ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση την Πέμπτη για το πρώτο Λιμάνι

Κάλεσμα πλατιάς συσπείρωσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για λιμάνι 100% περιουσία του λαού

Συγκέντρωση μεθαύριο Πέμπτη 31 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν μια σειρά σωματείων και παρατάξεων του Πειραιά, με σκοπό το συντονισμένο αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας. Την ημέρα της συγκέντρωσης θα απεργούν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, ενώ την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 30 Γενάρη, απεργούν οι μόνιμοι υπάλληλοι όλων των λιμανιών.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, αφού αναφέρονται οι οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει σε όλους τους εργαζόμενους η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τονίζεται ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις «οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την ΟΜΥΛΕ, την Ενωση Λιμενεργατών, πριν αλλά και τώρα, προσπαθούν να κρατήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια ξεκομμένο από τους εργαζόμενους άλλων κλάδων. Αρνούνται το συντονισμό και την κοινή δράση, για να έχουν ανοιχτό το πεδίο για ελιγμούς και υποχωρήσεις. Η τακτική του "διαλόγου", των υποχωρήσεων, της αποδοχής της λογικής της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης, της εργασιακής ειρήνης που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα υπονομεύει τον αγώνα» των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εντείνει τις διαδικασίες της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ. Χτες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, στη διάρκεια συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της ιδιωτικοποίησης, ενώ σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει για το θέμα των λιμανιών η Κυβερνητική Επιτροπή.


ΕΣΚ ΑμΕΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Δεν πάει άλλο μ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική!

Κινητοποιήσεις με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, την Παιδεία και την ανεργία προανήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι αγωνιστικές δυνάμεις των Ατόμων με αναπηρία

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ
Κλιμάκωση των αγώνων τους το επόμενο διάστημα, για να σταματήσουν τώρα οι πληρωμές για θεραπείες, φάρμακα, αναλώσιμα, τεχνικά βοηθήματα και τροφεία για τα σχολεία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά και ενάντια στο νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), μέσω του καταστατικού της συνεδρίου, προανήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ) και η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ.

«Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση που βιώνουμε είναι βάρβαρη. Δεν αντέχουμε άλλο οι γονείς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις θεραπείες που χρειάζονται τα παιδιά μας ή να στερούνται τη φροντίδα που έχουν ανάγκη αν δεν έχουμε να πληρώσουμε», υπογράμμισαν οι γονείς και κηδεμόνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού δεν υπάρχουν δομές για να ενταχθούν, ενώ οι γονείς - καθώς το κράτος μειώνει τις επιχορηγήσεις ειδικών σχολείων - καλούνται να πληρώσουν όλο και ακριβότερα τροφεία. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, για να αναλάβει επιτέλους το κράτος τις ευθύνες του. Για να σταματήσουν οι πληρωμές για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή», τόνισαν οι γονείς που διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 7 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των γονιών και κηδεμόνων έχει προγραμματιστεί και Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 24 Φλεβάρη στην Αθήνα.

«Εχουν φέρει τους νέους ανάπηρους στην εξαθλίωση και την απόγνωση με προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, που ξεπερνάει το 85% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους», τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Νέων Αναπήρων.

Οι αγωνιστές ανάπηροι κατήγγειλαν και το νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η ΕΣΑμεΑ, στις καταστατικές αλλαγές που προωθεί στο συνέδριο στις 2 Φλεβάρη, στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει παραπέρα τους ανάπηρους, αλλά και για να εξοβελιστεί κάθε πιθανότητα να εκφραστεί η αγωνιστική φωνή των αναπήρων στα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Κάλεσαν τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να ακυρώσουν στην πράξη το καταστατικό πραξικόπημα, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγωνιστών αναπήρων το ερχόμενο Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 8.30 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ που θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο.


ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Σπρώχνουν και την καταμέτρηση στους ιδιώτες

Καταγγελία των ταξικών δυνάμεων για το ρόλο της διοίκησης και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης

Να αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο και την καταμέτρηση των παροχών ετοιμάζεται η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπως έχει κάνει και με άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που επί σειρά ετών προωθούν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που στηρίζει η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και ας ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές των δυο παρατάξεων ότι δεν ήξεραν τα περί ανάθεσης της καταμέτρησης σε εργολάβο.

Οπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της επιχείρησης σύστησε επιτροπή για την καταμέτρηση, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων. Η επιτροπή κατέληξε ότι οι εργαζόμενοι στην καταμέτρηση πρέπει να δουλέψουν παραπάνω, παρότι η εργασία τους έχει ήδη εντατικοποιηθεί. Το πόρισμα αυτό συνυπέγραψε και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, με εντολή των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αντί να επιμείνει σε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας να απαιτήσει άμεσα μαζικές προσλήψεις.

Με τον τρόπο αυτό, η συνδικαλιστική πλειοψηφία έστρωσε το δρόμο για την ανάθεση της καταμέτρησης σε εργολάβο (μέσω της ΕΑΠ, στην οποία η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει κατά το 1/3, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες). Η μεθόδευση αυτή έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν με την καθαριότητα, τη φύλαξη και τους εργαζόμενους στο 1022 (τηλεφωνικό κέντρο).

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ στις 23 Γενάρη 2008 ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και «η ανάθεση μέρους της λειτουργίας της καταμέτρησης» στην ΕΑΠ. Τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε, αφού υπήρχαν νομικά κενά, ενώ σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τον πραγματικό ρόλο τους, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας πραγματοποίησαν κατάληψη στην αίθουσα της συνεδρίασης. Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 13 Φλεβάρη, να αγωνιστούν για ΕΥΔΑΠ 100% δημόσια, λαϊκή περιουσία, προσλήψεις, σταθερές εργασιακές σχέσεις.


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απάνθρωπο στοίβαγμα των αρρώστων

Αναπτύσσονται περισσότερα ράντζα απ' τα κρεβάτια για την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών

Τα απίστευτα και - εν πολλοίς απάνθρωπα - αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταγράφονται καθημερινά στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού», η οποία εκτός από τα 20 κρεβάτια αναπτύσσει κι άλλα τόσα ράντζα για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Χτες στην κλινική νοσηλεύτηκαν 44 άτομα -δηλαδή 20 στις κανονικές κλίνες και 24 στα ράντζα - ενώ σήμερα ετοιμάζεται για εφημερία. Υπάρχει όμως και μεγαλύτερο ρεκόρ, όταν στις 23.1.2008 νοσήλευσε 47(!) αρρώστους, ενώ κατά μέσο όρο νοσηλεύονται 35 ασθενείς.

«Η κατάσταση είναι απάνθρωπη», επισημαίνουν το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό», σε κοινό υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας και υπογραμμίζουν: «Οι ασθενείς είναι στοιβαγμένοι σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, ενώ διαμορφώνεται άκρως ανησυχητική κατάσταση και για το λιγοστό κι εξουθενωμένο από την εντατικοποίηση προσωπικό, το οποίο δεν μπορεί να πάρει τα ρεπό και τις άδειές του. Ντρεπόμαστε κι αμφιβάλλουμε για το τι έχει να σημαίνει η λέξη "άνθρωπος"».

Η κατάσταση αυτή, τονίζουν οι εργαζόμενοι, οφείλεται στην αποτυχία της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που εδώ και χρόνια έχει περάσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειο) έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό. Στο Αττικόν 20 ψυχιατρικές κλίνες δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στο Ασκληπιείο και στον Ερυθρό περιμένουν εδώ και 15 χρόνια ν' ανοίξουν 40 κλίνες!

«Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την ψυχιατρική αντιμετώπιση των αρρώστων και ειδικά τα οξέα περιστατικά», τονίζουν το Σωματείο και η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πριν μερικά χρόνια ασθενής είχε δολοφονήσει άλλον ασθενή μέσα στην κλινική. Και το υπόμνημα καταλήγει: «Απαιτούμε να πάρετε επείγοντα μέτρα που ν' αντιμετωπίζουν τις αιτίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ