ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο σοσιαλισμός μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες

Εκδήλωση την Κυριακή διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος

Η νέα γενιά του Νησιού της Επανάστασης διαπαιδαγωγείται στα σοσιαλιστικά, διεθνιστικά ιδανικά

Associated Press

Η νέα γενιά του Νησιού της Επανάστασης διαπαιδαγωγείται στα σοσιαλιστικά, διεθνιστικά ιδανικά
Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης για τα 49 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την Επανάσταση, τις παλιές και νέες επιθέσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, τον αποκλεισμό που θεωρείται ο πιο μακροχρόνιος στην ανθρωπότητα εν καιρώ ειρήνης. Αναφέρθηκε και στα κινήματα αλληλεγγύης και ειδικότερα σε αυτό της Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων είχε ξεσηκωθεί καθώς και για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ο Κουβανός πρέσβης υπογράμμισε πως στις πρόσφατες εκλογές στην Κούβα, όπου πήρε μέρος το 96% του λαού, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δήλωσε την πρόθεση να διατηρήσει και να υπερασπίσει την Επανάσταση. Παράλληλα τόνισε ότι η Κούβα, διατηρώντας την ενότητα του λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τις συνέπειες από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως μόνο ο σοσιαλισμός έχει τη δυνατότητα να ξεπερνά τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ν. Καρανδρέας, ο οποίος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία της Επανάστασης «δε θα αποκτούσε τη σημασία που έχει σήμερα αν η εξουσία παραδινόταν ή κατέληγε στα χέρια αστών πολιτικών ή μετεξελισσόταν σε δήθεν προοδευτική δικτατορία». Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις 2 διακηρύξεις της Αβάνας, στις οποίες αποτυπώνεται η επαναστατική διαδικασία των πρώτων χρόνων και το πέρασμα στη διατύπωση πως η επανάσταση στην Κούβα αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική. Επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ και τις συνεχόμενες επιθέσεις. Τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας που δόθηκε και δίνεται όπου υπάρχει ανάγκη και χωρίς ανταλλάγματα.

Στο βήμα της εκδήλωσης ο πρέσβης της Κούβας
Στο βήμα της εκδήλωσης ο πρέσβης της Κούβας
Η ύπαρξη της Σοσιαλιστικής Κούβας «αποδεικνύει πως η πραγματική ανεξαρτησία κερδίζεται μόνο με τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, μόνο με τη ρήξη με τις καπιταλιστικές δομές», υπογράμμισε. Στη συνέχεια προβλήθηκε ενδιαφέρον βίντεο για τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και τις προσπάθειες που έκανε η Κούβα για να τις ξεπεράσει, ενώ υπήρξε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, οι πρώην πρόεδροι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Ο. Τσουκόπουλος και Δ. Μιτσιμπούνας, καθώς και η Αλίκη Παπαδομιχελάκη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προχωράει ο συντονισμός ενεργειών

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Εκκληση - πρόσκληση προς τις χώρες που συμμετέχουν στην Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA) να συγκροτήσουν «αντιιμπεριαλιστική» στρατιωτική συμμαχία, ένα Συμβούλιο Αμυνας της ALBA για την προστασία χωρών της Λατινικής Αμερικής από πιθανές επιθέσεις των ΗΠΑ, απηύθυνε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στην αυλαία της λήξης των εργασιών της 6ης Συνόδου των χωρών της ALBA, δηλαδή της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

«Ο εχθρός είναι κοινός, η αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε ο Ούγκο Τσάβες, προσθέτοντας ότι «εάν επιτεθούν σε έναν από εμάς θα είναι σαν να επιτίθενται σε όλους». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Τσάβες από το βήμα της Συνόδου: «Προειδοποιώ τον κόσμο: Η αμερικανική αυτοκρατορία καλλιεργεί συνθήκες για την πρόκληση ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα».

Παράλληλα, ο Τσάβες μετά την έγκριση από τη Σύνοδο της ίδρυσης της Τράπεζας της ALBA δήλωσε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί σε 3 μήνες με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. δολάρια.

  • Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν αυτές τις μέρες οι μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν από το έδαφος της Κολομβίας επιθέσεις προς τη γειτονική χώρα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν και με αφορμή τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κολομβία, τελευταία ήταν το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα, που ανησυχούν από την ενίσχυση και το κύρος της Μπολιβαριανής Διαδικασίας και θέλουν να την ανακόψουν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 2 ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Η «κεντροαριστεροδεξιά»... στη θέση της

Την Κυριακή έγιναν βουλευτικές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια - της Εσσης και της Κάτω Σαξονίας - των οποίων τα αποτελέσματα ανέδειξαν αυξομειώσεις σε ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD). Σε δηλώσεις τους οι δύο γενικοί γραμματείς υπογράμμισαν ότι ο «μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχιστεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2009». Αυτό σημαίνει ότι η γενική εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Γερμανίας θα συνεχιστεί αναλλοίωτη ανεξάρτητα από μικροαλλαγές που μπορεί να σημειωθούν στα δύο προαναφερόμενα κρατίδια.

Στην Κάτω Σαξονία, άλλωστε, παρά την απώλεια ψήφων από τη CDU, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Κρίστιαν Βουλφ μαζί με τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» (FDP) έχει πλειοψηφία άνω του 50% και σχηματίζει πάλι κυβέρνηση συνεχίζοντας την έως τώρα πολιτική.

Στο κρατίδιο της Εσσης, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Ρόλαντ Κοχ (χριστιανοδημοκράτης), το κόμμα του απώλεσε 12% των ψήφων του 2003 και συγκέντρωσε το 36,8% ενώ το σύμμαχο FDP 9,4% και οι Πράσινοι 7,6%. Οι ψηφοφόροι της Εσσης με την καταψήφιση του Κοχ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία υποστήριξε τις ξενοφοβικές απόψεις Κοχ.

Οπως εκτιμάται, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Αντρέα Υψηλάντη (ελληνικής καταγωγής), του SPD, πήρε το 36,7% και τώρα αναζητεί τις ανάλογες συμμαχίες για να είναι αυτή που θα κατακτήσει το αξίωμα. Το νεοϊδρυθέν κόμμα της «Αριστεράς» (πρώην Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και διαφωνούντες σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον Οσκαρ Λαφοντέν) έλαβε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στην Εσση 5% και στην Κάτω Σαξονία 7%. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν οδηγήσει σε δηλώσεις των στελεχών της «Αριστεράς», ότι «οι πολιτικές συντεταγμένες άλλαξαν», ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν ενισχυθεί η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που πρεσβεύει αυτό το νέο κόμμα, αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι ο προσανατολισμός της πολιτικής, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, για να υπάρξουν πραγματικά φιλολαϊκές λύσεις.


Θ. Β.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων

ΚΙΤΟ.--

Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα αποτελούν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και η επαναδιαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων με τις μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες.

Στόχος είναι η εξασφάλιση του κρατικού ελέγχου επί των πηγών και των εσόδων ώστε να στηριχτούν τόσο τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Κορέα ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία 45 ημερών για την ολοκλήρωση των επαναδιαπραγματεύσεων των όρων των συμβολαίων με τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Εκουαδόρ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πέθανε ο εγκληματίας Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Με όλες τις τιμές ενός πρώην ηγέτη κράτους κηδεύτηκε χτες στο Σόλο της κεντρικής Ιάβας ο Ινδονήσιος πρώην δικτάτορας Σουχάρτο. Εξέπνευσε την Κυριακή σε ηλικία 86 χρόνων, έχοντας προκαλέσει μερικά από τα στυγερότερα (πολιτικά και όχι μόνον...) εγκλήματα στη νεότερη ιστορία όχι μόνον της χώρας του, αλλά και διεθνώς: Οπως η σφαγή έως και 1.000.000 Ινδονήσιων κομμουνιστών στα μέσα της δεκαετίας του '60, ή η συντριβή αυτονομιστικών κινημάτων σε διάφορα σημεία της Ινδονησίας με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ή η καταλήστευση των κρατικών ταμείων και η καταδυνάστευση της εργατικής τάξης επί τρεισήμισι δεκαετίες... Αποτέλεσμα; Ο άνθρωπος που στήριξε επί δεκαετίες την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέχρις ότου εκδιώχθηκε από το λαό το Μάη του 1998, καταγράφηκε αργότερα ως ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο, που ποτέ δε δικάστηκε για τα αναρίθμητα ειδεχθή εγκλήματά του. Η περιουσία που κληρονομεί η πολυμελής και εξίσου διεφθαρμένη οικογένειά του ανέρχεται σε δεκάδες δισ. δολάρια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ