ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απόφαση - «χαστούκι» στον Ε. Γιαννόπουλο

Απορρίφθηκε ως μη νόμιμη αίτηση του πρώην υπουργού για κατάσχεση του βιβλίου του Γ. Μανδίκου που αναφέρεται στην κατοχική του δράση

Ο Ε. Γιαννόπουλος στη δίκη του Θ.Κατριβάνου
Ο Ε. Γιαννόπουλος στη δίκη του Θ.Κατριβάνου
«Κόλαφο» για τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει την αίτησή του για κατάσχεση του βιβλίου του Γ. Μανδίκου, με τίτλο «Εγώ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», που αναφέρεται στην κατοχική δράση του τέως υπουργού, «φιλοξενώντας» και τα έγγραφα ντοκουμέντα που έχει καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου, σε Επίκαιρες Ερωτήσεις και Ερωτήσεις του προς τον πρωθυπουργό.

Να θυμίσουμε πως ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης εκτός από τον Γ. Μανδίκο «μοίρασε» ακόμα μηνύσεις και αγωγές («μνημεία» αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας) στο «Ριζοσπάστη», στο περιοδικό «Νέμεσις», στον Θ. Κατριβάνο, ενώ είχε ζητήσει και την άρση της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου, προκειμένου να μηνύσει και αυτόν! Υπήρξε δε ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης μεταπολιτευτικά που, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, επιχείρησε να πληγώσει ανεπανόρθωτα την ελευθεροτυπία με τη μήνυσή του εναντίον του «Ρ», επειδή δημοσίευσε καταγγελίες του Θ. Κατριβάνου σχετικά με την κατοχική του δράση. Αυτή του η ενέργεια πυροδότησε σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις και μια θύελλα καταδικαστικών μηνυμάτων.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος απαγορεύεται να επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης, η οποία κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μετά από παραγγελία του εισαγγελέα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους όμως δεν εντάσσεται η προσβολή της προσωπικότητας.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου διαβάζουμε: «Ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, έγγραφα και διά μέσου του Τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του κράτους. Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται».

Και στη συνέχεια: «Οι διατάξεις του Συντάγματος προστατεύουν την ελευθερία εκφράσεως και διαδόσεως των στοχασμών και απαγορεύουν την κατάσχεση, τη λογοκρισία ή κάθε άλλο ισοδύναμο προληπτικό μέτρο σε βάρος του Τύπου, που και ρητώς αναγνωρίζεται ελεύθερος. Η ελευθερία αυτή, ιδίως όταν ασκείται διά του τύπου, δεν ενδιαφέρει μόνο σαν ατομικό δικαίωμα, αλλά λειτουργεί παράλληλα και σαν πολιτικό δικαίωμα, αφού διευκολύνει τον ελεύθερο σχηματισμό και την αυθεντική εκδήλωση της πολιτικής βούλησης του λαού και από την άποψη αυτή αποβαίνει στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος και η προστασία της ενδιαφέρει όχι μόνο το άτομο που την εκφράζει, αλλά και τους αποδέκτες, με τον επηρεασμό της γνώμης των οποίων ολοκληρώνεται, η κατοχύρωση δε του δικαιώματος αυτού ενισχύεται με την απαγόρευση της κατάσχεσης, με την οποία εξομοιώνεται και κάθε άλλος τρόπος παρεμπόδισης της κυκλοφορίας εντύπου, που κάμπτεται μόνο στις περιοριστικά απαριθμούμενες περιπτώσεις του άρθρου 14 παρ. 3 του Συντάγματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώνεται πως «εκ του γεγονότος ότι η ελευθεροτυπία, ως θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, έχει το προβάδισμα έναντι του έννομου αγαθού της προσωπικότητας, από το οποίο είναι αξιολογικώς υπέρτερη, γίνεται, ειδικά για τα βιβλία που έχουν ήδη εκδοθεί και κυκλοφορήσει, πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον, οι οποίες υποχωρούν μπροστά στο γενικότερο συμφέρον της ελευθερίας του Τύπου. Ετσι, σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας που επήλθε με ανακριβείς ειδήσεις που έχουν περιληφθεί σε βιβλίο που έχει εκδοθεί δεν είναι δυνατή ούτε η άρση της προσβολής ούτε η παράλειψή της στο μέλλον, αφού αυτό θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με την κατάσχεση του βιβλίου ή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας του, πράγμα όμως που είναι κατ' αποτέλεσμα ταυτόσημο με την κατάσχεση, η οποία απαγορεύεται».

Κατόπιν όλων αυτών το δικαστήριο κρίνει μη νόμιμη την αίτηση του Ε. Γιαννόπουλου για παύση της κυκλοφορίας και διάθεσης του βιβλίου, καθώς και επιβολής χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης του Γ. Μανδίκου και την απορρίπτει.

«ΟΔΟΣ ΠΑΥΛΩΦ 22»
Ενα πολιτικό μυθιστόρημα για τον Ν. Ζαχαριάδη

Παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γ. Λεονταρίτη

Το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Λεονταρίτη «ΟΔΟΣ ΠΑΥΛΩΦ 22» παρουσίασαν χτες, σε εκδήλωση στην αίθουσα στην ΕΣΗΕΑ, ο εκδοτικός οίκος « ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», ο συγγραφέας, ο πανεπιστημιακός Π. Πετρίδης, ο γιος του Ν. Ζαχαριάδη, Σήφης Ζαχαριάδης και ο γιος του Κ. Καραγιώργη, Αλέξης Γυφτοδήμος - Καραγιώργης.

Το βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε ιστορικές πηγές γύρω από τη ζωή του Ν. Ζαχαριάδη, κατά το διάστημα που ο τελευταίος ήταν εξορία στο Σουργκούτ της Σιβηρίας. Συγκεκριμένα, περιγράφεται η περιπέτεια ενός νεαρού δημοσιογράφου, που ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι στα χρόνια της χούντας και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στη Σιβηρία, προκειμένου να συναντήσει τον πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ιδέα γι' αυτό το μυθιστόρημα δόθηκε στον συγγραφέα, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, όταν διάβασε το βιβλιαράκι του Αχ. Παπαϊωάννου «Η διαθήκη του Ν. Ζαχαριάδη».

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο εκδότης Αγγ. Σιδεράτος ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με μια μεγάλη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων ηθοποιών. Ακόμη, εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του στο ΚΚΕ για τη βοήθεια που έχει δώσει σε εκδοτικές πρωτοβουλίες του «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ», ώστε να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Απ' αφορμή το βιβλίο, το ενδιαφέρον των ομιλητών επικεντρώθηκε κυρίως στη συνάντηση του Σήφη Ζαχαριάδη και του Αλέξη Καραγιώργη και υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο των παθών του παρελθόντος που δίχασε τον κόσμο της Αριστεράς, για να μπορέσουν να αναζητηθούν εκείνες οι κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή συντηρητική λαίλαπα. Για να δοθεί απάντηση στους ποικιλώνυμους «εκσυγχρονιστές», που χαίρονται, πανηγυρίζουν και σαρκάζουν για την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Λεονταρίτης. Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε και ο Αγγ. Σιδεράτος, τιμώντας, όπως είπε, «τη μακρά αγωνιστική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος από το 1918 μέχρι σήμερα».

Την ανάγκη να προσεγγίζεται η ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα με νηφαλιότητα, χωρίς μίση και πάθη, υπογράμμισαν, στις παρεμβάσεις τους, οι Σ. Ζαχαριάδης και Αλ. Καραγιώργης, δίνοντας, μάλιστα, συμβολικά τα χέρια στο τέλος της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος παραβρισκομένων. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Μάκης Κοψίδης.

Για την εκλογική συμπεριφορά των λαϊκών στρωμάτων

«... το καθολικό εκλογικό δικαίωμα αποτελεί δείκτη ωριμότητας των διαφόρων τάξεων στην κατανόηση των καθηκόντων τους...» (ΛΕΝΙΝ)

Ξεκινώντας από την επισήμανση αυτή του ΛΕΝΙΝ ότι κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δείκτη ωριμότητας της ταξικής συνείδησης και ταυτόχρονα δείκτη ξεπεράσματος των εμποδίων που βάζει η άρχουσα τάξη της χώρας στο να εκφραστεί πιστότερα η λαϊκή θέληση, θα προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε ορισμένες πλευρές της εκλογικής συμπεριφοράς (κύρια τους παράγοντες διαμόρφωσης) των λαϊκών στρωμάτων.

1. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στις πρώτες της εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνει πέρα από τα άλλα ότι αυτό δε διαμορφώνεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου (όσο και σημαντικό ρόλο αν παίζει αυτή), αλλά και την αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή δυσαρέσκεια (καθώς επίσης και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων κ. ά.) και στην επιλογή ψήφου. Τονίζει μάλιστα την ανάγκη «... να συνυπολογιστούν και να βγουν διδάγματα για τη δουλιά μας, παίρνοντας υπόψη τους γενικότερους και μονιμότερους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης...».

2. Οι εκλογές της 9ης Απρίλη απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αυτές, στα πλαίσια του καπιταλισμού, ούτε ελεύθερα διεξάγονται, ούτε αβίαστα. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας (που δε δίστασε αρκετές φορές να καταργήσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν εκτιμούσε ότι κινδύνευαν τα συμφέροντά της) έχει τεράστια εμπειρία και μέσα για να χρησιμοποιεί και διευθύνει επιδέξια το μηχανισμό που λέγεται εκλογές στο σύνολό του. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποβάθμιση του ρόλου του Αστικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού (και της ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση) που μετατρέπεται πια σε «βιτρίνα» ή σε «φλύαρη εταιρία» όπως τόνιζε ο ΛΕΝΙΝ, που απομακρύνεται από τους πραγματικούς μοχλούς εξουσίας.Με βάση τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που έχει την οικονομική εξουσία έχει την ιδεολογική κυριαρχία και ταυτόχρονα ασκεί την πολιτική εξουσία μέσω των κομμάτων που υπηρετούν το σύστημα. Ο πρώτος λοιπόν παράγοντας που διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση (και κατ' επέκταση την πολιτική - εκλογική συμπεριφορά) των λαϊκών μαζών είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Αυτές δημιουργούν σε πρωτογενές επίπεδο (αυθόρμητα) πλαστή συνείδηση στους εργαζόμενους για την κοινωνική - πολιτική πραγματικότητα. Ετσι δίνεται η πρώτη εξήγηση γιατί οι εργαζόμενοι ψηφίζουν τα κόμματα των αφεντικών τους. Πάνω σε αυτή τη βάση το αστικό κράτος (που ας μην ξεχνάμε είναι το πρώτο κόμμα της άρχουσας τάξης), με τους μηχανισμούς που διαθέτει, διαμορφώνει τη συνείδηση των εργαζομένων γενικά, αλλά και την εκλογική τους συμπεριφορά. Μηχανισμοί, τόσο οικονομικοί, όσο και ιδεολογικοί, αλλά και καταστολής. Μηχανισμοί, που αξιοποιούνται στο έπακρο από τα αστικά κόμματα τόσο πριν (κυρίως) όσο και κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου.

3. Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται είναι πολύμορφοι (εκπαίδευση, ΜΜΕ, Εκκλησία κ.ά.) και μάλιστα από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας. Αυτοί καλλιεργούν αντιλήψεις, πρότυπα, συμπεριφορές (π.χ. παθητικότητα, μοιρολατρία, ατομισμός, αντικομμουνισμός κ.ά.). Ιδιαίτερο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ. Να θυμηθούμε ότι από αυτά ήταν σταθερά αποκλεισμένο το ΚΚΕ, ενώ όποτε γινόταν αναφορά σε αυτό, αυτή ήταν αποσπασματική και κυρίως συκοφαντική. Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε και στην προεκλογική περίοδο, όπου πάνω από το 90% των ενημερωτικών εκπομπών τους ήταν αφιερωμένες στα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), χωρίς να παραβλέπεται τι ζητήματα περνούσαν από το υπόλοιπο πρόγραμμά τους. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ακόμη την επίδραση των κατασταλτικών μηχανισμών που επηρεάζουν πολύμορφα τη συνείδηση (και την εκλογική στάση) των λαϊκών στρωμάτων. Η τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς (με τον κίνδυνο της απόλυσης), η χρήση των ΜΑΤ (π.χ. τα σκασμένα λάστιχα των τρακτέρ και τα «αγροτοδικεία» δεν προκαλούν μόνο οργή, αλλά και φόβο, αναδίπλωση), το πολυπλόκαμο σύστημα εκβιασμών και πιέσεων σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών του πληθυσμού παίζουν το ρόλο τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να μην ξεχνάμε ακόμη και τους άλλους μηχανισμούς που διαθέτει το αστικό κράτος για να νοθεύει τη λαϊκή έκφραση, όπως ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, οι οικονομικοί μηχανισμοί (π.χ. ρουσφέτι, πολυδάπανες εκλογικές καμπάνιες, παροχολογία, που σε συνθήκες όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων φαντάζει σαν... βάλσαμο κ.ά.).

4. Η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, η ίδια η κρίση του συστήματος από μόνη της δεν οδηγεί στην αλλαγή συνείδησης, σε μαζική λόγου χάρη υπερψήφιση του ΚΚΕ.Επιδρά αντιφατικά, δημιουργώντας δυνατότητες, αλλά και πρόσθετες δυσκολίες. Για παράδειγμα, η όξυνση της ανεργίας σε συνθήκες μάλιστα κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων διεθνώς, εκτός από την αγανάκτηση που προκαλεί, γίνεται και συχνά κριτήριο ψήφου υπέρ των αστικών κομμάτων που υπόσχονται στους ανέργους και στις οικογένειές τους κάποιες «λύσεις» έστω και προσωρινές (π.χ. συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, 5ετίας στο στρατό κ.ά.).

5. Σαν Κόμμα αγωνιζόμαστε για την όσο το δυνατόν στα καπιταλιστικά πλαίσια γνησιότερη έκφραση (χωρίς αυταπάτες για τα όρια αυτής) της λαϊκής θέλησης στις εκλογές. Ο αγώνας μας αυτός εντάσσεται στην προσπάθεια απαλλαγής των εργαζομένων από την αστική ιδεολογία και στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, στην κατεύθυνση δημιουργίας των υποκειμενικών συνθηκών για την αλλαγή της κοινωνίας. Να θυμηθούμε εδώ, αυτό που τόνιζε ο ΛΕΝΙΝ: «... οι άνθρωποι ήταν και θα είναι πάντα τα απλοϊκά θύματα της απάτης και της αυταπάτης της πολιτικής, όσο δε μάθουν να αναζητούν πίσω από τις διάφορες ηθικές, θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές φράσεις, διακηρύξεις, υποσχέσεις, τα συμφέροντα τούτων ή εκείνων των τάξεων...». Από αυτή την άποψη και από τούτη την εκλογική μάχη επιβεβαιώθηκαν ορισμένα βασικά ζητήματα για τη δουλιά μας όπως:

- Η ύπαρξη ΚΟΒ σε κάθε χώρο συμβάλλει καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα (οι ψήφοι δεν έρχονται απλά και μόνο από τη γενικότερη πολιτική μας επιρροή). ΚΟΒ που όλο το προηγούμενο διάστημα διατηρεί σταθερούς, αγωνιστικούς δεσμούς με τον κόσμο, που σταθερά και ολοκληρωμένα παρεμβαίνει ιδεολογικά - πολιτικά στο λαό( πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη), αλλά και στους μαζικούς φορείς της περιοχής. ΚΟΒ σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη αγώνων σε ταξική κατεύθυνση και στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στην κατεύθυνση αυτή. ΚΟΒ που αυξάνει σταθερά τα μέλη της, που λειτουργεί με βάση τις αρχές μας, που αξιοποιεί σε καθημερινή βάση όλα τα μέλη της, αλλά και τους οπαδούς που βρίσκονται γύρω της.

- Η ανάγκη ολοκληρωμένης προβολής του άλλου δρόμου που προτείνουμε σαν διέξοδο στην ελληνική κοινωνία, η ανάγκη προβολής των αξιών, οραμάτων μας, της ιστορικής προσφοράς του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε, της αναγκαιότητας και ταυτόχρονα της ρεαλιστικότητας αλλαγής της κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Ταυτόχρονα μαζί με αυτό η ουσιαστική προπαγάνδιση, αλλά και κυρίως η καθημερινή προσπάθεια για τη δημιουργία στην πράξη των προϋποθέσεων του ΜΕΣΟΥ για την επίτευξη των παραπάνω, της δημιουργίας δηλαδή του ΑΑΔ Μετώπου Πάλης.


Αλέκος ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα Πολιτικής Δίωξης «Δημοκρατική Μέριμνα», απευθυνόμενη σ' όλους τους Ελληνες δημοκράτες, υπογραμμίζει τα παρακάτω:

Αξιότιμοι κύριοι,

Πραγματοποιώντας και φέτος την πασχαλινή μας οικονομική εξόρμηση, προς άντληση πόρων για την ενίσχυση των θυμάτων πολιτικών διώξεων που περιθάλπουμε, για τις γιορτές του Πάσχα που έρχονται, απευθυνόμαστε πάλι σε σας, που χρόνια τώρα ενισχύετε την προσπάθειά μας.

Οπως σας είναι γνωστό, από την πολύχρονη επαφή μας μαζί σας υπάρχουν ακόμα πολλοί αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, αλλά και άλλα θύματα πολιτικών διώξεων, που κατά τη διάρκεια των πολύχρονων αγώνων τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία έχασαν τις δουλιές τους, την υγεία τους από τις τρομακτικές διώξεις που δέχτηκαν, με συνέπεια σήμερα - όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό - να στερούνται κάθε πόρου ζωής και ασφαλιστικής κάλυψης και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σε βαθιά πλέον γεράματα.

Δυστυχώς, η υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ετσι το βάρος της περίθαλψής τους έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια το Σωματείο μας, που με πενιχρά οικονομικά μέσα προσπαθεί να καλύψει τις πολλές ανάγκες τους, με μικρά οικονομικά βοηθήματα και παροχή στοιχειώδους φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης σε μηνιαία βάση.

Το χρέος αυτό, που επί χρόνια εκπληρώνει η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», απαιτεί οικονομικούς πόρους, που με τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Γι' αυτό και για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των εορταστικών ημερών του Πάσχα οργανώνουμε και εφέτος την καθιερωμένη πασχαλινή οικονομική εξόρμηση.

Είναι καταστατικό χρέος μας να μην αφήσουμε κανέναν από τους ανθρώπους που περιθάλπουμε χωρίς ένα πιάτο ζεστό φαγητό, χωρίς μια ανθρώπινη ζεστή παρουσία. Είναι χρέος μας επιτακτικό έως ότου τουλάχιστον η πολιτεία εκπληρώσει το δικό της χρέος, αποκαθιστώντας τους υλικά και αίροντας μία πελώρια αδικία εις βάρος τους.

Αναγγέλλοντάς σας μ' αυτό το γράμμα μας την εξόρμησή μας αυτή, σας ζητάμε να μας συμπαρασταθείτε και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να μας προσφέρετε τη δυνατότητα να καλύψουμε - όσο είναι δυνατό - τις γιορταστικές ανάγκες του Πάσχα, των ανθρώπων που περιθάλπουμε, εκπληρώνοντας έτσι όχι μόνο ένα ανθρωπιστικό, αλλά και ένα δημοκρατικό χρέος.

Με τη βεβαιότητα ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει από μέρους σας πρόθυμη ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και σας ευχόμαστε καλό Πάσχα.

Με πολλή τιμή

Ο πρόεδρος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Η γεν. γραμματέας

ΔΑΝΑΗ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/480210/14.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας. Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.
  • Στις 23.15 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Γ' Εθνικής κατηγορίας Ακράτητος - Νίκη Βόλου.
Αύριο η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Ξεκινά το Σάββατο η τριήμερη συζήτηση επί των προεκλογικών δηλώσεων

Στο Κοινοβούλιο επικεντρώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες το μετεκλογικό πολιτικό ενδιαφέρον, με κορυφαία στιγμή την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα.

Αύριο Πέμπτη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής, θα τελεστεί η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, ενώ μεθαύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής καθώς και των υπολοίπων τεσσάρων αντιπροέδρων του Σώματος. Οπως έχει ανακοινωθεί, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει εκ νέου για τη θέση του Προέδρου τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη, όπου θα ανακοινωθούν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες δύο μέρες, θα πάρουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και υπουργοί και βουλευτές. Να υπενθυμίσουμε ότι η καινούρια Βουλή είναι αναθεωρητική και έτσι στην πρώτη της σύνοδο (η λήξη της οποίας θα καθοριστεί με απόφαση του προεδρείου) υποχρεούται να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές κρίθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης της προηγούμενης Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ