγωνίας για την τύχη τους απηύθηναν Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες, εξαιτίας του συνεχιζόμενου διωγμού που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία σε βάρος τους από τη Δευτέρα 21 του Γενάρη με στόχο την οριστική εκδίωξή τους από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του Κόμματος, προχτές, Κυριακή στον καταυλισμό - στάβλο όπου διαμένουν.

Οι πρόσφυγες, τρομοκρατημένοι από το ανελέητο κυνηγητό της Αστυνομίας, είτε έχουν φύγει από τον καταυλισμό και κρύβονται στις παρυφές της πόλης σε εγκαταλειμμένα κτίρια και στην ύπαιθρο, είτε βρίσκονται ουσιαστικά όμηροι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.

Λίγο πριν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, πρόσφυγες κατήγγειλαν πως η Αστυνομία συνέλαβε δύο συμπατριώτες τους τη στιγμή που περίμεναν έξω από μια αυτοσχέδια τουαλέτα κοντά στον καταυλισμό. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200 πρόσφυγες και έχουν οδηγηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Στην περιοδεία και κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και των προσφύγων, πέρα από τις πραγματικά άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να διαμένουν, εκφράστηκαν η απόγνωση και ο φόβος αυτών των ανθρώπων για το μέλλον τους.

«Θέλουμε να κυκλοφορούμε νόμιμα»

Μέρα με τη μέρα η τρομοκρατία σε βάρος των προσφύγων εντείνεται. Το κυνηγητό συνεχίζεται...
Μέρα με τη μέρα η τρομοκρατία σε βάρος των προσφύγων εντείνεται. Το κυνηγητό συνεχίζεται...
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σούκουρι, ένας από τους πρόσφυγες που λόγω της γνώσης της αγγλικής γλώσσας έχει τη δυνατότητα της συνεννόησης, «το μόνο που θέλουμε είναι να δώσουν πολιτικό άσυλο σε αυτούς που θέλουν και έγγραφα ώστε να μπορούμε νόμιμα να ταξιδεύουμε, αλλά και έναν χώρο που να μπορούμε για το λίγο διάστημα που θα χρειαστεί να διαμένουμε εδώ, να ζούμε καλύτερα. Μετά το κυνηγητό της Αστυνομίας που θέλει να μας διώξει από εδώ και αφού δεν έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα, δεν ξέρουμε πού θα πάμε, πού θα φάμε, πού θα κοιμηθούμε. Από τη στιγμή που δε μας θέλουν εδώ, γιατί δε μας δίνουν χαρτιά τα οποία θα μας επιτρέψουν να ταξιδέψουμε νόμιμα σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Ξέρετε, άλλωστε, ότι αν δεν είχαμε πρόβλημα στην πατρίδα μας δε θα είχαμε κανένα λόγο να έρθουμε εδώ και να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Από την πλευρά του ο Ν. Καραθανασόπουλος, αφού συμφώνησε με τα αιτήματα των προσφύγων, τόνισε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, πέραν των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για μια ακόμη φορά στη Βουλή υπέρ των δικαιωμάτων τους, θα τους βοηθήσει με τη συνδρομή δικηγόρων για την κατάθεση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου. «Δε θα υπήρχε η ανάγκη του καταυλισμού της ντροπής και της εξαθλίωσης - υπογράμμισε - αν σας είχε δοθεί πολιτικό άσυλο, αν σας εφοδίαζαν με έγγραφα τα οποία θα σας επέτρεπαν να κινηθείτε ελεύθερα στις χώρες προορισμού που επιθυμείτε, κάτι το οποίο εμποδίζει με αποφάσεις της η ΕΕ, τις οποίες υλοποιούν οι κυβερνήσεις της χώρας».

Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο

Μετά το τελεσίγραφο της Αστυνομίας της Πάτρας, που καλεί τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό μέχρι σήμερα, άλλο ένα τελεσίγραφο έρχεται να προστεθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών σε όσους συλλαμβάνονται και δεν απελαύνονται απευθείας.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι που βρίσκονταν στον καταυλισμό, είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες, είχαν οδηγηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Τώρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στην κατοχή τους ένα έγγραφο το οποίο τους διατάσσει να αποχωρήσουν από την Ελλάδα εντός 30 ημερών και παράλληλα τους απαγορεύει τη διαμονή στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας! Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απέλασης...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να δοθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες

Το θέμα του κυνηγητού και της βίαιης απομάκρυνσης των προσφύγων στην Πάτρα, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως αναφέρει, «τα μέτρα αποτελούν στην ουσία πογκρόμ κατά νέων παιδιών καταδιωγμένων από την πατρίδα τους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή και Ελλήνων στρατιωτικών».

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, και παλιότερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί και οι τοπικές αρχές - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την απάνθρωπη μεταχείριση σε βάρος των μεταναστών. Για την εγκατάλειψή τους στο έλεος των δουλεμπόρων και στην αθλιότητα των πρόχειρων παραπηγμάτων, για την ενίσχυση ταυτόχρονα του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Ο μαζικός διωγμός τους και η απαγόρευση εισόδου στο νομό Αχαΐας και Θεσπρωτίας από την αστυνομία, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό μέτρο που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αποτελεί έκφραση της ενιαίας πολιτικής των κρατών - μελών που διαμορφώνουν την Ευρώπη "φρούριο" τόσο ενάντια στους ίδιους τους λαούς των χωρών της, όσο και για να αποτραπεί η είσοδος των ξεριζωμένων προσφύγων».

«Δε θα υπήρχε ανάγκη καταυλισμού ντροπής και εξαθλίωσης αν στους πρόσφυγες είχε αποδοθεί πολιτικό άσυλο και εφοδιάζονταν με έγγραφα, αν μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στις χώρες προορισμού τους», καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ που ρωτά τον υπουργό: Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί άσυλο σε όσους το επιθυμούν, τα απαραίτητα έγγραφα και άδεια παραμονής σε όλους τους πρόσφυγες Αφγανούς, Ιρακινούς, Ιρανούς κ.ά. Αν προτίθεται να δημιουργήσει σύγχρονο και ανθρώπινο χώρο υποδοχής τους.

Μέτρα για καλύτερο... φακέλωμα

Το πώς θα γίνεται καλύτερο... φακέλωμα των αλλοδαπών που ζητούν μια καλύτερη τύχη ή πολιτικό άσυλο στις χώρες της ΕΕ, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ στη Λιουμπλιάνα την περασμένη Παρασκευή.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σύγχρονη τεχνολογία που με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τις θεωρήσεις «παρέχει σαφώς ενισχυμένες δυνατότητες για αποτελεσματικότερο έλεγχο στα σύνορα». Ετσι, χαρακτηρίζεται το φακέλωμα των μεταναστών και των προσφύγων. Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε πως «προτάσεις, όπως η εφαρμογή ενός συστήματος entry-exit (εισόδου - εξόδου) - πρόταση που επεξεργάζεται, ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ή ενός συστήματος αυτόματης επιβεβαίωσης της ταυτότητας, θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ