ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 19 ΑΠΡΙΛΗ

1882: Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος. Βρετανός φυσιοδίφης. Οι παρατηρήσεις που έκανε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ν. Αμερική και στον Ειρηνικό Ωκεανό τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα είδη των ζώων δεν παραμένουν ίδια, αλλά μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Στο σημαντικότερο έργο του «Περί της γέννησης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής» (1859) διατύπωσε τη θεωρία της καταγωγής των ειδών, η οποία έτυχε γενικής αναγνώρισης, και επίσης θεμελίωσε τη θεωρία της φυσικής επιλογής που εξηγεί πώς δημιουργούνται τα είδη.

1775: Αρχίζει ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία

«Η Αμερική γκρεμίζει τον αφέντη της» (τον Αγγλο βασιλιά Γεώργιο Γ`). Αγγλική γκραβούρα του 1779
«Η Αμερική γκρεμίζει τον αφέντη της» (τον Αγγλο βασιλιά Γεώργιο Γ`). Αγγλική γκραβούρα του 1779
Στις 19 Απρίλη 1775 αρχίζει ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία μεταξύ των αποίκων της Βόρειας Αμερικής και των αγγλικών στρατευμάτων. Τη μέρα αυτή γίνονται δυο μάχες, στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ, που καταλήγουν σε νίκη των εξεγερμένων. Οι Αγγλοι υπολογίζεται ότι έχασαν το ένα τρίτο των δυνάμεών τους στις συγκρούσεις. Τα γεγονότα αυτά ήταν το σύνθημα για να πάρει παντού ο λαός τα όπλα. Ετσι, ο αγώνας των αποίκων για την αποτίναξη των δεσμών της αγγλικής τυραννίας μπαίνει στο κρισιμότερο στάδιό του, το οποίο τελειώνει το 1783 με τη συνθηκολόγηση της Αγγλίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Βασική προϋπόθεση για να συγκρουστούν οι βορειοαμερικανικές αποικίες με την Αγγλία ήταν να αναπτυχθεί σ' αυτές ο καπιταλισμός. Η αμερικανική επανάσταση είναι ένα γεγονός ιστορικά νομοτελειακό που το προετοίμασε όλη η προηγούμενη ανάπτυξη των αποικιών. Αμεση αιτία που προκάλεσε το μαζικό κίνημα εναντίον της μητρόπολης την 7η δεκαετία του 17ου αιώνα και αμέσως ύστερα στα 1775 την επανάσταση, ήταν η πολιτική της έντονης βίας και καταπίεσης που άρχισε να εφαρμόζει η Αγγλία στις αποικίες μετά τον επταετή πόλεμο.

Η αγγλική αστική τάξη, αφού κατάφερε να ξεμπερδέψει με τη Γαλλία, το βασικό της ανταγωνιστή στη Βόρεια Αμερική, στράφηκε προς τη νέα πηγή κινδύνων για τα συμφέροντά της, την ανερχόμενη αμερικανική αστική τάξη, η οποία ζητούσε την οικονομική της ανεξαρτησία.

Η «αντίστροφη μέτρηση» άρχισε το 1763 όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε τον περαιτέρω αποικισμό των δυτικών περιοχών και στη συνέχεια (1764) επέβαλε δασμούς σε σειρά προϊόντων που εισάγονταν στις αποικίες. Παράλληλα ενισχύθηκαν σημαντικά τα αγγλικά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των αποίκων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιβολή του «φόρου χαρτοσήμου». Ο ξεσηκωμός των αποίκων οδηγεί στην κατάργηση του φόρου το 1766.

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία των βορειοαμερικανικών αποικιών σφραγίζεται από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συνέταξε ο Τόμας Τζέφερσον και εγκρίνεται από το Κογκρέσο στις 4 Ιούλη του 1776. Είναι ένα αντιφεουδαρχικό μανιφέστο, όπου διακηρύσσονται οι δημοκρατικές και αστικοδημοκρατικές ελευθερίες, η ισονομία, η κυριαρχία του λαού και το δικαίωμά του να αλλάζει τη μορφή του πολιτεύματος.

Καιρός

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και αργότερα στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 9-24, στα νησιά από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών, κυρίως τις απογευματινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-24 βαθμούς.

ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ της συναίνεσης και συνεννόησης με την κυβέρνηση και την προσέγγιση του λεγόμενου μεσαίου χώρου, αναμένεται να επιβεβαιώσει ο Κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σελίδα 6)

Ο ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ πόλεμος μεταξύ των τάσεων στον Συνασπισμό καλά κρατεί, χωρίς καμία εκεχειρία να διαφαίνεται στον ορίζοντα μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Ιούνη (σελίδα 6)

ΑΛΛΑΓΗ ηγεσίας χτες στην πολυεθνική ΚΦΟΡ, με τον απερχόμενο διοικητή, Γερμανό στρατηγό Κλάους Ράινχαρντ να παραδίδει τη σκυτάλη στον Ισπανό αντιστράτηγο και διοικητή της «Ευρωπαϊκής Δύναμης» (ΓΙΟΥΡΟΚΟΡΠΣ), Χουάν Ορτούνο (σελίδα 10)

ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ βρέθηκε, μετά το Λονδίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Β. Πούτιν, όπου είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, για θέματα οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών και, κυρίως, για την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία (σελίδα 10)

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των οικοδόμων, που διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικών διμερών συμβάσεων εργασίας με τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε εργοτάξια της Αττικής, είχε και νέα θετικά αποτελέσματα (σελίδα 13)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ το φαινόμενο της μαζικής παράνομης σφαγής των αποδημητικών πουλιών στα Ιόνια Νησιά, που αρχίζει κάθε χρόνο στα μέσα Απρίλη, δηλαδή δύο μήνες μετά τη λήξη της επίσημης κυνηγετικής περιόδου, ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (σελίδα 18)

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των εθνικών κινηματογραφικών παραγωγών αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση των κινηματογραφικών οργανισμών της ΝΑ Ευρώπης (σελίδα 20)

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ επ' αόριστον όλες τις επιχορηγήσεις, που περιλαμβάνονται στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Θ. Πάγκαλος, δημιουργώντας πολλά και διάφορα ερωτηματικά, για το τι πρόκειται να γίνει (σελίδα 21)

ΑΛΛΑ λένε τα στοιχεία του ΕΣΡ, αλλά ο πρόεδρος της ΕΡΤ επιμένει ότι τα κρατικά κανάλια τήρησαν την αρχή της αναλογικής ισότητας στην προβολή των κομμάτων, ακόμη και πριν από την ανακήρυξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου (σελίδα 23)

ΑΡΝΗΤΙΚΗ είναι η απάντηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην πρόταση του προέδρου της ΟΥΕΦΑ για περιορισμό του αριθμού των ξένων παικτών στις ομάδες (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 19 ΑΠΡΙΛΗ

1587 Ο πρώην πειρατής, Βρετανός ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1943 Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1944 Αρχισε τις εργασίες της η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο Σαλιούτ. Τέσσερις μέρες αργότερα το διαστημόπλοιο Σογιούζ 10 συνδέεται με το Σαλιούτ και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

1995 Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάζει πολυώροφο κτίριο στην Οκλαχόμα. Σκοτώθηκαν 168 άτομα.

Η 26Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει το Νόβι Σαντ, το Τσάτσακ, τη Νις και πύραυλοι πέφτουν κοντά σε καταυλισμό προσφύγων. Αμερικανικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και στελεχών του «UCK» για την προμήθεια όπλων. Την ίδια ώρα ανακαλύπτεται αποθήκη όπλων στα Σκόπια. Επίσης, αποκαλύπτεται το ντοκουμέντο της συνομιλίας του ιπτάμενου ραντάρ με το F-16, που βομβάρδισε τις φάλαγγες των προσφύγων και η εντολή καταστροφής του στόχου, παρά το ότι ο πιλότος δεν έβλεπε τα τανκς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ